logo
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
157 online
54 054 785

OCZYŚĆ SIĘ SKUTECZNIE 4 GREENS This is BIO  a najlepiej KURACJĄ 4 SZKLANEK

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum
  • A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę?

    Czyli kontrowersje, oraz reportażyk o cudzie w Orvieto.

    A więc badanie TSH?

    Ogólnie:

    Rolą hormonu TSH (tyreotropiny wydzielanej przez przysadkę mózgową i wpływającą na pracę gruczołu tarczowego) jest stymulacja tarczycy do wydzielania jej własnych hormonów, czyli trójjodotyroniny (w skrócie T3) oraz tyroksyny (T4). Jeżeli masz objawy niedoczynności lub nadczynności tarczycy, powinnaś oczywiście zbadać te hormony. I jeszcze na wszelki wypadek przeciwciała tarczycowe i zrobić USG tarczycy. Oczywiście zaburzenia w produkcji TSH mogą świadczyć o chorobie tarczycy i to są raczej fakty.  W przypadku jego niedoboru przyczyną bywa choroba Gravesa – Basedowa, w sytuacji nadprodukcji – zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto, nie są to natomiast jedyne możliwości.

    Przy czym o wiele częstszym niedomaganiem jest niedoczynność tarczycy niż nadczynność.

    Ogólnie przyjęta norma TSH to 0,23–4,0 µU/ml

    I tu zaczynają się schody, gdyż naturopaci zajmujący się tymi sprawami twierdzą, że już przekroczenie poziomu 2 (niektórzy bardziej liberalni dopuszczają 2,2) to z pewnością niedoczynność.

    Ogólnie przyjęte normy FT3 i FT4

    FT3: 4,0–7,8 pmol/l (stężenie całkowite T3: 1,3–3,1 nmol/l)
    FT4: 11,8–24,6 pmol/l (stężenie całkowite 58–154 nmol/l)

    I tu też zaczynają się schody, gdyż naturopaci zajmujący się tymi sprawami twierdzą, że FT3 i FT4 powinno siedzieć w 1/3 od górnego poziomu normy.

    TU KUPISZ OMEGA 3 TiB, zero transów i metali ciężkich, potężne stężenie kwasów EPA DEHA

    Co oznacza zbyt wysokie lub zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy?

    FT3 i FT4 poniżej normy to wynik związany z niedoczynnością tarczycy, które z dużym prawdopodobieństwem oznacza zapalenie typu Hashimoto. Niedoczynność tarczycy daje różne objawy. Spowolniony metabolizm sprzyja zaparciom i robieniu masy tłuszczowej. Ponadto, powoduje szybkie męczenie się, osłabienie, senność, marznięcie, zaburzenia cyklu miesiączkowego …

    Jeśli stężenie FT3 i FT4 jest powyżej normy, to stan związany będzie z nadczynnością gruczołu tarczowego. Przyczyną może okazać się choroba Gravesa – Basedowa lub np. obecność toksycznego wola guzkowego. Objawy nadczynności tarczycy są odwrotne do tych, które występują przy jej niedoczynności. Metabolizm działa na przyspieszonych obrotach, apetyt rośnie, ale waga spada, może pojawić się częstsze oddawanie stolca. Ponadto, serce bije szybciej, pojawia się pobudzenie, niepokój, bezsenność, nadmierna potliwość. Cykl miesiączkowy w tym przypadku także bywa rozregulowany.

    Oczywiście w żadnym razie nie należy bagatelizować problemu!

    Natychmiast musiałam przywitać się z kłamcą, jeszcze niczego nie przeczuwając w Orvieto

    Ale

    I tutaj potężna kontrowersja, nie tylko w stosunku do opinii dochtore, ale też znachore:

    A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę? 

    Według doktora D. Brownsteina podwyższone stężenie TSH (5-30mU/l) powraca do normalnego poziomu po yyy … 6 miesiącach terapii jodem.

    Hormon TSG reguluje pracę symportera sodowo-jodowego, który pośredniczy w wychwycie jodu przez gruczoł tarczycowy. U niektórych osób z niedoborem jodu stężenie TSH zwiększa się właśnie po to, by pobudzić aktywność wspomnianego symportera. Jest sporo w tym temacie, ale czytaj całość wraz z komentarzami.

    Dlaczego ludziom tak nagminnie brakuje jodu? Ponieważ normy spożycia jodu są około 30 krotnie zaniżone.

    łaziłam po uliczkach Orvieto całkiem nieświadoma co mnie za chwilę spotka

    znowu przysiadłam nadal na nieświadomce

    i dalej łaziłam, wciąż w malignie poznawczej

    to było właściwie tuż przed …

    włosy już coś przeczuwały

    Ale przypominam:

    Jedna kropla jodyny bądź płynu Lugola zawiera około 0,4 mg jodu.

    Osoby u których podejrzewa się chorobę Hashimoto muszą delikatnie obchodzić się z jodem, bowiem ryzykują przyspieszenie choroby, chociaż i tak powinni rozważyć, czy zyski nie przekroczą strat.

    Płyn Lugola przez skórę może być bardzo dobrym rozwiązaniem i bezpiecznym! Plama na nadgarstku 3 cm i ponawianie suplementacji, gdy poprzednia plama znika.

    Powinno się zacząć od bardzo małych dawek, aby uniknąć silnej reakcji alergicznej w przypadku osób uczulonych na jod.

    Niestety wiele osób (mniej więcej 1 na 10) źle zareaguje na jod przyjęty doustnie, dlatego suplementacja  przezskórna jest świetnym rozwiązaniem.

    Aż tu nagle wyłoniło się TO !!! W jednej sekundzie doznałam syndromu Stendhala, febra i te rzeczy 

    Z wiki
    Syndrom Stendhala to rodzaj zaburzenia somatoformicznego, przejawiającego się przyśpieszonym biciem serca, zawrotami głowy, dezorientacją, a nawet halucynacjami powstającymi u niektórych osób na widok wspaniałości, dzieł sztuki i zabytków zgromadzonych na małej przestrzeni.

    W 1263 roku, podczas mszy w kościele w Bolsenie (właśnie w pobliżu Orvieto), z trzymanej przez księdza hostii na płótno i posadzkę popłynęła krew. Aby upamiętnić to wydarzenie, rozpoczęto budowę katedry w Orvieto, a do kalendarza świąt chrześcijańskich włączono Boże Ciało (zawsze 60 dni po Wielkanocy).

    Budowa orvietańskiej katedry (z włoska duomo) trwała yyy … 300 lat i mówi się, że jest to najwspanialsza katedra w całych Włoszech. Faktycznie dostałam febry.

    I nie zamierzam dziś nawijać o Reptilianach, Watykanie, Bankierach, Iluminatich, gdyż właśnie dostałam obuchem nieskończonego piękna, jak Stendhal po wizycie we Florencji.

    Widzisz tego białego, ups, czarnego kruka? To kruk.

    Nie jest pewne, kto ją zaprojektował

    Ale fasadę, złożoną z poziomych warstw trawertynu i bazaltu, opracował Lorenzo Maitani i to mi w sumie wystarczy

    Następnie nieczuła na prośby mężusia skradłam skuter i popędziłam w toskańską dal …

    owocek:)

    (Visited 4 561 times, 1 visits today)
    Pepsi Eliot
    Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
    Może rzuć też gałką na to:

    Dobre suplementy znajdziesz w naszym Wellness Sklep
    Disclaimer:
    Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

    Powiązane artykuły

    1. barbel 20 października 2017 o 09:56

      Syndrom Stendhala to rodzaj zaburzenia somatoformicznego, przejawiającego się przyśpieszonym biciem serca, zawrotami głowy, dezorientacją, a nawet halucynacjami powstającymi u niektórych osób na widok wspaniałości, dzieł sztuki i zabytków zgromadzonych na małej przestrzeni.

      o to wiem co mi dolega chronicznie 🙂

      1. Pepsi Eliot 20 października 2017 o 09:57

        <3

    2. Aneta Klotz 20 października 2017 o 10:45

      Niby mam małą tarczycę , oczywiście dostałam 25eutyrox.(stwierdzone bo USG i po badaniach kilu parametrów tarczycy) Już wcześniej słyszałam o lugoli ale jak zrobię krople lugoli to tydzień chodzę….i próbował na nadgarstku, łokciu i tułowiu..i to samo. 🙁

      1. Pepsi Eliot 21 października 2017 o 12:46

        no to po tygodniu, robisz następną

    3. ToBe 20 października 2017 o 11:34

      A co robić jezeli TSH za duze (5,4) (badania robione po/w czasie ogromnego stresu, czy to ma znaczenie??), FT3, FT4 w normie… guzy spore? Alopacja sciga z nozem…

    4. pina-pl 20 października 2017 o 13:24

      Czekaj czekaj, a tak nie w temacie kupując wełniany płaszcz z domieszką kaszmiru, to krzywdzę zwierzęta czy nie? Czy jak?

      1. carolina 20 października 2017 o 15:50

        Kozy są wyczesywane metalowym grzebieniem. Nie są golone. Chodzi o to włosie najbliżej skóry. To ono chroni kozy przed mega ciężkimi warunkami atmosferycznymi w mongolii. Dlatego kaszmir jest tak ciepły. Najdroższy kaszmir jest od kóz w ściśle określonym przedziale wiekowym. To wszystko sprawia że jest to droga impreza😎 Ale kozy mają się raczej dobrze przy tym wszystkim.

    5. ja 20 października 2017 o 22:00

      Pepsi ile masz lat ? Jesli nie chcesz zdradzic, czy jest sprzodu 3 lub 4 ? 🙂 Nie pytam zlosliwie…

    6. Lusja 20 października 2017 o 22:30

      Też bym chciała wiedzieć! Ujawnisz? 🙂 Myślę, że możemy być z tej samej „łodzi”. Moja tablica rejestracyjna to 1973.

      1. Pepsi Eliot 21 października 2017 o 08:45

        Mój wiek nie ma znaczenia, a Ty mogłabyś być moją wnuczką

    7. beztematusite 20 października 2017 o 22:34

      No to ja syndromu Stendhala dostalam kiedy wylonilo mi sie duomo we Florencji. Hipnoza, paraliz, nie chcialam/nie moglam ruszyc sie z miejsca a oczy przykuly sie tak, ze obchodzac katedre dookola nie patrzylam w co/kogo wchodze. Potega i majstersztyk takich budowli zasluguja na spedzenie przynajmniej jednego dnia na dokladne zbadanie takiego dziela sztuki.

      1. Pepsi Eliot 21 października 2017 o 08:44

        wczoraj widziałam pierwszy raz w życiu na żywo, a najśmieszniejsze, że na trip advisor ma tylko 4,5 punktów na 5, bo 1 % mówi, że jest yyy … okropna,a 3 % że ujdzie w tłumie. To co ja się dziwię, że się tak do mnie przywalają 😀 😀

    8. Lusja 21 października 2017 o 16:42

      Twoja odpowiedź, że mogłabyś być moją babcią była żartem czy kokieterią Pepsiaku? 🙂 Musiałabyś być najmarniej po 60-tce! Ale jeżeli tak jest naprawdę, to twój wiek ma kosmiczne znaczenie. Nie tylko biznesowo. 😉

      1. Pepsi Eliot 21 października 2017 o 16:47

        sorry, ale nie chce mi się gadać o takich bzdetach

    9. Lucia 21 października 2017 o 17:10

      Jasne! 🙂 Ściskam mocno i życzę pogodnego duchowo łikendu. 🙂

    10. grzegorzadam 24 października 2017 o 16:55

      Jedna kropla jodyny bądź płynu Lugola zawiera około 0,4 mg jodu.”

      Z oryginalnego przepisu około 6 mg.

    11. Anna 30 października 2017 o 14:38

      Pepsi wygladasz swietnie na tych zdj, jak modelka..2 zdjecie od dolu, swietne!!

    Dodaj komentarz