logo
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
57 624 741
167 online
26 350 VIPy

LIPOSOMAL D3+K2 TiB OMIJA DROGI TRAWIENNE

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum
  • Witamina D lekarstwem na bezsenność?

    Witamina D jest niezbędna szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych

    Nie bez powodu nazywana jest witaminą życia i witaminą słońca. Jest esencjalna dla prawidłowego funkcjonowania i, ponieważ naturalnie pochodzi przede wszystkim ze słońca, zimą cierpimy jej niedostatek (o ile nie mieszkamy w dzikich tropikach).

    A ponieważ jesienio-zimą, jak zresztą przez cały rok, trzeba o siebie dbać niebagatelnie i rozpieszczać się owockami, odpowiednią ilością płynów i snem, witamina D to bezwzględny must-have, oczywiście przyjmowana w protokole z K2 (tu dowiesz się dlaczego). Jej niedobory skutkują wieloma nieprzyjemnościami, w tym – jak ostatnio dowiedziono – bezsennością.

    Optymalna ilość snu różni się w zależności od osoby

    Większość dorosłych potrzebuje co najmniej 7 godzin/noc. Spanie przez krótszy czas wiąże się z licznymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, w tym chorobami kardiometabolicznymi, upośledzeniem funkcji immunologicznej i zaburzeniami funkcji poznawczych.

    Większość osób cierpiących na bezsenność ma też mniejszą satysfakcję ze swojego życia – zarówno tego wewnętrznego, jak i ekonomicznego, rodzinnego i towarzyskiego.

    Najpopularniejszym zaburzeniem snu jest bezsenność – asomnia, którą odnotowuje nawet 30% dorosłych, podczas gdy 10% dorosłych cierpi na nią chronicznie.

    TU KUPISZ WITAMINĘ D3 (z lanoliny)+K2 MK7 z natto (z legendarnego laboratorium Gnosis) TiB

    Przeprowadzono badanie na grupie pacjentów mających problemy ze snem aby wykazać, jaki wpływ na higienę snu ma witamina D

    Wyniki porównano z grupą kontrolną.

    Jakiś już czas temu postawiono hipotezę, że witamina D może grać ogromną rolę we wpływie na komfort i jakoś snu. Dotychczas jednak ilość dowodów naukowych w tej kwestii kulała i trzeba było powołać się na opinię tych, którzy przetestowali sprawę organoleptycznie.

    Ostatnio jedno z badań dotyczących witaminy D wykazało powiązanie pomiędzy zaburzeniami snu a poziomem tej witaminy. Inne natomiast dowiodły, że niski poziom witaminy D wpływa znacząco na obturacyjny bezdech senny.

    Zaburzenia snu – zarówno jako objaw jak i osobna jednostka chorobowa – są problemem, który wpływa na jakość życia i stan zdrowia, dlatego wciąż bada się ich przyczyny i szuka rozwiązań.

    Co tym razem było badane?

    W eksperymencie z podwójną ślepą zbadano 93 osoby w wieku od 20 do 50 lat w szpitalu w Iranie. Uczestnicy byli włączani do badania jeśli cierpieli na zaburzenia snu, co oceniono według Kwestionariusza Jakości Snu Pittsburg (PSQI), wskaźnika mającego na celu ocenę jakości snu i zaburzeń snu, jakie badani odnotowali w poprzednim miesiącu.

    Za problemy ze snem uznano sumę 5 lub więcej objawów, z listy 21 zawartych w kwestionariuszu. Następnie sprawdzono objawy w asyście lekarza aby wykluczyć możliwość chorowania kandydata na konkretne zaburzenie związane ze snem (np. asomnię).

    Wykluczono uczestników, którzy są palaczami, przyjmują środki nasenne lub przyjmowali wysokie dawki witaminy D w trakcie ostatnich trzech miesięcy.

    Uczestnicy z grupy przyjmującej witaminę D otrzymali 4 dawki po 50,000 IU, z jedną dawką podawaną co dwa tygodnie. Dawka dzienna wynosiła w takim razie po 3,571 IU dziennie

    Grupa placebo otrzymała kapsułki z jadalnym olejem zgodnie z tym samym harmonogramem.

    Przed i po przebadano krew obiektów z obu grup.

    Po 8 tygodniach średnie wyniki grupy przyjmującej witaminę D podniosły się z 25 ng/mL do 37.7 ng/ml, podczas gdy w grupie placebo pozostały niezmiennie na poziomie 27.6 ng/mL

    Ogólny wynik wypadł z korzyścią dla grupy przyjmującej witaminę D – wynik PSQI spadł z 9.45 punkta do 6.75 pod koniec badania, podczas gdy w grupie placebo statystyka drgnęła minimalnie, z 10.51 na 9.70 punkta.

    Poprawił się także czas snu – wynosił on 6.5 godziny niezmąconego snu przy jedynie 5 godzinach w grupie placebo. Zasypianie w grupie przyjmującej witaminę trwało do 33 minut, podczas gdy w grupie placebo 59 minut

    Warto dodać, że odnotowany czas przebywania na słońcu w obu grupach wynosił od 12 do 17 minut dziennie. Z racji rodzaju badania, poziom aktywności, stresu, etc. był niemal identyczny w obu grupach.

    Zrób badanie 25(OH)D, nie tylko jeśli wieczorami nie możesz zasnąć, i zadbaj o odpowiednią dawkę witaminy D3 i K2.

    Źródło: 1

    uściski:)

    (Visited 4 991 times, 1 visits today)
    Emanuela Urtica pisarka, oldschoolowy hodowca roślin, podróżniczka, żyjąca w zgodzie z naturą, roślinożerna. Z misją dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami.
    Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
    Może rzuć też gałką na to:

    Dobre suplementy znajdziesz w naszym Wellness Sklep
    Disclaimer:
    Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

    Powiązane artykuły

    1. Avokado 3 października 2017 o 19:21

      A propos witaminy D. W połowie września przestałam brać d3+k2. Wynik miałam 100. Jaka przerwę nalezy zrobić? Czy może nie robić przerwy? bo przecież przed nami jesień i zima i zero wygrzewania się.

      1. Pepsi Eliot 3 października 2017 o 22:45

        zbadaj w połowie listopada

    2. Zibi 3 października 2017 o 21:31

      Biorę K2 MK7 co 2 dzień (50 mcg) i codziennie D3 (4000 IU). Dzieciom podaję tak samo, z tym że D3 mniej (odpowiednio do wagi – czyli raczej połowę tego co sobie).
      Pewnie lepiej by było brać K2 też codziennie ale tak trochę na niej „oszczędzam” 😉
      No i moje pytanie oczywiście brzmi czy jest to w miarę spoko czy zdecydowanie lepiej zawsze z D3 brać K2?

      1. Pepsi Eliot 3 października 2017 o 22:42

        wkrótce będzie nasza K2 TiB w super promocji.

        1. Zibi 4 października 2017 o 10:54

          Ha 😉

    3. Grulla 3 października 2017 o 21:35

      Super artykuł;) mam pytanie,ile witaminy TiB D+K2 powinnam dawać dziecku 4letniemu z poziomem Wit D 44,20 ? Planuje wyciskać na łyżeczkę i fajnie jakby się nic nie marnowało,chociaż ja jestem w 17tc więc zjem co zostanie,sama nie badałam jeszcze poziomu.

    4. Mad Elena 3 października 2017 o 22:52

      Mam pytanie laika, szykuję się do badań, vega testu i kropli krwi, to wystarczy do określenia tych parametrów?

      1. Pepsi Eliot 4 października 2017 o 07:39

        podstawowe badania to: 25(OH)D, hormony tarczycy, przeciwciała i USG tarczycy, mocz, pH moczu rano na czczo i o 12 w południe, sód i potas, lipidy, próby wątrobowe, B12, kwas foliowy, homocysteina, CRP, fibrynogen, mocznik, kwas moczowy i kreatynina, USG brzucha, narządów rodnych i piersi też przydaje się od czasu do czasu, oraz co ważne, cukier i insulina na czczo.

        1. Mad Elena 5 października 2017 o 01:02

          Dziękuję za tę baterię konkretów ! Gubię się jednak, przyznaję..Korzystałam z medycznego matriksu i myślałam, że wszystko jest sprawdzane w człowieku jakby na przeglądzie, ale to są meandry . I manowce też. Miałam sprawdzone krew i mocz na zlecenie ortopedy i wszystko ok, potem na zlecenie reumatologa :kwas moczowy, ASO , RF, Odczyn Waalera-Rosego, morfologia i reticulocyty ( tylko trochę za mało leukocytów, ale przy stanie zapalnym to ok). OB, anty-CCP, mocz ogólnie (minimalnie za lekki)- te badania robiłam z powodu urazu i choroby zwyr. kręgosłupa . Co by tu, przy mikro finansach nasprawdzać i jak? Już na temat moczu wyczytałam tutaj, że samemu do apteki po papierki do badań ph mogę skoczyć, z resztą badań nie mam planu, prócz tych testów vega i kropli krwi..

          1. Pepsi Eliot 5 października 2017 o 07:41

            przede wszystkim zbadaj 25(OH)D, papierków nie kupisz w aptece, tylko w necie

            1. Mad Elena 5 października 2017 o 21:59

              Dzięki serdeczne ! Resztę też spiszę i w miarę możliwości będę realizować 🙂 . Jeszcze taka sprawa mnie zastanawia- z kilkanaście lat temu natknęłam się na taką informacje, że poziom wit. B 12 i nie wiem, czy dobrze zapamiętałam chyba też D, może być niższy u wegetarian i że jest to ok ze względu na inne szczepy bakterii (??) w jelitach i inne potrzeby metaboliczne roślinożercy, czy ktoś z Was się natknął na takie info i jakieś konkrety? Cóż, to pytane typu „coś tam słyszałam”, ale temat wydaje się ważny, u większości doktorów wegetarianin to na starcie człowiek, który szkodzi swemu zdrowiu, nadal..

            2. Pepsi Eliot 5 października 2017 o 23:12

              ma być wysoki, jak u każdego zdrowego człowieka 🙂

            3. grzegorzadam 17 października 2017 o 14:28

              papierków nie kupisz w aptece, tylko w necie”

              ciekawe dlaczego nie ? 🙂

          2. grzegorzadam 6 października 2017 o 05:31

            ”prócz tych testów vega i kropli krwi..”

            Krople krwi odpuść, wystarczy dokładny test biorezonansowy.

    5. Ag 4 października 2017 o 16:00

      A co jeśli po wit.D mam zaparcia? 🙁 Sprawdzone na pewno, ze to po niej.

      1. Pepsi Eliot 4 października 2017 o 16:04

        bierz chlorek magnezu co rano, a najlepiej całą kurację 4 szklanek – nawadnianie /oczyszczanie/odżywianie/dotlenianie http://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/

        1. Ag 4 października 2017 o 16:14

          Dzieki!

      2. grzegorzadam 6 października 2017 o 05:39

        Jak to sprawdziłaś?
        Nie słyszałem o takiej reakcji.

    6. Tysia 12 października 2017 o 13:10

      Pepsi, Grzegorzadam, dziś syn odebrał wynik badania wit. D – 15,84! Resztę wyników poznam po południu.
      Jaką ilość powinien przyjmować, czy może coś do tego, żeby się lepiej wchłaniało? Dodam, że ma 18 lat, jest szczupłej budowy ciała.

      1. Pepsi Eliot 12 października 2017 o 13:42

        6 tabletek D3 TiB i 1 K2 TiB po śniadaniu razem z 1 kapsułka Omega 3 TiB i badanie 25(OH)D za 2 miesiące na 5 dni przed badaniem odstaw suplementy

        1. Tysia 12 października 2017 o 22:06

          Dzięki Ci bardzo! Muszę domówić u Ciebie troszkę D3 i K, no i koniecznie Omega 3. Czy wit. E będzie na dniach, czy warto czekać z zamówieniem?

          Mam też resztę wyników, jeśli chciałabyś zerknąć:
          morfologia i hemogram – całość w normie
          natomiast z chemii klinicznej AIAT – 60,9 U/l, norma 0 – 50 !!!
          AspAT – 27,8 U/l, norma 0 – 50
          glukoza – 87,5mg/dl, norma 70-99
          sód – 142,8 mmol/l, norma 136-146
          Potas – 3,90 mmol/l, norma 3,5-5,5
          Żelazo – 213 ug/dl, norma 70-180 !!!
          CRP – 4,55 mg/l, norma 0-5
          TSH 3-cia generacja <0,005 ulU/ml, norma 0,38-5,33

          Czy tego nadmiaru żelaza można się pozbyć naturalnie? Podejrzewam, że powinien unikać mięsa, wyczytałam gdzieś, że zielona herbata utrudnia wchłanianie żelaza.

      2. grzegorzadam 17 października 2017 o 14:31

        Podaj wagę i do ile chcesz podnieść.

        1. Tysia 18 października 2017 o 09:05

          Bardzo szczupły, raczej drobne kości, 60 kg. Myślę, że poziom ok. 60-80 byłby dobry.

          Martwi mnie też poziom żelaza i AIAT. Gdzieś wyczytałam, że nadmiar żelaza u mężczyzn można usunąć naturalnie pocąc się, np przez ćwiczenia.

    7. grzegorzadam 18 października 2017 o 09:59

      Jeżeli do 80-ciu, wg dr von Heldena

      Przez 6 dni po 100 tys. I.U

      Potem podtrzymująco przez zimę codziennie 4-5 tys. I.U.

      1. Tysia 18 października 2017 o 10:07

        Bardzo Ci dziękuję :))

        Co do żelaza, to będę go gonić do ćwiczeń, może coś pomoże, bo chciałabym nadmiar zlikwidować naturalnie.

    Dodaj komentarz