Możliwość samoistnej regeneracji tarczycy i cofnięcie Hashimoto jest pomijane
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Możliwość samoistnej regeneracji tarczycy i cofnięcie Hashimoto jest pomijane

Dodano: 40
legs/pepsieliot.com
legs/pepsieliot.com
And jakie najczęściej osobowości dziewczyn chorują na Hashi?

Nie takie.

Jeśli endokrynologe mówio Ci, że niedoczynność tarczycy Hashimoto jest nieuleczalne, niekoniecznie musisz mu wierzyć. Bywa, że sie mylo. To nieprawda, że ta niedoczynność tarczycy jest zawsze nieodwracalna i kończy się całkowitym uszkodzeniem jej komórek. Okazuje się, że 20% pacjentów z Hashimoto samoistnie wróciło do zdrowia. Samoistnie. Nawet w przypadkach, gdzie tarczyca nie produkuje hormonów wcale. Jak to możliwe? Badania pokazują, że tarczyca ma zdolność samoregeneracji. System immunologiczny sam może ją naprawić, a robi to wtedy, gdy uzdrowione zostaną jelita, a co za tym idzie, cały system trawienny. Nie dziw się, jeśli USG tarczycy wykaże, że tkanka wróciła do normy, a test aTPO wyjdzie negatywnie. To znaczy, że prawdopodobnie jesteś zdrowa. Możliwość regeneracji tarczycy jest często pomijana, ponieważ uznaje się, że jej niedoczynność jest na całe życie.

Bardzo często USG nie jest już ponawiane od czasu diagnozy, dlatego rzadko stwierdza się wyleczenie

Przyczyną większości przypadków niedoczynności tarczycy w Europie, USA i Australii jest autoimmunologiczne Hashimoto, jednak bardzo dużo osób nie ma pojęcia, że choruje. Poza USG i przeciwciałami aTPO, można wykonać badanie z TRH (hormon peptydowy pobudzający przysadkę mózgową do wydzielania TSH). Z pomocą TRH można ustalić, czy natychmiastowa rezygnacja z leków będzie dla Ciebie bezpieczna Mimo, że to powszechna informacja w literaturze naukowej, to rzadko kiedy zleca się to badanie. Tymczasem może być dla Ciebie bardzo ważne. Wynik badania TRH, czyli testu tyreoliberynowego: - wartość powyżej normy TRH może oznaczać niedoczynność tarczycy - wartość poniżej normy TRH oznacza nadczynność tarczycy Chorym na Hashimoto zazwyczaj mówi się, że nic więcej nie da się zrobić poza dożywotnim braniem leków. Często w coraz większych dawkach. Mimo licznych badań potwierdzających znacznie zmian stylu życia, medycyna konwencjonalna wciąż je bagatelizuje. Tymczasem zdrowe nawyki mogą spowolnić lub nawet zatrzymać chorobę.

Oraz aspekt psyche, dotyczy Ciebie?

Na Hashimoto zazwyczaj chorują kobiety, które zbyt wysoko stawiają poprzeczkę samym sobie. Dążą do perfekcjonizmu, gdyż śpią podobnie jak mężczyźni, a całe tysiąclecia role kobiet były umniejszane. Nasze zbuntowane ego, bolesne poczucie niesprawiedliwości, obecne skłonności i chęć siadania na barykadzie i odbicia sobie lat milczenia, lub spalania na stosie jest naprawdę spore. To szczególne niezrozumienie działania wahadeł destrukcji sprawi, że karmią je nieświadomie, oddając energię buntu i braku akceptacji. Pozornie właściwe staje się przyczyną zaburzeń hormonalnych. Lęk, walka, niezgoda, smutek, ekscytacja, nierównowaga hormonalna jako odpowiedź ciała, a tak naprawdę chodzi o niezrozumienie na czym polega ta gra. I tworzy się problem z jelitami, po czym (najczęściej) niedoczynność Hashimoto. Ginie, gdy podasz sobie na talerzu dobre trawienie, akceptację, spokój, zadowolenie, ciszę z ego. Twój wewnętrzny krytyk niech się w końcu od Ciebie odkrochmali.

owocek

Źródło między innymi: thyroidpharmacist.com/articles/is-it-possible-to-recover-thyroid-function-in-hashimotos/
 40
  • ella76   IP
    Stosuje tez selen, D3, chlorelle,spiruline. Pije tylko inke z mlekiem owsianych, herbatę z ostropestu.
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • ella76   IP
      Hej Pepsi, zacznę od początku. Wynik 08/2019: TSH 7,010(0,270-4,200); ft3 2,76(2-4,40); ft 1,05 (0,93-1,1,71). Nie miałam praktycznie żadnych objawów niedoczynności. Czekałam na wizytę u endo 2 mies. bo międzyczasie byłam u znachora jak to mój mąż mówi. Zalecił mi dietę, 3 posiłki dziennie bez nabiału i mięsa, chleb tylko orkisz,zioła na oczyszczenie organizmu, lecytyne sojowa,kelp,krzem organiczny . ..i tak przez miesiąc. Wynik po miesiącu 10/2019: TSH 12,6(0,270-4,200); ft3 2,78(2-4,40); ft 1,02(0,93-1,1,71). Twierdził, że to na pewno błąd w labo, że tsh tak skoczylo. ..ale podziękowałam mu.wynik usg u endo: tarczyca niejednorodna, bez zmian ogniskowych, z obszarami hipoechogenicznymi. Przepływy naczyniowe prawidłowe. Płat prawy 7,2 ml. lewy pomniejszony 2 ml. Dostałam euthyrox 25, 1 tabletka dzienne, ale nie brałam. Znachor polecił mi ashwagande, special two dla wege firmy Now, omegaregen. L-tyrozyne i krzem organiczny. Zaczęłam je stosować, trzymałam się diety, jadłam płatki orkiszowe,chleb orkiszowy i makaron bezglutenowy. . Po miesiącu 12/2019 stosowania suplementów TSH 15,8(0,270-4,200); ft3 2,84(2-4,40); ft 0,90 (0,93-1,1,71). Juz miałam sięgnąć po euthyrox, ale chciałam spróbować jeszcze płyn lugola przez skórę. Po miesiącu stosowania mi tsh skoczylo na 23,6; ft3 2,94 i ft 0,82. Przeciwciała w normie. Co robię źle? Dlaczego jest tsh takie wysokie?Mam zacząć brać euthyrox?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Ju ju   IP
        Hej Pepsi, czytam ostatnio książke o leczeniu energią, dłońmi. Tak, ona pokrywa mi się z Transerfiniem. Chociaż jest tam dużo o medytacji i przepływie energii. To czasami mam wrażenie, że pewne rzeczy rozumiem z niej dzięki Zelandowi. Tam jest że świadomość to coś zewnętrznego i od naszej umiejętności "połączenia się" zależy ilość świadomości jaką mamy. Siedzimy w głowach, tam jest skupiona nasza świadomość. Tymczasem skupienie się na sercu, albo w dolnej cz. brzucha powoduje energetyczną równowagę. To ta dolne cz. brzucha ma być najcieplejsza. Serce średnio, a głowa chłodna.
        Pozdrawiam
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • Dominika   IP
          Opis wypisz, wymaluj ja, ale zamiast Hashimoto mam PCOS. Jak myślisz Pepsi, czy cechy charakteru, osobowość maja jakieś znaczenie w rozwoju tego zespołu? Z miłościa ❤️
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Patka   IP
            Dziękuję za odpowiedź, tak, flukonazol jest silnym lekiem ogolnoustrojowym, nie polecam go jako uniwersalny środek na tarczyce. U mnie niestety był konieczny że względu na dolegliwości gastryczne, grzybicę stóp i paznokci,powracajace infekcje intymne oraz rozległą wysypke na obu dłoniach. Są naturalne i bezpieczne metody na candide, bardziej chciałam zwrócić uwagę na mykotoksyny candidy które produkuje mogące zakłócać pracę tarczycy. Temat długi i ciekawy, ja tylko cieszę się że zdrowia które też dzięki polecany tutaj suplementom zawdzięczam Tobie :) dużo zdrowia <3
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także