QUIZ: Czy dieta oczyszczająca jest Ci potrzebna?
  • Emanuela UrticaAutor:Emanuela Urtica

QUIZ: Czy dieta oczyszczająca jest Ci potrzebna?

Dodano: 8
dieta oczyszczająca, pepsi eliot, this is bio
dieta oczyszczająca, pepsi eliot, this is bio
Termin dieta oczyszczająca trzęsie starym, poczciwym googlem:. Pod hasłem detox diet znaleźć można aż 152 000 000 wyników wyszukiwania! W wielu z nich pojawiają się propozycje najróżniejszych jednodniowych diet cud i magicznych sposobów na szybkie odgruzowanie organizmu. Zanim je rozpoczniesz warto jednak zastanowić się czy dieta oczyszczająca jest Ci potrzebna i jak ją przeprowadzić.

Czym jest dieta oczyszczająca i dlaczego się ją przeprowadza?

Samo pojęcie oczyszczania jest szerokie i obejmuje nie tylko najróżniejsze sposoby, ale także najróżniejsze powody przejścia na specjalną dietę. Potrzeba detoksu może wynikać z problemów jelitowych, przerostu Candida i obecności pasożytów w organizmie, problemów hormonalnych, trudności ze schudnięciem i wielu innych. Jedno tylko jest pewne! Ciało, o które zadbano kompleksowo, które oczyszczono i naładowano tlenem, to ciało, które odwdzięcza się zdrowiem, doskonałą przemianą materii i energią. Obecnie, bardziej niż kiedykolwiek, nasze ciała są bombardowane niezliczoną ilością toksyn, od chemicznych substancji w kosmetykach, przez żywność, po powietrze. Wszystko to przyczynia się do powstawania chorobotwórczych stanów zapalnych, ciągłego obciążenia wątroby (czyli głównego filtru oczyszczania ciała!) i najzwyczajniej złego samopoczucia. I chociaż wielu czynników zewnętrznych nie można kontrolować, odpowiednia strategia żywieniowa i codzienne oczyszczanie pomoże wzmocnić wątrobę, wyleczyć jelita, zrównoważyć poziom cukru we krwi, zmniejszyć stany zapalne i ogólny ładunek toksyn w ciele. Słowem, nie tylko wspomożesz ciało, ale przede wszystkim oczyścisz jego naturalne, zaprojektowane przez naturę filtry, których codziennym zadaniem jest trzymanie Cię w ryzach.

Quiz: czy dieta oczyszczająca jest Ci potrzebna?

Odpowiedz na poniższe pytania. Jeśli odpowiesz na 3 lub mniej pytań twierdząco, gratulacje, nie potrzebujesz w tej chwili diety oczyszczającej. Przy 4-8 twierdzących odpowiedziach warto przeprowadzić detoks. 9 i więcej odpowiedzi oznacza potrzebę generalnych porządków w swoim ciele i codziennego oczyszczania. Powodzenia! 1. Często masz ochotę na słodycze, słone przekąski i przetworzoną żywność? 2. Kilka razy w tygodniu doświadczasz problemów jelitowych, miewasz wzdęcia lub uczucie przelewania w żołądku? 3. Często zdarzają Ci się zatwardzenia lub rozwolnienia, które nie ustępują po 1 dniu? 4. Twój umysł jest zamglony, masz problemy z pamięcią krótkoterminową, często gubisz wątek? 5. Nie możesz się skoncentrować? 6. Łatwo się męczysz? 7. Ciągle odczuwasz niewyspanie i zmęczenie? 8. Bolą Cię mięśnie i stawy? 9. Odczuwasz silny stres lub chroniczny niepokój? 10. Masz problem ze schudnięciem i utrzymaniem wagi? 11. Miewasz problemy ze snem? 12. Pojawiają się u Ciebie zmiany skórne, zaczerwienienia i krostki? 13. Zdarzają Ci się skurcze i mrowienie dłoni i stóp? 14. Masz kwaśny oddech? 15. Masz obniżoną odporność, często chorujesz i miewasz infekcje? Musisz zacząć detoks? Wykorzystaj ten niezawodny sposób na jednodniowy detoks, a zanim zaczniesz oczyszczanie na poważnie poznaj 4 filary detoksu, które na maksa ułatwią Ci oczyszczanie.

uściski:)

 8
  • Amelia   IP
    https://thisisbio.pl/trawienie/3664-saccharomyces-boulardii-60kaps-gg–5060040820322.html?search_query=probiotyki&results=3
    Pepsi można brać ten probiotyk przy przeroscie candida ,skoro zawiera drozdze? Czyli grzyby ?
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0
    • Pepsi Eliot
      o wiele za wysoka homocysteina, i za niski metabolit D, leukocyty świadczyć mogą o zagrzybieniu, dość wysoka insulina na czczo, i za wysokie TSH.
      Przydałyby się te badania https://www.pepsieliot.com/lista-podstawowych-badan-ktore-pomoga-ci-ruszyc-ze-skrzyzowania/ , szczególnie pasożyty biorezonansem, bo niska ferrytyna, skoro nie miesiączkujesz może oznaczać, że coś to zjada, mówiąc kolokwialnie

      Zalecania suplementacja
      Przed śniadaniem:
      Zaczynasz dzień od oczyszczająco/odżywiającej kuracji 4 szklanek 
      https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/
      do 4 szklanki dodatkowo pół łyżeczki Kelp This is BIO (jod) https://thisisbio.pl/kelp/3621-kelp-100-organic-180g-this-is-bio-5905344040581.html?search_query=kelp&results=6, oraz łyżeczkę kolagenu TiB https://thisisbio.pl/stawy-wiezadla-kosci/2497-kolagen-peptan-f-150g-tib--5905344040291.html?search_query=kolagen&results=27 i ok 2 gramy MSM TiB (mniej niż połowa płaskiej łyżeczki od herbaty) https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/1686-msm-siarka-organiczna-110g-tib--5905344040260.html?search_query=MSM&results=9

      Do śniadania:
      1 cynk do śniadania https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2184-zinc-22mg-120kaps-gg--5060040827116.html?search_query=cynk&results=31  wraz z 1 tabletką Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html
      cynk jest antagonistą miedzi, możesz nosić bransoletkę i/albo jeść suszone owoce, daktyle, rodzynki

      Po śniadaniu:
      Bierz 2 D3+K2 TiB   https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/70-vitamin-d3k2-90tabl-tib--5905344040154.html
      oraz 1 Omega 3 TiB https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib--5905344040048.html

      Dodatkowo jeszcze powinnać brać 6000 jednostek D3 solo, nasza będzie dopiero za 2 tygodnie, więc dokup gdziekolwiek, albo plażuj się codziennie przez minimum 20 minut w pełnym słońcu w bikini.


      Popołudniu:

      Bierz100 mcg selenu dziennie,
      czyli 1/2 kapsułki  https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2176-selenium-200mcg-120kaps-gg-5060040820971.html?search_query=selen&results=20

      Dopóki nie zbadasz poziomu selenu, bo raczej napewno trzeba będzie brać całą.

      Selen (nie łącz wyizolowanego selenu z cynkiem, bo też są antagonistami, co jest dziwne, bo w naturze występują często razem w pokarmach, ale natura rządzi się innymi prawami), ale bierz go z 1 naturalną witaminą E G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2530-vitamin-e-400iu-natural-bursztynian-120kaps-gg--5060040826713.htmljest jeszcze druga tej firmy, też naturalna
      i 1 C 1000+ TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/58-vitamin-c-1000-50tabl-tib-254475917206.html, np. około godziny 17.

      KALIBRACJA (wykonujesz ją w razie nasilenia stanów zapalnych nie częściej niż 1 raz w miesiącu)
      kalibracja kwasem askorbinowym https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/1685-witamina-c-kwas-l-askorbinowy-170g-tib-254475917398.html, na podstawie protokołu witaminowego dr. Cathcarta:
      Idziesz do sklepu o nazwie Hipermarket i kupujesz dużo (4 kg, lub więcej) pomarańczy. W Lidlu są bio. Następnie wyciskasz (może być ręczna wyciskarka) z nich sok. Na każde pół szklanki dodajesz łyżeczkę kwasu askorbinowego. Podajesz ten specyfik osobie co pół godziny aż do wystąpienia biegunki. To jest właśnie ten próg jelitowy. Cała sztuka polega na systematycznym dozowaniu witaminy C z sokiem co 20-30 minut, ponieważ jest to okres pół-rozpadu.
      Następnie należy przyjmować codziennie ok. 2 gramy kwasu askorbinowego TiB, lub 1 Witamina C 1000 + TiB

      Jod
      Przy selenie konieczne jest branie jodu.
      Należy dla bezpieczeństwa podawać płyn Lugola ( w aptece) przez skórę robiąc plamę o średnicy około 3 cm z 2-3 kropel płynu Lugola i ponowić po całkowitym wchłonięciu (czyli gdy zniknie brązowa plama)
      albo bardzo dobra opcja, bierz Kelp BIO G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2177-organic-kelp-120kaps-gg-5060040821770.html?search_query=kelp&results=5
      dodajesz pół łyżeczki do 4 szklanki w kuracji 4 szklanek 

      Bierz probiotyki
      https://thisisbio.pl/trawienie/3664-saccharomyces-boulardii-60kaps-gg--5060040820322.html?search_query=probiotyki&results=3
      Jeśli nie decydujesz się na kurację 4 szklanek, która zawiera w sobie szklankę z magnezem i tak powinnaś brać magnez.

      Magnez
      MAGNEZ jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania jodu
      np. chlorek magnezu TiB https://thisisbio.pl/cialo-twarz/2165-chlorek-magnezu-900g-tib--254475917428.html łyżeczka do szklanki wody z cytryną w godzinach rannych. Gdyby okazało się , że Cię rozwalnia bierz łyżeczkę jabłczanu magnezu TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2494-jablczan-magnezu-90g-tib-254475917442.html

      Bierz chlorellę, albo stosuj właśnie terapię 4 szklanek, tam w 4 są algi
      Terapia oczyszczająca i odżywiająca 4 szklanek. https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/ Jeśli nie brałaś nigdy alg, do 4 szklanki zacznij 4 greens This is BIO brać od 1/4łyżeczki i sukcesywnie zwiększaj o 1/4 łyżeczki. Jeśli nie masz  bio zielonych liści, do 4 szklanki dodawaj Kale(jarmuż ) This is BIO, lub szpinak This is BIO. 

      Nie denerwuj się byle czym, rozważ jakieś suplementy na nadnercza, dlatego na już zalecam kurację do śniadania 1 Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html zawierający bardzo dużo minerałów i witamin, w tym z grupy B., co już zaleciłam na początku.

      Usprawnij pracę jelit, zero wzdęć (pozbądź się dysbiozy i przeciekania jelit) – zakwaś żołądek, poniżej prosty test na ilość kwasu w żołądku

      WYPIJASZ 3/4 szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej
      Czasy „odbicia”:
      Jeśli odbije Ci się jeszcze podczas picia mikstury, to nadkwasota. Małe prawdopodobieństwo, ale oczywiście istnieje.
      Jeśli do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
      Jeśli zmieścisz się w czasie 40 – 90 sek, oznacza to dobre zakwaszenie żołądka
      Jeśli od 90 do 3 minut, to słabe (im bliżej 3 minut, tym gorzej)
      Jeśli nie bekniesz powyżej 180 sek lub wcale, co się też zdarza, yyy … nie jest dobrze.
      Co robić więc?
      PICIE rozwodnionego soku z cytryny lub octu jabłkowego, lub wprowadzenie tak zwanego „gorzkiego trawienia” zwykle dobrze sprawdza się w łagodnych przypadkach niedokwasoty.
      Słabo zakwaszony żołądek plus nietolerancja glutenu zwykle jest przyczyną przeciekania jelit. Nie dopuść do tego, bo skutkiem tego mogą być choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto.
      Nie jestem lekarzem
      <3
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Natalia   IP
        Są te badania
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • Natalia   IP
          Chciałabym prosić o interpretację moich wyników. Teraz większość już zrobiłam. Opiszę również moje dolegliwości. A wiec: stwierdzony mam refluks, a gastroskopia wykazała 2 nadzerki 2mm w przełyku ponieważ miałam krwawienie. Ciągle boli mnie gardło. Może od refluksu, mam chrypke i suchy kaszel, na języku zmiany jakieś kreski biale i nalot. Pieczenie. Byłam u laryngologa i nic. Na dodatek mam wrażenie że w szyi coś pod zuchwa mnie uciska jakby miejsce gdzie jest ta chrząstka się powiększyło. Tarczyca na usg niby ok. Za to delikatnie powiększone węzły na szyi. W sliniankach też nic nie widać ale ja z prawej pod zuchwa czuje coś grubego i powieksza sie przy jedzeniu , jest slinotok, również gęsta spieniona ślina. Przeskakuje mi zuchwa, czasem się blokuje i boli po bokach od szyi do uszu. Chirurg stwierdził też przerost mięśni zwaczy. Mam tez powiększone węzły w pachwinach. Jama brzuszna ok, poza tym że w nerce lewej duża torbiel ponad 5 cm oraz mniejsze korowe oraz w prawej też jakieś mniejsze. Kiedyś na tomografii była też torbiel ma wątrobie. W dolnym biegunie torbieli nerki lewej zmiany pokrwotoczne. Natomiast w bocznej krawędzi lewego talerza biodrowego oraz dalszym końcu stawowym lewej kości udowej , kosci piszczelowej są niespecyficzne niewielkie zmiany ogniskowe. Nieagresywny charakter. No i właśnie ta noga mnie boli i w łydce jest grubsza od prawie roku. Usg Doppler nic złego nie wykazał. W zeszłym roku miałam rtg kręgosłupa i stwierdzono skolioza i lordoze. Ostatnio mnie też bolą nerki i zauważyłam problemy w oddawaniu moczu. Mam slabe krazenie, a jak tylko wstaje to nogi puchna. Nie wiem co robić. Bo dolegliwości są uciążliwe. Ostatnio jestem i tak na lepszej diecie. Zdrowszej. A na gardło już lykac nie mogę, było parę dni poprawy jak odstawiłam ipp, do badania A później znowu wzięłam i się zaczęło. Do dziś mi wyzera przełyk.
          A oto moje wyniki krwi. Próby wątrobowe w normie i wszystkie wyniki w lipidogramie. Miałam tylko podwyższoną bilirubine i cholesterol całkowity więc powtórzyłam badanie.
          OB 11mm/h [0-12]
          Cholesterol całkowity 183,34 mg dl [115,00-190,00]
          Kwas foliowy 3,9 ng/ml [2,34-17,56]
          Bilirubina całkowita 0,61mg/dl [0,30-1,20]
          CRP, ilościowo 0,01mg/dl [0,00-0,50]
          FT3 3,06 pg/ml [1,71-3,71]
          Insulina 8,4 µIU/ml [2,0-25,0]
          TSH 2,920 µIU/ml [0,350-4,940]
          FT4 15,17 pmol/l [12,00-22,00]
          anty-TPO 2,06 IU/ml [0,00-5,61]
          Leukocyty 3,3 tys/µl [4,3-10,0]
          Erytrocyty 4,39mln/µl [3,70-5,10]
          Hemoglobina13,0 g dl [12,0-16,0]
          Hematokryt 39% [37-47]
          MCV 88fl [80-99]
          MCH 30pg [27-35]
          MCHC 33,5g/dl [32,0-37,0]
          Płytki krwi 185,0tys/µl [140-440]
          RDW-SD 42,0 fl [36,4-46,3]
          RDW-CV 13,3% [11,6-14,8]
          PDW 15,7 fl [9,0-17,0]
          MPV 12,0 fl [9,0-13,0]
          P-LCR 41,2% ,[13,0-43,0]
          PCT 0,2    
          Neutrofile1,67 tys/µl [2,50-7,00]
          Limfocyty 1,25tys/µl [1,00-3,50]
          Monocyty 0,22 tys/µl [0,20-1,00]
          Eozynofile 0,10 tys/µl [0,10-0,50]
          Bazofile 0,0tys/µl [0,0-0,1]
          Neutrofile 51,3% [40,0-70,0]
          Limfocyty 38,3% [20,0-45,0]
          Monocyty6,7% [2,0-10,0]
          Eozynofile 3,1% [1,0-5,0]
          Bazofile 0,6% [0,0-2,0]
          Elektrolity (Na, K)
          Sód 142mmol/l [135-145]
          Potas 4,00 mmol/l [3,50-5,10]
          Wapń całkowity 2,49mmol/l [2,10-2,55]
          Witamina B12 310pg/ml [189,00-883,00]
          Żelazo 67,5µg/dl [50,0-170,0]
          Ferrytyna13,63ng/ml [4,63-204,00]
          Glukoza 91,45mg/dl [70,00-99,00]
          Białko całkowite 7,6g/dl [6,0-8,3]
          Albumina 4,5g/dl [3,5-5,2]
          Homocysteina15,44µmol/l [5,10-15,40]
          Badanie wykonana metodą CMIA na aparacie Architect.
          Witamina D metabolit 25(OH)
          Wynik badania: 21 ng/ml   

          Badanie ogólne moczu
          Przejrzystość L.METNY    
          BarwaZOLTY    
          Ciężar właściwy1,020g/ml [1,005-1,030]
          pH 6,00 [5,0-7,5]
          Glukoza nieobecna mg/dl  
          Ketony nieobecne mg/dl   
          Urobilinogen w normie mg/dl [0,0-1,0-] 
          Bilirubina nieobecna mg/dl   
          Białko nieobecne mg/dl   
          Azotyny nieobecne    
          Erytrocyty nie wykryto    
          Leukocyty wykryto    
          Osad moczu
          Nabłonki płaskie nieliczne wpw   
          Leukocyty 0-1wpw [0-5]
          Bakterie d liczne w prep.   w moczu fizjologicznym nie stwierdza się obecności bakterii

          Wskaźnik albumina/kreatynina w moczu (ACR)
          Mikroalbuminuria w porcji moczu 11mg/l [0,00-20,00]
          Kreatynina w moczu 157 mg/dl   
          Stosunek albuminy do kreatyniny 7,01mg/g [0,00-30,00]
          Mikroalbuminuria 30-300 mg/g kreatyniny Makroalbuminuia >300 mg/g kreatyniny

          Mocznik 19,01mg/dl [15,00-40,00]
          Kreatynina 0,65mg/dl [0,50-0,90]

          eGFR>90ml/min/1,73m2   
          Wartości referencyjne GFR (ml/min/1,73m2): powyżej 90 - prawidłowy GFR

          Kwas moczowy 4,4mg/dl [2,6-6,0]

          Proszę o interpretację i rozpiske co zażywać. W domu mam g&f, d3 i k2, omega, na krążenie mam gotu kola, pije też herbatki ziołowe na oczyszczanie nerek między innymi. Oczywiście wyniki badań są bez brania witamin. Dopiero zacznę brac.
          I w związku z dolegliwościami i wynikami badań jaka dieta dla mnie byłaby najlepsza. Jestem dosyc szczupla osoba 162 cm i 50 kg.
           
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • empi   IP
            Pytanie 1 - tak, reszta pytań - nie. Wynika z tego, że u mnie wszystko OK :)))
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 0

            Czytaj także