Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
204 580 582
186 online
30 492 VIPy

4 ważne suplementy, gdy jest przewlekle prozapalnie, rządzi brzydkie

I co zrozumiałe dla niewyrobionych nuworyszy, zaczęliśmy otaczać się okrutnym blichtrem, który szeleścił, mienił się kolorami i wyglądał bardzo, w naszym pojęciu, zagranicznie.

Wtedy nie mogliśmy inaczej, nie przechodzi się z zerówki odrazu do liceum. Potrzebowaliśmy czasu na wyrobienie smaku, na dostrzeżenie niuansów, na zrozumienie czym jest drogie, a czym jest tanie, czym jest zdrowe, a czym zakodowane w matriks. I minął ten czas i możemy już wybierać, ale wciąż niewiadomo dlaczego wybieramy brzydką rzeczywistość.

Pijemy nie tę wodę, nie tę kawę, nie tę herbatę, mamy wersalki, oops, sofy, powleczone ognioodpornymi trendami niszczenia organizmu, jemy nie to, o co błagają nasze awatary. Zniszczyliśmy sklepikarzy z pietruszką, a na ich miejsce powstał surogat, erzac, placyk udający produkt od świadomego rolnika, co samo w sobie stanowi dzisiaj oksymoron, antylogię, kiłę.

Sami podlewamy nasze trawniki glifosatem, dajemy dzieciom grillowane ochłapy, oraz lubimy pisać hejta, jako jedyni sprawiedliwi. A mogliśmy wybrać wysokie wibracje. Wciąż możemy, ale kto by poszedł w ten dym? Rządzi brzydkie. Jest prozapalnie.

Zapalenie jest odpowiedzią organizmu na podrażnienia, urazy i infekcje. Jest odpowiedzią na odwodnione ciała, niedotlenione, odżywione brzydkim, czyli niedożywione, na nieruchawą limfę. Ostry stan zapalny to migoczący alarm, ostrzega, wymaga natychmiastowego działania i każdy to dostrzeże, jednak przewlekłe zapalenie z powodu brzydoty może prowadzić do długotrwałego bólu i uszkodzeń.

Lekarze po prostu przepisują leki przeciwzapalne, aby pomóc w walce ze skutkami przewlekłego zapalenia. Mało który interesuje się przyczyną, a leki te nie są obojętne dla zdrowia. Raz na jakiś czas większości z nas nie zaszkodzą, chociaż są pechowcy, jednak rozszerzone stosowanie tych leków pogłębia brzydotę powodu, skutkami ubocznymi i powikłaniami.

Jest dużo suplementów, czyli dodatkowych elementów diety, które nie mogą jej zastąpić, ale użyte logicznie, z wiedzą i świadomie, są w stanie bardzo pomóc organizmowi w powrocie do równowagi.

Wiadomo, że nie każdy suplement diety nadaje się do wszystkich stanów zapalnych, ale są 4 ważne, które mają potężną moc:

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są jednymi z najsilniejszych suplementów przeciwzapalnych. Można je znaleźć w obficie w żywności, jak tłuste ryby zimno-morskie, typu łosoś. Oczywiście wiesz, że ryby powinny być dzikie, albo z organicznych hodowli. Dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie wysokiej jakości suplementu Omega 3.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są to bardzo skuteczne suplementy przeciwzapalne dla sporej ilości sytuacji, w tym:

  • przy zapaleniach naczyń krwionośnych, co jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób serca i zawałów serca
  • przy bólach zwyrodnieniowych (naukowcy odkryli, że olej z ryb może być stosowany jako substytut NLPZ)
  • przy urazach mózgu
  • przy wysokim fibrynogenie

Kurkumina

Aktywny składnik kurkumy, kurkumina wykazano w wielu badaniach, że zmniejsza stan zapalny i przyspieszyć gojenie się ran.

Były też badania dowodzące, że kurkumina może pomóc łagodzić stany na wielu szlakach zapalnych wywołanych otyłością i warunkami metabolicznymi z tym związanymi, jak oporność na insulinę, hiperglikemię i hiperlipidemiię.

Wiadomo, że poziom żelaza w organizmie jest bardzo ważny, jednak żelazo to jednocześnie silny marker prozapalny, więc nadmiar żelaza (wysoka ferrytyna) jest szkodliwa, okazuje się, że kurkumina jest silnym chelatorem żelaza w takich przypadkach.

Cynk

Badania sugerują, że cynk jest silnym suplementem przeciwzapalnym. Dowodzą, że wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza kilka markerów stanu zapalnego.

W artykule badawczym opublikowanym w 2014 r. naukowcy szczegółowo opisali, w jaki sposób cynk zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny u osób starszych. Ten ostatni powoduje stan zapalny i może również zwiększyć ryzyko wystąpienia innych dolegliwości, w tym raka.

Cynk jednak wchodzi w interakcje z wapniem i lekami moczopędnymi, też z niektórymi antybiotykami, więc w takich przypadkach należy porozmawiać ze swoim lekarzem.

Cynk jest też antagonistą miedzi, dlatego przyjmując cynk zadbaj o jedzenie suszonych owoców typu daktyle, czy figi, albo noś miedzianą bransoletkę.

Zielona herbata

To jest wiadome od dawna, że zielona herbata ma właściwości przeciwzapalne. W regionach, gdzie żłopie się dużo zielonej herbaty To dlatego, że ludzie, którzy żyją w regionach, które zużywają więcej zielonej herbaty mają niższe stawki chorób związanych z zapaleniem.

Badania sugerują, że zielona herbata może hamować produkcję niektórych substancji zapalnych. Może również spowolnić utratę chrząstki, zmniejszając objawy zapalenia stawów.

Inne badania wykazały, że zielona herbata daje obietnicę w chorobach skórnych takich jak łuszczyca i łupież. Polecamy doskonałą 100% organiczną Matcha This is BIO.

Są jeszcze inne fajne suple antyzapalne i jest ich sporo, jak Boswellia serrata, kapsaicyna, koci pazur, SAM-e, nie mówiąc o całej baterii superfoodów i antyoksydantów, dwa w jednym, oczywiście o witaminie C i E, selenie, D3 z K2 i magnezie.

owocek

Źródła:
www.medicalnewstoday.com/articles/https%3a%2f%2fwww.medicalnewstoday.com%2farticles%2f326067%23other-options

(Visited 2 729 times, 1 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. Joanna 27 września 2020 o 20:01

    Pepsi, parę dni temu proponowałaś, że zrobisz mi rozpiskę na 14 l. na odporność. Dziękuję. Ostatnio nie robiłam mu badań. Wit. D badaliśmy w zeszłym roku, było wtedy 33.30. Podawałam mu chlorellę, spirulinę, 3 kaps Vitek, 2 Omega kids, D3+k2, potem z przerwami 4 greens i D3+k2. Myślę to powtórzyć. Czy może Hyperfoods byłby lepszy, jak uważasz? Wtedy zamiast 4 greens/Vitek?

    Proszę Cię też o komentarz do tych wyników (mężczyzna l.42):
    Morfologia – w normie, z wyj.:
    Bazofile 0,01 (0,02-0,10)
    Monocyty 10,40 (2,00-10,00)
    Glukoza 5,28
    Cholesterol całkowity 5,23 (3,00-5,00)
    Cholesterol nie-HDL 4,21
    Cholesterol HDL 1,02
    Cholesterol LDL 3,32
    Trójglicerydy 1,95
    CRP 0,60
    TSH 2,2
    Wit D 37,20
    Mocz (przejrzysty, słomkowy, ciężar 1,011 (1,015-1,030), pH 8,0, urobilinogen 3,2, pozostałe nieobecne albo w normie, mikloalbuminuria 2,90 (0,00-20,00), kreatynina w moczu 7,7, stosunek albuminy do kreatyniny 0,4 (0,0-2,5)
    Próby wątrobowe (ALT 42 (0-41), AST 28 (0-40), fosfataza zasadowa 95 (40-130), bilirubina cał. 20,10 (0,00-21,00)
    Mocznik 3,10 (2,76-8,07)
    Kreatynina 86 (62-106)
    eGFR 84,6
    Antygen HBS – ujemny, przeciwciała anty HCV – niereaktywny
    Od razu zaznaczę, że tu 4 szklanki nie wchodzą w grę 🙁 Z przerwami przemycam w koktajlach 4 greens i podaję D3+K2 4000-6000 jedn.
    Dziękuję.

    1. Jarmush 28 września 2020 o 09:01

      Obniżone bazofile i podwyższone monocyty w tym przypadku nic nie znaczą, stres. Nie podałaś jednostek przy trójglicerydach, ale chyba są trochę podwyższone, dobrze byłoby zbadać jeszcze insulinę na czczo, B12, kwas foliowy i homocysteinę, bo to potężny marker prozapalny o wiele bardziej, niż cholesterol.
      Na już 5 kapsułek D3 TiB i 2 K2 TiB, 2 cytryniany magnezu TiB, 1 Omega 3 TiB, 1 Greens & Fruiyts TiB kuracja 3 miesiące po 1 do śniadania. Sok z marchwi . Jest na diecie bogatej w wapń? Dla 14 latka tak jak dotychczas, ale mozesz podmienić 4 Greens na Hyper oods This is BIO <3

    2. Przemko :-) 28 września 2020 o 18:34

      Nie potrzebnie smutna buźka w komentarzu. 🙂
      Wszechświat delikatnie podsuwa Tobie za cel abyś uruchomiła swoją kreatywność. 4 szklanki to jest kuracja oczyszczająca i nawadniająca z rana. Ale skoro istnieje opór, to przełam go nie powodując kolejnych oporów. Częściowo już to robisz i idź tym tropem dalej.
      Z rana szklanka lub dwie, wody z samą cytryną. Takiej lemoniadki, to zazwyczaj nikt nie odmawia. Dosłodź miodem w razie czego. Jeśli nie z rana to przynajmniej w ciągu dnia. Dzbanek dla całej rodziny będzie jak znalazł. No i podstawa dla Ciebie w kuracji 4 szklanek. Kurkumę dodawaj do wszelakich dań. Również z pieprzem albo olejem kokosowym. Ten sam wzmacniający efekt. Również imbir i cynamon. Choć nie ma ich w 4 szklankach, to jest w herbatce 60. Taka sama rewelacja. Magnez również jest łatwo przemycić. Nie musi być niesmaczny chlorek. Są inne, bardziej niewyczuwalne formy: jabłczan, glicynian, taurynian. Cytrynian do dzbanka z cytryną jak znalazł! Kwasy omega-3 do sałatek jest bardzo łatwo dodać. Poza tym w koktajlu bananowym czy z innych słodkich owoców jesteś w stanie wiele przemycić. Ewentualnie dodawaj trochę ananasa. On podkręci smak koktajlu oraz przykryje smaki „tajemniczych” dodatków. Podawaj w nieprzeźroczystym podajniku żeby nie wydziwiał nad kolorem. Poza tym zielony nie jest aż taki brzydki 😉

  2. endzi 27 września 2020 o 21:09

    Hej Pepsi, czy sok z selera naciowego można dodać jako 5 szklankę? Czy nie można go łączyć z 4 szklankami?

    1. Jarmush 28 września 2020 o 08:48

      Nie jako piątą, ale jako szklankę zero, a potem 4 szklanki

  3. Danuta Każmierczak 28 września 2020 o 13:17

    Droga Pepsi, od długiego czasu mam problemy z układem trawiennym ( nalot na języku, odbijanie, ciężkość i wzdęcia praktycznie po każdym posiłku plus pomimo spożywania dużej ilości owoców, warzyw, kasz itp. HEMOGLOBINA 12,1, słaba ferrytyna 18, VIT d3 31) uznałam, że po wielu antybiotykoterapiach kilkanaście lat temu) spowodowanych ciągłymi nawracającymi anginami i nietolerancją glutenu (zrobione badanie krwi) mam nieszczelność jelit, więc kupiłam u Ciebie kolagen, glutaminę i vit. C. W między czasie miałam zrobiona gastoskopię – dolegliwości były coraz większe – przepuklina rozworu przełykowego przepony, w przełyku nieco treści płynnej wodojasnej, błona śluzowa w antrum przekrwiona z cechami zaniku plus wynik na Hp dodatni. Więc na ten moment odstawiłam ,,uszczelnianie jelita”.
    Ostatnia morfologia jest dużo lepsza ( może to efekt diety i picia soku wyciskanego pietrucha, seler, marchew i omijania jabłek i zielonej herbaty przy produktach z żelazem.
    Amylaza – 146,1 (do 100)
    Lipaza – 52
    Glukoza – 99,2 (70-99)
    Cholesterol całkowity – 204,91 (150-200)

    Ferrytyna – 52,
    Erytrocyty – 4,37
    Hemoglobina – 13,8
    Hematokryt – 38,8
    MONO% – 11,9 ( pomiędzy 2-8)
    Enzymy wątrobowe w normie

    Od miesiąca jestem na diecie – trzustkowej – tak zdecydował dietetyk bo amylaza podwyższona… bardzo schudłam…czuję się osłabiona. Za kilka dni mam wizytę u gastrologa i obawiam się antybiotykoterapii, tzn skutków po dla mojego organizmu. Tylu osobom pomagasz, dlatego odważyłam się napisać do Ciebie i ja o moich dolegliwościach. Zastanawiałam się nad 4 szklankami, ale nie wiem czy w obecnej sytuacji mogę i co z Hp… dietetyk kazał odstawić probiotyki bo uważa że mam ich wystarczająco….bo mam wzdęcia…..hmmmm, zakwas z buraków, olejku oregano zakazał bo podrażni błonę żołądka – wszystko co myślałam że mi służy… czuje się w tym wszystkim zagubiona dlatego bardzo, BARDZO Cię proszę o wskazówki.

    1. Jarmush 28 września 2020 o 18:09

      jak wypada domowy test na zakwaszenie żołądka? trzeba zaleczyć jelita moim zdaniem, nie jeść alergeny, podwyższyć poziom metabolitu D, jaka insulina na czczo? , ważne badanie B12, kwas foliowy i homocysteina, jakie trójglicerydy. Dieta antyzapalna i wyleczyć tkankę jelit.

      1. Danuta Każmierczak 1 października 2020 o 09:41

        Kochana Pepsi, zrobiłam wszystkie badania o których pisałaś łącznie z testem na zakwaszenie żołądka:
        Insulina – 5,27 (2,60-24,90)
        B12 – 425,8 (191-663)
        Homocysteina 8,44
        Trójglicerydy – 68,4

        1. Jarmush 1 października 2020 o 18:06

          kwas foliowy?

          1. Danuta Każmierczak 2 października 2020 o 10:50

            chyba nie zapisała się cała wiadomość którą napisałam wcześniej 🙁
            test na zakwaszenie żołądka – pierwsze odbicie po około 23 sek. później co kilka minut było ich jeszcze około 8-10… więc chyba jest problem…
            kwas foliowy – 14 (3,89 – 26,80)
            od ponad mies. w sumie praktycznie od dwóch…na diecie bzglut. 0 nabiału
            na hp systematycznie przyjmowałam oregano w pierwszej kolejności, następnie z czarnuszki, żurawinę, sok z zieleniny ( pietruszka, marchew, seler) dużo probiotyków, zielona herbata – i wczoraj przed wizyta u gastrologa zrobiłam jeszcze bad na helico (kał) poniewaz trochę lepiej się czuję no i te wyniki które zgodnie z Twoją radą zrobiłam wyszły ok. więc chciałam sprawdzić co z hp – ku mojemu niedowierzaniu wyszedł negatywny!!! jestem w szoku. Lekarz też. Stwierdził że prawdopodobnie nie miałam hp i wcześniejsze bad były zakłamane 😉 ( dwie gastroskopie i bad z krwi – wszystkie wyniki pozytywne) hmmm. Podejrzewa u mnie celiaklie… doradź Kochana jak doprowadzić jelita do porządku. Ściskam. Lekarz również pochwalił, że zrobiłam dodatkowe bad ( te które mi zaleciłaś) bo to mu dużo powiedziało. Jesteś nieoceniona!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum