Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
204 835 453
147 online
30 870 VIPy

65 możliwych objawów niedoczynności tarczycy i nowy e-book

Nerwy, nerwy, kłębek nerwów, a Ty taka niby spowolniona, a jakże nanerwiona.

Recepcjonistki. Dwudziesto-, dwudziestopięcioletnie, ale już genetycznie tak wściekłe i surowe, że nie baw się przypadkiem przy nich długopisem, nie dotykaj mapki, której wyraźnie TOBIE NIE DAŁY, nie hałasuj rączką walizki, nie wyjeżdżaj poza ramkę w karcie pobytu pod groźbą wyjścia zza kontuaru i przypierdolenia ci grubym jak wąż strażacki postsowieckim warkoczem. To Mińsk.*

Tymczasem tarczyca jest istotnym gruczołem odpowiedzialnym za ogromną ilość funkcji w ciele. Zaskakującym zjawiskiem jest fakt, że standardowe badania tarczycy nie wykazują problemów z tarczycą nawet u ponad 80% ogółu faktycznie cierpiących z powodu jej złego funkcjonowania.1

Jedną z najpowszechniejszych chorób tarczycy jest niedoczynność tego gruczołu. Niedoczynność, w telegraficznym skrócie oznacza, że hormonów tarczycy jest zbyt mało.2

Znając kilka objawów typowych dla zaburzeń pracy tarczycy jesteśmy w stanie odpowiednio wcześnie zadbać o swoje ciało.

Objawy niedoczynności tarczycy, które powinny skłonić Cię do wykonania badań

Jeśli doświadczasz poniższych symptomów, skomasowanych w jakikolwiek sposób, możesz mieć problem z tarczycą i korą nadnerczy, niestety, stety, po prostu zrobisz plan działania i ruszysz z tego skrzyżowania Piłsudskiego, Kołłątaja, czy też Poznańskiej, Mickiewicza, albo Wawelskiej i Grójeckiej.

Lista ta jest czymś więcej niż laboratoryjne, książkowe objawy. To zbiór objawów i odczuć wyłuskanych z objawów dziesiątek pacjentów znanej dietetyczki i trenerki personalnej, Jill Grunewald. Jest wynikową jej statystyk i praktyki.3

Nie jest to opracowanie dochtore, jednak liczne objawy powielają się z tymi książkowymi, a inne wynikają z praktyki i są intuicyjnie prawidłowe. Z mojego doświadczenia wiem, że są one trafne.

Warto jednak mieć na uwadze, że lista powstała tylko w celach informacyjnych, a diagnozę postawić może tylko Twój lekarz!

Od dziś znajdziesz w This is BIO® mini e-booka za 9,90, z którego dowiesz się czym jest niedoczynność tarczycy, jak ją u siebie wstępnie rozpoznać i jakimi badaniami potwierdzić. Poznasz też alternatywne sposoby troski o tarczycę i naturalne metody wsparcia całego ciała, od diety po rozbudowaną suplementację.

Nie zabraknie oczywiście również ciekawostek jak to, co wspólnego z tarczycą ma w ajurwedzie czakra gardła i jak wykorzystać tę wiedzę oraz … co starożytny Chińczyk sądził o wpływie połączenia gruszek i jabłek na hormony.


Jak ma się sprawa, zobaczysz poniżej:

  1. Przybierasz nadmiernie na wadze (mimo braku zmian w diecie).
  2. Mimo diety i ćwiczeń nie tracisz na wadze.
  3. Męczy Cię najmniejsza aktywność fizyczna.
  4. Często masz zaparcia, od czasu do czasu rozwolnienia.
  5. Odczuwasz suchość w ustach.
  6. Masz niską temperaturę ciała lub hipertermię (jest Ci zimno gdy innym jest gorąco, etc.).
  7. Masz zimne dłonie i stopy.
  8. Czujesz się zmęczona, masz spadki nastroju.
  9. Budzisz się rano zmęczona i niewyspana.
  10. Masz wahania nastrojów.
  11. Szybko się irytujesz i trudno się z Tobą dogadać.
  12. Robisz się niecierpliwa.
  13. Brakuje Ci motywacji.
  14. Jesteś wiecznie senna.
  15. Źle sypiasz.
  16. Męczy Cię stanie przez dłuższy czas.
  17. Miewasz problemy z koncentracją.
  18. Masz problem z czytaniem przez dłuższy czas.
  19. Czasem odczuwasz niewyjaśniony nasilony niepokój i lęk.
  20. Zdarzają Ci się nietolerancje pokarmowe.
  21. Jesteś bardziej wrażliwa na kofeinę.
  22. Masz zespół jelita drażliwego.
  23. Nie jesteś głodna rano.
  24. Chce Ci się jeść przed snem.
  25. Miewasz nietypowe zachcianki (zachcianki żywieniowe, pragnienia związane ze zmianą nastroju, etc.).
  26. Włosy masz suche, łamliwe i kruche.
  27. Przedwcześnie siwiejesz.
  28. Włosy Ci wypadają.
  29. Skóra jest sucha, gruba i podatna na pęknięcia.
  30. Paznokcie są szorstkie.
  31. Masz trądzik na twarzy, klatce piersiowej, ramionach i plecach.
  32. Masz ochrypły głos.
  33. Masz problemy z poceniem.
  34. Masz wgłębienia i dołki na nogach.
  35. Masz spuchniętą twarz, Twoja twarz łatwo się poci.
  36. Masz cienkie brwi bądź Twoje brwi nie rosną.
  37. Masz problemy z zajściem w ciążę.
  38. Poroniłaś.
  39. Źle znosisz miesiączki.
  40. Masz nieregularne miesiączki.
  41. Źle znosisz PMS.
  42. Masz wysoki poziom estrogenów.
  43. Nie masz owulacji.
  44. Masz niskie libido.
  45. Miewasz bóle i skurcze w mięśniach.
  46. Miewasz bóle kości
  47. Miewasz obrzęki stóp.
  48. Rano (i nie tylko) Twoje powieki są opuchnięte (worki).
  49. Masz osteoporozę.
  50. Masz zespół cieśni nadgarstka.
  51. Cierpisz na sztywność mięśni.
  52. Czujesz się smutna częściej niż radosna.
  53. Nie chce Ci się wykonywać domowych czynności – jesteś zdemotywowana i zmęczona.
  54. Zrobiłaś się zapominalska.
  55. Często zdarzają Ci się drobne infekcje.
  56. Częściej chrapiesz.
  57. Masz skrócony oddech i uczucie ścisku w klatce piersiowej (to są też objawy braków magnezu).
  58. Czasem brakuje Ci tlenu, czujesz, że musisz głęboko odetchnąć (to są też objawy braków magnezu).
  59. Twoje oczy są suche (to bywa też objawem podwyższonej prolaktyny).
  60. Twoje oczy są wrażliwe na światło (to bywa też objawem zmęczenia nadnerczy).
  61. Miewasz zawroty głowy (to bywa też objawem problemów z kręgosłupem szyjnym).
  62. Regularnie masz migreny i bóle głowy.
  63. Często dzwoni Ci w uszach.
  64. Masz zimne uda.
  65. Miewasz nawracające infekcje zatok.

I te śniadania. Takie śniadania mogą być wyprawiane tylko w rzeczywistości, w której gdzieś w powietrzu wiszą ciągle jeszcze fabryki, zakłady, kombinaty, kołchozy. To są te skale, skale totalne, stołówki na tysiąc ludzi, długie rzędy bemarów, w nich góry, kopy, masywy najlichszej paszy; porąbane siekierą ogóry, sine jajka na twardo, wygotowane z rozumu szaroróżowe kiście serdelków, słonin, wiechcie boczków. Na końcu zaś najważniejsze – departament tortu; Białorusini, to fanatycy tortów… Więc wcale nierzadko widuję ten zestaw na talerzach współbiesiadników: serdelek i marcello, albo: płachta słoniny, tort Sachera plus kopczyk sałatki Olivier, jak kropka po wyjątkowo zmyślnym zadaniu. **

owocek:)

Źródła:

  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19121255/
  • nhs.uk/conditions/underactive-thyroid-hypothyroidism/
  • healthfulelements.com/blog/2011/06/long-and-pathetic-list-hypothyroid-symptoms
  • *,**Dorota Masłowska „Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu”

(Visited 3 187 times, 1 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. Annemone 7 listopada 2020 o 20:37

    Cześć Pepsi, patrząc na objawy myślałam, stwierdziłam, że sprawdzę tarczyce, ale podobno wyniki w normie czy jestes w stanie to ochnic dla kobiety 35 lat:
    TSH 1,740
    Tyroksyna wolna FT4 15,23
    Trijodotyronina wolna FT3 4,97
    Insulina 5,25

    Czy przy poziomie D3 suplementacja 2 tys jedn. bedzie ok:
    Witamina 25-OH D3 28,6
    morfologia:
    Krwinki białe (WBC) 5,38
    Krwinki czerwone (RBC) 4,31
    Hemoglobina 13,3
    Hematokryt 39,3
    Płytki krwi 213

    Owocki :*

    1. Jarmush 8 listopada 2020 o 06:02

      w normie, ale nie zbadałaś przeciwciał tarczycowych. Na jakiej jesteś diecie? Bierz 3 kapusłki D3 TiB i 1 K2 TiB , badanie za 2 miesiące. Bierzesz magnez TiB, robisz 4 szklanki?

      1. Anemonne 8 listopada 2020 o 09:00

        Jestem na diecie bez mięsa, z nabiału czasem jogurt nat. I twardy ser do wina 🙂
        Jem rzadko ryby. Tak uczciwie robię jedna szkanke z octem lub cytryną, do tego witaminką C i czasem jakiś b comex, czasem D3 i magnez. Druga szklanka to już kawa:) nie ma w tym u mnie regularności. Zamówiłam teraz Twoją książkę i czekam aż przyjdzie na maila:)

        1. Jarmush 9 listopada 2020 o 18:28

          no to nie za dobrze się odżywiasz z rana <3

  2. Zuzi06 8 listopada 2020 o 17:02

    ja mam praaawie wszystkie objawy a wyniki w normie ??

    1. Jarmush 9 listopada 2020 o 18:26

      jakie TSH? a przeciwciała ?

      1. Zuzanna Arendarczyk 14 listopada 2020 o 19:48

        tsh 1,21, ft3 5,41, ft4 14,57, przeciwciał nie robiłam lekarz jak zobaczył tsh w normie stwierdził ze nie ma sensu

        1. Jarmush 14 listopada 2020 o 20:39

          no jest to koncepcja, ale USG tarczycy bym zrobiła, chodzi o zdiagnozowanie objawów, chociażby przez eliminację pewnych schorzeń

    2. Agnieszka 9 listopada 2020 o 19:39

      Masz takie objawy jak ja???

      1. Zuzanna Arendarczyk 14 listopada 2020 o 19:45

        a jakie masz? ja z każdym dniem wyczytuje więcej objawów które u mnie się potwierdzają

  3. Agnieszka 8 listopada 2020 o 17:32

    Znowu ja. Dwa tygodnie temu przeszłam koronowirusa. Stan podgorączkowy, bóle mięśni, straciłam węch i smak a na koniec wysypka – pokrzywka. Mam też nerwicę, hipochondrie, kołatania serca, wysoki puls. Już przed korona wirusem bardzo szybko się męczyłam, miałam zadyszkę. Nie zdążyłam przed kwarantanna zrobić krwi czy nie mam jakiejś anemii. Choć w życiu nie miałam. Teraz covid niby się skończył, ale jestem bez energii, czuje ciężkość na klatce, jakbym nie mogła wziąć oddechu do końca, trochę pokasłuje. Serce bije mi szybciej. Czasem mam zawroty głowy. Mogę już z domu wyjść i chce zrobić krew. Ale moja hipohondria już podpowiada covid i że powikłania i duszności, może anemia , może jednak tarczyca.. podpowiedz, większość Twoich rad się sprawdzała. Proszę. Pozdrawiam.

    1. Jarmush 9 listopada 2020 o 18:26

      Powoli wracasz do zdrowia. Napisz do mnie na mesendżera na FB <3

  4. AniaP 9 listopada 2020 o 08:01

    Zakupiłam sobie ten ebuczek. nic mocno nowego, ale upewnił mnie, że dobrze się odżywiam i suplementuję. Ma m pytanie odnośnie magnezu : w ebuczku jest napisane : „…..Do szklanki wody z cytryną dodaj płaską łyżeczkę, czyli ok. 3,5 grama jabłczanu magnezu…” – to duża ilość ( około łyżeczki ),a wszędzie trąbią, że mało a często, najlepiej kilka razy dziennie w niedużych ilościach bo wtedy lepiej się wchłania….mam w związku z tym teraz mętlik w głowie, bo już sama nie wiem, czy często, czy jeden raz dziennie ..

    1. Jarmush 9 listopada 2020 o 18:14

      3,5 grama jabłczanu to nie jest 3,5 grama magnezu, przecież tam jest dużo kwasu jabłkowego. Należy sumować magnez suplementacja i pokarm, ale należy też mieć świadomość, że aktywność, kawa, stres i wiele czynniików sprawia, że magnez tracimy dość łatwo.
      Od narodzin do 6 miesięcy 30 mg
      Niemowlęta w wieku 7–12 miesięcy 75 mg
      Dzieci 1–3 lata 80 mg
      Dzieci w wieku 4–8 lat 130 mg
      Dzieci w wieku 9–13 lat 240 mg
      Nastolatki 14–18 lat 360 mg
      Nastolatkowie 14–18 lat 410 mg
      Kobiety 310–320 mg
      Mężczyźni 400–420 mg
      Nastolatki w ciąży 400 mg
      Kobiety w ciąży 350–360 mg
      Nastolatki karmiące piersią 360 mg
      Kobiety karmiące piersią 310–320 mg

  5. Małgorzata Szymanska 10 listopada 2020 o 18:32

    Przytyłam przez niedoczynność 5 kg, nawet 2 tygodnie na warzywach (czasem nie zjadłam nawet tego) + ćwiczenia spacery (w specjalistycznym ośrodku) po 14 dniach, 1 ! kilogram niej ! Jak można schudnąć przy tej chorobie ? Zastawiam się czy w związku tym nie zacząć zażywać hormonów tarczycy … ale, nikt mi nie da gwarancji, że dzięki temu schudnę 🙁 Jestem weganka, łykam suplementy.

    1. Jarmush 10 listopada 2020 o 20:42

      napisz na mesendżera na FB skopiuj tę wypowiedź, jest kolejka, ale odpowiem

  6. Beata 2 marca 2021 o 18:06

    pomóżcie z odczytaniem wyników:
    TSH
    Wynik: 2,4434 ulU/ml
    FT4
    Wynik: 1,05 ng/dl
    anty-TPO
    Wynik: 20,48 IU/ml
    anty-TG
    Wynik: 30,99 IU/ml

    1. Pepsi Eliot 2 marca 2021 o 21:02

      USG tarczycy zrób, lekka niedoczynność

  7. Anna Pankowska 4 maja 2021 o 10:43

    Witam! Pepsi spójrz proszę na moje wyniki, lekarz (rodzinny) twierdzi że jest ok. Czytam Ciebie i mam mętlik jest dobrze czy źle. Chodzi o tarczycę. Chcę coś zrobić ale niewiem od czego zacząć.To są moje pierwsze badania w tym kierunku, kobieta 43lata TSH- 5,02 (0,35-4,94) FT4-0,94 (0,7-1,48) FT3-3,14(1,88-3,48) WIT D-26,8 B12-261(187-883)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum