logo2
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
97 704 088
455 online
32 738 VIPy
Reklama

witamina c, this is bio, kwas l-askorbinowy

TWOJA WITAMINA C 1000+ TiB
O PRZEDŁUŻONYM DZIAŁANIU

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum

8 suplementów, które pomogą Ci przy niedoczynności tarczycy

8 suplementów, które pomogą Ci przy niedoczynności tarczycy

O niedoczynności tarczycy i jej leczeniu można było przeczytać na blogu wielokrotnie. Tym razem temat stricte suplementacji, abyś mogła cieszyć się lepszym zdrowiem, maksymalnie stłumić tarczycowe problemy i móc cieszyć się sobą w tu i teraz.

Najczęstsze przyczyny niedoczynności tarczycy:

Stany zapalne tarczycy: układ odpornościowy może uznać komórki tarczycy za obce ciało i próbować je wydalić

Toksyczność: ekspozycja na metale ciężkie i radiację

Niedobory: jodu i selenu

Stany zapalne jelit: m.in. nietolerancja glutenu i kazeiny, wysoki poziom stresu, zaburzenie równowagi bakteryjnej

Zaburzona równowaga hormonalna: nadmiar kortyzolu, zaburzenia hormonu TSH

Ciąża: organizm niektórych kobiet w trakcie ciąży zaczyna produkować bardzo duże ilości hormonu tarczycy, co jest niebezpieczne o tyle, że w pierwszym trymestrze ciąży poziom TSH fizjologicznie się obniża.

Jakie są najczęstsze objawy niedoczynności (przypomnienie)?

– zmęczenie

– depresja i przytłoczenie

– nagły wzrost wagi

– zmiany w cyklu menstruacyjnym

– uczucie zimna

– sucha skóra

– wypadanie włosów (brwi)

– sztywnienie i obrzęk w okolicach stawów

– problemy z oddychaniem

Suplementy, które pomogą przy niedoczynności tarczycy:

TU KUPISZ ADAPTOGEN SUPER ANTYSTRESS 1oo % ORGANIC ASHWAGANDHA This is BIO,

1. Ashwagandha (500 mg dziennie)

Ashwaghanha jest adaptogennym ziołem, które pomaga ciału odpowiedzieć na stres utrzymując zbilansowany poziom hormonów. Adaptogeny pomagają obniżyć poziom kortyzolu i zbilansować poziom T4 (tyroksyny).

Wg. badań klinicznych suplementacja Ashwagandhy przez 8 tygodni pomogła pacjentom z niedoczynnością znacznie zwiększyć poziom tyroksyny, co zredukowało stopień nasilenia choroby.

KELP ORGANICZNY firmy G&G

2. Jod (1,5-3 mg dziennie)

Badania pokazują, że nawet małe ilości (tu 250 mcg) dziennie powodują istotne zmiany w pracy hormonu tarczycy.

Dieta bogata w pełnowartościową żywność zawierającą jod organiczny – glony i warzywa morskie, ryby, surowy nabiał i jajka, pomagają zapobiec niedoborom.

Suplementy z jodem organicznym nie powinny być jednak przyjmowane przez osoby z Hashimoto (możesz się czuć źle nawet wdychając nadmorskie powietrze), co nie znaczy, że nie brakuje Ci jodu pierwiastkowego.

Dla bezpieczeństwa  suplemnetacja jodem pierwiastkowym (płyn Lugola kupiony w aptece) powinna odbywać się przez skórę. Robisz plamą o średnicy 3 cm na wewnętrznej stronie nadgarstka, czy uda i ponawiasz suplementację, gdy plama znika.

OMEGA 3 TiB dużo kwasów tłuszczowych, zero metali ciężkich i transów

3. Omega-3 (1000 mg dziennie)

Bogate kwasy nasycone, które znajdują się m.in. w rybim oleju, są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i tarczycy. Przyjmowanie omegi-3 zmniejsza ryzyko problemów z tarczycą, takich jak depresja, wysoki cholesterol, cukrzyca, obniżenie odporności, zapalenie jelita grubego, etc.

Omega-3 z rybiego oleju może pomóc zbilansować poziom pro zapalnej  omegi-6, co jest ważne dla Twojego ogólnego stanu zdrowia.

Super zrównoważony KOMPLEKS B 50 firmy G&G, zawierający niacynę

4. Witamina B

Najlepiej B kompleks. Witaminy B1 i B12 są ważne dla równowagi hormonalnej. Badania pokazują, że suplementacja tiaminą (B1) może pomóc zwalczyć przyczyny chorób autoimmunologicznych, włączając w to chroniczny stres i zmęczenie.

Wskazany byłby B complex z niacyną, możesz wysypać kapsułkę i przyjmować mniejszą dawkę, aby sprawdzić, czy dobrze znosisz ewentualny rumień, w innym wypadku opcją jest B compex bez niacyny, w którym B3 występuje w postaci nikotynamid

Dobrze zbilansowany B COMPLEX firmy G&G bez niacyny

W jednym z badań klinicznych, pacjenci z Hashimoto dostawali 600 mg tiaminy dziennie, w większości przypadków objawy takie jak zmęczenie i stres cofnęły się w przeciągu od kilku godzin do kilku dni.

sprawdzony SELEN firmy G&G w dawce 200 mcg

5. Selen (200 mcg)

Tarczyca jest organem zawierającym najwyższą zawartość selenu w ciele. Selen jest niezbędny dla produkcji hormonu T3 i może zredukować choroby autoimmunologiczne. U pacjentów z Hashimoto i u kobiet w ciąży, które mają problemy z tarczycą, suplementacja selenu poprawia strukturę gruczołu tarczycy i rozwala przeciwciała w drobny mak.

Ponieważ selen pomaga wyrównać poziom hormonów, może zmniejszyć ryzyko zachorowań na niedoczynność tarczycy w trakcie ciąży i po niej.

Inne badania wykazały, że kiedy niedobór selenu jest wyrównany przez suplementację, pacjenci wykazują średnio 40% większą redukcję przeciwciał przeciwtarczycowych.

 

6. L-tyrozyna (500 mg/2 razy dziennie)

Wykazano, że suplementacja L-tyrozyny poprawia jakość snu, pomaga zwalczyć zmęczenie i poprawić funkcje układu nerwowego.
L-tyrozyna jest istotna w leczeniu niedoczynności tarczycy, bo wspomaga wytwarzanie melatoniny i dopaminy – hormonów, które sprawiają, że masz dobre samopoczucie.

glutation, this is bio

świetnie wchłaniana postać glutationu LIPOSOMAL GLUTATION TiB

 

 7.Glutation (80 mg)

Glutation jest silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy i jest jedną z podstawowych substancji zwalczających Hashimoto. Może podkręcić zdolność Twojego ciała do regulowania systemu odpornościowego, ochrony i leczenia tkanki tarczycy.

Cytrynian CYNKU firmy G&G

8. Cynk (50mg)

Niedobór cynku hamuje produkcję T3. Cynk przyczynia się też do modulowania układu odpornościowego, przez co może znacznie obniżyć poziom przeciwciał tarczycy.

Uważka:

Przyjmując cynk miej na uwadze, że jest on antagonistą miedzi. Owszem nadmiar miedzi, to rzecz fatalna, ale niedobory miedzi również skutkują złym samopoczuciem, w tym wzrostem fosfotazy zasadowej.

Dlatego noś bransoletkę z miedzi, albo jedz orzechy nerkowca, daktyle, suszone figi (byle nie razem, czyli nie tłuszcz z cukrem:)

Na koniec oczywiste  9+:

Witamina C, witamina E (czyli mega synergiczna para antyoksydantów), oraz D3+K2 niezbędne wszystkim

Źródła: 1,2,3

Owocek:)


reklamablogBlog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.

Może rzuć gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w naszym Wellness Sklep


Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.


(Visited 62 591 times, 6 visits today)

Powiązane artykuły

Komentarze

  1. wiolcia 14 czerwca 2018 o 11:50

    Witam, czy moje wyniki są ok?
    TSH 1,370 ulU/ml norma 0,27 4,2 uIU/ml
    FT4 20,380 pmol/l 12,000 — 22,000 Dorośli
    FT3 4,53 pmol/l 3,10 — 6,80
    Prolaktyna 19,21 ng/ml 4,79 — 23,30
    Żelazo 19,5 µmol/l 5,8 — 34,5
    Ferrytyna 37,3 ng/ml 20,0 — 159,0 suplementuję żelazo od 2 miesięcy na początku ferrytyna 22
    Wypadają mi włosy, brwi, rzęsy co robić?

    1. Pepsi Eliot 14 czerwca 2018 o 17:02

      test na kwasowość żołądka, pH moczu rano na czcoz i po przebudzeniu, Aminogram zrób, CRP, homocysteinę, B12, kwas foliowy, cukier i insulina na czczo. Ile masz lat? Jaki poziom 25(OH)D? co jesz?

    2. Sabina 2 kwietnia 2019 o 19:12

      Czystej zestaw mogą brać kobiety karmiące piersią??

      1. Pepsi Eliot 2 kwietnia 2019 o 19:16

        moim zdaniem mogą (te wymienione w arcie), ale nie jestem lekarzem

  2. wiolcia 19 czerwca 2018 o 10:02

    Witam, czy moje wyniki są ok, nic nie napisałaś?

  3. Pepsi Eliot 19 czerwca 2018 o 11:03

    wyglądają nieźle,

  4. wiolcia 20 czerwca 2018 o 10:01

    czy ja mam niedoczynność tarczycy w % FT4 i FT3 nie wiem czy takie mogą być.

  5. wiolcia 20 czerwca 2018 o 10:07

    czy te wyniki może zaburzać niska ferytyna a może ferytyna jest niska od tarczycy? Anty TPO i Anty TG badałam 3 miesiące temu było ok, ale czy mogło się coś zmienić, powtarzać je. Ja nie mam już siły 3 lekarzy twierdzi że jest ok, jeden ze to niedoczynność RATUNKU ja zwariuje włosy lecą ja tym jestem załamana nie wiem już co robić? Czy % wyniki są ok? Proszę o pomoc już nie mam sił

  6. wiolcia 20 czerwca 2018 o 11:50

    Witam czy % moje wyniki są ok?

  7. Annika 7 sierpnia 2018 o 08:08

    Witaj Pepsi, czytam Twoją książkę, posty na blogu i komentarze, ale każdy przypadek jest inny i chciałam prosić Cię o pomoc. W styczniu cytologia wykazała, że jestem zarażona wirusem HPV, dysplazja 1 stopnia. Od tamtej pory wzmacniałam się witaminami dla sportowców (ćwiczę 3-4razy w tygodniu na siłowni),
    i Omegą 3 z wit.D i K. Niestety po pół roku żadnych zmian-wirus dalej obecny. Zaczęłam jeść kwas foliowy 5mg i wit.B12. Do tego zaczęłam kurację wodą utlenioną (czda)doustnie i kąpiele. Ostatnio okazało się, że mam lekką niedoczynność tarczycy (ciągłe zmęczenie, bardzo niskie ciśnienie i puls, zimne stopy i dłonie), lekarz kazał zażywać Selen i Jod. I tu prośba. Nie chcę przegiąć. Witaminy dla sportowców chcę odstawić, bo już biorę ponad pół roku, poza tym nie czuję po nich różnicy w odporności i samopoczuciu. Wlasnie, odporność! Bardzo kiepska, co chwilę jestem przeziębiona. Chcę zacząć kurację Kelpem, do tego selen (z cynkiem?), kontynuować kwas foliowy i B12 (przy HPV) , wprowadzić A+E. DO tego nadal woda utleniona i jeszcze myślałam o oleju rokitnikowym, ew. kurkuma z cytryną na czczo, bo widzę, że dużo o niej piszesz. A witamina C? Tyle tego…nie chcę, żeby było za dużo. Proszę, pomóż!

    1. Pepsi Eliot 7 sierpnia 2018 o 09:24

      Najlepiej byłoby zacząć od tych badań: https://www.pepsieliot.com/lista-podstawowych-badan-ktore-pomoga-ci-ruszyc-ze-skrzyzowania/

      Zalecania suplementacja

      Przed śniadaniem:

      Zaczynasz dzień od oczyszczająco/odżywiającej kuracji 4 szklanek
      https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/

      Do śniadania:

      1 cynk https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2184-zinc-22mg-120kaps-gg–5060040827116.html?search_query=cynk&results=31 do śniadania wraz z 1 tabletką Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html

      cynk jest antagonistą miedzi, możesz nosić bransoletkę i/albo jeść suszone owoce, daktyle, rodzynki

      Bierz 200 mcg selenu dziennie, 
      czyli 1 kapsułkę  https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2176-selenium-200mcg-120kaps-gg-5060040820971.html?search_query=selen&results=20

      Po śniadaniu:

      Bierz D3 w protokole z K2
      Badanie 25(OH)D obowiązkowe i suplementacja (zwykle niezbędna, należy utrzymywać poziom 60- 80, a w uzasadnionych przypadkach, jeszcze wyżej).

      Zanim nie poznasz wyników, należy przyjmować 2 tabletki D3+K2 TiB do ssania https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/70-vitamin-d3k2-90tabl-tib-5905344040154.html

      i 1 Omega 3 TiB https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib-5905344040048.html , ale zamiast tego możesz do 4 szklanki (tych sprzed śniadania) z kuracji 4 szklanek dodać jeszcze kopiatą łyżkę Hemp Protein This is BIO https://thisisbio.pl/konopie-hemp/138-hemp-protein-100-organic-210g-this-is-bio-5905344040215.html

      Popołudniu:

      Selen (nie łącz wyizolowanego selenu z cynkiem, bo też są antagonistami, co jest dziwne, bo w naturze występują często razem w pokarmach, ale natura rządzi się innymi prawami), ale bierz go z 1 naturalną witaminą E G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2530-vitamin-e-400iu-natural-bursztynian-120kaps-gg–5060040826713.html jest jeszcze druga tej firmy, też naturalna
      i 1 C 1000+ TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/58-vitamin-c-1000-50tabl-tib-254475917206.html, np. około godziny 17.

      Zamiast witaminy A, polecam Betacaroten, bezpieczniejszy, a jak wiesz jest to prowitamina witaminy A , mamy naturalny firmy G&G https://thisisbio.pl/antyoksydanty/3598-natural-beta-carotene-15mg-120kaps-gg–5060040826027.html

      Jeśli decydujesz się na Greens & Fruits to już zawiera witaminę A w obu formach.

      KALIBRACJA (wykonujesz ją w razie nasilenia stanów zapalnych nie częściej niż 1 raz w miesiącu)

      kalibracja kwasem askorbinowym https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/1685-witamina-c-kwas-l-askorbinowy-170g-tib-254475917398.html, na podstawie protokołu witaminowego dr. Cathcarta:

      Idziesz do sklepu o nazwie Hipermarket i kupujesz dużo (4 kg, lub więcej) pomarańczy. W Lidlu są bio. Następnie wyciskasz (może być ręczna wyciskarka) z nich sok. Na każde pół szklanki dodajesz łyżeczkę kwasu askorbinowego. Podajesz ten specyfik osobie co pół godziny aż do wystąpienia biegunki. To jest właśnie ten próg jelitowy. Cała sztuka polega na systematycznym dozowaniu witaminy C z sokiem co 20-30 minut, ponieważ jest to okres pół-rozpadu.

      Następnie należy przyjmować codziennie ok. 2 gramy kwasu askorbinowego TiB, lub 1 Witamina C 1000 + TiB

      Jod
      Przy selenie konieczne jest branie jodu pierwiastkowego.
      Należy dla bezpieczeństwa podawać płyn Lugola ( w aptece) przez skórę robiąc plamę o średnicy około 3 cm z 2-3 kropel płynu Lugola i ponowić po całkowitym wchłonięciu (czyli gdy zniknie brązowa plama)

      i/albo Kelp BIO G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2177-organic-kelp-120kaps-gg-5060040821770.html?search_query=kelp&results=5, lub w postaci sproszkowanego Kelpu This is BIO, wtedy dodajesz płaską łyżeczkę do 4 szklanki w kuracji 4 szklanek https://thisisbio.pl/kelp/3621-kelp-100-organic-180g-this-is-bio–5905344040581.html

      Bierz probiotyki
      https://thisisbio.pl/trawienie/3522-probio-forte-60kaps-amix–8594060004983.html?search_query=probiotyki&results=2

      Jeśli nie decydujesz się na kurację 4 szklanek, która zawiera w sobie szklankę z magnezem i tam powinnaś brać magnez.
      Magnez
      MAGNEZ jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania jodu
      np. chlorek magnezu TiB https://thisisbio.pl/cialo-twarz/2165-chlorek-magnezu-900g-tib–254475917428.html łyżeczka do szklanki wody z cytryną w godzinach rannych. Gdyby okazało się , że Cię rozwalnia bierz łyżeczkę jabłczanu magnezu TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2494-jablczan-magnezu-90g-tib-254475917442.html

      Bierz chlorellę, albo stosuj terapię 4 szklanek, tam w 4 są algi
      Terapia oczyszczająca i odżywiająca 4 szklanek. https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/ Jeśli nie brałaś nigdy alg, do 4 szklanki zacznij 4 greens This is BIO brać od 1/4łyżeczki i sukcesywnie zwiększaj o 1/4 łyżeczki. Jeśli nie masz  bio zielonych liści, do 4 szklanki dodawaj Kale(jarmuż ) This is BIO, lub szpinak This is BIO.

      Nie denerwuj się byle czym, rozważ jakieś suplementy na nadnercza, dlatego na już zalecam kurację do śniadania 1 Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html zawierający bardzo dużo minerałów i witamin, w tym z grupy B., co już zaleciłam na początku.

      Usprawnij pracę jelit, zero wzdęć (pozbądź się dysbiozy – ssij olej kokosowy i przeciekania jelit) – zakwaś żołądek, poniżej prosty test na ilość kwasu w żołądku
      WYPIJASZ 3/4 szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej
      Czasy „odbicia”:
      Jeśli odbije Ci się jeszcze podczas picia mikstury, to nadkwasota. Małe prawdopodobieństwo, ale oczywiście istnieje.
      Jeśli do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
      Jeśli zmieścisz się w czasie 40 – 90 sek, oznacza to dobre zakwaszenie żołądka
      Jeśli od 90 do 3 minut, to słabe (im bliżej 3 minut, tym gorzej)
      Jeśli nie bekniesz powyżej 180 sek lub wcale, co się też zdarza, yyy … nie jest dobrze.
      Co robić więc?
      PICIE rozwodnionego soku z cytryny lub octu jabłkowego, lub wprowadzenie tak zwanego „gorzkiego trawienia” zwykle dobrze sprawdza się w łagodnych przypadkach niedokwasoty.
      Słabo zakwaszony żołądek plus nietolerancja glutenu zwykle jest przyczyną przeciekania jelit. Nie dopuść do tego, bo skutkiem tego mogą być choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto.

      Zbadaj poziom kortyzolu

  8. Annika 7 sierpnia 2018 o 18:25

    O wow! Super rozpiska. Muszę sobie na spokojnie wszystko rozpisać. Dziękuję <3
    A co z b12 i kwasem foliowym?

    1. Pepsi Eliot 7 sierpnia 2018 o 20:03

      jak zrobisz te badania https://www.pepsieliot.com/lista-podstawowych-badan-ktore-pomoga-ci-ruszyc-ze-skrzyzowania/, jest tam i kwas foliowy i B12, homocysteina, będzie wiadomo, czy brać dodatkowo w formie wyizolowanej, a tak to masz te witaminy w B complex G&G lub Greens & Fruits TiB

      1. Annika 13 sierpnia 2018 o 11:57

        A jak przy tym ma się kuracja wodą utlenioną? Można?

        1. Pepsi Eliot 13 sierpnia 2018 o 13:59

          Nieumywakin by nie miał nic przeciwko. Jaką kurację wu robisz?

  9. Annika 13 sierpnia 2018 o 16:51

    Wg „ulotki”. Od 1ej kropli 3x dziennie do 10ciu, a potem 3×10 co 3 dni. Chociaz mialam przerwe ponad tydzień i pewnie zacznę od poczatku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *