Jak odróżnić, czy anemia wynika z niedoborów żelaza, czy B12?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Jak odróżnić, czy anemia wynika z niedoborów żelaza, czy B12?

Dodano: 138
Fe
Fe

Niedobory żelaza, jak i witaminy B12 są popularnym problemem nie tylko wegan i witarian, ale ich szczególnie i miejmy to na uwadze.

I co ja mam z Drogimi Ludźmi zrobić? Jak natchnąć Was mocą? Wszystko już wiecie, ale stale coś stoi na przeszkodzie, co nazywa się słabością osobistą. Mam wrażenie, że ludzie, aby wyruszyć w drogę muszą wyznaczyć idealną ich zdaniem trasę do celu, a to już w założeniu wiąże grabki.

Bo nie ma takich idealnych tras. 

Staramy się zbliżyć do prawdy, ale nie mamy absolutnej pewności, że to idealna droga. Nie namawiam nikogo do wiary, bo to rola duchowieństwa, a jedynie do działania. Zacznij coś na poważnie robić, to jakoś pójdzie.

Co jesz i pijesz, ile i jak się poruszasz, jak głęboko oddychasz? To są podstawowe rzeczy w naszej realnej egzystencji. Bez zrozumienia tego nie da się być fajnym człowiekiem.

Jest się jakąś ziejącą i wzdętą gazem kubaturą, która toczy się przez życie prosto pod syry alopaty, żeby ją swoimi chemicznymi komponentami dodatkowo napompował.

Jakim cudem młodemu człowiekowi może śmierdzieć z otworu gębowego?

Owszem może mieć rzadsze kości, bo gwałtownie urósł, może mieć anemię lekką z tego samego powodu, nie mówiąc już o dziewczynach, ale żeby miał wzdęcia, gazy, pieczenie w przełyku, jak nie pierwszej młodości biznesmen, co zbrandżował szatobrianda?

Może mieć młodzian trądzik, ale nie suchą skórę, może mieć zbyt dużo mięśni w proporcjach do tłuszczu, ale nie odwrotnie.

A oddychanie? Przypatrzmy się jak oddychają dzieci, głęboko, a ich brzuchy cały czas chodzą przy oddychaniu.

Dlaczego tak świrujemy z niewielkim nawet biegiem lat? Dlaczego nie zostaniemy indywidualistami, nie wypniemy się na idiotów żywieniowych, nawet we własnym domu i nie zaczniemy iść własną ścieżką?

Dopóki nie wiemy, jesteśmy usprawiedliwieni, chociaż nieznajomość prawa nikogo nie zwalnia od odpowiedzialności, więc raczej się dowiedzmy. Jednak większość ludzi, którzy do mnie piszą wiedzą wszystko, ale nie potrafią ruszyć z miejsca.

Myślę, że będziemy musieli się w końcu spotkać w realu, żebym każdego z Was mogła osobiście dźgnąć ożogiem i natchnąć mocą. Ożeż ożóg.

Koks.

Lecą Ci włosy nagle, a z tarczycą wszystko spoko, biegniesz i nie jesteś w stanie zrobić swojego tętna maksa (przypominam najprostszy wzór na maksymalne tętno wysiłkowe, to 220 minus wiek), a z kolei przy byle podbiegu już masz o wiele za wysokie tętno? Zaś twoje wyniki krwi są anemiczne?

To prawdopodobnie Twoja anemia wynika ze zbyt niskiego poziomu żelaza. Zresztą badanie poziomu Fe jest tanie.

Jednak zawsze, gdy mamy do czynienia z anemicznością należy upewnić się, czy nie wynika z powodu braku witaminy B12 i kwasu foliowego.

Badanie witaminy B12 nie dość, że nie kosztuje tanio, to jeszcze rzadko kiedy w ośrodku analitycznym robią poziom homocysteiny w moczu, co jest najbardziej jednoznacznym określeniem poziomu B12, bo niekiedy we krwi możemy mieć B12 w normie, ale nadal mamy jej braki.

Podpowiem szybko jak sobie poradzić z tym problemem.

Przy zwykłej morfologii zawsze jest podana wartość MCV czyli Mean Corpuscular Volume, czyli średnia objętość krwinki i tutaj występuje następująca zależność:

Gdy MCV jest w dolnych granicach normy i poniżej, to anemia pochodzi od niskiego żelaza

Gdy MCV jest w górnych granicach normy i powyżej, anemia ma źródło w niskim poziomie B12, nawet jakby badanie krwi nie wykazało braków B12.


Gdy to wiesz możesz natychmiast podjąć działanie przyjmując B12. Polecam kompleks witaminowo minerałowy Greens & Fruits TiB

Gdy sytuacja z witaminą B12 jest alarmująca prawdopodobnie trzeba będzie wziąć serię zastrzyków z B12, którą zapisze lekarz. Gdy nawet to nie pomoże w dłuższym czasie, trzeba będzie pomyśleć o wprowadzeniu do diety raz/dwa razy w tygodniu łososia, najlepiej dzikiego.

Uwaga, jeżeli ktoś sądzi, że może czerpać witaminę B12 z chlorelli, czy spiruliny, to jest w błędzie, gdyż wprawdzie producenci tego nie nagłaśniają, wręcz przeciwnie, ale w tych algach witamina B12 jest analogiem nieprzydatnym dla człowieka.

Najwyższy czas wrócić do dzisiejszego tematu, czyli do żelaza

Mikroelement żelazo pełni wiele ról w naszym organizmie. Między innymi formułuje hemoglobinę w czerwonych krwinkach, zwiększa odporność naszych organizmów, podtrzymuje pracę mózgu, zwiększa wydolność, dajmy na to biegową i tak dalej.

Braki żelaza najczęściej wynikają z naszej diety, oraz utraty krwi wywołanej przykładowo operacjami, menstruacją, czy co najgorsze krwią utajoną.

Jeżeli chodzi o niedobory żelaza, to akurat jest stosunkowo łatwo zarówno zapobiegać, jak i leczyć niedobory żelaza chociażby przez regularne spożywanie prowiantu bogatego w żelazo.

Wprawdzie żelazo niehemowe, czyli takie pochodzenia roślinnego jest trudniej przyswajalne przez nasze organizmy, mówi się nawet o 5%, ale już obecność witaminy C sprawia, że wchłanianie żelaza niehemowego bardzo wzrasta.

Z drugiej strony nie grozi nam przedawkowanie żelaza, jak w przypadku żelaza hemowego z mięsa, czy suplementu. Bo musimy wiedzieć, że nadmiar żelaza, a nawet stan w górnych poziomach normy nie jest wskazany pro zdrowotnie. I to poważnie nie jest. 


Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna nie zawiera glutenu i powstaje z młodych pędów pszenicy. Choć jest najlepiej znana ze swojej niesamowitej koncentracji silnego oczyszczania krwi i jako budowniczy chlorofilu, to także jest również bogata w inne składniki odżywiające krew, w tym żelazo.

100 g trawy pszenicznej zawiera dwa razy więcej żelaza niż chlorella. Trawa pszeniczna zawiera również niezrównany poziom innych składników odżywczych, takich jak witamina A, mangan, i wszystkich witamin z grupy B, z wyjątkiem kwasu foliowego i witaminy B12.

(Już wkrótce będzie wpis o trawie pszenicznej, bo jakimś dziwnym trafem, jeszcze nic o trawie pszenicznej nie pisałam)

Melasa

Gruba i ciemna melasa pochodzi z trzciny cukrowej, której korzenie sięgają do najgłębszych i zwykle najbogatszych w minerały części gleby. W związku z tym, melasa może się poszczycić profilem składników odżywczych, z którymi niewiele owoców i warzyw może się równać.

Zawiera sporo żelaza, dwie łyżki melasy to 13,2% dziennego zapotrzebowania na żelazo, a także zawiera podobnie duże ilości wapnia, magnezu i selenu. Melasę możemy stosować tylko jako uzupełnienie składników odżywczych, ale także jako substytut cukru.

Teraz podam listę produktów, które nie zawierają tak spektakularnych ilości żelaza, jednak należą do bardziej konwencjonalnej żywności. Przy czym dla wegan, tylko punkt pierwszy.

Ciemnozielone warzywa

Szpinak i Boćwina są najbardziej bogate w żelazo wśród zielono-liściastych, choć można również polecić jarmuż i brokuły.

Mięczaki

Mięczaki, takie jak małże i ostrygi są bogate w żelazo najbardziej ze wszystkich stworzeń morskich. Z oczywistych względów, najlepiej unikać owoców morza z Oceanu Spokojnego.

Czerwone mięso

Czerwone mięso jest bogate w żelazo hemowe, którego forma jest lepiej wchłaniana i wykorzystywana niż żelazo z produktów roślinnych.

Jednak ten pomysł odradzam, gdyż jedzenie czerwonego mięsa niesie tyle negatywnych skutków zdrowotnych, a do tego masz małe szanse na zjedzenie mięsa zwierzęcia hodowanego ekologicznie i karmionego zieloną trawą bez randapu. Czyli, że ten pomysł jest najgorszym z możliwych na uzupełnianie niedoborów żelaza.

Dlaczego nie należy palić się do suplementacji żelazem pisałam tutaj

Ścisk ścisk peps peps

w didaskaliach

Piszecie też, pytacie, a ostatnio to już dosłownie jakiś wyrzut kłeszczyn o Helicobacter pylori, odpowiadam lapidarnie, bo będzie osobny wpis, ale widzę, że już jest potrzeba:

Najlepszym lekarstwem jest Ekstrakt z Korzenia Lukrecji DGL.

Zaletą leczenia bakterii lukrecją DGL, czyli Deglycyrrhizinated'em lukrecji jest to, że nie ma skutków ubocznych, które mogą być spowodowane naturalną lukrecją.

Sugerowane użycie lukrecji DGL to 750-1500 mg dwadzieścia minut przed jedzeniem.

Najlepsze rezultaty są widoczne gdy DGL lukrecję przeżujemy i połkniemy na pusty żołądek. Cykl lukrecjowy stosuje się zwykle od ośmiu do szesnastu tygodni.

DGL może także zapobiec nawrotom choroby wrzodowej, ponieważ rozprawia się z przyczyną a nie tylko objawami. Alopaci chyba uprawiają seks z antybiotykami, tak są do nich przyspawani.

owocek:)

 138
  • Nikii   IP
    Droga Pepsi,
    Zgodnie z Twoimi zaleceniami dot. mięśniaków macicy od około 2 miesięcy stosuje Twoje 4 szkalnki, tzn 3 pierwsze bo czwarta czasami nie wchodzi niestety smak dla mnie zbyt okropny :D Do tego D3 z K2, complex B g&g, chce teraz naprzemiennie brać z G&F TIB, kelp TIB - robię taki szot bo też smak yy ciężki do przełknięcia, omega Twoja, co jakiś czas witamina C, brałam tez Wit E ale teraz mi się skończyła. Zauważyłam, że parę razy w ciągu dnia serce mi dużo szybciej bije niż przed kuracją i czuje takie negatywne pobudzenie, może to być spowodowane np. rozrzedzeniem krwi przez któryś suplement albo kurkume czy ocet jabłkowy? Zwiększyła mi się też ilość mętów w oczach, czy coś może je powodować np. jod w kelpie? Czy po prostu to jakiś zbieg okoliczności. Duży dyskomfort czuje przez te męty w ciele szklistym. Dziękuję za odpowiedz.
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Asiaa   IP
      Hej,
      mam pytanie, może ktoś mi podpowie. Od ok 5-6tyg byłam mocno zmęczona, więc zapijałam to herbatą i napojami z kofeiną, jakoś dni szły ale od 3 tyg zaczęło mi się utrzymywać drganie powiek, najpierw sporadycznie, od paru dni codziennie już, zaczęłam suplementować magnez i po 2 dniach zrobiłam badania ale magnez wyszedł w normie 1.9 a oko dalej skacze, odstawiłam teinę/kofeinę ale teraz zmęczenie mnie dobija, wyniki krwi itd są super, jedynie co jeszcze żelazo mnie dziwi, bo badałam ok 3 ms temu i miałam ponad normę 185,(robione od razu po okresie) a wczoraj wyszło mi 60 (dzien przed okresem) ale niby nadal to w normie.
      Już się czuję jak wariatka od tego samopoczucia a wyniki w normie :( co myślicie?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0
      • Niki   IP
        Badania na tarczyce robiłam w lutym tego roku i wyszło
        TSH 1,38
        fT4 1,19 (0,93-1,7)
        fT3 3,57 (2-4,4)
        a przeciwciała robiłam raz w 2016r. anty-TPO 0,11 (0-5,61) i anty-TG 0,37 (0-4,11) (przy TSH 2,2), w tym roku nie bo niestety są b.drogie
        Mam 29 lat, dodatkowo mam plamienia przed okresem które trwają czasem tydzień i dwa mięśniaki (ok 4cm). Serdecznie dziękuję za pomoc.
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • Niki   IP
          Cześć Pepsi :) Kupuje u Ciebie witaminę D pod język i jest super ale chciałabym jeszcze zamówić z Twojej strony witaminę B (SUPER BALANCED B-COMPLEX 50 G&G) czy ona będzie ok gdy nie wiem czy formy metylowane są dla mnie. Moje wyniki to:
          WBC 5,7 (4-10)
          RBC 4,36 (4-5,2)
          HGB 7,9 (7,1-9,7)
          HCT 36,20 (35-45)
          MCV 83 (80-95)
          MCH 1,8 (1,7-2)
          MCHC 21,8 (19,2-23)
          RDW-SD 37,3 (37-57)
          RDW-CV 12,6 (11-16)
          PLT 304 (150-400)
          PDW 11,2 (9-17)
          MPV 10,3 (9-13)
          P-LCR 26,4 (13-43)
          PCT ,031 (0,15-0,45)

          Żelazo 112 (37-145)
          Ferrytyna 24,4 (15-150)
          Witamina B12 231,6 (191-663)
          Homocysteina 8,80
          Witamina D było 24 po suplementacji 36
          CRP 0,8
          Będę wdzięczna o poradę bo ogólne zmęczenie daje mi w kość, zwlaszcza rano jestem mocno przybita, strasznie mi zimno, do tego od roku mam chroniczny suchy kaszel. Pozdrawiam
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Alis   IP
            Nie byłam u lekarza z wynikami.Alg nie jadłam zaczęłam teraz od chlorelli od 2 tabletek dziennie i jest ok, nie mam żadnych niepokojących objawów.Zrobię wyniki o których piszesz.dziękuję i pozdrawiam
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 0

            Czytaj także