Jakie zrobić obowiązkowe badania?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Jakie zrobić obowiązkowe badania?

Dodano: 223
pani z chłopakiem
pani z chłopakiem
Jakie zrobić obowiązkowe badania?

Dlaczego ludzie zgłaszają się po pomoc do felczerki Pepsi?

Z dwóch powodów, z których tylko jeden jest właściwy. Gdy jesteś bezwolną łupiną orzecha, w razie poważnej choroby będziesz oczekiwał, że lekarz za Ciebie wszystko obmyśli, postanowi i zrobi, a Ty jedynie udostępnisz swoje ciało do eksperymentów. Gdy coś idzie nie tak, a coś obiło Ci się o uszy, to udasz się do znachora, czyli naturopaty z taką samą chęcią oddania się w jego ręce. Ale to też jest tylko człowiek, który tak jak wszyscy czasami we własnym plecaku ma śmierdzące skarpetki. 

TU KUPISZ WITAMINĘ B12 TiB w dużych dozach

Owszem, po poradę zgłoś się na blog felczerki pepsi, ale miej na uwadze, że tylko Ty siebie znasz, a raczej swoje ciało (odradzam gadania z ego) i tylko Ty ostatecznie musisz podjąć decyzję.   

Jakie więc badania należy zrobić?

Będziesz potrzebował do własnej rozkminy pewnych informacji, czyli trzeba wykonać badania. Pytacie, więc powiem co zalecam:

Raz w roku:

Morfologia Uwaga: Gdy często zapadasz na choroby, w tym zdarzył się nawet półpasiec, chudniesz, bo masz słaby apetyt, a jednocześnie masz uczucie opuchniętego brzucha, koniecznie zdecyduj się na poszerzone badanie krwi, czyli z rozmazem. Trzeba wykluczyć to i owo. OB cholesterol całkowity (uwaga, nowe spojrzenia na cholesterol, wkrótce opracowanie/wpis) póki co: HDL-cholesterol „dobry” LDL-cholesterol „zły” Stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, czyli „dobrego” ma być mniejszy od 3,4. Nie musisz płacić za ten  wskaźnik aterogenności, czyli wskaźnik miażdżycowy, sam sobie zrób go kalkulatorem. Alopacja uważa, że wskaźnik 2,5 to supcio, ale witarianie mają jeszcze lepsze. Triglicerydy glukoza na czczo insulina na czczo mocznik kreatynina białko całkowite kwas moczowy sód potas magnez chlorki wapń kobalt – prawie nigdzie go nie robią i patrzą jak na wariata cynk – podobnie jak kobalt fosfor CK ck-mb (opcjonalnie, gdy już były jakieś kłopoty z sercem) biliburina całkowita aminotransferaza AsPAT aminotransferaza ALAT fosfataza alkaliczna GGTP Kinaza kreatynowa amylaza żelazo Ferrytyna TIBC CRP Fibrynogen Kortyzol Prolaktyna ASO, lub wybrać jakieś inne badanie na stawy, ja robię ASO Witamina B12 kwas foliowy homocysteina (mocz) to też da pogląd na B12, ale w niewielu laboratoriach prywatnych robią to badanie jod w moczu, też patrzą na Ciebie jak na wariata analiza moczu ph krwi Witamina D, a dokładnie 25(OH)D (uwaga, gdy wyszło słabo, a wyjdzie, to szybko bierzesz D3+K2 TiB i jeszcze trochę samej D3 TiB(w ilości 40-60 jerdnostek na kilogram masy ciała), oraz magnez, gdy wyszło gorzej niż słabo, badasz się za kilka miesięcy, najpóźniej za pół roku, aby dobrać odpowiednią dawkę) Hormony - estradiol, testosteron, progesteron – laski, zaś testosteron - osoby z penisami TSH i całą resztę hormonów i przeciwciał tarczycowych dodatkowo można zrobić, dla świętego spokoju: Markery nowotworowe, niektóre wspólne dla wszystkich, jak drogi żółciowe, żołądek, jelito, a inne rozbieżne, co tam kto ma, czyli jajniki, sutek i prostata

Gdy nie chcesz użerać się z alopacją, po prostu samemu fundujesz sobie badania, a że jesteś/będziesz wkrótce bogaczem  fundujesz również badania wszystkim, którzy akurat przebywają pod Twoimi skrzydłami. To jest przywilej bogacza.

Interpretacja tych badań wymaga pewnej biegłości i wtedy warto jest zwrócić się do uczonego w tej dziedzinie, albo samemu posiąść wiedzę. Wyrywkowo, skupię się teraz na anemii, bo właśnie na stronach o podobnej do mojej, tematyce, sporo jest osób anemicznych, też w związku ze źle zarządzaną dietą roślinną. Co nie znaczy, że mięsożercy są dobrzy w te klocki.

Pisałam już kiedyś jak można zinterpretować anemiczne wyniki, na podstawie wielkości krwinki MCV, która daje nam istotną informację o przyczynach prowadzących do niedokrwistości, czyli właśnie anemii: Skrótowo podpowiem, że skojarzenie niskich wartości RBC, HGB i HCT (typowe dla niedokrwistości) z niską wartością MCV pozwala zakwalifikować anemię do tak zwanej niedokrwistości mikrocytarnych, czyli z małą krwinką. Najczęstszą przyczyną (poza talasemiamii, czyli chorobą występującą w basenie morza śródziemnego), prowadzącą do takiego obrazu krwi jest niedobór żelaza. Trzeba zawsze dobrze się zastanowić, dlaczego jest tego żelaza mało. Czy faktycznie chodzi tylko o słabą dietę, czy nie ma jakiegoś krwawienia? W tym groźnego, utajonego? Wiadomo, że obfite okresy, często związane z mięśniakami macicy, mają wpływ na poziom żelaza, albo traci się krew w wyniku wypadku czy operacji. Jednak zawsze trzeba mieć na uwadze, jakieś utajone krwawienie, z jelit, żołądka, narządów rodnych, czy układu moczowego. To o takich brakach żelaza, czytamy na stronach Terapii Gersona. To na to są wyczuleni lekarze zajmujący się leczeniem terapią Gersona, bowiem właśnie taka postać anemii może być ważnym symptomem poważnych chorób. Nigdy nie należy podawać żelaza jeśli wcześniej nie ustalono przyczyny jego niedoboru. Warto wzbogacić naturalną dietę spiruliną i chlorellą, wiadomo, że only This is Bio, szybko świetne rezultaty, ale być może trzeba będzie zdecydować się na badania uzupełniające. Na przykład gdzie indziej można kupić testy, na badanie krwi utajonej w kale. W aptekach polskich raczej patrzą na mnie jak na wariata. I tak dalej, i tak dalej.

Z kolei anemia z wysokimi wartościami MCV to anemia makrocytarna. Niewielki wzrost MCV (do około 110) może towarzyszyć przypadkom ze zwiększeniem liczby retykulocytów, które jako większe krwinki zawyżają średnią wartość MCV. Poza tym taką anemię, czyli makrocytozę stwierdza się w chorobach wątroby i u osób nadużywających alkoholu. Jednak główną przyczyną znacznej makrocytozy jest niedobór kwasu foliowego, bądź witaminy B12.  Inne przyczyny wzrostu wskaźnika MCV to hematologiczne zespoły mielodysplastyczne, czy przykładowo niedoczynność tarczycy. Natomiast niedokrwistość z prawidłową wielkością krwinki MCV występuje w wielu przewlekłych chorobach jak zakażenia, nowotwory, czy niewydolność nerek. Może też wystąpić przy skojarzeniu niedoborów prowadzących do niedokrwistości mikro i makrocytarnej (np. jednoczesny niedobór żelaza i witaminy B12). Typowy jest też dla niedokrwistości aplastycznych (związanych z pierwotną chorobą szpiku prowadzącą do jego niewydolności).
reklamablogBlog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba. Rzuć też może gałką na to: Dobre suplementy znajdziesz w naszym Wellness Sklep
Disclaimer: Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, i niekoniecznie wyraża zdanie założycielki bloga, tym bardziej nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.
 223
  • OlaKa   IP
    Pepsi,
    Swędzi mnie ostatnio szyja bez jakichkolwiek innych widocznych oznak. Nie zmieniałam kosmetyków i diety. Pod jakim kątem badać?
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Piter   IP
      Hej Pepsi , mam lekko zwiększone monocyty i bazocyty
      % Monocytów 12,2 % norma: 2,0 - 12,0
      % Eozynocytów 4,1 % norma: < 5,0
      % bazocytów 1,1 % norma: < 1,0
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Jola   IP
        Zrobiłam badania córce 13 lat. IGe cał. 960 przy normie do 200. Co to moze być?
        Nie ma żadnych objawów, generalnie bardzo dobre badania krwi i moczu, Rok temu miała tyle samo, ale wtedy miała przelekły suchy kaszel, który jak się okazało był zwiastunem glisty w płucach i lekkiej reakcji na świnki morskie. Chodziliśmy na biorezonans i robiliśmy oczulanie i odrobaczanie biorezonansem i znikło. W tym roku tak z ciekawości chciałam zobaczyć czy to IGe zmniejszyło się. A tu szok! Co mam zrobić? Jakie badania, jakie suplementy..?
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • Paulina87   IP
          Dziś mój men zrobił sobie próby wątrobowe, ostatnie badania miał w normie z listy tych podstawowych ale prób nie robił wcześniej .

          Podwyższony ma poziom AST - 57 gdzie norma podana jest 5-34 oraz ALT 89 a norma 0-55 a reszta w normie , jedynie Fosfataza dolna granica - norma 40-150 a ma 38.

          Coś te wyniki mówią czy raczej no stres?;)
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 0
          • bygones   IP
            cześć Pepsi i Adam!
            piszę do Was z nadzieją, że podpowiecie mi cokolwiek, niestety lekarze odsyłają z "wygląda Pani na zdrową", "młodzi to tak przesadzają", "lufa na noc i przejdzie"...
            Półtora roku temu przestałam jeść mięso, była to drastyczna zmiana ponieważ wcześniej jadłam je chyba codziennie i to w wielu postaciach, śniadanie obiad kolacja.. Wykluczyłam też w dużej mierze nabiał, który również był podstawą mojej diety. Z perspektywy czasu wiem, że nie byłam przygotowana na zmianę diety i jadłam byle co, niby zdrowo, ale bez kontroli makro/kalorii. Czuję się bardzo osłabiona i zdaje się, że zaczęłam się tak czuć właśnie od momentu zmiany diety na prawie-wegańską. Od kilku miesięcy bardzo patrzę na to co jem, pilnuję makro, suplementuję, ale jest coraz gorzej. Z pełnej życia dziewczyny zrobił się ze mnie kanapiany ziemnior. Bóle głowy, brak skupienia, rozdrażnienie, wieczna senność!!
            Moje wyniki:
            styczeń 2018: FT4, anty TPO i TSH w normie (10 lat temu skończylam leczyc niedoczynnosc tarczycy); zelazo 124
            marzec 2018: wapn całk. 2,37; magnez, sod, potas, cholesterol w normie; Wit D: 27, wit B12: 356 ; odczyn ASO ujemny; ferrytyna w normie, choc niska (20); kilkanaście innych badań (z Waszej listy podstawowych), ale wszystkie w normie; kwas foliowy w normie, choc tez niski (7,6)
            w międzyczasie badanie tężyczkowe - wynik ujemny
            październik 2018: fibrynogen, kwas moczowy, ige całk., kreatynina, glukoza w normie;
            od marca suplementowałam wit D i B12. i tu uwaga wyniki z wczoraj: wit. D: 26, B12: 177 (!!)
            czemu witaminy pomimo suplementowania sie pogorszyly, szczególnie B12..?

            morfologia/plytki/rozmaz podaję tylko te ponizej normy
            erytrocyty 3,89
            hemoglobina 10,5
            hematokryt 33,1%
            MCHC 31,7
            i tu powyzej RDW-CV 14,6 %

            co mogę zrobić? jakieś dodatkowe badania, suplementacja? Pomożecieeee?
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także