Czy, gdy Twoje TSH jest w normie, to na 100% nie masz problemów z tarczycą?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Czy, gdy Twoje TSH jest w normie, to na 100% nie masz problemów z tarczycą?

Dodano: 374

Sprawdź czy masz jakiś problem testem 10

Test 10

1. Czy Twoja dieta załapuje się na test oka?

Czyli, że gdy patrzysz na to co jesz to od razu wszystko wiesz? Widzisz jabłko, więc wiesz co jesz. Widzisz zupę krem, więc nigdy się nie dowiesz. Widzisz mięso w hiperspożywce? To może być wielka pomyłka oka. Widzisz krajalnicę w swoim ulubionym stoisku mięsnym? To może być powód fatalnej w skutkach listeriozy, bo krajalnica do wędlin powinna być myta według dokładnych procedur co yyy … 4 godziny. Masa ludzi jedzących mięso i wędliny łazi z względnie beztlenową Listeria monocytogenes. A ludzie się tylko boją pasożytów w rolkach z sashimi (surowa ryba).

A więc jeśli Twoja dieta nie załapuje się na test oka, dodaj punkt. 2. Pijesz kawę? Jeśli tak, dodaj punkt. 3. Jesz gluten? Jeśli tak, dodaj punkt. 4. Jesz kazeinę? Jeśli tak, dodaj punkt. 5. Jesz cukier z cukierniczki, albo słodziki? Jeśli tak, dodaj punkt. 6. Śpisz dobrze 7-8 godzin w nocy? Jeśli nie, dodaj punkt. 7. Jesteś kobietą? Jeśli tak, dodaj punkt. 8. Czy raz w tygodniu wykonujesz trening o wysokiej intensywności? Jeśli nie, dodaj punkt. 9. Czy codziennie robisz 10 000 kroków? Jeśli nie, dodaj punkt. 10. Czy bierzesz jakieś leki, które spowalniają metabolizm, jak beta blokery, czy coś w tym guście? Jeśli tak, dodaj punkt.

Wyniki testu 10:

Jeśli zdobyłeś 1 punkt, już mogłoby być lepiej. Jeśli parę punktów, to będziesz miał problem. Licz się z problemem teraz, lub w przyszłości prawie na bank. Gdy podliczyłaś 10 punktów na pewno już wiesz, że masz problem.

Kilka niepokojących objawów (jest ich prawie 70):

Ona nie śpi

sucha skóra, wolny puls pomimo że nie jesteś sportowcem wytrzymałościówki, wypadanie włosów, gubienie włosów na brwiach, szczególnie od środka brwi na zewnątrz, nieuzasadniona chrypka, nieuzasadniony ból uszu jasny kolor sutków (powinien być brązowy), coraz jaśniejsze wargi, zmęczenie, ospałość, albo wręcz przeciwnie, ciągłe rozedrganie, szybkie bicie serca, łamliwe paznokcie, nieuzasadnione tycie, bóle stawów, wole opuchnięcie powiek, też tak zwane wory, nerwoza etc. niższa temperatura ciała, albo wyższa Jak masz jakieś objawy, to pewnie zaniepokoisz się i pójdziesz do dochtore. Dochtore wyśle Cię na test, a tu może okazać się, że wszystko będzie w normie. Ciekawe dlaczego?

Jakie badania masz zrobić?

TSH FT3 Rewers T3 (czyli odwróconą T3), czyli rT3 FT4 Przeciwciała dla tarczycy TPO Globuliny (białko) wiążące hormony płciowe SHGB

USG tarczycy

Lekarze naturopaci jak dr Westin Childs specjalizujący się w leczeniu niedoczynności tarczycy, w tym Hashimoto, ale czytałam też u innych naturopatów, interpretują wyniki:

TSH powyżej 2, już może wskazywać na niedoczynność tarczycy, co nie znaczy, że poniżej 2 zawsze będzie oznaczało stan idealny. Jeżeli są symptomy, to TSH nawet w tak zwanej normie nie będzie oznaczało, że nie ma problemu z tarczycą. Zignorowanie takich spraw może doprowadzić do poważnych problemów. FT3 powinno zawierać się 1/3 górnej granicy normy FT4 powinno zawierać się w 1/3 górnej granicy normy rT3 (rewers T3) powinna wynosić mniej niż < 15 FT3 w proporcji do odwróconej T3 powinna wynosić więcej > niż 0,2 Przeciwciała TPO mają być w normie SHGB dla kobiet ma być większe >70, a dla mężczyzn większe > 30 JEŚLI masz takie wyniki, pomimo że mieszczą się w dobrym zakresie referencyjnym, i dodatkowo masz jakieś objawy z problematycznej listy.

Jak najszybciej zajmij się swoją dietą i stylem życia:

Zero cukru z cukiernicy

Zero kazeiny

Zero glutenu

Minimum raz w tygodniu ćwiczenia o wysokiej intensywności

Codziennie 10 000 kroków (biegnie się je znacznie szybciej, niż chodzi)

Dużo surowych owoców i warzyw (nie przesadzaj z ilością krzyżowych, ale jedz je)

Długo śpij

Całkowicie odstaw kofeinę

Poniższe dawki zaleca dr. Childs, nawet jakby wydawały się komuś zbyt wysokie, to takie właśnie zaleca. Nie czuję się upoważniona do zmieniania tych warunków:

Bierz 60mg cynku dziennie

Bierz 400 mcg selenu dziennie

Bierz jod pierwiastkowy (płyn Lugola) przez skórę


Bierz D3 w protokole z K2

Bierz probiotyki

Oczyść wątrobę najlepiej codzienną kuracją 4 szklanek

Bierz  chlorellę

Bierzmagnez

Bierz witaminę C

Usprawnij pracę jelit, zero wzdęć (pozbądź się dysbiozy - ssij olej kokosowy  i przeciekania jelit) - zakwaś żołądek -  tu prosty test na ilość kwasu w żołądku

Schudnij

Zbadaj poziom kortyzolu

Nie denerwuj się byle czym, rozważ jakieś suplementy na nadnercza (Tyrozyna, witaminy B12, B2, B3, B6, B9 generalnie B complex, C, magnez, chrom, cynk)

Ta lista w każdym przypadku poprawi Twoją sytuację

Może się zdarzyć, że całkowicie Cię uzdrowi, ale gdy długo zwlekałeś, albo gdy już bierzesz coś syntetycznego, trzeba będzie jeszcze bardziej pochylić się nad sobą. Gdy masz Hashimoto jeszcze inaczej. Diety mogą się różnić, chociaż nie muszą. Patrz strefa VIP. Nie jestem lekarzem, ale wielu lekarzy nie wie tego co tacy ludzie jak ja. Są też na szczęście lekarze, jak dr Westin Childs, którzy wiedzą nieskończenie więcej niż ja i pomogli wielkiej ilości ludzi.

Ale i tak najważniejsza jesteś Ty

Obserwująca swoje ciało, ucząca się interpretować wyniki, a nawet tworzyć własne metody na osobistą tarczycę.

owocek

 374
  • Alice   IP
    Witajcie, jak wyliczać to 1/3 górnej granicy normy? Pewnie prosto ale jakos nie mogę załapać. Moje wyniki: TSH 4,7 ul/ml, ft3-4,03 pmol/l(2,63-5,7), ft4-11,01pmol/l (9-19) na podstawie Tsh widzę że niedoczynność A co z ft3 i ft4? Dodam że przeciwciala antyTG antyTPO są ok. Z gory dziękuję za pomoc:)
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Pestkaaa   IP
      Hej Pepsi czy myślisz że mogę mieć coś nie tak z tarczycą przy tsh 2.5? Wypadają mi włosy, jestem zmęczona, mam koszmarnie suchą skórę i jeszcze kilka innych objawów, ale nie tyję. Ostatnio nawet trochę schudłam. Pije 4 szklanki i weszłam na post przerywany odstawiłam cukier i schudłam. I tak się zastanawiam czy przy niedoczynności takie łatwe chudniecie jest możliwe?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Calibra   IP
        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź?
        Podejrzewam właśnie nerwicę,poszperam na blogu jak sobie z nią poradzić ??????
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • Calibra   IP
          Pani Kasiu,wiem że nie jest Pani lekarzem ale po przeczytaniu Pani książki postanowiłam się zwrócić z pytaniami :)
          Od dłuższego czasu mam ciągłe uczucie niepokoju i średni puls 100,miałam kiedyś epizod depresyjny leczony prozaciem.Nie chce już brać tego typu leków ale mam wrażenie,że wszystko mnie boli :( Stresów nie posiadam ;)Zaczynam picie 4 szklanek(-narazie jestem na 2 ;) )bo z tego co poczytałam u Was to mam lokatorów.
          Ponieważ przytyłam ostatnio sporo-(nie z powietrza-apetyt dopisuje)-doktorka podejrzewa tarczyce:
          Anty tpo 26.16 (0-34) zawsze miałam ok 9
          TSH 2.06 (0.3-394)
          FT4 15.53 (12.23-20.21)

          WitB12 363 (197-771)
          WitD3 27.3
          Crp 0.62
          OB 11 (1-15)
          Potas 4.19 (3.5-5.35)

          Witaminy jakieś suplementuję ale skoczę do huty po TiB tylko proszę nakreślić które bo po tym co przeczytałam na blogu i w książce mam kolorowy zawrót głowy.
          Czy dziecka lat 9 i 12 też mogą cyckać Wasze d3k2?
          Teraz biorę b-complex a może wystarczy tylko b12?

          Dziękuję Pani i Panu Grzegorzowi za tą wiedzę którą przekazujecie bo przy bliższym zastanowieniu to wszystko ma sens :) Dajecie nadzieję,że można dużo naprawić mimo,że zbliżam się do czterdziestki i dre faje ;)
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Julita   IP
            Może coś w tym jest bo ja ciągle głodna jestem. Mam jeszcze pytanie kiedy brać suplementy ? Cynk selen wit d3 kelp b complex. Czy można to wszystko brać razem? Mam jeszcze Berberyne i bikini burn. Boje sie ze czegos nie mozna ze soba łączyć. Chcialabym pić herbatkę na pasożyty ale kiedy i czy można do tego wszystkiego?
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 2