A co wiesz o rT3 i jak masz interpretować pewne badania?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

A co wiesz o rT3 i jak masz interpretować pewne badania?

Dodano: 114
IMG_0271
IMG_0271
A co wiesz o rT3 i jak masz interpretować pewne badania?

Historia z ewidentnymi kłopotami z tarczycą, a wynikami TSH, T3 i T4 w normie jest znaną sprawą dla wielu osób. Być może wszystko sprowadza się do tego, że nie bada się rutynowo rT3. Niestety nikt się nie pali, żeby nam robić badanie rT3, ale to się pewnie zmieni, tak jak z badaniem 25(OH)D, i obecnie wszystkie laboratoria je wykonują.

Czyli rewersu T3, czyli „odwrotnej” trójjodorytoniny

Trochę wieści: Rewers T3 w wystarczająco wysokich stężeniach może działać jako konkurencyjny inhibitor T3, blokując jej wejście do komórek. RT3 spowalnia metabolizm, a także hamuje konwersję T4 do T3.

Wysoki poziom rT3 może spowodować objawy niedoczynności tarczycy, nawet gdy TSH i inne badania laboratoryjne są w normie

Stan taki nazywa się funkcjonalną niedoczynnością tarczycy, albo komórkową niedoczynnością tarczycy. Nie można tego zdiagnozować z TSH i jest trudne do wykrycia przez lekarzy Ci co wiedzą, co w trawie piszczy proszą o zrobienie badań rT3, a następnie analizują stosunek T3 do rT3. Powinien stanowić 20 do 24, a nawet więcej. Im jest niższy (często w granicach 8 do 18, ale zdarza się jeszcze niższy) świadczy to o dominacji rT3, czyli w rezultacie o nierównowadze hormonalnej tarczycy.

Czasami wyleczenie kłopotów z tarczycą wiąże się TYLKO z odpowiednim zarządzaniem „odwrotnej” T3 i wystarczy wtłoczyć do organizmu energię i wszystko się polepsza

Ponieważ TSH, nie wszystko nam powie, a niekiedy bardzo niewiele, to patrząc na swoje badania należy spodziewać się następujących prawidłowości:

T3 powinno być w górnej granicy widełek, a rT3 powinno być w dolnej

I wtedy na rzut oka będzie wiadomo, że jest dobrze. W wielu przypadkach należy zrobić bardziej zaawansowane badania, na przeciwciała tarczycy, które mogą mieć zarówno skutki stymulujące, jak i tłumiące pracę tarczycy.

Badania, które powinno się wykonać:

B12, powinno być na poziomie około 800, lub więcej (czyli widzimy, że to górna kreska normy) Żelazo ( ferrytyna, TIBC) przy czym nie powinno być niedoboru, ale raczej poziom powinien utrzymywać się w niższej połowie zakresu referencyjnego. Serum miedzi i cynku w surowicy krwi, cynku ma być około 100 ug/dl, przy czym cynku powinno być nieco więcej niż miedzi. RBC magnezu (sam magnez w surowicy nie ma znaczenia), powinien się plasować w górnej ćwiartce zakresu odniesienia. Upewnij się, aby utrzymać równowagę wapnia i potasu. Selen musi być w normie, bowiem niedobór selenu przeszkadza w przekształcaniu T4 do T3.

Witamina D (25 OH D i 1,25 OH D), 25 OH D powinno być około 50-60, a obecnie mówi się, aby była nawet na poziomie 80-90.

Natomiast wysokie 1,25 OH w połączeniu z niską 25 OH może być wskaźnikiem zapalenia ogólnoustrojowego

Badanie śliny na poziom kortyzolu, jest sprawdzeniem funkcjonowania nadnerczy. Rano poziom powinien być wyższy, wieczorem niższy. TSH, powyżej 2 już może wskazywać na niedoczynność tarczycy, co nie znaczy, że poniżej 2 zawsze będzie oznaczało stan idealny. Jeżeli są symptomy, to TSH w tak zwanej normie nie będzie oznaczało, że nie ma problemu z tarczycą. Zignorowanie takich spraw może doprowadzić do dalszych problemów zdrowotnych. FT3 powinno zawierać się 1/3 górnej granicy normy FT4 powinno zawierać się w 1/3 górnej granicy normy rT3 (rewers T3) powinna wynosić mniej niż < 15 Gdy wskaźnik rT3 wynosi 15, niekoniecznie oznacza, że trzeba już konkretnie leczyć tarczycę, a dajmy na to 14, czy 13 oznacza, że taka osoba tego nie potrzebuje. Jednak są to wyjściowe ważne dane. Każdy jest inny i trzeba brać pod uwagę cały obraz kliniczny choroby, a nie tylko stosunek T3 do rT3, ale bardzo często jest to istotny wskaźnik. FT3 w proporcji do odwróconej T3 powinna wynosić więcej > niż 0,2, (tutaj niektórzy naturopaci są jeszcze bardziej radykalni) czyli:

FT3 dzielone przez rT3 ma się równać więcej niż > 0,2

Przeciwciała TPO mają być w normie Globuliny (białko) wiążące hormony płciowe SHGB SHGB dla kobiet ma być większe >70, a dla mężczyzn większe > 30

USG tarczycy

Gdy masz Hashimoto z wysokimi przeciwciałami TPO, musisz traktować chorobę zdecydowanie bardziej intensywnie

jod

Cokolwiek nie powiedzieć, w darmowym e-booku (do pobrania na stronie) wyraźnie napisałam, że jod jest kluczem do wszystkich schorzeń tarczycy.

Rozróżnienie, czy jest to autoimmunologiczna, czy nieautoimmunologiczna choroba tarczycy odbywa się przez oznaczenie przeciwciał dla receptora TSH

Ogromny procent niedoczynności tarczycy to jednak Hashimoto

Wyeliminowanie glutenu i kazeiny A1 często bardzo pozytywnie wpływa na ewentualną chorobę autoimmunologiczną. Gluten, mleko, jaja i soja, czasami psiankowate (około 10% populacji może mieć nadwrażliwość na psiankowate) bywają istotne przy uleczaniu, ale nie zawsze niestety. Przewlekłe zatrucie rtęcią bywa przyczyną, więc odtruwanie wykonane środkiem chelatującym może przynieść bardzo dobre rezultaty. No i pasożyty mają wpływ na całe ciało. Dlatego zrobienie vegatestu metodą Volla jest bardzo logiczne. Jeżeli chodzi o suplementację jodem w przypadku chorób autoimmunologicznych, czyli Hashimoto, albo nadczynności Gravesa, należy robić pod kontrolą kogoś, kto się zna, ponieważ receptory jodu są zapchane antagonistami jodu, jak chlor, fluor, czy brom. Przy Hashimoto suplementacja jodu pierwiastkowego (płynu Lugola) przez skórę zwykle jest dobrą i bezpieczną opcją.

A więc:

Zero cukru z cukiernicy

Zero kazeiny

Zero glutenu

Minimum raz w tygodniu ćwiczenia o wysokiej intensywności

Codziennie 10 000 kroków (biegnie się je znacznie szybciej, niż chodzi)

Dużo surowych owoców i warzyw (nie przesadzaj z ilością krzyżowych, ale jedz je 3, lub 4 razy w tygodniu)

Długo śpij

Całkowicie odstaw kofeinę

Poniższe dawki zaleca dr. Childs, nawet jakby wydawały się komuś zbyt wysokie, to takie właśnie zaleca. Nie czuję się upoważniona do zmieniania tych warunków:

Bierz 60mg cynku dziennie

Bierz 400 mcg selenu dziennie

Bierz jod pierwiastkowy (płyn Lugola) przez skórę

Bierz D3 w protokole z K2

Bierz probiotyki

Oczyść wątrobę

Bierz chlorellę

Bierz magnez

Bierz witaminę C

Usprawnij pracę jelit, zero wzdęć (pozbądź się dysbiozy – ssij olej kokosowy  i przeciekania jelit) – zakwaś żołądek – tu prosty test na ilość kwasu w żołądku

Schudnij

Pamiętaj o kortyzolu

Nie denerwuj się byle czym, rozważ jakieś suplementy na nadnercza (Tyrozyna, witaminy B12, B2, B3, B6, B9 generalnie B complexCmagnezchromcynk)

Ta lista w każdym przypadku poprawi Twoją sytuację

MOŻE się zdarzyć, że całkowicie Cię uzdrowi, ale gdy długo zwlekałeś, albo gdy już bierzesz coś syntetycznego, trzeba będzie jeszcze bardziej pochylić się nad sobą. Gdy masz Hashimoto jeszcze inaczej. Diety mogą się różnić, chociaż nie muszą. Patrz strefa VIP. Nie jestem lekarzem, ale wielu lekarzy nie wie tego. Są też na szczęście lekarze, jak dr Westin Childs, którzy wiedzą i pomogli wielkiej ilości ludzi.
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba. Rzuć też może gałką na to: Dobre suplementy znajdziesz w naszym Wellness Sklep
Disclaimer: Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, i niekoniecznie wyraża zdanie założycielki bloga, tym bardziej nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.
 
 114
  • Jola   IP
    Pepsi kochana napisz o miastenii mozesz? Choruje na to I mam mega klopoty z wszystkim.a najbardziej z polykaniem I oddychaniem
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Margo   IP
      Czy moje wyniki są prawidłowe:
      TSH 1,552
      FT3 2,99
      FT4 0,62 ?
      Bardzo dziękuję z góry za komentarz ?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0
      • Iza   IP
        Bor jest antagonista jodu???... myslalam że brom 🤤
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • Asiekk  
          Czy może ktoś może polecić dobrego, sprawdzonego naturoterapeutę w Poznaniu lub w Szczecinie? Od 6 lat chodzę od specjalisty do specjalisty nikt nie potrafi mnie zdiagnozować i poprowadzić tak aby wreszcie ustalić dlaczego mam ferrytynę i transferynę w dolnej granicy normy, podobnie hormony tarczycowe. Jedyne co ciągle słyszę to, ze pewnie jest stan zapalny i na tym się kończy. U mnie ta sytuacja przede wszystkim odbija się na włosach, które nieustannie przez te 6 lat tracę. Niestety sama dieta i suplementy nie wystarczają. Kiedy ostatnio dietetyk kliniczna poleciła mi endokrynologa Pani doktor powiedziała, ze mam sobie nie wymyślać choroby ponieważ moja tarczyca jest zdrowa. Nie mam stanu zapalnego (przeciwciała mam na 0 ) ale z pracą tarczycy nie jest tak dobrze. Ostatnie badanie w styczniu ft3 1,89 (1,88-3,18), ft4 0,95 (0,7-1,48), TSH 1,54 (0,35-4,94), Transferyna 2,04 (2,0-3,6), Ferrytyna 13,6 (4,63 - 204), Żelazo 102 (50-170).
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 0
          • Biedronka   IP
            Peps, zielone (i kiszone) uwielbiam, mimo, że niby nie powinno jadam szpinak, kapustne, liściaste (w sałatkach) psianki (papryka, bakłażan, pomidory, no i chude mięso, ryby i jajka. rzeczywiście trochę boje się jeść, bo cały czas po trochu tyję. Zaprzyjaźniony trener twierdzi, że powinnam więcej jeść, bo organizm cały czas robi zapas.. ale mi cały czas sie wydaje, że to hormony rozchwiane.
            Post u mnie naturalnie jakoś wychodzi 12-13 godzin (gdzieś tu na blogu przeczytałam, że  dla tarczycowców nie więcej jak 12. Hashi wykluczone od początku.
            Przeciwciał nigdy chyba mi nikt nie zlecił, a mimo że czytam bloga też nie wpadłam na to, żeby zbadać. jedynie mam z dzis TSH 1,169 (0,35 - 4,9) FT3 2,79 (2,63-5,7); FT4 14,85 (9.0 - 19.0) ft 4 urosło po zwiększonej dawce euthyroxu - nie wiem czy to dobrze czy źle. Jod na skórę biorę, szybko znika. selen biorę od Ciebie 1x (na razie jedno opak. właśnie mi się skończył i będę robić zakupy). na naszej akademii poziomu jodu nie robią (dziś pytałam) doradź proszę ile mam brać D teraz. dzięki za odp. o cukrze, bo mi ciągle przepisują metformax, któy nie biorę i potem endo się dziwi, że cukier nie spada. Może zrobić protokól z Lglutaminą?
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także