Odpowiednia gęstość krwi, to życie, a więc jak obniżyć poziom fibrynogenu?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Odpowiednia gęstość krwi, to życie, a więc jak obniżyć poziom fibrynogenu?

Dodano: 64
Czy masz wysoki poziom fibrynogenu?

Fibrynogen jest białkiem produkowanym przez wątrobę. Jego główną funkcją jest wspomaganie procesu krzepnięcia krwi. Fibrynogen jednak nie tylko pomaga załagodzić krwawienie kiedy tego potrzeba. Badania z ostatnich 10 lat pokazały, że jego nadmierny poziom może przyczynić się do udaru i zawału serca, nawet kiedy inne czynniki ryzyka nie występują. W zasadzie, wysoki poziom fibrynogenu ma skutki przewidywalne bardziej niż inne znaki ostrzegawcze: podwyższony cholesterol, podwyższone trójglicerydy, otyłość i cukrzyca. Fibrynogen należy do białek ostrej fazy, tzn. jego stężenie wzrasta w przypadku procesu zapalnego toczącego się w organizmie, również w przypadku nowotworów. Szczególnie ważne jest obniżenie poziomu fibrynogenu przy nowotworach, ze względu na przerzuty. Poziom fibrynogenu powinien mieścić się od dołu w widełkach laboratorium, ale od góry najlepiej, aby nie przekraczał 3. Wysoki poziom fibrynogenu wymaga od innych substancji w Twoim organizmie aby się aktywowały chroniąc Cię przed nadmierną krzepliwością krwi. Podwyższa go między innymi palenie papierosów.
Wysoki poziom fibrynogenu może być najlepszym motywatorem dla palaczy, aby rzucili darcie faj. W zasadzie wysoki poziom fibrynogenu może być bardziej szkodliwy dla układu sercowo-naczyniowego niż samo palenie.

Suplementy, które obniżają  podwyższony poziom fibrynogenu

Zielona herbata, ginko bilboa, witamina E, witamina A/beta-karoten obniżają poziom tego białka i zapobiegają tworzeniu się zatorów i zakrzepów w żyłach.

Przyjmowanie 6g Omega-3 dziennie, zgodnie z badaniami, obniża poziom fibrynogenu u kobiet

w didaskaliach Eskimosi obu płci mają wyjątkowo rzadką krew z powodu dużej ilości Omega 3 w diecie. Wysoki poziom homocysteiny zwiększa ryzyko zawału serca, ponieważ blokuje naturalny rozkład fibrynogenu. Witamina B12kwas foliowy witamina B6 mogą obniżyć poziom homocysteiny. Według innego interesującego badania witamina C w dawce 2 gramy dziennie, rozkłada zbędny fibrynogen.

Dla maksymalnego obniżenia fibrynogenu najlepszy będzie enzym proteolityczny z bromelainy (z ananasa). Poza rzuceniem papierosów, najlepszymi sposobami na obniżenie fibrynogenu jest zapobieganie otyłości i nadwadze.

dzięki Omega 3 nie chorują na serce, pomimo zimna

Naturalne zmniejszenie cholesterolu i unikanie długotrwałej ekspozycji na zimno, które zwiększa poziom fibrynogenu o 23%. Ataki serca i zawały zimą są częstsze niż latem.

owocek

 64
  • Kaśka   IP
    Pepsi ja kompletni nie na temat. Mieszkam w Irlandii i z racji prawie 100% wilgotności powietrza czuje jak moje ciało zbiera wodę do tego stopnia, że ciężko bez bólu zacisnąć rękę w pięść. Obrzęki na całym ciele, równomiernie wszędzie - jakby ciało było gąbką. Przyjechałąm do Polski i w ciągu tygodnia cała woda zeszła ok 4 kg. Coś niesamowitego. Co mam robić w takiej sytuacji? Przecież nie będę brała Furosemidu żeby pozbyć się nadmiaru wody w Irlandii. Proszę, doradź
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • eagle  
      wielkie dzięki :-)
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0
      • eagle  
        zastrzeliłeś mnie tymi dawkami :-) a ilość tabletek do przełknięcia naraz przerażająca...:-)

        wit. A  - wystarczą soki z marchewki czy suplementować (ilość?)

        i jeszcze chciałam dorzucić B complex
        czy tak jest ok?:

        1. rano terapia 4 szklanek (tu mam Mg i kolagen)
        2. po śniadaniu: vit. D z K2 + Omega + vit. E (pierwsza dawka)
        3. ok. 17 +-30 min.: vit. C + selen + vit. E (druga dawka) + kelp

        w międzyczasie, jak wyjdzie: Maca + Vit. C + ewentualnie Mg - tutaj B complex?

        i gdzie vit. A - soki, czy z D po śniadaniu?
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • grzegorzadam   IP
          do 90ng/ml:

          1. Przez pierwsze 7 dni po ok. 70 tys. I.U

          2. potem przez zimę dawka podtrzymująca dziennie po 5 tys. I.U

          + K2, ale to oczywiste.
          I pamiętaj o wit.A!...
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 0
          • eagle  
            Peps, bloga podczytuję od dawna, ale teraz z pewną nieśmiałością proszę o pomoc. Z badań sprzed kilku dni wyszło, ze mam b. wysoki poziom fibrynogenu 345,69mg/dl (norma do 350) i zastanawiam się teraz, jak ugryźć ten temat, bo standardowa morfologia w normie i reszta też, tzn. CRP <0,4. OB. 2mm/h (n.<20), Glukoza 88mg/dl (n:70-99), Insulina 3,9 mU/I (n: 3-25). Mocz jasnożółty, ph 7,0 (rano). Jestem sercowcem z obciążeniem (mama po udarze, tata po bypasach). Miałam wadę serca, która zarosła (przecieki minimalne – wiotka przegroda międzyprzedsionkowa - bez znaczenia, jak to określiła kardiolog na podstawie echo serca), holter wykazał tachykardię w dzień, bradykardię w nocy. Ciśnienie niskie (ok. 90/60), w ekg wysiłkowym dopiero w drugiej fazie doszłam do standardowego 120/80, w trzeciej chwilowy skok i bardzo szybki powrót do wyjściowego - bez żadnych zawrotów, omdleń itp., których się obawiała lekarka prowadząca badanie. Mam skupiska guzów na tarczycy (jednej po biopsji – ok.). Badania tarczycy niby w normie, bo TSH: 0,874 µIU/ml ( n: 0,550 - 4,780), FT3: 2,86 pg/ml (n: 2,30 - 4,20), FT4: 1,16 ng/ml (n: 0,89 - 1,76), ATG: 26,6 U/ml (n: <60,0), ale ATPO wzrosły już do 40,2 U/ml. Wit. B12 316 pg/ml (n: 211-911), kwas foliowy 4,93 ng/ml (n: 4,6-18,7), na wynik B6 musze czekać. Niestety wit. D spadła do 32,5 ng/ml.
            Co z tym fibrynogenem? Nie chciałabym iść w ślady rodziców. Na dzień dzisiejszy
            biorę Vit. E G&G, selen i na razie popijam płaską łyżeczką aceroli ok. 17 – 17.30, kelp G&G – wieczorem (może powinnam razem z E i selenem?), Macę piję z acerolą. Czy w międzyczasie mogę popijać kwas l-askorbinowy z msm (ok. 5g na 0,5l), czy kupić vit. C 1000+ TiB i brać jedno i drugie, czy wykończyć najpierw acerolę? Staram się wdrożyć terapię 4 szklanek, choć kończę zazwyczaj na dwóch. Mam problem z kolagenem TiB dodawanym do 2 szklanki z chlorkiem magnezu ze względu na b. silny odruch wymiotny (można tam jeszcze coś dodać, żeby zabić smak i nie zwracać?). Czy szklanki mogę rozłożyć w czasie, tzn. rano pierwsze dwie, a później po ogarnięciu przedszkolno – szkolnym trzech córek – pozostałe dwie? Czy trzeba je naraz? Zastanawiam się nad włączeniem wody utlenionej. Czy jest sens, czy na razie się wstrzymać? A może rano przed 4 szklankami powinnam wypić zielona herbatę z ¼ łyżeczki sody (żeby ten fibrynogen obniżyć)? Co dokupić, bo na pewno potrzebuję wit. D (którą najlepiej i ile i kiedy brać, bo chyba jakieś mega dawki będą konieczne?). Myślałam o jakimś antyoksydancie (Acai Berry?). Glutation, Koenzym Q 10 - te dwa brałam w pierwszej połowie 2017. Wdrożyć znowu? Green&Fruits chciałam, ale nie mogę ani ja, ani dzieci, bo jest tam trawa pszeniczna, jęczmień, wiśnia, jabłko – a to nasze alergeny. Co w zamian (dziewczyny biorą pepsową Omegę i Kids Multi) i kiedy kolejne badania fibrynogenu?

            wiem, że przydługo, ale z góry wielkie dzięki :)
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 2

            Czytaj także