Lista podstawowych badań, które pomogą Ci ruszyć ze skrzyżowania
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Lista podstawowych badań, które pomogą Ci ruszyć ze skrzyżowania

Dodano: 519
pepsi eliot je
pepsi eliot je
Zbadaj tolerancję organizmu na gluten, sprawdza się po prostu dieta eliminacyjna. Przy Hashimoto w ponad 90% chodzi o gluten, czyli nietolerancję i przeciekające jelito.

Czyli sprawdź stan swojego systemu odpornościowego.

Od razu koks:

1.

Zbadać poziom kwasu żołądkowego wg tego prostego domowego testu.

2.

Zbadać średni dzienny poziom pH moczu rano na czczo i pomiędzy posiłkami, dobrymi paskami wskaźnikowymi.

Przy czym rano na czczo najlepiej mieć 6 do 7, a w południe 7-8, a nawet 8,5

3.

Zbadać mocz:

Badanie mikroskopowe (ogólne nie wystarczy, szczególnie dla kobiet): w moczu nie ma prawa być erytrocytów, leukocytów, jeśli są, to jest to stan zapalny

  • leukocyty – stan zapalny,
  • erytrocyty wyługowane – nerka źle działa,
  • erytrocyty świeże – problemy z pęcherzem, cewką moczową.
  • Ciężar właściwy moczu: powinien być w normie.
  • Białka w moczu ma nie być!

4.

Zbadać poziom metabolitu witaminy 25(OH)D. Właściwa wartość u zdrowego powyżej 50, najlepiej bliżej 70 a przy chorobie powyżej 80, przy raku nawet powyżej 100 i więcej.

5.

Zbadać poziom homocysteiny - powinien być powyżej 4,5, u zdrowego 6-8, a powyżej 10 to stan zapalny i groźba udarów, zawałów i innych dolegliwości.

Dobry art: homocysteina główny marker rozwoju poważnej choroby

6.

Zbadać poziom igG - są to przeciwciała na bakterię chlamydia pneumoniae, boreliozę, mykotoksyny.

7.

Wycofać z diety cukry proste, rafinady wysoko przetworzone, pozbawione błonnika.

Czyli owoce zostają, ale jedząc więcej niż 10% tłuszczu w codziennej diecie musisz uważać również na zawartość fruktozy w owocach, o ile nie chcesz otłuścić wątroby.

Biała mąka, to również cukier prosty, jakby co.

8.

Zbadać tolerancję organizmu na gluten, sprawdza się po prostu dieta eliminacyjna. Przy Hashimoto w ponad 90% chodzi o gluten, czyli nietolerancję/przeciekające jelito.

9.

Florę bakteryjną w jelitach należy jak najszybciej odbudować probiotykami, oraz m.in. poprzez fermentowane warzywa i owoce (świetne są nawet kiszone skórki od bananów, czosnek, buraki, jabłka, nie mówiąc o kapuście), a nawet kiszoną roślinę z przydomowego skalniaka - rojnik (leczy torbiele).

10.

Wycofać mleko z diety, przede wszystkim chodzi o białko mleczne - kazeinę (chyba, że chcesz wyhodować rogi, kopyta, czy tylko ostrogi), ale też o cukier mleczny - laktozę.

11.

Usunąć plomby amalgamatowe i przeprowadzić chelatację organizmu. Tutaj 4 kroki, jak usunąć metale ciężkie za pomocą chlorelli.

12.

Usunąć zęby leczone kanałowo (lub dokonać ponownego leczenia u speca)

13.

Włączyć do diety kurkumę (kurkumina) oraz ostre przyprawy (kapsaicyna) -  bardzo wskazana codzienne oczyszczające 4 szklanki

14.

Usunąć pasożyty i pleśnie (np. metody Huldy Clark) lub przez stosowanie wrotyczu piołunu goździków i innych. Tutaj przepis na herbatkę leczącą ponad 60 chorób i zabijającą pasożyty.

15.

Ewentualnie dobry biorezonans w zakresie patogenów (wirusy, pasożyty, grzyby)

16.

Zrobić badanie krwi:

  • 25(OH)D (mówi o 3 tysiącach genów, czyli systemie odporności)
  • Morfologia (przede wszystkim hematokryt i hemoglobina)
  • OB tylko metodą sedymentacyjną
  • CRP – mówi o jakimkolwiek stanie zapalnym
  • Kwas moczowy,
  • Mocznik,
  • Kreatynina – 3 ostatnie mówią o funkcji nerek
  • Żelazo,
  • Fibrynogen,
  • B12,
  • Kwas foliowy,
  • Homocysteina
  • Sód,
  • Potas
  • Lipidy,
  • Cukier i insulina na czczo

Szczególnie kobiety powinny dodatkowo zbadać:

  • TSH,
  • Pozostałe hormony tarczycy
  • Przeciwciała tarczycowe
  • USG tarczycy

Gdy jest coś nie halo: zrobić dodatkowo próby wątrobowe.

Gdy pojawiają się choroby świadczące o poważnym spadku odporności (np, półpasiec): zrobić badanie z krwi z rozmazem.

17.

Zrobić USG, właśnie tarczyca i narządy rodne, oraz brzuch.

Mężczyźni brzuch wraz z prostatą.

Amen

Źródło: Owa lista została stworzona na podstawie mojego opracowania patrz książka "Leczenie dobrą dietą" i poszerzona zaleceniami dr. Jaśkowskiego (tego Jaśkowskiego:)

 519
  • Gruby Hubson  
    Hejka Pepsi, po stwierdzonej lekkiej anemii z powodu niskiego zelaza zrobilem kolejne badania krwi, z takimi o wynikami. Czy jest cos co moglbym podciagnac oraz jaka dawke witaminy D przyjmowac, aby podniesc ja do tych 70 oczek?
    25(OH)d = 54,5
    kreatynina we krwi 0.88 (0.7-1.3)
    kwas moczowy we krwi 5.2 (3.5-7.2)
    magnez we krwi 2.2 (1.6-2.6)
    Fibrynogen 1.88 (1.8-3.5)
    Triglicerydy 85mg/dl
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Gruby Hubson  
      Heja, swiezo po badaniach takie o wyniki:
      Badanie krwi
      MCV 92 fl (81-97)
      MCH 31.3 pg (27-32)
      MCHC 34.1 g/dl (31-36)
      RDW 13.9% (11.5-14)
      PLT 200 g/l(150-450)
      MPV 7.4 fl (8-12)
      PCT 0.148 %(0.2-0.5)
      PDW 12 % (8-18)
      Hemoglobina 13.5 g/dl (14.1-17.8)
      Erytrocyty 4.32 t/l (4.6-5.8)
      Hematokryt 39.7% (40-53)
      Leukocyty 5.3 g/l (4-10)
      Neutrocyty 3.43 g/l (2-7)
      Limfocyty 1.5 g/l (1.12- 4.5)
      Monocyty 0.3 g/l (0.04-1)
      Eozynocyty 0.03 g/l (0.04-0.5)
      Bazocyty 0.04 g/l (0-0.1)

      Badanie moczu

      ciezar 1.009 g/ml (1.015-1.03)
      glukoza nieobecna
      bialko nieobecne
      ketony nieobecne
      bilirubina nieobecna
      azotyny nieobecne
      erytrocyty nieobecne
      leukocyty nieobecne
      ph moczu 8 (tu jest cos dziwnego??)
      urobilinogen
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Sylwia Popis  
        Pepsi, proszę czy mogłabyś wypowiedzieć się na temat wyników moich badań? Borykam się z nieregularnymi cyklami/ bądź ich brakiem, zaburzenia hormonalne, wiecznie słabe włosy, paznokcie, trądzik na ramionach, dekoldzie oraz  codziennymi bólami głowy od kilku lat. Lekarze proponują mi tabletki antykoncypcyjne, a jeżeli chodzi o bóle głowy to w zasadzie rozkładają ręcę i nie ma żadnej diagnozy.
        homocysteina 7,99 umol/l (
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • ewa333   IP
          Droga Pepsi,
          właśnie odebrałam świeżutkie wyniki moich badań. Bardzo proszę, rzuć na nie swoim okiem i pomóż w interpretacji.
          Dodam ze od 3 miesiecy robie 4 szklanki, nie jem cukru, nabialu, a z glutenem bywalo roznie-ale w malych ilosciach.
          Jem wiecej warzyw niz wczesniej , owoce tylko cytryna, grejfrut, kwasne jablko, owoce leśne, sporadycznie banan (ale bez plamek). A to przez przerost grzybow (jezyk, miejsca intymne, glowa-jako łupież). Zęby mam w opłakanym stanie tzn. leczę je czyli byly kanałówki i brak juz mi 8 zebow a jeszcze 2 do wyrwania bo ich nie bede leczyc kanalowo. Niestety objadanie sie slodyczami ma swoje konsekwencje.
          Mam 37 lat a poł roku temu urodzilam 3 dziecko. Najprawdopodobniej mam opadnieta macice - wizyta u ginekologa za kilka dni.
          Dlatego zakonczylam karmienie piersia bo potrzebne bedzie leczenie hormonami.
          Z innych rzeczy które mnie nekaja to mrowienie stop, czasami rak i twarzy, wzdecia, przelewanie w brzuchu, slaba koncentracja i wieczne uczucie zimnych stop i rak.
          WBC 6,00
          RBC 5,04
          HGB 14,70
          HCT 45,40
          PLT 224,00
          PCT 0,21
          MCV 90,00
          MCH 29,20
          MCHC 32,40
          RDW 14,00
          MPV 9,30
          PDW 14,30

          OB 10

          %LYM 42
          %MON 4
          % GRA 50
          EOZYNOFILE 3
          BAZOFILE 0
          GR. PAŁECZKOWATE 1 (3-5) tu jest ponizej normy

          ZELAZO 77,57
          KREATYNINA 0,82
          GLUZKOZA NA CZCZO 87,83
          CRP 0,40
          SOD 142,40
          POTAS 3,70
          KWAS FOLIOWY POWYZEJ 20
          WITAMINA B12 797
          WIT D3 M25OH 81,8
          HOMOCYSTEINA 10,05 tu wiem ze nie jest dobrze

          TSH 1,56
          FT3 3,03
          FT4 0,96
          ANTY-TPO 84,98 tutaj zawsze mam podwyzszone ok100 juz od kilku lat
          na tarczyce 3 torbiele - wykryte 7 lat temu, pol roku temu zdiagnozowane liczne torbiele na prawej piersi

          Mocz
          ph - 5 badam tez w domu - i  rano najmniej mam 5 a zazwyczaj 5,5 potem wzrasta do 7- 7,5 co drugi dzien pije sode
          ciezar 1,010
          bialko - 
          urobilinogen w normie
          glukoza brak
          leukocuty 0-1
          nabl plaskie pojedyncze
          baktrie pojedyncze

          Mysle ze to ze ruszylam ze skrzyzowania dzieki 4 szklanka ,te wyniki sa duzo lepsze. I moje samopoczucie jest tez juz duzo lepsze.
          Badania mialam robic 3 miesiace temu ale niestety przez tego swirusa nie wyszlo. I teraz nie  wiem co bylo przyczyna mojego zlego samopoczucia
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Goreta   IP
            Pepsi zrobiłam test z soda i mi się nie odbiło, 😏 badania zrobię dopiero w styczniu. Od czego mogę teraz zacząć ? Jakie suplementy jaka dieta ? Dieta alkaliczna ale z codziennym zakwaszanie żołądka ? Kiedy pije sok z kapusty odczuwam dyskomfort. Podpowiedz proszę co konkretnie mogłabym jeść. Oprócz warzyw, kasze ? Mięso ? Odstawił mąka każda, bo to męka dla mnie a nie mąka. Pije codziennie 400 zł soku ze swojej marchwi z ogrodu. Podejrzewam u siebie nieszczelne jelito, czuje ze jestem przeżarta przez te pasożyty i mam potrzebę tez na detoks ale jaki żeby sobie nie zaszkodzić przy tym żołądku ?
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także