Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
206 168 382
114 online
32 274 VIPy

Błędy w odżywianiu, które źle wpływają na Twoją tarczycę

Zdrowy metabolizm, wysoki poziom energii, równowaga hormonalna i zdolność do skupienia się, to tylko niektóre z zalet sprawnie funkcjonującej tarczycy. Ten organ w kształcie motyla znajdujący się z przodu szyi ma całkiem sporo funkcji, od utrzymania odpowiedniej wagi przez płodność, do podniesienia nastroju, zwiększenia koncentracji i pamięci. Pokarmy, które jesz, ale też te których nie jesz chociaż zrobiłyby dobrze Twojemu zdrowiu, mogą mieć duży wpływ na stan tarczycy. Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest zapobieganie czy odwrócenie problemu tarczycy, zwłaszcza Hashimoto, czyli najbardziej rozpowszechnionej formy choroby tego organu, tych osiem powszechnych błędów żywieniowych może stanąć Ci na drodze.

Ograniczenie węglowodanów w diecie

Jednym z zadań tarczycy jest regulowanie tego, ile energii wykorzystujesz, a ile oszczędzasz. Wszystko to dzięki wiadomościom z mózgu, które pozwalają śledzić ile energii pobierasz z jedzenia, w porównaniu do tego, ile jej potrzebujesz i ile wykorzystujesz. Kiedy stawiasz na dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów zmniejszając jednocześnie bilans kaloryczny, Twój mózg wysyła do tarczycy sygnał aby zwolnić. Dzięki temu ciało zmuszone jest do oszczędzania energii zamiast do jej swobodnego wykorzystywania. Przez to stajesz się nie tylko bardziej zmęczona, ale także przybierasz na wadze. Rozwiązanie: Zadbaj o podaż zdrowych węglowodanów w swojej diecie.

Ten gluten

Chociaż nie każdy cierpi na nietolerancję glutenu, kobiety z celiakią są bardziej narażone na rozwój Hashimoto. Te same przeciwciała, które powstają w przebiegu celiakii, mogą zaatakować tarczycę. Celiakia często nie jest prawidłowo diagnozowana. Może to powodować wiele problemów, od niedokrwistości po symptomy depresji i objawy skórne. Rozwiązanie: Jeśli cierpisz na autoimmunologiczną chorobę tarczycy, całkowicie wyeliminuj gluten z diety. Nawet nietolerancja glutenu bez celiakii, gdy jest wystarczająco ciężka, może mieć wpływ na tarczycę. Kiedy wiesz, że gluten jest dla Ciebie problemem? Gdy po jego odstawieniu objawy ulegają poprawie, a poziom przeciwciał przeciwtarczycowych zaczyna spadać po kilku miesiącach bez jego spożywania.

Brak jodu

Jod jest jednym z głównych składników odżywczych, których potrzebuje Twoja tarczyca w celu prawidłowego funkcjonowania i wytwarzania hormonów. Większości z nas brakuje zdecydowanie tego pierwiastka w diecie, co może być szczególnie szkodliwe dla zdrowia naszego motylokształtnego organu. Rozwiązanie: Suplementuj się wysokiej jakości Kelpem, lub przyjmuj ten pierwiastek przez skórę, z wykorzystaniem płynu lugola. Uwaga: Niektóre osoby z Hashimoto odczuwają zaostrzenie objawów podczas uzupełniania jodu, dlatego obserwuj reakcje swojego organizmu.


Jedzenie tuńczyka i innych ryb o wysokiej zawartości rtęci

Odmiany ryb o o wysokiej zawartości rtęci mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jednym z obszarów podatnych na wpływ rtęci jest tarczyca, która poddana jej działaniu może mieć problem z produkcją hormonów. Rozwiązanie: Całkowicie unikaj spożywania ryb potencjalnie obciążonych rtęcią, zwłaszcza tuńczyka, łososia, miecznika i gardłosza atlantyckiego.

Produkty z dodatkiem bromu i fluoru (chloru też unikaj!)

Raz, że brom i fluor są antagonistami jodu. Dwa, że ingerują w wiązanie hormonów tarczycy. Na domiar złego znajdują się w produktach codziennego użytku, na których działanie możesz być narażona. Fluor bowiem znajduje się w paście do zębów i wodzie pitne. Brom natomiast stosuje się w wielu przetworzonych produktach z mąki. Rozwiązanie: Czytaj etykiety, zadawaj pytania, a w razie wątpliwości pomiń produkty zawierające mąkę bromowaną, pij wodę o niskiej zawartości fluoru i unikaj pasty z fluorem.

Sztuczne substancje słodzące

Słodziki odeszły do lamusa i większość osób nie stosuje ich celowo w diecie. Problem pojawia się jednak kiedy okazuje się, że są one przemycane do licznych produktów. Ostatnie badania  wykazały, że regularne stosowanie sztucznych substancji słodzących, np. aspartamu lub sukralozy, jest skorelowane z Hashimoto. Rozwiązanie: Jeśli musisz mieć coś słodkiego, przygotuj to samodzielnie. Użyj syropu klonowego, daktyli lub miodu, zadowól się owocami albo stawiaj na zdrowe przekąski, których skład wcześniej przeczytasz.

Trzymanie się pokarmów, które powodują nieprzyjemne objawy

Jeśli wiesz, że jesteś wrażliwa na określone pokarmy, zwłaszcza te, które powodują u Ciebie silne objawy (np. wzdęcia, pokrzywkę wysypkę, zgagę, zaparcia, senność), najlepiej byłoby z nich zrezygnować. Ich działanie wynika z faktu, że powodują stany zapalne w układzie odpornościowym, jak również reakcje autoimmunologiczną, która wywołuje czerwony alarm w tarczycy. Oprócz glutenu powszechnymi czynnikami wywołującymi nieprzyjemne objawy u osób z problemami z tarczycą mogą być nabiał, ziarna, fasola (zwłaszcza czerwona fasola) i orzechy. Rozwiązanie: Wyeliminuj wyzwalacze złego samopoczucia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, które produkty spożywcze mogą być szkodliwe, jest 30-dniowa dieta eliminacyjna. Niektórzy z nas mają wrodzoną wrażliwość na niektóre pokarmy, ale znacznie częściej kłopoty tkwią w zaburzeniach równowagi jelit, które po wyzdrowieniu często pozwalają ponownie cieszyć się tymi pokarmami.

uściski:)

Źródła: mindbodygreen.com/0-28967/8-common-food-mistakes-that-could-be-harming-your-thyroid-a-doctor-explains.html

(Visited 10 663 times, 1 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. Kodak 1 maja 2019 o 07:56

    Jeżeli unikać glutenu to dlaczego nie wspomnieć o innych lektynach?

    1. Jarmush 1 maja 2019 o 09:17

      czytaj bloga , jest duża ilość informacji we wpisach, nie ma powodów aby w krótkim artykule pomocniczym pisać o wszystkim, na początek rozwiążmy sprawę z glutenem, https://www.pepsieliot.com/wszystko-o-najlepszych-dietach-dla-hashimoto/
      https://www.pepsieliot.com/lektyny-czy-te-roslinne-bialka-ze-straczkow-sa-zdrowe-masz-jesc-straczki/

  2. empi 1 maja 2019 o 09:36

    Link do „pakietu na niedoczynność” nie działa. Nie wiem, czy tylko u mnie, czy coś jest nie tak?

    1. Jarmush 1 maja 2019 o 10:16

      Hej Empi dzięki i sorki, Ema z Informatykiem działają, zaraz wszystko się wyjaśni, może za wcześnie wrzuciłam posta <3

  3. Owowowowwcc 1 maja 2019 o 11:33

    Droga Pepsi, mam pytanie, bardzo proszę o radę, znowu, hah, jak mam wilczego apetytu pozbyć się, jest tak, że aż pp, nie daje rady wytrzymać, to nie ja, nie chce się do tego przywiązywać, to nie ja, dlaczego ja, co mam zrobić, żeby to odpadło?
    Dzięki z góry Pepsi

  4. Dzikaróża 2 maja 2019 o 13:32

    Help! Odebrałam wyniki i trochę się zdziwiłam – TSH 2.14 (norma 0.27-4.2), FT3 3.07 (norma 2-4.4), FT4 1.03 (norma 0.93-1.7), zwykle robię tylko te badania i wychodzą ok, Tsh zawsze 1.5-2.5. Tym razem mnie podkusiło zrobić przeciwciała i ATPO wyszło ok, 23 (norma <34) ale uwaga anty TG 264 (norma <115). Jakiś trop? Jakie badania jeszcze zrobić? Badam tarczyc rana własna rękę od lat, ponieważ wszystkie kobiety w rodzinie oprócz mamy maja problemy tarczycowe, a ostatnio chodzę zmęczona jak mops, padam na twarz wczesnym wieczorem i nawet 10 godzin snu nie pomaga:(

    1. Jarmush 2 maja 2019 o 16:17

      to może być hashimoto bez objawów niedoczynności, albo z lekkimi,USG trzeba zrobić, może być jakiś guzek

      1. dzikaroza 3 maja 2019 o 06:43

        Dziękuje Pepsi, tak właśnie myślałam jeszcze o USG.

  5. Ela 2 maja 2019 o 18:28

    Proszę o pomoc. Co może być przyczyną wiecznych wykwitów skórnych na brodzie.Czerwone wykwity a potem na samym środku biała kropeczka. Od roku stosuję terapię 4 szklanek, jem dużo zielska, nie jem mięsa, staram się zdrowo odżywiać ale te wieczne czerwone plamy doprowadzają mnie do szału, o co chodzi? Co robię nie tak ?

    1. Jarmush 2 maja 2019 o 20:53
  6. Ela 2 maja 2019 o 19:48

    U mnie też ostatnio się z tarczycą coś porobiło. Czy może byc to spowodowane dietą? Niedobór jodu? Nadmiar estrogenu? Dodam że dwa 2 lata temu schudłam 20kg i od tej pory trzymam ilosć kalorii „pod kontrolą”. Naprawdę staram się jeść po prostu zdrowo, pilnuję makro (weganka). Oprócz tego ostatnie dwa lata życie było baaardzo stresujące (choroba i śmierć rodzica). Ogólne zaczęłam chocić do lekarza bo miałam obniżone białe krwinki. Reszta badań jest w porządku.
    TSH 2,01 mIU/l [0,25- 5,00]
    FT3 3,40 pmol/l [3,50- 7,00] L
    FT4 0,86 ng/dl [0,70- 1,55]

    OPIS USG:
    Prawy płat tarczycy o wymiarach 15 mm x 16 mm x 40 mm, objętość 5 ml. W zakresie prawego płata widoczne drobne guzki hypoechogeniczne do 4 mm.
    Lewy płat tarczycy o wymiarach 10 mm x 15 mm x 37 mm, objętość 3 ml. W lewym płacie widoczne hypoechogeniczne guzki do 6 mm liczniejsze niż w płacie prawym. Cieśń nie pogrubiała, do 3 mm.
    Tarczyca o prawidłowym ukrwieniu. Nie uwidoczniono podejrzanych węzłów chłonnych.

    1. Jarmush 2 maja 2019 o 20:51

      jakie są przeciwciała tarczycowe?

  7. Ela 2 maja 2019 o 21:47

    Nie mialam robionych przeciwciał tarczycowych póki co.

    1. Jarmush 2 maja 2019 o 21:48

      to zrób sobie

      1. Ela 8 czerwca 2019 o 06:04

        Hej Pepsi,
        Trochę długo mi zajęło zrobienie tych badań 🙂
        anty-TPO – 12,19 IU/ml [0,00 – 35,00]
        anty-TG – < 10 IU/ml [0,00 – 115,00]

        Bardzo dziękuję za twoje odpowiedzi!

        1. Jarmush 8 czerwca 2019 o 07:23

          świetnie, więc nie ma hashimoto

          1. Ela 8 czerwca 2019 o 07:29

            Uff. Super. Dzięki za błyskawiczną odpowiedz. Czyli pewnie muszę popracować nad moją dietą, zdrowiem jelit i stresem żeby reszta wyników się poprawiła 😉

  8. Dorota 14 stycznia 2021 o 19:36

    Witaj Pepsi, u mojej córki wykryto guzka tarczycy. Lekarz mówi, że nie ma się czym martwic. TSH w normie. Zastanawiamy się nad suplementacją płynu Lugola przez skórę. Czy to dobry pomysł? Co jeszcze możemy zrobić? Pozdrawiamy cieplutko

    1. Pepsi Eliot 14 stycznia 2021 o 19:49

      Ile ma lat?

  9. kasia sz 26 kwietnia 2021 o 09:50

    Dzień dobry Pepsi.
    Powiedz, co robic.
    Mam wykryty guz w tarczycy w lewym płacie wielkości około 14 mm, bez nacieków itp.Lekarz kaze robic biopsje.
    Robiłam badanie tsh i wyszło wg lekarza w normie-TSH 2,87 (zakres ref. 0,27-4,20).
    Przeciwciała :
    ATPO 0,45 (zakres ref.

    1. Pepsi Eliot 26 kwietnia 2021 o 18:18

      Są już początki niedoczynności. Zdecydujesz się na biopsję? Będziesz wprowadzał jakieś naturalne metody?

      1. kasia sz 27 kwietnia 2021 o 08:45

        Pepsi chciałabym zostawic tego guzka, bo on wyszedł mi na usg 3 lata temu i do dzis nie zmienił wielkości.Boję się, że jak go ruszę to sobie zaszkodzę.
        Odnośnie niedoczynnosci tarczycy, tj napisałaś poczaków, to co byś mi poleciła robić|?
        Mam 40 lat, raczej siedzący tryb życia.Chcę ustrzec sie przed leczeniem szpitalnym, tymi wizytami i całą ta otoczką.
        Doradzisz?

        1. Pepsi Eliot 27 kwietnia 2021 o 08:54

          Napiszę, Ty skopiuj sobie, bo będę musiała usunąć:

          Zalecania suplementacja przy niedoczynności tarczycy bez Hashimoto na podstawie opracowania dr Westina Childs (specjalisty od problemów z tarczycą)

          4 szklanki

          Przed śniadaniem:
          Zaczynasz dzień od oczyszczająco/odżywiającej kuracji 4 szklanek 
          https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/

          Jeśli nie brałaś nigdy alg (do 4 szklanki) zacznij 4 Greens This is BIO brać od 1/4łyżeczki i sukcesywnie zwiększaj o 1/4 łyżeczki. Jeśli nie masz  bio zielonych liści, do 4 szklanki dodawaj Kale(jarmuż ) This is BIO, lub szpinak This is BIO. 

          do 4 szklanki dodatkowo pół płaskiej łyżeczki Kelp This is BIO (jod) https://thisisbio.pl/kelp/3621-kelp-100-organic-180g-this-is-bio-5905344040581.html?search_query=kelp&results=6

          WŁOSY
          Do 4 szklanki dodatkowo kuracja łyżeczka Kolagenu TiB https://thisisbio.pl/stawy-wiezadla-kosci/2497-kolagen-peptan-f-150g-tib–5905344040291.html

          Opcjonalnie do 4 szklanki kopiatą łyżeczkę Maca This is BIO https://thisisbio.pl/maca/101-maca-100-organic-110g-this-is-bio-5905344040178.html?search_query=maca&results=13

          Chlorek magnezu TiB https://thisisbio.pl/cialo-twarz/2165-chlorek-magnezu-900g-tib–5905344040246.html używaj jako oliwa magnezowa (trochę rozrób z wodą) i smaruj nadgarstki, kostki i łydki, oraz wieczorem do kąpieli.

          Wraz z drugą szklanką bierz albo płaską łyżeczkę jabłczanu magnezu TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2494-jablczan-magnezu-90g-tib–5905344040277.html?search_query=jablczan&results=3, albo 2 kapsułki cytrynianu magnezu TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3923-magnez-cytrynian-90kaps-tib–5905344040765.html.

          Jeśli nie jesz nabiału, bo jest silnym alergenem, ale ma dużo wapnia, do drugiej szklanki bierz także 1 kapsułkę cytrynianu wapnia G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3318-calcium-citrate-100mg-120kaps-gg–5060040827079.html?search_query=wapn&results=84. Ważne żeby brać ten wapń przy suplementacji magnezu.

          Selen
          Do śniadania:
          Niedobór selenu upośledza pracę tarczycy!
          Bierz  1 kapsułkę selenu TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3930-selen-60kaps-tib–5905344040772.html , dopóki nie zbadasz poziomu selenu, raczej trzeba będzie brać 2 kapsułki, czyli 200 mcg
          Wprawdzie w naturze cynk występuje z selenem w pokarmach, jednak w wyizolowanej suplementacji nie łącz selenu z cynkiem, gdyż są antagonistami.
          Selen bierz za to z witaminą C i naturalną witaminą E https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2526-natural-vitamin-e-400iu-octan-90kaps-gg–5060040820766.html
          lub też naturalna, Witamina E https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2530-vitamin-e-400iu-natural-bursztynian-120kaps-gg–5060040826713.html

          B complex i reszta
          Też do śniadania:
          Do śniadania 1 tabletka Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html zawierający bardzo dużo minerałów i witamin, w tym z grupy B.

          Jod
          Przy selenie konieczne jest branie jodu.
          Należy dla bezpieczeństwa podawać płyn Lugola ( w aptece) przez skórę robiąc plamę o średnicy około 3 cm z 2-3 kropel płynu Lugola i ponowić po całkowitym wchłonięciu (czyli gdy zniknie brązowa plama)

          Uwaga:
          Jeśli do 4 szklanki wzięłaś już Kelp, nie musisz brać więcej jodu!

          Magnez

          Magnez jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania jodu
          Jeśli nie decydujesz się na 4 szklanki i tak bierz 2 cytryniany magnezu TiB.
          Uwaga!
          Gdyby dieta była uboga w wapń, szczególnie biorąc magnez, należy wziąć jeszcze 1 kapsułkę Cytrynianu wapnia G&G, o czym już napisałam powyżej, https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3318-calcium-citrate-100mg-120kaps-gg–5060040827079.html
          Nie obawiaj się wapnia w tym przypadku, witamina K2 idealnie rozprowadzi go tam gdzie jest niezbędny.

          Uwaga rozwolenienia!

          Jeśli masz częściej rozwolnienia z powodu jelita drażliwego, do drugiej szklanki bierzesz 2 Cytryniany magnezu TiB (połykasz 2 kapsułki) https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3923-magnez-cytrynian-90kaps-tib–5905344040765.html a chlorek magnezu używasz TYLKO jako oliwa magnezowa.

          Uwaga zatwardzenia!

          Jeśli cierpisz z powodu zatwardzeń, możesz brać chlorek magnezu do drugiej szklanki, pomimo, że jest do użytku zewnętrznego, to według dr Sircusa, też Waltera Lasta znanego naturopaty jest to jakby skrystalizowana woda morska i można prozdrowotnie używać chlorku doustnie. Gdy bierzesz chlorek magnezu do drugiej szklanki, nie bierzesz już doustnie więcej magnezu.

          D3 z K2

          Po śniadaniu:

          Bierz 2 tabletki do ssania D3 + K2 TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/70-vitamin-d3k2-90tabl-tib–5905344040154.html

          Na 5 dni przed badaniem 25(OH)D odstaw suplementy!

          Omega 3
          Po śniadaniu wraz z D3 z K2
          1 Omega 3 TiB https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib–5905344040048.html

          Cynk
          Popołudniu, lub pod wieczór

          1-2 kapsułki https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3929-cynk-60kaps-tib–5905344040741.html?search_query=cynk&results=31 , lub 1 cynk, gdy nie badałaś miedzi
          Cynk dobrze jest wziąć wieczorem przed snem wraz z kąpielą z dodatkiem chlorku magnezu, lub soli Epsom TiB
          Cynk jest też antagonistą miedzi, możesz nosić bransoletkę, albo jeść suszone owoce, daktyle, rodzynki

          Jeśli nie masz  bio zielonych liści, do 4 szklanki dodawaj Kale(jarmuż ) This is BIO, lub szpinak This is BIO. Jeśli obawiasz się goitrogenes w krzyżowatych, nie jedz jarmużu i brokułów surowych, tylko lekko sparowanaych.

          Nie denerwuj się byle czym, rozważ jakieś suplementy na nadnercza, dlatego wspomniałam o kuracji do śniadania 1 Greens & Fruits TiB 

          Usprawnij pracę jelit, zero wzdęć (pozbądź się dysbiozy i przeciekania jelit) – zakwaś żołądek, zrób wcześniej test na ilość kwasu w żołądku, test jest na blogu, korzystaj z szukałki.

          Słabo zakwaszony żołądek plus nietolerancja glutenu zwykle jest przyczyną przeciekania jelit. Nie dopuść do tego, bo skutkiem tego mogą być choroby autoimmunologiczne, jak Hashimoto.
          Nie jestem lekarzem, nie mogę radzić, należy więc wszystko skonsultować z pracownikiem służby zdrowia
          <3

          1. kasia sz 27 kwietnia 2021 o 10:48

            Dziękuję :-*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum