Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
207 530 583
63 online
32 716 VIPy

Co oznaczają Twoje wiecznie zimne dłonie i stopy?

Objawy zaburzeń równowagi hormonalnej są podstępne, a przez to trudne do namierzenia. Symptomy mogą być zróżnicowane, a przede wszystkim zupełnie niepozorne i nie bardzo niepokojące. Tymczasem zaburzenia równowagi hormonalnej są jak mrówki w domu: nigdy nie ma po prostu jednej.

Szczególnie charakterystyczne dla zaburzeń równowagi hormonalnej, przede wszystkim w przypadku hormonów tarczycy, jest obniżenie ogólnej temperatury ciała, a także odczuwalny chłód dłoni i stóp.

Zimne dłonie i stopy a niedoczynność tarczycy

Tarczyca jest jak akumulator w twoim ciele, który ustala poziom spalania energii. Jej hormony docierają do wszystkich komórek i mówią im, jak wykorzystać energię do funkcjonowania. Kiedy więc funkcjonowanie tarczycy jest obniżone, maszyneria twojego ciała nie będzie działała tak sprawnie jak zwykle.

Możesz czuć chroniczne osłabienie, zamglenie umysłu, spowolnienie i, tak jest, mieć słabsze krążenie. To właśnie z ostatniego z tych powodów wiele osób z zaburzeniami gospodarki hormonalnej tarczycy nie może ogrzać dłoni i stóp.

Właściwie badania wykazały, że 40% badanych z niedoczynnością tarczycy jest bardziej wrażliwych na działanie niskich temperatur.1

Oczywiście uczucie chłodu nie zawsze oznacza, że problem leży w pracy tarczycy i gospodarki hormonalnej w ogóle. Może to oznaczać też problemy z krążeniem i choroby naczyń obwodowych.

Dlatego warto zwrócić uwagę na inne objawy niedoczynności tarczycy jak:

  • przedwcześnie siwiejące włosy,
  • opuchnięta twarz,
  • worki pod oczami,
  • bóle i nadwrażliwość mięśni,
  • sztywność stawów,
  • problemy z pamięcią,
  • suche i właśnie wypadające włosy,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • obniżony nastrój,
  • gorszy sen,
  • zmęczenie
  • zaparcia.2

Poznaj 3 minerały wspierające zdrowie tarczycy

1. Jod

Jod pomaga kontrolować ogólne funkcjonowanie tarczycy. Już niewielka zmiana w jego poziomie jest wystarczająca aby wpłynąć na funkcjonowanie tego organu. Ten pierwiastek śladowy jest niezbędny dla produkcji hormonów tarczycy.

Warto jednak pamiętać, że powinno się spożywać jod w bezpiecznych dawkach.3

W przypadku autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy Hashimoto, spożywanie jodu może negatywnie wpływać na samopoczucie, bezpieczną opcją jest suplementacja płynu Lugola przez skórę. Plama o średnicy 3 cm zrobiona na nadgarstku, czy na brzuchu, ma zniknąć, aby ponowić suplemntację płynu Lugola (z apteki, lub wykonanego samodzielnie) przez skórę.

Świetnymi, naturalnymi źródłami jodu są tak zwane warzywa morskie, wodorosty, jak na przykład doskonały Kelp.4

Polecamy nasz wysokiej jakości Kelp This is BIO, ale wybór zawsze należy do Ciebie i do Twojego lekarza


Ale uwaga:

Pomimo, że nam współczesnym często brakuje jodu (dlatego joduje się sól) to jednaknadmierne spożycie jodu może prowadzić do nadczynności tarczycy.5

Ludzie są często uczuleni na jod, 1 na 10 przypadków, to dużo, dlatego odradzam przyjmowanie doustne jodu w postaci płynu Lugola, można spróbować przezskórnie.

Wodorosty Kelp mogą być bardzo dobrym rozwiązaniem.

na marginesie

  • Koleżanka Pepsi, lekarka (posiadaczka, w sensie ścisłym, urządzeń tomografów i rezonansów) powiedziała, że kontrast do rezonansu jest generalnie szkodliwy i stara się jak tylko może, nie podawać go, ale nigdy nie było podczas jej wieloletniej praktyki reakcji alergicznej.
  • Natomiast kontrast jodowy przy tomografie wręcz przeciwnie, nieszkodliwy, ale podany dożylnie osobie uczulonej, rzecz niebezpieczna i niestety dość częsta.
  • Również osoby z nadczynnością tarczycy bardzo źle reagują na ten kontrast. Na szczęście obecnie przed zleceniem tomografu obligatoryjnie zleca się badanie TSH.

2. Selen

Tarczyca jest miejscem największej w ciele koncentracji selenu.5 Jako minerał jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, a jego niedobór może skutkować niedoczynnością.6,7

Niektórzy radzą jeść orzechy brazylijskie, a moja rada jest taka, że jeśli mieszkasz w Brazylii i możesz wybrzydzać, jedz orzechy brazylijskie i nie będzie problemów z niedoborem selenu, ale tyle razy natrafiłam na pleśń w orzechach brazylijskich bio, kupując je w Polsce, że odniechciało mi się i jem po prostu selen w idealnym suplemencie.

Suplementując go pamiętaj, że pomimo synergii, wyizolowanego cynku zwykle nie przyjmujemy z wyizolowanym selenem, więc suplementując oba te pierwiastki zachowaj odstęp kilku godzin. Selen doskonale jest przyjmować z witaminami C i E i w towarzystwie źródeł jodu. Selen i jod dwa bratanki.

Polecamy selen i cynk marki TiB, bo są wysokiej jakości, oraz czystości, i zapakowane w ciemne szkło, jednak wybór zawsze należy do Ciebie i Twojego lekarza


3. Cynk

Cynk jest minerałem niezbędnym dla zachowania odpowiednich funkcji biochemicznych ciała.8 Metabolizm hormonów tarczycy i cynk są zresztą ściśle powiązane.9 Cynk zapobiega między innymi utracie włosów wynikającej z niedoczynności tarczycy.10

Niezbędny może być dobry suplement cynku, a oprócz niego dieta bogata w arbuzy i kabaczki, pieczoną fasolę, pestki dyni, ciecierzycę i inne źródła tego pierwiastka.11 Wyizolowanego cynku nie bierz razem z selenem, a na czas cynku suplementacji zwiększ spożycie/kontakt z miedzią.

uściski:)

Emanuela Urtica

Kreatorka, pisarka, oldschoolowy hodowca roślin, podróżniczka, żyjąca w zgodzie z naturą, roślinożerna.
Z misją dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami.
Wieloletnia 
autorka na blogu Pepsi Eliot


Źródła:

  • (1) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1497160/
  • (2) niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hypothyroidism
  • (3) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192807/
  • (4) ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/
  • (5) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013
  • (6) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
  • (7) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2266752/
  • (8) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11053529
  • (9) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6741853
  • (10) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746228/
  • (11) ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

(Visited 4 313 times, 1 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. N. Ela 27 października 2020 o 19:51

    A jeśli mam powyższe objawy a wyniki związane z tarczycą b. Dobre?

    1. Jarmush 28 października 2020 o 05:03

      jakieTSH, podaj, pomimo, ze w normie? masz stresy? jak filtrują Twoje nerki? Jakie 25(OH)D?

  2. barbie 28 października 2020 o 02:13

    A co w sytuacji jeśli stopy są wiecznie lodowate, ale odczuwam to jako przyjemne bo mimo ze zimne to mnie jest w nie gorąco – nie wiem jak to inaczej wytłumaczyc. W nocy śpie z odkrytymi, chodze w cienkich butach bez skarpet, i do +5 najchetniej chodziłabym w sandałach. Wręcz czasami mnie pieką z gorąca.Ciśnienie całe życie takie samo – 100 na 70, czsami niższe. ogólnie kiedys bardzo marzłam – teraz już absolutnie nie, a ze stopami nic się nie zmieniło. Co może byc przyczyną takiej anomalii?

    1. Jarmush 28 października 2020 o 04:37

      to samo, zmęczone nadnercza/jakaś niedoczynność tarczycy, masz jakieś badania z tej listy?https://www.pepsieliot.com/badania-i-interpretacje/8232/lista-podstawowych-badan-ktore-pomoga-ci-ruszyc-ze-skrzyzowania.html
      Jaką masz temperaturę ciała rano?

      1. barbie 28 października 2020 o 13:56

        nie mam badań bo mam fobie odnośnie robienia badań, pracuje nad tym żeby zrobić; temp ciała rano w normie czyli 36,6; natomiast mam potworną nerwicę, która sie w tym roku mocno pogłębiła, suplementuję sporo rzeczy od Ciebie bo uważam ze są najlepsze i dzięki temu od ponad 4 lat nie miałam nawet kataru. Do tej pory potwornie marzłam przy takim ciśnieniu, ale od 2 lat po zmianie diety na bardziej surową zaczynam sie chyba przystosowywać bo to pierwszy rok kiedy poprostu jest mi ciepło. Tylko te stopy czasami w nocy nie dają spać bo aż pieką.

        1. Jarmush 28 października 2020 o 17:52

          zimna kąpiel, potem ciepłe skarpetki

          1. barbie 28 października 2020 o 23:53

            i spać w nich? jak mi gorąco?

          2. Jarmush 29 października 2020 o 03:42

            zrozumiałam, że parzą z zimna, jeśli z gorąca, to to jest neuropatia i może mieć kilka przyczyn. Sprawdź cukier i insulinę na czczo, bo najczęstszym objawem jest cukrzyca. Może też być niedobór B12, kwasu foliowego, albo rzadziej B6. Jaki masz poziom homocysteiny?

  3. Vesper 28 października 2020 o 08:43

    U mnie wyniki w normie, a wszystkie powyższe objawy są. Tsh 1,17 uU/ml, Wit D3-25(OH) 48,5 ng/ml. 50 lat. Co robić?

    1. Jarmush 28 października 2020 o 18:09

      może zmęczone nadnercza, jakie ciśnienie krwi?

  4. Flame 4 stycznia 2021 o 07:24

    Niedobór jodu może również spowodować nadczynność, tak było w moim przypadku. Obecnie leczę nadczynność protokołem jodowym i hormony się nareszcie stabilizują. Kiedyś jodem leczono zarówno nad- jak i niedoczynność.

    Nie wiem skąd teza, że nadmiar jodu może wywołać nadczynność (link spod 5 jest o selenie), nie wiem ile trzeba by tego jodu spożywać aby tak się stało, biorąc pod uwagę fakt, iż jod jest potrzebny każdej komórce naszego organizmu (a na pewno nie stanie się to od spożywania jodowanej soli kuchennej, w której jodu praktycznie nie ma). Sama spożywam ponad 112,5mg (w postaci płynu lugola) dziennie na nadczynność, pod kontrolą lekarza. Zaznaczam jednak, iż nie mam ani hashi ani GB. Przy tej drugiej, z tego co mi wiadomo, nie powinno się stosować jodu, tylko najpierw wyciszyć autoimmunologię.

    1. Pepsi Eliot 4 stycznia 2021 o 19:08

      Ludzie bardzo różnie reagują na jod, jestem tutaj codziennie od 10 lat, znam setki historii przypadków, są ludzie z Hashimoto, którzy nie mogą nawet przyjechać nad morze, są ludzie z Hashi codziennie jedzący nasz kelp. Prawdą jest też że przede wszystkim nasze tarczyce i piersi muszą mieć dostarczony jod, bo winnym przypadku zastąpią go bromem, chlorem, czy fluorem, gdyż o dziwo tego dostarcza się nam również, niekiedy przede wszystkim. Czasami po prostu trzeba zjeść sól jodowaną z solniczki, gdy nie ma niczego lepszego pod ręką. Supelmnetacja przezskórna płynu Lugola jest dobrą opcją, szczególnie w przypadkach, gdy obawiamy się reakcji na jod.

  5. Sylwia 12 października 2022 o 18:51

    Moje dłonie i stopy lodowate a wyniki tj.morfologia, tarczyca ,nerki ,elektrolity, ferrytyna 90, żelazo 120… mam super! Opowiadam mojej lekarce że coś jest nie tak a ona że nic nie trzeba suplementowac. Mówie jej że ostatnio moja dieta to tylko słodycze i czipsy . Mało wody piję . Ale nic nie trzeba suplementować :/. Mam nerwicę lękową ale ona wzięła się z tego że drgają mi mięśnie na ciele. Skurcze dodatkowe serca. Ból karku ,ból nóg, kłucie w klatce piersiowej, szum w uszach. Zawroty głowy Włosy lecą, prążki na paznokciach. Nic mi się nie chcę. Nie mogę spać. Sama sobie nakręciłam nerwicę i lęki ponieważ zaczęłam się bać tych objawów. Muszę jeszcze witD zbadać

    1. Pepsi Eliot 13 października 2022 o 14:31

      podaj TSH pomimo, że w normie, jaka B12, kwas foliowy i homocysteina!?

      1. Sylwia 20 października 2022 o 15:50

        Krwinki białe (WBC) 11,38 x10^3/µl 4,16 — 11,48
        Krwinki czerwone (RBC) 4,94 x10^6/µl 3,65 — 5,07
        Hemoglobina 13,4 g/dl 10,8 — 15,0
        Hematokryt 0,42 0,32 — 0,44
        MCV 84,0 fl 79,9 — 95,4
        MCH 27,1 pg 26,2 — 32,7
        MCHC 32,3 g/dl 32,0 — 35,6
        Płytki krwi 324 x10^3/µl 162 — 379
        RDW-SD 43,5 fl 37,8 — 51,4
        RDW-CV 14,2 % 11,8 — 15,9
        PDW 15,5 fl 9,8 — 17,0
        MPV 11,9 fl 9,5 — 12,6
        P-LCR 42,7 % 19,6 — 45,6
        % neutrocytów 68,1 % 40,0 — 74,0
        % limfocytów 21,9 % 16,0 — 47,0
        % monocytów 6,7 % 6,0 — 12,0
        % eozynocytów 2,0 % 1,0 — 6,0
        % bazocytów 0,9 % 0,0 — 1,0
        % NRBC 0,000 % 0,0 — 0,1
        % niedojrzałych granulocytów (IG) 0,40 % 0,1 — 1,0
        Liczba neutrocytów 7,76 G/l 1,90 — 8,00
        Liczba limfocytów 2,49 G/l 1,20 — 3,30
        Liczba monocytów 0,76 G/l 0,34 — 0,94
        Liczba eozynocytów 0,23 G/l 0,04 — 0,41
        Liczba bazocytów ↑ 0,10 G/l 0,01 — 0,08
        NRBC 0,000 ×103
        /µl 0,00 — 0,01
        Liczba niedojrzałych granulocytów (IG) 0,04 x10^3/µl 0,01 — 0,10
        Kreatynina 0,75 mg/dl 0,5 — 0,9 a1 – 15:07
        17-10-2022
        GFR wg MDRD 94,59 ml/min/1,73m2 > 90
        Kwas moczowy 3,5 mg/dl 2,4 — 5,7
        Cholesterol całkowity 119,2 mg/dl <190
        Triglicerydy 38,3 mg/dl <150 – na czczo
        45
        Cholesterol LDL 46,3 mg/dl
        ALT 6,1 U/l <31
        AST 10,3 U/l <32
        Fosforan 3,29 mg/dl 2,6 — 4,5]
        Wapń 4,76 mEq/l 4,30 — 5,00
        Magnez 0,85 mmol/l 0,66 — 1,07
        Żelazo 107,59 µg/dl 37 — 145]
        Ferrytyna 53 ng/ml 13 — 150
        Białko ostrej fazy – CRP < 0,6 mg/l <5
        Glukoza (Osocze fluorkowe) 79 mg/dl 70 – 99
        TSH 1,170 µIU/ml 0,270 — 4,200 a
        Tyroksyna wolna FT4 18,70 pmol/l 12,00 — 22,00
        Trijodotyronina wolna FT3 4,59 pmol/l 3,10 — 6,80
        Trijodotyronina TT3 1,6 nmol/l 1,3 — 3,1
        Tyroksyna TT4 103,0 nmol/l 66,0 — 181,0
        P-ciała p/peroksydazie tarczycowej < 9,0 IU/ml < 34
        P-ciała p/tyreoglobulinie 15,1 IU/ml 90

        Homocysteiny nie robiłam i kwasu foliowego . kasy nie starczyło 😉

        1. Pepsi Eliot 21 października 2022 o 14:56

          Przy takiej niskiej B12, zapewne homocysteina skoczyła góry. Masz też bardzo nisko 25(OH)D, jesteś jakby niedożywiona patrząc na trójglicerydy i cholesterol całkowity, tarczyca ok

      2. Sylwia 20 października 2022 o 15:56

        nie wszedł cały komentarz
        Wit D 20,9
        b12 315

  6. Sylwia 12 października 2022 o 18:57

    Zanim się dorobiłam nerwicy, miałam ból opasujący brzucha pod mostkiem jak chciałam wziąć wdech. Teraz jakieś zawroty głowy jak się położę i przekrece głowę na prawo. Ze stresu nie mam apetytu jakby jadłowstręt. Czytałam dużo o tężyczce , robiłam jakiś test online . Wyszlo że mam duże prawdopodobieństwo że to tężyczka i muszę iść na badania . Biorę magnez ale nie widzę poprawy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się
Reklama

TWOJA ODPORNOŚĆ

Greens & Fruits TiB masa dóbr minerałowo witaminowych

oraz wyciągi z ponad 50 owoców, warzyw i ziół

Witamina D3 z K2 w lepiej przyswajalnej formie do ssania

smak wiśniowy:)

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum