Poradnik dla żony, której mąż i teściowa mają ciągłe wzdęcia
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Poradnik dla żony, której mąż i teściowa mają ciągłe wzdęcia

Dodano: 84

Czyli 6 objawów ostrzegawczych, żeby nie bagatelizować wzdęć.

Uważasz, że spoko: nie jest dobrze, ale żeby aż tak? Żeby było aż tak źle? Wiadomo, że darcie faj jest kancerogenne, że robienie flaszek nie sprzyja wątrobie i jest tłumieniem emocji, ale, żeby nie móc napić się wody z kranu, ani zjeść skrzydełka w panierze? Żeby nie ufać lekarzowi oddanemu na śmierć i życie farmaceucie? Żeby nigdy nie wypić napoju dietetycznego? Nie szczepić się przeciw grypie? Żeby nie można było zjeść grula nawet od chłopa z bazarku i popić go kwaśnym mlekiem od gazdy? Żeby zaraz wyrzucać serial razem z telewizorem? Nie kupować gazet, tylko czytać w necie podejrzane strony? Czy Ty czasem Pepsi nie przesadzasz? Owszem zgadzam się, faktycznie świat, który tak dobrze znasz, który wydaje Ci się znacznie przyjaźniejszy, bo z serialem i frytkami, gwarantuje Ci "coś". A jak nie Tobie, to z pewnością Twojej teściowej ...

Mianowicie ciągłe wzdęcia

Czy można w takim razie ignorować zwykłe wzdęcia?

Oczywiście, gdybyś musiała przejmować się każdym wzdęciem nie byłoby fajnie. Bowiem panuje jakaś epidemia wzdęć. Ludzi wzdyma na każdym kroku i każdego dnia. Jedzą złom, do tego w nieodpowiednim zestawieniu i kolejności, a potem stąpają po ziemi, a raczej odbijają się jak piłki do gimnastyki wyrównawczej z powodu napompowania gazami. Wzdęcia wzbudzają ogólne przyzwolenie, a nawet wesołość, szczególnie przy puszczaniu bąków na filmach  Sandlera. To szczególny rodzaj kinematografii i doprawdy nie wiem kto (oprócz mnie) ma chęć coś takiego oglądać. Wracając zaś do wzdęć, to ich przyczyny wahają się od łagodnych, do znacznie bardziej uciążliwych, takich jak nietolerancja laktozy, czy bardzo poważnych diagnoz takich jak rak. Tylko skąd Twoja teściowa ma wiedzieć jakiego typu ma wzdęcia? Czy są to wzdęcia owszem uciążliwe, ale nie wymagające natychmiastowej pomocy lekarza? Czy też są znakiem czegoś bardzo dokuczliwego i groźnego?

Gdy jesteś poważnie wzdęta, a te objawy spowodowane są przez stan chorobowy wymagający natychmiastowej pomocy medycznej, to na jakie znaki ostrzegawcze i objawy musisz zwrócić uwagę?

6 objawów ostrzegawczych, które mogą towarzyszyć poważnym w skutki zdrowotne wzdęciom

1. Wzdęcia i utrata masy ciała 

Utrata masy ciała jest jednym z głównych znaków ostrzegawczych przy poważnych wzdęciach. Jeśli zaczynasz tracić na wadze kilka kilogramów, a nie zmieniłeś swojej diety, ani nie wprowadziłeś nowej aktywności fizycznej, szczególnie, gdy utrata masy ciała wynosi 10%, lub więcej powinieneś zaniepokoić się taką sytuacją. Utrata masy ciała może być spowodowana przez uciskanie jelit przez guzy, co powoduje, że czujesz się syty i najedzony po niewielkiej ilości jedzenia. Guzy mogą również wydzielać substancje, które tłumią apetyt.

2. Wzdęcia i wodobrzusze 

Wodobrzusze stanowi nieprawidłowe nagromadzenie płynu w jamie brzusznej lub miednicy i może powodować wzdęcia, przyrost masy ciała i szybko rosnącą talię. Wodobrzusze jest zwykle spowodowane chorobami wątroby, ale też w 10% może być spowodowane nowotworem, jako głównym winowajcą. Duże wodobrzusze może wyglądać, (można się też tak czuć) jakby się było w kilkumiesięcznej ciąży.

3. Wzdęcia i żólte oczy, oraz skóra

Połączenie wzdęć i żółtaczki, która sprawia, że oczy i skóra robią się żółte, może być objawem raka, który rozprzestrzenił się do wątroby. Choć może również wystąpić z bardziej łagodnych postaciach choroby wątroby, takich jak zapalenie wątroby.

4. Wzdęcia i silne bóle brzucha

Silne bóle brzucha i wzdęcia, które pojawiają się nagle, zwłaszcza, jeśli masz również nudności i wymioty, mogą być objawem niedrożności jelit, lub nowotworu naciskającego na jelita. Natychmiastowa pomoc lekarska jest niezbędna, aby uniknąć powikłań, takich jak perforacja jelita, co może być śmiertelne.

5. Wzdęcia i krew w stolcu

Krew w stolcu, krwawienie z pochwy pomiędzy okresami, lub po menopauzie może być związane z poważnymi wzdęciami. Na szczęście najczęstsze przyczyny tych objawów to hemoroidy, nieregularne cykle miesiączkowe, mięśniaki, czy zanik endometrium, nie są najbardziej poważne, ale krwawienia powinny być zawsze oceniane, ponieważ mogą być objawem raka, szczególnie jelita grubego lub raka macicy.

6. Wzdęcia i gorączka

Gorączka, która towarzyszy wzdęciom występuje zazwyczaj z powodu zakażenia lub zapalenia. Jeśli jest również podwyższona liczba krwinek białych we krwi, zakażenie musi być natychmiast zażegnane, w szczególności, gdy ma swoje źródło w narządach miednicy mniejszej, pęcherzu, czy sprawach żołądkowo-jelitowych.

Dobrą wiadomością jest to, że większość osób z wzdęciami nie ma raka, infekcji, ani stanu zapalnego, tylko jest na normalnej diecie w swoim normalnym przyjaznym świecie.

Jednak generalnie nigdy nie można wzdęć ignorować

Źródło: dr Robynne Chutkan "Gutbliss". Cokolwiek nie powiedzieć wzdęcia towarzyszą ludziom po tej i po tamtej stronie coś jak "barykady". O ile barykadą można nazwać niewidzialną przegrodę pomiędzy - światem normalnym, który wzdęcia znosi z pokorą, bo nie zna życia bez wzdęć i po drugiej stronie - wyrzutków, szajbusów, czyli świrów, którzy owszem akceptują życie, takim jakim się objawia, ale gdy pojawiają się wzdęcia ruszają ze skrzyżowania. Chcą bowiem wklęśnięci przemierzać świat bez ciągłego popierdywania i stepowania. Stepować chcą.

owocek:)

 
 84
  • Julia   IP
    Pepsi, wyszły mi w moczu fosforany bezpostaciowe bardzo liczne, co to oznacza?
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Ventura   IP
      A ja na kolenym tropie! Dysbioza wyleczona smalcu moze z 2 centymentry tylko a brzuch dalej wielki. Pasozyty zdaje sie ze usuniete, tarczyca sie wyrównała a brzuch dalej jak w 6 miesiacu i ciagle mi gratulują! Niegdyś płaski jak deska, nie umiem pogodzić się z tym stanem co robic?!:( próby watrobowe z kwietnia ok. Chyba czas na kolejne badania. Kochani co jeszcze mogę poza badaniami na wątrobę, usg i gina? Chcę zrobic cos z Tym juz:( czy po prostu z powodu niedoczynnosci tarczycy (teoretycznie z hashimoto) ten brzuch musi byc taki? Po wielu kuracjach mnostwo dolegliwosci ustapilo nie muszę nawet juz brac hormonów same suple. 4szklanki lecą juz od roku notorycznie. Co jest nie tak:(

      Czy jest jakas opcja na poprawę tego stanu (najuż) ze takk powiem jakies herbatki moczopedne. Pije szczerze mowiac pokrzywe codziennie z nagietkiem rumiankiem mniszkiem i mieszanka innych ziół. Czy pijac je w nadmiarze czlowiek sie nie odwodni? Pomijając fakt ze zapas wody na brzuchu ciagle mi towarzyszy? W koncu pokrzywa itp usuwaja nadmiar sodu a jak sodu to i woda zejdzie tylko czy organizm wezmie ja sobie najpierw z tego zapasowego baniaczka ktory noszę przed soba codziennie?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • ewkax1   IP
        Badania robiłam - wstawiłam je kilka komentarzy wyżej. Stosuję też Twoją suplementację na zwykłą niedoczynność. Czyli G&F, selen, wit. e, d3 + k2, jod na skórę, msm+wit. c, ocet jabłkowy. Jak będę po wypłacie muszę kupić ponownie chlorellę, macę, i zastanawiam się jeszcze nad hemp protein/białkiem ryżu lub grochu do 4 szklanki? Jest sens? Do tego chcę kupić enzymy trawienne (brałam Betaine HCL i nie widziałam różnicy). Zastanawiam się na l-glutamią i kolagenem na jelita ale to spory wydatek... Co powinno być priorytetem na ten moment?
        Za miesiąc jadę nad Bałtyk to liczę że się nawdycham jodu;) Za jakiś czas ponowię badania żeby sprawdzić co się zmieniło.
        Cel - wyjść z niedoczynności, przywrócić okres, zbudować silne i zdrowe ciało, bo obecnie jestem typowym przykładem szczupłej laski z wywalonym brzuchem (nie mam wiele tłuszczu bo tanita pokazuje ok 22% tk. tł. ale wywalone są jakby wnętrzności, cellulit itp.). Zrezygnowałam z mięsa żeby zalkalizować organizm i unikać zbyt dużej ilości tłuszczu w diecie. Nawet mnie jakoś specjalnie do nie ciągnie. Zresztą latem z reguły jadłam mniej mięsa a więcej ryb. Dotychczas miałam tzw. "zrównoważoną dietę 50% w, 30%b, 20% t +/- ok. 1800 kcal, większość gotowane, ale nie czułam się dobrze i efektów nie było. Chciałam przestawić się na 811 bo czuję, że to bardziej do mnie pasuje. A w sumie wygląda to teraz tak że jem sporo owoców, surowe warzywa + trochę gotowanych warzyw i kasze (gryczana, jaglana). Nie wiem czy to kwestia psychiki czy przyzwyczajenia, że wolę zjeść mniej większych porcji niż kilka razy po garści więc post przerywany nie jest dla mnie problemem. Na oko myślę, że kaloryczność jest podobna jak wcześniej.
        Często jednak pojawia się u mnie głód, wtedy zjadam owoc, w kryzysie zdarzy się też jakaś czekolada, orzechy...Mięśnie się pojawiają tu widzę efekty ćwiczeń siłowych, niestety wciąż pod warstewką tłuszczyku więc nie zaskoczyło tak jak powinno.
        Gdzieś w tej mojej układance jest jakiś "babol", ale nie umiem wyczaić gdzie?!
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • ewax1  
          Książkę mam; ) dostałam miesiąc temu na urodziny i praktycznie całą już pochłonęłam.
          Listę badań spisałam i jutro zrobię wyniki!

          Kurację 4 szklanek stosuję już od 3 tygodni. Dołączę do tego jeszcze szklankę z sodą (muszę kupić paski i sprawdzić ph).
          Mam też od Ciebie chlorellę w tabletkach, probiotyki, wit. c, k2 i bikini burn. Z innej firmy wit. D, kończę cynk i selen, MSM i betaine
          ... i omega 3 .... Ponadto stosuję płyn lugola na skóra, ale znika momentalnie.
          Czy jak kupię G&F, to oprócz tego warto stosować jeszcze osobno cynk i selen?
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Ewkax1   IP
            Wyniki z czerwca 2017: anty TG - 19,82 (<4,17) - za wysoko; Magnez - 2,3 (1,6-2,6); glukoza - 78 (7-99); CRP - 0,0 (0,0-0,5); estradiol - 19; ferrytyna 46,8 (4,6-204); homocysteina - 6,10 (4,4-13,56); prolaktyna - 11,79 (5,18-26,53); wit. b12 - 935 (187-883) - czyli za wysoko (obecnie mięso sporadycznie białko z izolatu.
            Wyniki z października 2017 - TSH - 3,48 (0,27-4,2; FT3 - 3,05 (3,1-6,8); FT4 - 15,69 (12-22)
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także