A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę?

Dodano: 40
A więc badanie TSH?

Ogólnie:

Rolą hormonu TSH (tyreotropiny wydzielanej przez przysadkę mózgową i wpływającą na pracę gruczołu tarczowego) jest stymulacja tarczycy do wydzielania jej własnych hormonów, czyli trójjodotyroniny (w skrócie T3) oraz tyroksyny (T4). Jeżeli masz objawy niedoczynności lub nadczynności tarczycy, powinnaś oczywiście zbadać te hormony. I jeszcze na wszelki wypadek przeciwciała tarczycowe i zrobić USG tarczycy. Oczywiście zaburzenia w produkcji TSH mogą świadczyć o chorobie tarczycy i to są raczej fakty.  W przypadku jego niedoboru przyczyną bywa choroba Gravesa – Basedowa, w sytuacji nadprodukcji – zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto, nie są to natomiast jedyne możliwości. Przy czym o wiele częstszym niedomaganiem jest niedoczynność tarczycy niż nadczynność.

Ogólnie przyjęta norma TSH

TSH: 0,23–4,0 µU/ml

I tu zaczynają się schody, gdyż naturopaci zajmujący się tymi sprawami twierdzą, że już przekroczenie poziomu 2 (niektórzy bardziej liberalni dopuszczają 2,2) to z pewnością niedoczynność.

Ogólnie przyjęte normy FT3 i FT4

FT3: 4,0–7,8 pmol/l (stężenie całkowite T3: 1,3–3,1 nmol/l) FT4: 11,8–24,6 pmol/l (stężenie całkowite 58–154 nmol/l)

I tu też zaczynają się schody, gdyż naturopaci zajmujący się tymi sprawami twierdzą, że FT3 i FT4 powinno siedzieć w 1/3 od górnego poziomu normy.

Co oznacza zbyt wysokie lub zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy?

FT3 i FT4 poniżej normy to wynik związany z niedoczynnością tarczycy, które z dużym prawdopodobieństwem oznacza zapalenie typu Hashimoto. Niedoczynność tarczycy daje różne objawy. Spowolniony metabolizm sprzyja zaparciom i robieniu masy tłuszczowej. Ponadto, powoduje szybkie męczenie się, osłabienie, senność, marznięcie, zaburzenia cyklu miesiączkowego ... Jeśli stężenie FT3 i FT4 jest powyżej normy, to stan związany będzie z nadczynnością gruczołu tarczowego. Przyczyną może okazać się choroba Gravesa – Basedowa lub np. obecność toksycznego wola guzkowego. Objawy nadczynności tarczycy są odwrotne do tych, które występują przy jej niedoczynności. Metabolizm działa na przyspieszonych obrotach, apetyt rośnie, ale waga spada, może pojawić się częstsze oddawanie stolca. Ponadto, serce bije szybciej, pojawia się pobudzenie, niepokój, bezsenność, nadmierna potliwość. Cykl miesiączkowy w tym przypadku także bywa rozregulowany.
Oczywiście w żadnym razie nie należy bagatelizować problemu! Ale i tutaj mamy potężną kontrowersję, nie tylko w stosunku do opinii dochtore, ale też znachore:

A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę? 

Według doktora D. Brownsteina podwyższone stężenie TSH (5-30mU/l) powraca do normalnego poziomu po zaledwie 6 miesiącach terapii jodem.

Hormon TSG reguluje pracę symportera sodowo-jodowego, który pośredniczy w wychwycie jodu przez gruczoł tarczycowy. U niektórych osób z niedoborem jodu stężenie TSH zwiększa się właśnie po to, by pobudzić aktywność wspomnianego symportera. Jest sporo w  tym temacie, ale czytaj całość wraz z komentarzami. Dlaczego ludziom tak nagminnie brakuje jodu? Ponieważ normy spożycia jodu są około 30 krotnie zaniżone. Przypominam Jedna kropla jodyny bądź płynu Lugola zawiera około 0,4 mg jodu. Osoby u których podejrzewa się chorobę Hashimoto muszą delikatnie obchodzić się z jodem, bowiem ryzykują przyspieszenie choroby, chociaż i tak powinni rozważyć, czy zyski nie przekroczą strat. Płyn Lugola przez skórę może być bardzo dobrym rozwiązaniem i bezpiecznym! Plama na nadgarstku 3 cm i ponawianie suplementacji, gdy poprzednia plama znika. Powinno się zacząć od bardzo małych dawek, aby uniknąć silnej reakcji alergicznej w przypadku osób uczulonych na jod. Niestety wiele osób (mniej więcej 1 na 10) źle zareaguje na jod przyjęty doustnie, dlatego suplementacja  przezskórna jest świetnym rozwiązaniem. Świetną opcją jest dodanie kelpu do 4 szklanki, codziennej nawadniającej, oczyszczającej, dotleniającej komórki i odżywczej kuracji 4 szklanek. Tym bardziej, że jodu nie mamy najwięcej ani w tarczycy, ani w piersiach, tylko w yyy ... żołądku.

I dzisiejszy filmik dla Ciebie, niezbyt w temacie, ale o przyciąganiu, więc luzik

owocek

 40
  • Ania   IP
    endokrynolog proponuję leki , czy to dobry pomysł?
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Ania   IP
      Pepsi proszę powiedz wynik TSH 3.24 , staramy się o dziecko , czy należy go zbijac?
      TSH 3.24
      FT 3 3.73
      FT 4 1.170
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • m-19-lat   IP
        Bardzo prosiłbym o rade, sam już nie wiem co robić.
        Pierwszy raz TSH mierzyłem w 01.2018, miałem wtedy coś w okolicach 5.10, więc lekko podwyższone.
        Po 2msc czyli w 03.2018 ponowiłem TSH i zbadałem poziomy hormonów tarczycy + p./ciał + chol,glukoza. Wyniki były następujące:
        TSH : 5.47 [0.36 - 3.98] [/\]
        FT3 : 7.62 [3.5 - 7.2] [/\]
        FT4 : 16.44 [12.2 - 18.7] [~]
        a-TPO : 4.99 [0 - 33.9] [~]
        Glukoza : 88 [~], Insulina w normie.
        Cholesterol całkowity: 94 [115 - 190] [\/]
        Endokrynolog zalecił zbadanie serca i obserwacje. > Echo serca wyszło bez jakichkolwiek zmian, frakcja wyrzutowa lewej komory powyżej 72% więc bardzo dobrze.
        Ogólnie czułem się bardzo różnie, tzn. objawy zazwyczaj nasilały mi się w zime, przypominały dość mocno nerwice - czasami uczucie gorąca, czasami zimna, zmienność nastroju, niepokój, czasami epizodyczne stany lękowe, nerwobóle/kłucia serca, drżenie mięsni, problemy z koncentracją, natłok myśli i zmęczenie. Więc moje dolegliwości były/są dość zmienne i dynamiczne.
        Reszte roku 2018 czułem się dość dobrze, epizodycznie doświadczalem roznych dolegliwosci ale nie byly one uciazliwe i zazwyczaj trwały tydzień i znikały na np miesiąc.
        Lato 2019 czułem się strasznie dobrze. Miałem ogrom energii i ogólnie byłem pełen życia. Wszystko zmieniło się w okolicach końca września. Powróciły stare dolegliwości i nasilił się niepokój. Były momenty gdy nie potrafiłem wyjść z domu, bo bałem się, że zasłabne. Postanowiłem ponowić badania po tej ponad rocznej przerwie. Wyniki z 10.2019 wyglądają następująco:
        TSH: 7.33 [0.32 - 4.0] [/\] [wzrost w porównaniu z 2018]
        FT3: 6.88 pmol/l [3.7 - 6.0] [/\] [nadal lekko podwyższone wg normy lab.]
        FT4: 13.26 pmol/l [11.6 - 17.8] [~] [nadal w normie, lecz spadek w porównaniu z 2018]
        Cholesterol: 105 [115 - 190] [\/] [wkońcu wzrasta do normalnych wartości]
        Ferrytyna: 43.3 [20 - 315] [~] [bez tendencji spadkowej, kiedys mialem lekko nizsza wiec mysle, ze ok]
        Żelazo: 146 [60 - 150] [~]
        Potas i sód w normie.
        Poza tym wykonałem pierwszy raz USG tarczycy -> bez zmian ogniskowych i bez cech wzmożonego unaczynienia, normoechogeniczna, niepowiększona, mieszcząca się w dolnej granicy normy objętości, węzły chłonne niepowiększone.
        Endokrynolog stwierdził niedobory hormonalne bez zapalenia tarczycy i nakazał branie Euthyroxu 50.
        Nie wiem co robić, czy zacząć łykać euthyrox czy próbować w jakiś inny sposób wzmocnić tarczyce. Problem w tym, że nie mam objawów wskazujących tylko na niedoczynność tarczycy. Jak wspominałem - są one dość dynamiczne. Czasami mam objawy typowo nadczynności(np. szybki puls i odczuwanie bicia serca, zawroty głowy, drżenie mięsni, nerwowość i niepokój, rzadko kołatanie serca, czasami nawet pobudzenie), a innego dnia czuje ogromne zmęczenie i zaburzenia koncentracji(+unormowany puls w okolicach 70-uderzeń/min.). Ciśnienie zazwyczaj mam w normie lub lekko podwyższone tj. maksymalnie 139/85, średnio 130/80. Poza tym nigdy nie miałem problemu z wagą - trudniej mi przytyć niż schudnąć(ile bym nie zjadł, moja waga ani drgnie). Do tego problemy z zasypianiem i ten obniżony cholesterol, który mimo wszystko w ciągu roku lekko się podniósł i powoli zbliża się do normy.
        Zmierzyłem tydzień temu poziom wit. d3 i wyszła dość niska bo 11.99 w normie [30 - 80]. Czy to ona może w jakimś stopniu wpływać na prace tarczycy?
        Prosiłbym o rade, czy w moim przypadku warto rozpocząc leczenie Euthyroxem, skoro mam tak zróznicowane objawy i raczej przyśpieszony metabolizm niż zwolniony. W jakim kierunku jeszcze powinienem się diagnozować? Niedobór jodu raczej odpada, bo tarczyca jest mała (ale w normie objętości).
        Lekarz poinformował mnie, że w moim przypadku możliwe, że Euthyrox będę przyjmować tylko przez krótką chwile (kilka miesięcy, max rok) - lecz bardzo często słysze, że euthyrox rozleniwia tarczyce - czy to prawda?
        Dodam, że od 6-7 lat żyje w ogromnym stresie z powodu różnych problemów, czy to też może w jakimś stopniu osłabiać tarczyce? Żywiłem się też bardzo źle i raczej mało, dopiero od ok. roku zacząłem jeść więcej kcal i ogólnie lepsze jakościowo produkty.
        + Czy powinienem spróbować suplementacji ashwagandy, podobno stymuluje prace tarczycy? Łykałem waleriane i w jakimś stopniu pomagała mi z różnymi dolegliwościami typu zawroty głowy, niepokój i mocne bicie serca, ale postanowiłem zrobić sobie od niej przerwe(po długim stosowaniu coraz słabiej działa, poza tym ostatnio jakoś dziwnie mi się chce po niej kaszleć, tzn. mam tylko wrażenie, że coś mnie dusi w gardle) i również szukam dla niej zamiennika.
        Będę ogromnie wdzięczny za odpowiedź na te dość chaotycznie napisane pytania i może pokierowanie mnie w odpowiednim kierunku jeżeli chodzi o diagnoze czy leczenie.
        Jestem mężczyżną, 19 lat.
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • yellowfin38   IP
          Pepsi, czy sód może podwyższyć TSH? przez ostatnie 4 msc skoczyło mi TSH od 3.62. nie mam objawów niedoczynności. witamina D25(OH) 43ng/ml. przez ten czas brałam codziennie w porannej kuracji nawodnienia łyżeczkę sody, z 3 przerwami po 2 tygodnie. brałam również witaminę E (400), B complex, d3+k2. i zaskoczenie w wyniku tsh :)
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Nati   IP
            Cholesterol całkowity 183,34 mg dl [115,00-190,00]
            Kwas foliowy 3,9 ng/ml [2,34-17,56]
            FT3 3,06 pg/ml [1,71-3,71]
            Insulina 8,4 µIU/ml [2,0-25,0]
            TSH 2,920 µIU/ml [0,350-4,940]
            FT4 15,17 pmol/l [12,00-22,00]
            anty-TPO 2,06 IU/ml [0,00-5,61]
            Leukocyty 3,3 tys/µl [4,3-10,0]
            Erytrocyty 4,39mln/µl [3,70-5,10]
            Hemoglobina13,0 g dl [12,0-16,0]
            Hematokryt 39% [37-47]
            MCV 88fl [80-99]
            MCH 30pg [27-35]
            MCHC 33,5g/dl [32,0-37,0]
            Płytki krwi 185,0tys/µl [140-440]
            RDW-SD 42,0 fl [36,4-46,3]
            RDW-CV 13,3% [11,6-14,8]
            PDW 15,7 fl [9,0-17,0]
            MPV 12,0 fl [9,0-13,0]
            P-LCR 41,2% ,[13,0-43,0]
            PCT 0,2    
            Neutrofile1,67 tys/µl [2,50-7,00]
            Limfocyty 1,25tys/µl [1,00-3,50]
            Monocyty 0,22 tys/µl [0,20-1,00]
            Eozynofile 0,10 tys/µl [0,10-0,50]
            Bazofile 0,0tys/µl [0,0-0,1]
            Neutrofile 51,3% [40,0-70,0]
            Limfocyty 38,3% [20,0-45,0]
            Monocyty6,7% [2,0-10,0]
            Eozynofile 3,1% [1,0-5,0]
            Bazofile 0,6% [0,0-2,0]
            Wapń całkowity 2,49mmol/l [2,10-2,55]
            Witamina B12 310pg/ml [189,00-883,00]
            Żelazo 67,5µg/dl [50,0-170,0]
            Ferrytyna13,63ng/ml [4,63-204,00]
            Glukoza 91,45mg/dl [70,00-99,00]
            Białko całkowite 7,6g/dl [6,0-8,3]
            Albumina 4,5g/dl [3,5-5,2]
            Homocysteina15,44µmol/l [5,10-15,40]
            Badanie wykonana metodą CMIA na aparacie Architect.
            Witamina D metabolit 25(OH)
            Wynik badania: 21 ng/ml   
            Ph moczu 5,5
            Crp podwyższone bo wyszlo 8
            Sód 142mmol/l [135-145]
            Potas 4,00 mmol/l [3,50-5,10]
            Mam 29 lat
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także