Lista podstawowych badań, które pomogą Ci ruszyć ze skrzyżowania
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Lista podstawowych badań, które pomogą Ci ruszyć ze skrzyżowania

Dodano: 555
pepsi eliot je
pepsi eliot je
Zbadaj tolerancję organizmu na gluten, sprawdza się po prostu dieta eliminacyjna. Przy Hashimoto w ponad 90% chodzi o gluten, czyli nietolerancję i przeciekające jelito.

Czyli sprawdź stan swojego systemu odpornościowego.

Od razu koks:

1.

Zbadać poziom kwasu żołądkowego wg tego prostego domowego testu.

2.

Zbadać średni dzienny poziom pH moczu rano na czczo i pomiędzy posiłkami, dobrymi paskami wskaźnikowymi.

Przy czym rano na czczo najlepiej mieć 6 do 7, a w południe 7-8, a nawet 8,5

3.

Zbadać mocz:

Badanie mikroskopowe (ogólne nie wystarczy, szczególnie dla kobiet): w moczu nie ma prawa być erytrocytów, leukocytów, jeśli są, to jest to stan zapalny

  • leukocyty – stan zapalny,
  • erytrocyty wyługowane – nerka źle działa,
  • erytrocyty świeże – problemy z pęcherzem, cewką moczową.
  • Ciężar właściwy moczu: powinien być w normie.
  • Białka w moczu ma nie być!

4.

Zbadać poziom metabolitu witaminy 25(OH)D. Właściwa wartość u zdrowego powyżej 50, najlepiej bliżej 70 a przy chorobie powyżej 80, przy raku nawet powyżej 100 i więcej.

5.

Zbadać poziom homocysteiny - powinien być powyżej 4,5, u zdrowego 6-8, a powyżej 10 to stan zapalny i groźba udarów, zawałów i innych dolegliwości.

Dobry art: homocysteina główny marker rozwoju poważnej choroby

6.

Zbadać poziom igG - są to przeciwciała na bakterię chlamydia pneumoniae, boreliozę, mykotoksyny.

7.

Wycofać z diety cukry proste, rafinady wysoko przetworzone, pozbawione błonnika.

Czyli owoce zostają, ale jedząc więcej niż 10% tłuszczu w codziennej diecie musisz uważać również na zawartość fruktozy w owocach, o ile nie chcesz otłuścić wątroby.

Biała mąka, to również cukier prosty, jakby co.

8.

Zbadać tolerancję organizmu na gluten, sprawdza się po prostu dieta eliminacyjna. Przy Hashimoto w ponad 90% chodzi o gluten, czyli nietolerancję/przeciekające jelito.

9.

Florę bakteryjną w jelitach należy jak najszybciej odbudować probiotykami, oraz m.in. poprzez fermentowane warzywa i owoce (świetne są nawet kiszone skórki od bananów, czosnek, buraki, jabłka, nie mówiąc o kapuście), a nawet kiszoną roślinę z przydomowego skalniaka - rojnik (leczy torbiele).

10.

Wycofać mleko z diety, przede wszystkim chodzi o białko mleczne - kazeinę (chyba, że chcesz wyhodować rogi, kopyta, czy tylko ostrogi), ale też o cukier mleczny - laktozę.

11.

Usunąć plomby amalgamatowe i przeprowadzić chelatację organizmu. Tutaj 4 kroki, jak usunąć metale ciężkie za pomocą chlorelli.

12.

Usunąć zęby leczone kanałowo (lub dokonać ponownego leczenia u speca)

13.

Włączyć do diety kurkumę (kurkumina) oraz ostre przyprawy (kapsaicyna) -  bardzo wskazana codzienne oczyszczające 4 szklanki

14.

Usunąć pasożyty i pleśnie (np. metody Huldy Clark) lub przez stosowanie wrotyczu piołunu goździków i innych. Tutaj przepis na herbatkę leczącą ponad 60 chorób i zabijającą pasożyty.

15.

Ewentualnie dobry biorezonans w zakresie patogenów (wirusy, pasożyty, grzyby)

16.

Zrobić badanie krwi:

  • 25(OH)D (mówi o 3 tysiącach genów, czyli systemie odporności)
  • Morfologia (przede wszystkim hematokryt i hemoglobina)
  • OB tylko metodą sedymentacyjną
  • CRP – mówi o jakimkolwiek stanie zapalnym
  • Kwas moczowy,
  • Mocznik,
  • Kreatynina – 3 ostatnie mówią o funkcji nerek
  • Żelazo,
  • Fibrynogen,
  • B12,
  • Kwas foliowy,
  • Homocysteina
  • Sód,
  • Potas
  • Lipidy,
  • Cukier i insulina na czczo

Szczególnie kobiety powinny dodatkowo zbadać:

  • TSH,
  • Pozostałe hormony tarczycy
  • Przeciwciała tarczycowe
  • USG tarczycy

Gdy jest coś nie halo: zrobić dodatkowo próby wątrobowe.

Gdy pojawiają się choroby świadczące o poważnym spadku odporności (np, półpasiec): zrobić badanie z krwi z rozmazem.

17.

Zrobić USG, właśnie tarczyca i narządy rodne, oraz brzuch.

Mężczyźni brzuch wraz z prostatą.

Amen

Źródło: Owa lista została stworzona na podstawie mojego opracowania patrz książka "Leczenie dobrą dietą" i poszerzona zaleceniami dr. Jaśkowskiego (tego Jaśkowskiego:)

 555
  • Kasama   IP
    Poprawiona wersja. co do suplementów, to już idą kolejne opakowania;) piłam 4szklanki , D3 zK2, zestaw witamin, algi , witC, hemp.
    Bardzo proszę o interpretacje wyników:,
    Kobieta, lat 30
    Leukocyty 5,41 3,98-10,4
    Erytrocyty 4,32. 3,93-5,22
    Hemoglobina 13,1 11,2-15,7
    Hematokryt 38,7 34,1- 44,9
    MCV 89,6 79,4- 94,8
    MCH 30,3. 25,6-32,2
    MCHC 33,9 32,2- 35,5
    Płytki krwi 215 150-400
    RDW-CV 12,6 11,7- 14,4
    PDW 14,2. 9,8-16,2
    MPV 11,2. 9,4-12,5
    P-LCR 34,1. 19,1-46,6
    Neutrofile 2,98(55,10%) 40%-80%
    Limfocyty 1,91(35,30%). 20%-40%
    Monocyty 0,39(7,20%) 2%-10%
    Eozynofile 0,07(1,30%). 1%-6%
    Bazofile 0,06(1,10%). 0%-2%
    OB 3mm/h. 0-20
    Żelazo 98,00ug/dl. 50-170
    TSH 1,7186 uIU/ml. 0,3500-4,9400
    Wit B12 503 pg/ml. 187-883
    Kwas foliowy 11,30 ng/ml. 2,34-17,56
    Wit D3 36,8 ng/ml >30-50 optymalne
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Kasama   IP
      Bardzo proszę o interpretacje wyników:
      Kobieta, lat 30
      Leukocyty 5,41
      Erytrocyty 4,32
      Hemoglobina 13,1
      Hematokryt 38,7
      MCV 89,6
      MCH 30,3
      MCHC 33,9
      Płytki krwi 215
      RDW-CV 12,6
      PDW 14,2
      MPV 11,2
      P-LCR 34,1
      Neutrofile 2,98(55,10%)
      Limfocyty 1,91(35,30%)
      Monocyty 0,39(7,20%)
      Eozynofile 0,07(1,30%)
      Bazofile 0,06(1,10%)
      OB 3mm/h
      Żelazo 98,00ug/dl
      TSH 1,7186 uIU/ml
      Wit B12 503 pg/ml
      Kwas foliowy 11,30 ng/ml
      Wit D3 36,8 ng/ml
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • bandzik1  
        Droga Pepsi, uprzejmie prosze o interpretacje wynikow Mamy lat 73.
        Mama jest na Twoich szklankach od okolo 3 miesiecy (bez octu I bez zielonek w czwartej-mowi ze ja odrzuca od zielonego), bierze MSM, koenzym Q10 od okolo miesiaca. B12 brala przez ostanie 2-3 miesiace rowniez D3. Rozumiem ze B12 I D3 powinna juz odstawic kiedy ma B12 przekroczenie i D3 okolo 80?
        Droga Pepsi, Mama ma stany depresyjne I ogolnie jest bardzo nerwowa, bezsennosc od okolo 30 lat od 20 lat na tabletkach nasennych. Zauwazylismy ze traci pamiec, ma luki, stala sie jakas inna osoba.. itd a oprocz tego wypadaja jej bardzo wlosy, ma nadcisnienie no wysoki cholesterol byl-obecnie jest na statynach wiec spadlo. Okolo 2 lata temu odratowana z odwodnienia przy odstawieniu lekow psychotropowych ktore jakis konowal zapisal Jej na bezsennosc..brala to swinstwo ponad poltora roku a mogla brac przez miesiac..
        Od pory tego odwodnienia z tym sodem jest problem..choc pije elektrolity nawadnia sie I dosala juz potrawy..
        Co mozna by jeszcze z Twoich supli, w jakim kierunku z nia isc? Generalnie Mama sie bardzo dobrze odzywia zero cukru, nie je przetworzonych rzeczy warzywa sa jej ulubionym pozywieniem, wyciska soki itd a ten cholesterol wysoki. Co radzisz Droga Pepsi? Dziekuje Ci bardzo z gory za wszelkie sugestie,
        Pozdrawiam, Ania

        Kwas foliowy 15.6 ng/ml (norma 4.6-18.7)
        Ferrytyna 132 ug/l (norma 13-150)
        Insulina 5.6 UIU/ml (norma 2.6-24.9)
        Transferyna 266 mg/dl (norma 200-360)
        Homocysteina 10.10 umol/l nie podano normy
        Sod 134 nmol/l (norma 136-146) L
        Potas 3.68 nmol/l (norma 3.5 -5.10)
        Cholesterol calkowity 196 mg/dl 9norma 115-190)-jest na statynach od 3 miesiecy wczoesniej cholesterl byl 350 I przestraszyla sie
        Triglicerydy 67 mg/dl (norma 30-150)
        HDL bezposredni 96 mg/dl (norma 40-60) H
        LDL wyliczany 87 mg/dl
        Zelazo 96 ug/dl (norma 60-180)
        CRP 1,15 mg/l (norma 0.00-5.00)
        Glukoza na czczo 105 mg/dl
        TSH 3.94 ulU/ml (norma 0.350-4.94)
        FT3 3.18 pg/ml (norma1.72-4.34)
        FT4 1.19 ng/dl (norma 0.70-1.48)
        25OHD 79.30 (norma 30-80)
        Witamina B12 903 pg/ml (norma 187-883) H
        Hemoglobina 14.6 g/dl (norma 12-16)
        HCT 40.6 % (norma 36-47)
        Badanie ogolne moczu
        Glukoza bilirub negatywne
        Urobilinogen 0.2 mg/dl (norma ponizej 1)
        Ketony negatywne
        Ciezar wlasciwy moczu 1.010 (norma 1.005-1.030) H
        Leukocyty krew negatywne
        Odczyn Ph 8.5 (norma 5-7.5 )H
        Proteiny azotyny negatywne
        Osad nablonki plaskie (norma poj. Wpw)
        Leukocyty 0-1 wpw (norma 0-5 wpw)
        Bakterie nieliczne (norma pojedyncze)
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • Paula   IP
          Witaj Droga Pepsi,
          Pomóż mi proszę, jakie zrobić badania, żeby znaleźć przyczynę wiek 29 lat.
          moje objawy:
          duszności na wysokości mostka,
          suchy kaszel bez bólów gardła itp,
          często oddycham przez usta, a nie przez nos mimo, że jest drożny,
          wypadające włosy,
          siniaki głównie na udach od mocniejszego dotknięcia/lekkiego uderzenia,
          strzelające stawy, ale nie bolą,
          zimne stopy i dłonie, często spocone,
          zadyszki, chociaż od kiedy zaczęłam brać żelazo, jest lepiej
          wzdęcia,
          luźny, niejednolity stolec, ale nie biegunka (biegunki bardzo rzadko)
          chudnę :(
          moje wyniki:
          Insulina (L97) 6,20 mU/l (3,00 — 25,00)
          Witamina B12 389 pg/ml (211 — 911)
          Leukocyty (WBC) 6,36 10^9/L (4,0 — 10,0)
          Erytrocyty (RBC) 4,47 10^12/L (3,7 — 5,1)
          Hemoglobina (HGB) 12,88 g/dL (12,0 — 16,0)
          Hematokryt (HCT) 40,33 % (37,0 — 47,0)
          Wskazniki czerwonokrwinkowe:
          Srednia objetosc erytrocytów (MCV) 90,15 fL (77,0 — 95,0)
          Srednia zawartosc HGB w erytrocytach (MCH) 28,78 pg (27,0 — 34,0)
          Srednie stezenie HGB w erytrocytach (MCHC) ¯ 31,93 g/dL (32,0 — 36,0)
          Wskaznik anizocytozy erytrocytów (RDW) 12,82 % (11,0 — 15,0)
          Płytki krwi (PLT) 177,6 10^9/L (150,0 — 450,0)
          Wskazniki płytkowe:
          Płytkokryt (PCT) 0,25 % (0,1 — 0,3)
          Wskaznik anizocytozy płytek krwi (PDW) ­ 22,46 % (18,1 — 22,2)
          Srednia objetosc płytek krwi (MPV) ­ 14,32 fL (7,0 — 13,0)
          Rozdział automatyczny leukocytów:
          Neutrocyty (NEU%) 55,55 % (45,0 — 70,0)
          Limfocyty (LYMPH%) 33,4 % (20,0 — 45,0)
          Monocyty (MON%) 7,34 % (3,0 — 9,9)
          Eozynocyty (EOS%) 2,94 % (1,0 — 5,0)
          Bazocyty (BASO%) 0,77 % (0,0 — 1,6)
          Neutrocyty (NEU) 3,53 10^9/L (2,5 — 5,0)
          Limfocyty (LYMPH) 2,13 10^9/L (1,5 — 3,5)
          Monocyty (MON) 0,47 10^9/L (0,2 — 0,8)
          Eozynocyty (EOS) 0,19 10^9/L (0,04 — 0,4)
          Bazocyty (BASO) 0,049 10^9/L (0,02 — 0,16)
          Zelazo (Fe) 71,0 μg/dl 60,0 — 160,0
          Cholesterol całkowity (CHOL) 165 mg/dl 115 — 190
          Triglicerydy (TG) 42,0 mg/dl (< 150,0)
          Cholesterol HDL 55,0 mg/dl (> 45,0)
          * Cholesterol LDL 102 mg/dl
          Nie-HDL 110 mg/dl
          Wolna trijodotyronina (FT3) 3,58 pg/ml (2,30 — 4,20)
          Wolna tyroksyna (FT4) 1,10 ng/dl (0,89 — 1,76)
          Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji 3,841 μIU/ml (0,350 — 5,500)
          P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 35,3 U/ml (< 60,0)
          Ferrytyna ¯ 12,9 ng/ml (30,0 — 400,0)
          P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 26,5 U/ml (< 60)
          Witamina 25(OH)D - 26,0 ng/ml (10-30 poziom niewystarczający)
          Na usg jamy brzusznej wszystko w porządku, w czwartek będę miała usg tarczycy.
          co robić dalej, co zbadać aby znaleźć przyczynę i wrócić do zdrowia?
          dodam jeszcze,że wykryto owsiki i brałam już dwa razy Pyrantelum, Ponowne badanie będę robiła za tydzień.
          dziękuję i pozdrawiam,Paulina
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • LILIANNA   IP
            hej. jeszcze córka lat 19
            mocz
            ciężar 1,031 zakres do 1,035
            pH 5 godzina 8:33
            kolor ciemno żółty
            lekko mętny
            wszystko nieobecne ale...
            UROBILINOGEN 2 zakres 0-1
            BIAŁKO ŚLAD
            LEUKOCYTY 0-5
            nabłonki płaskie pojedyncze
            pasma śluzu pojedyncze
            KRYSZTAŁY SZCZAWIANU WAPNIA nieliczne
            ma trochę bolesne miesiączki i czasem migreny jak zapomni pić jeść lub ma większy stres, nie bierze leków więc nie jest aż tak mocno jak u innych
            miała RTG bo boli ją nadgarstek i wyszło zwyrodnienie. amatorsko ćwiczy łyżwiarstwo figurowe i ćwiczenia typu szpagaty
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także