logo2
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
97 521 314
172 online
32 727 VIPy
Reklama

NOWOŚĆ!!

DOSKONAŁA WITAMINA D3 TiB
W SZKLE

WITAMINA D3/pepsieliot.com

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum

Czy coś łączy jesień, braki witaminy D, oraz autoimmunologiczne choroby?

autumn/pepsieliot.comJak się domyślasz, coś jest na rzeczy. Zadajesz sobie pytanie, dlaczego ciało atakuje siebie samego?

Wiadomo, że choroby autoimmunologiczne, to przeciekające jelita, za mało kwasu w żołądku, a zbyt zakwaszone ciało, limfa, jelito cienkie, i o wiele za kwaśny mocz. Ale te choróbska także mogą mieć związek z permanentnymi brakami witaminy D?  I skąd nagle takie braki wzięły się u Ziemian?

Choroby autoimmunologiczne powstają z powodu przepracowanego systemu immunologicznego. Białe komórki T zaczynają atakować komórki zdrowe tworząc kilka potencjalnych chorób autoimmunologicznych. Wiadomo, że przewlekły stan zapalny, to to, co nas fortelem rozkłada. Ostre stany zapalne widać na kilometr i zaraz coś z tym robisz, ale te długie, sofizmatyczne, gdy jako tako da się przy nich egzystować. Wiadomo już, że stan zapalny bywa spowodowany przez nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, no i jest źródłem prawie wszystkich chorób autoimmunologicznych

Już w XIX wieku, Claude Bernard, lekarz specjalizujący się w zakresie badań medycznych, fizjolog, jeden z większych francuskich naukowców, o wszystko obwiniał wielką farmację, która według niego, aż się śliniła (i ślini?), żeby choroby autoimmunologiczne panoszyły się jako dodatkowe źródło zysku, jakby mało było zwykłych chorób. Od przybytku głowa nie boli.

Komu szczególnie działa na nerwy witamina D?

W literaturze naukowej niedobór witaminy D jest związany z licznymi chorobami autoimmunologicznymi. Witamina D odgrywa istotną rolę w zrównoważeniu ramion limfocytów układu immunologicznego Th1 (wspierają odpowiedź komórkową) i Th2 (wspierają odpowiedź humoralną). Czyni to poprzez wpływ na komórki T-regulatorowe (Th3), które stoją na straży ekspresji i różnicowania komórek Th1 i Th2.

Niedobór witaminy D w sposób szczególny wiąże się z autoimmunologiczną chorobą tarczycy i wykazano, że witamina D przynosi korzyści przy autoimmunologicznej dysfunkcji tarczycy.

Reklama

Idealna kuracja uodporniająca i silne odżywianie GREENS & FRUITS TIB minerałowo-witaminowy , też bogate źródło B complex plus 50 warzyw, owoców, ziół, enzymów i probiotyków, zawiera zarówno fosfor, jak i inozytol, oraz jak najbardziej CYNK i MIEDŹ, oraz oczywiście z WITAMINĄ A. Obok zaległa WITAMINA D3 + K2 TiB (cholekalcyferol + mK7) TiB do ssania, wchłania się do krwiobiegu już z receptorów podjęzykowych!


Witamina D istotnie zwiększa wytrzymałość immunologiczną

Badania w 2013 roku na Uniwersytecie w Heidelbergu w Niemczech opublikowane w British Journal of Nutrition zostały wszczęte po kilku innych międzynarodowych badaniach, gdy dostrzeżono prawidłowość zwiększonej śmiertelności z powodu różnych chorób, powiązanej z niskim poziomem witaminy D we krwi.

Standardowe testy na 25(OH)D, podpowiedziały zespołom badawczym, że prawie 40% ludzi na świecie ma niski poziom witaminy D, a może nawet znacznie więcej, gdybyśmy podnieśli dolny pułap uważany za normę

Z powodu pewnej nieścisłości w obliczeniach doszło do tego, że linia, która został uznana przez niemieckich naukowców za graniczną i poniżej której witamina D jest na niskim poziomie, w rzeczywistości jest na żałośnie niskim. Nawet niektórzy przedstawiciele głównego nurtu w Stanach uważa, że dopuszczalna, dolna wartość 30 ng/ml jest na zbyt niskim poziomie.

Natomiast ci bardziej postępowi uważają, że najbardziej zalecany poziom witaminy D powinien zawierać się w widełkach od 50 do 80 ng/ml stężenia w surowicy krwi, aby zapewnić optymalną ochronę zdrowia. Gdybyśmy więc ustosunkowali się widełkami 50/80 okazałoby się, że wielkość 40% dla populacji światowej z brakami witaminy D okazałaby się jeszcze wyższa.

Mniej słońca wraz ze wzrostem narażenia na toksyny środowiskowe i zatrutą, wysoko przetworzoną żywność, powinny motywować wiele osób do przyjmowania 5000, lub nawet więcej jednostek IU cholekalcyferolu, czyli suplementu z witaminą D3, na dobę. Oczywiście w protokole z witaminą K2, już przy 2000 jednostek D3.

Reklama

Tu znajdziesz swoją WITAMINA D3+K2 TiB® (cholekalcyferol z mK7) do ssania, wchłania się do krwiobiegu już z receptorów podjęzykowych


Jak doszło do tej światowej epidemii braków D?

Czy to nie jest kolejna ściema?

Tym razem nurtu alternatywnego? Okazuje się, że nie, że są logiczne przesłanki, żeby wysnuć wniosek, że kiedyś mieliśmy znacznie wyższe poziomy metabolitu D w osoczu krwi.

Kiedyś ludziska pracowały albo po prostu przebywały na słońcu, i wchłaniały około 10 000 do 20 000 jednostek witaminy D w 15 minut. To o wiele razy więcej niż obecne wymogi FDA, czyli od 200 do 400 IU.

Ale w ciągu ostatnich 20, czy 30 lat medycy zaczęli straszyć ludzi słońcem. Wszyscy nagminnie zaczęli brać dawki filtrów przeciwko promieniowaniu słonecznemu, w każdym byle jakim smarowidle. Gdy wyruszasz późną wiosną przez salę hipermarketu uderza fala pomarańczowych opakowań z coraz to wyższymi filtrami. Nie kupisz kremu, żeby Ci nie nawciskali filtrów blokujących przy okazji wchłanianie D3.

Ludzie zaczęli unikać słońca obawiając się raka, zamiast korzystać inteligentnie z największego dobra Ziemian.

Do tego zamknęliśmy się w klatkach i od września do połowy kwietnia nie wyściubiamy nosa. A nawet jakby, to w naszych północnych szerokościach geograficznych niebo może być często zasnute chmurami i trudno jest uzyskać wystarczającą ilość zdrowych promieni słonecznych, aby wytworzyć naturalną witaminę D.

autumn/pepsieliot.com

Zwłaszcza jeśli masz nadwagę, jesteś w ciąży, jesteś osobą starszą lub ciemnoskórą możesz mieć problem z wytwarzaniem witaminy D korzystając ze słońca, którego jest jak na lekarstwo

Ciało wyłącza produkcję witaminy D z promieni słonecznych, jeśli jej poziom we krwi robi się zbyt wysoki. Wraz z wiekiem, zdolność do konwersji światła słonecznego promieniowania UVB zmniejsza się i uzupełnianie staje się konieczne.

Potencjał toksyczności witaminy D, którą uzupełniamy zwykle określa się dopiero na poziomie powyżej  100ng/ml surowicy w teście na 25(OH)D, który możesz wykonywać kontrolnie co pół roku, gdybyś był` zaniepokojona, że za dużo suplementujesz witaminy D3, ma się rozumieć w protokole z K2.

Witamina D ma również inną mało znaną rolę. Reguluje wydzielanie i wrażliwość insulinową oraz równoważy poziom cukru we krwi. Niedobór witaminy D oznacza spadek odporności na insulinę, a insulinoodporność i dysglycemia wpływają niekorzystnie na fizjologię tarczycy na wiele sposobów.

Niespożywanie odpowiedniej ilości tłuszczu lub zaburzenia trawienia tłuszczu odpowiednio zmniejszają wchłanianie witaminy D. Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, co oznacza, że wymaga przyswojenia tłuszczu. Osoby z dietą niskotłuszczową oraz z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu (IBS, IBD, woreczek żółciowy lub choroba wątroby) częściej mają niskie poziomy witaminy D.

autumn/pepsieliot.com

A teraz walnięcie prosto z mostu:

Jeśli masz niedoczynność tarczycy, możesz doświadczać niedoboru witaminy D, nawet jeśli jej poziom we krwi jest prawidłowy. W przypadku polimorfizmu VDR, prawdopodobnie będziesz potrzebowała zawyżonego poziomu witaminy D we krwi, aby uniknąć przykrych skutków jej niedoboru.

Ale ostatnie prace badacza Chrisa Masterjohna sugerują, że szkodliwe skutki toksyczności witaminy D są spowodowane przez równoległy niedobór witamin A i K2

Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i K2 działają synergistycznie, jak opisał to Mistrzjohn w swoim artykule na temat oleju z wątroby dorsza oraz niedawno opublikowanego artykułu naukowego.

ważne

Hipoteza Masterjohna wskazuje, że wyższe poziomy 25(OH)D związane z niższą gęstością kości i chorobami serca, pozostają bezpieczne, pod warunkiem że poziomy witaminy A (dla bezpieczeństwa w przypadku przyjmowania wyizolowanej witaminy A, dobrze jest poprzestać na dobrym Beta-carotenie, prowitaminie witaminy A) i K2 są wystarczające

Jak rozpoznać symptomy toksyczności witaminy D?

Należą do nich:

kamica nerkowa (tak naprawdę jest to również objaw niedoboru witaminy K2)
brak apetytu,
nudności,
wymioty,
uczucie pragnienia,
nadmierne oddawanie moczu,
osłabienie,
nerwowość

Ważne jest monitorowanie poziomu wapnia, ponieważ zwiększone jego stężenie we krwi jest oznaką toksyczności witaminy D i istotnym czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych (szczególnie w przypadku niedoboru witaminy K2).

Reklama

Tu znajdziesz doskonały magnez CYTRYNIAN MAGNEZU TiB®, dostarczy w 1 kapsułce aż 220 mg magnezu, nie zawiera: glutenu, laktozy, soi, pszenicy, cukru, konserwantów, GMO, sztucznych barwników i wypełniaczy, odpowiedni dla wegan i wegetarian, no i jest w szkle.


Poziomy wapnia powyżej 11-12 mg /dl (lub 2,8-3 mmol/l) wskazują na toksyczność witaminy D

Istotnym jest również, i przede wszystkim, aby ludzie otrzymywali odpowiednie ilości witaminy K2 i witaminy A, oraz magnezu, który jest antagonistą wapnia, w swojej diecie.

owocek

(Visited 3 814 times, 1 visits today)
Pepsi-Eliot Pepsi Eliot
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Powiązane artykuły

Komentarze

  1. Ika 26 września 2019 o 10:09

    I wszystko mi się wyjaśniło 😁 jesteś GENIALNA! ❤️

  2. Mart 26 września 2019 o 11:30

    Będąc w ciąży luszczyca zniknęła z dnia na dzień. Skóra była nieskazitelna aż do połogu. Po połogu wróciła ze zdwojoną siłą. TSH po porodzie 14. Why?? Skoro tak się dzieje to czy luszczyca nie jest przypadkiem efektem zaburzeń hormonalnych?? Zwłaszcza że w moim przypadku idzie w parze z hashi.

    1. Pepsi Eliot 26 września 2019 o 15:26

      wszystko to są naczynia połączone, zaburzenia hormonalne bardzo ściśle z układem trawinnym, z przeciekaniem jelit i pasożytami, a to też wywołuje hashimoto .https://www.pepsieliot.com/hashimoto-czyli-kolejna-sciema-farmacji-i-dlaczego-wciaz-zakwaszasz-sie-jedzeniem/

  3. ... 26 września 2019 o 13:58

    Z jakiego materiały kupić miski, pojemniki, kubki dla dziecka? Bambusowe? Mam małe dziecko, dlatego szkło na razie odpada…

    1. Pepsi Eliot 26 września 2019 o 15:20

      bambus jest dobry, markowe naczynia z plastiku przeznaczone dla dzieci też mogą być.

      1. ... 26 września 2019 o 16:05

        Dziękuję za poradę. A do kuchni z jakiego materiału kupić np. miski? Z bambusa?

        1. Pepsi Eliot 26 września 2019 o 21:13

          Miski z porcelany, fajansu, szkła, bambus nie jest ładny, ale może się mylę, w zależności od stylu kuchni.

  4. Amelia 26 września 2019 o 14:08

    Pepsi skoro biore 10 000 jednostek D3 TIB i 200 K2 to ile do tego Wit A i E ?

    1. Pepsi Eliot 26 września 2019 o 15:19

      Z A uważaj, jak już wyizolowaną bierz 1 Betacaroten G&G i 1 E G&G (są dwie obie naturalne, ta tańsza jest wege)

  5. Aga 26 września 2019 o 19:40

    Cześć Kochana Pepsi … w weekend chce zamówić Twoje suplementy a odebrałam dziś wyniki moich badań więc pomóż mi dobrać ich odpowiednią ilość. Twoje 4 szklanki robią furorę w mojej pracy( pije już ponad rok ) nie choruje i dziś chyba urosły mi skrzydła bo 2 sceptyczne do tego koleżanki chcą też zacząć pić bo jak widzą … nie choruje 😍buziak dla Ciebie jesteś wielka 😘🥰.
    Więc zaczynam:
    Nazwa badania : Zakres referencyjny :
    Witamina D 25-OH 58 ng/mL
    Witamina B 12 271,4 pg/mL 197,0 – 771,0
    Kwas foliowy 11,33 ng/mL 4,6- 18,7
    Homocysteina 8,0 umol/L 5,5- 12,0
    Sód. 142,0 mmol/L 133,0-145,0
    Potas. 4,37 mmol/L 3,50-5,30
    Chlorki. 110. mmol/L. 98-107
    Wapń. 2,45 mmol/L. 2,15-2,50
    Magnez 0,74 mmol/L. 0,60-1,10
    Fosforany nieorganiczne. 1,07 mmol/L. 0,87-1,45
    Glukoza. 4,7 mmol/L. 4,10-6,10
    Prawidłowa glikemia na czczo wg:PTDiabetol 2018 [3,9-5,5]
    Mocznik. 2,6 mmol/L. 2,8-7,6
    Kreatynina 66umol/L. 42-80
    Kwas moczowy (URIC). 209umol/L. 143-339
    Żelazo. 126,3 umol/L. 5,5-12,0
    A tak poza tym jestem szczupła 165 cm waga 49 kg lat 42 , nie miesiączkuje już z 5 mcy, problemy okresowe z bezsennością, 2 miesiące temu usunięty polip endometrialny z jamy macicy bez cech atypii w nabłonku gruczołowym. Ale okresu nadal nie widać 😉Czekam z niecierpliwością na odpowiedz bo chce już zamówić suple dla siebie i dla dzieci.Kocham 😍Uwielbiam Twój blog i Ciebie …. 😍Aga

    1. Pepsi Eliot 26 września 2019 o 19:58

      Kochana czy nie pomyliłaś się z żelazem?

  6. Ewa 26 września 2019 o 20:00

    Właśnie odebrałam wyniki badań z interpretacją (taka promocja) i m.in. coś takiego w morfologii :
    Bazofile 0,01 tys/ul zakres referencyjny 0,02 – 0,10 – wartość obniżona.Podwyższone ryzyko rozwoju bazopenii. Wskazana konsultacja u lekarza prowadzącego.
    Czy mam się martwić ?

    1. Pepsi Eliot 27 września 2019 o 15:52

      To zwykle chodzi o anemię, jakie masz żelazo, ferrytyna, B12, kwas foliowy, homocysteina?

  7. Aga 27 września 2019 o 08:59

    O matko pomyliłam.🤭🤭🤭🤭🤭🤭 żelazo 126 ug/dL 49,0-151,0 pozdrawiam

  8. Marcin 27 września 2019 o 12:11

    Pepsi, dla faceta 92 kg ile K2MK7 na 5000 d3 ?
    Pozdrawiam

    1. Pepsi Eliot 27 września 2019 o 14:16

      150 mcg wystarczy,

  9. Ewa 27 września 2019 o 17:38

    No nie wiem czy anemia .Żelaza nie mam ale mam :

    Ferrytyna -132 ng/ml zakres 13,00-150,00
    B12 – 468 pg/ml zakres 197,00-771,00
    Kwas foliowy – 10,60 ng/ml zakres 3,89-2,80
    Homocysteina – 11,60 umol/ml

    i niestety – Witamina D – 27,90 ng/ml

    Glukoza – 4,98 mmol/l zakres 3,90-5,50
    Kwas moczowy 282 umol/l zakres 142,8-339,2

    Lipidogram b. kiepski — ch. całkowity- 7,15 mmol/l zakres 3,00-5,00
    ch.nie-HDL – 5,88 mmol/l
    ch.HDL – 1,27 mmol/l
    ch.LDL – 5,15 mmol/l
    trojglicerydy – 1,61 mmol/l

    TSH – 1,630 uIU/ml zakres 0,270 – 4,200

    Zaraz po niedzieli chcę kupić u Ciebie kolejne suplementy, prosze napisz jakie mam stosować aby poprawić te wyniki.
    Ronię 4 szklanki , do 4 dodatkowo kolagen, MSM , Rosehip oczywiście też hemp.

    1. Pepsi Eliot 27 września 2019 o 18:02

      dlatego podałam drugą opcję, anemia megaloblastyczna wynikająca z niedoborów witaminy B12, trzeba by to sprawdzić

    2. Pepsi Eliot 27 września 2019 o 20:36

      za wysoka homocysteina, za niska B12,
      Na już:

      Do śniadania 3 miesięczna kuracja Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib–5905344040000.html
      po jednej tabletce, a po śniadaniu 2 D3+K2 TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/70-vitamin-d3k2-90tabl-tib—5905344040154.html,jeszcze należy dobrać 2 D3TiB solo czy tę https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3915-witamina-d3-60kaps-tib–5905344040758.html?search_query=D3&results=8
      oraz 1 Omega 3 TiB https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib–5905344040048.html
      Do tego 1 foliany TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3922-foliany-90kaps-tib–5905344040734.html?search_query=foliany&results=1

      przydałaby się kuracja 4 szklanek z kelpem This is BIO do 4,ale wysoka ferrytyna, a to jednak marker zapalny, zielonki mają dużo żelza, ale jakbyś robiła 3 szklanki, a do 4 pół łyżeczki Kelp i 1/2 łyżeczki 4 greensa mogłoby być bardzo dobrze.

      nie jestem lekarzem

  10. Ewa 27 września 2019 o 18:04

    To co teraz powinnam stosować mając taaaakie wyniki ?

  11. Ewa 27 września 2019 o 18:05

    I jak to sprawdzić ???

  12. Ewa 27 września 2019 o 21:45

    Kochana Pepsi, nie bardzo rozumiem co w 4 szklance. Tylko Kelp i 4 greens ? Nie dawać świeżych zielonek, hemp, kolagen ?

    1. Pepsi Eliot 28 września 2019 o 10:32

      dawać, ale nie przesadzać i badać żelazo, dość wysokie zapasy ferrytyny.

  13. Aga 27 września 2019 o 23:16

    Pepsi kochaniutka zmieniłam wynik żelaza podałam juz prawidłowy … zerknij na te wyniki Please ….🙏🙏🙏bo jutro chce zamówić suple od Ciebie. To ja Aga 5 ty komentarz od góry 😉🤭🤔Buziaki

    1. Pepsi Eliot 28 września 2019 o 10:47

      Przy okazji zbadaj jeszcze ferrytynę. Wyniki moim zdaniem całkiem dobre, B12 powinno być wyżej, popracujemy nad tym, ale cykl metylacji przebiega prawidłowo, bo wynik homocysteiny 8 już jest niezły.

      Czyli nadal zaczynaj dzień od oczyszczającej wątrobę i ciało, nawadniającej i odżywiającej Kuracji 4 szklanek, co już robisz

      do 4 szklanki dodatkowo pół łyżeczki Kelp This is BIO (jod) https://thisisbio.pl/kelp/3621-kelp-100-organic-180g-this-is-bio-5905344040581.html?search_query=kelp&results=6,

      Do śniadania 3 miesięczna kuracja wzmacniająca Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib–5905344040000.html
      po jednej tabletce, a po śniadaniu 2 D3+K2 TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/70-vitamin-d3k2-90tabl-tib—5905344040154.html, i jeszcze co drugi dzień bierz dodatkowo 1 D3TiB solo czy tę https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3915-witamina-d3-60kaps-tib–5905344040758.html?search_query=D3&results=8, jak już całkiem „zgaśnie światło” w Polsce, zacznij brać codziennie po 1 D3 TiB.
      oraz 1 Omega 3 TiB https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib–5905344040048.html
      Co drugi dzień do drugiej szklanki bierz 1 foliany TiB.

      <3

  14. Ewa 28 września 2019 o 12:23

    Dzięki Kochana Pepsi :).
    A co z tym cholesterolem ?

  15. Ewa 28 września 2019 o 12:41

    Dzięki . No to idę po zakupy w poniedziałek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *