Letnia czekolada reishi na zimno, dla nerwusa i nie tylko
  • Emanuela UrticaAutor:Emanuela Urtica

Letnia czekolada reishi na zimno, dla nerwusa i nie tylko

Dodano: 30
Grzyby Reishi, stosunkowo niezbyt popularne, mają właściwości tak wszechstronne, że można uznać je za najbardziej dynamiczne spośród adaptogenów. Grzyby reishi, z chińska lingzhi, choć relatywnie obce dla zachodnich kultur, w Azji wykorzystywane są od tysiącleci i są bodaj najstarszym symbolem zdrowia i długowieczności. Zresztą nie bez powodu nazywane są grzybami nieśmiertelności! Kiedyś znajdowano je rosnące na drzewach śliwy, zarezerwowane wyłącznie do użytku członków rodziny królewskiej i najwyższych kast. Teraz możesz je pić, bo letnia czekolada reishi to napój nie tylko dla bogów!

Co musisz wiedzieć o grzybach reishi?

Istnieje wiele rodzajów reishi, a najbardziej powszechne z nich mają miękką, przypominającą korek strukturę i kapelusz o kształcie podobnym do ucha w kolorach pomiędzy czerwono-pomarańczowym a brązowo-czarnym.

Grzyby te mają w swoim składzie cenne minerały takie jak mangan, magnez, miedź, cynk i german, witaminy (głównie witaminy z grupy B), a także 17 różnych rodzajów aminokwasów i polisacharydy, fitosterole oraz triterpeny.

Mają kwaśny, nieco drzewny posmak i zapach, dlatego tradycyjnie podaje się je w formie naparu lub ekstraktu.

W związku ze swoim statusem panaceum, obecnie grzyby reishi są szeroko dostępne na całym świecie i dostępne w przeróżnych formach, od suszonych grzybków po sproszkowaną formę i kapsułki. Stanowią one także wymyślny dodatek do dań i słusznie, bo ich prozdrowotne właściwości są zdumiewające. Tu znajdziesz wszystko co musisz wiedzieć zanim zastosujesz azjatyckie grzyby nieśmiertelności. Tymczasem przyrządź na ich bazie czekoladę idealną na nadchodzące chłodne dni.


Letnia czekolada reishi, której nie da się oprzeć

Istnieje wiele dowodów, że przyjmowanie grzybków reishi zmniejsza symptomy depresji poprawiając nastrój i działając kojąco na układ nerwowy. Wskazują one także terapeutyczne działanie w przypadku chorób neurodegeneracyjnych oraz wzmacniają odporność.

Jak ją przygotować?

Zaopatrz się w: – 3 łyżki stołowe surowego kakao, – 2 szklanki wody (lub mleka roślinnego), – czubatą łyżeczkę sproszkowanych BIO grzybków reishi, – łyżkę stołową białka konopnego BIO, – łyżeczkę cynamonu, – 2 krople naturalnego, spożywczego olejku z pomarańczy, – szczyptę soli, – opcjonalnie lucumę dla dodania napojowi słodyczy. Połącz wszystkie składniki w blenderze na gładką masę. Możesz podawać napój ozdobiony szybkimi, zdrowymi, domowymi lodami nice-cream z bananów.

uściski:)

 30
  • Marta   IP
    Wracajac do przepisu, to kakao surowe ma być w ziarnach całych, kroszone czy już zmielone? Jakie najlepiej kupić? Pepsi masz w sklepie?
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Agnes8  
      Pięknie dziękuję <3 :* :* a czy kuracja 4 szklanek pomoże pokonać przywry? Masz jakiś pomysł na toksokarozę, trzeba to jakoś leczyć, skoro także może dawać neurologiczne objawy? A insulina 6,4 nie za wysoka?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Agnes8  
        Droga Pepsi!
        Mam ogromną prośbę o pomoc w interpretacji wyników i pomoc w doborze suplementów. Już od dłuższego czasu stosuję suplementy od Ciebie, ale 2,5 tyg temu odstawiłam wszystko, gdyż zaczęłam mieć duże problemy żołądkowo - jelitowe. Choruję na neuroboreliozę, z którą nie daję sobie rady (obecnie silne objawy neurologiczne), na niedoczynność tarczycy (biorę Euthyrox 75), zaburzenia rytmu serca (Bibloc 1,25) aktualnie mam duże problemy z "wariującym" serduchem, no i niestety mam problem z nerwami przez to wszystko co przechodzę (Pramolan 50). Jestem po antybiotykoterapii dożylnej i od 2 mies stosuję olejki eteryczne i wyciągi z ziół w formie liposomalnej. Brałam je pod język i być może podrażniły mi żołądek i jelita. Zaczęły się zgagi przełyku i żołądka, bóle i pieczenie za mostkiem i żołądka, bóle jelit, przelewania, wzdęty, twardy i bolesny brzuch, zaparcia. Zrobiłam test wodorowy i wyszło, że mam SIBO, dostałam także skierowanie na gastroskopię. Aktualnie skończyłam wczoraj brać Xifaxan przez tydzień. Jestem także w trakcie brania Amoksiklavu, gdyż akurat chwyciłam infekcję bakteryjną gardła i e-coli w pęcherzu. Po skończeniu antybiotyku planuję wrócić do 4 szklanek i zacząć od nowa ale bez cytryny i octu jabłkowego, czy to zostawić? Do 4 szklanki dodaję Kelp, Macę oraz Kale. W biorezonansie wyszło mi, że zostały jeszcze do wybicia Przywry krwi, Toksokaroza, która w ogóle nie schodzi, cysty Lamblii, Aspergillus, Candida, Borrelia Burgdorferi, Bartonella, Yersinia, CMV, HPV, HSV, EBV (na wirusy stosuję Berberynę ). Poniżej podaję moje wyniki badań:
        OB 3 mm/h (0-20)
        Żelazo 61 qg/dl ( 50 - 170)
        Mocznik 23 mg/dl (15-40)
        Kreatynina 0,75 mg/dl (0,60 - 1,10)
        eGFR >90 ml/min
        Glukoza 76 mg/dl (70-99)
        Cholesterol całkowity 185 mg/dl (115-190)
        Cholesterol HDL 53 mg/dl
        Cholesterol nie-HDL 132 mg/dl
        Trójglicerydy 80 mg/dl (0-150)
        Cholesterol LDL 116 mg/dl
        Sód 139 mmol/l (136-145)
        Potas 4,77 mmol/l (3,50-5,10)
        CRP 0,24 mg/l (0,00-5,00)
        Ferrytyna 41,43 ng/ml (4,63-204)
        Homocysteina 8,99 qmol/l (5,10-15,40)
        Diaminooksydazy 8,4 (>10)
        Insulina 6,4 qIU/ml (2,0-25)
        Z morfologii podaję te z odchyleniami:
        Neutrofile 1,95 tys/ql (2,00-7,00)
        Monocyty 11,60% (2,00-10,00)
        Rozmaz krwi: Monocyty 9% (3-8)
        Kwas foliowy 10,2
        wit. B12 623
        Wit D3 (25-0H) 51 ng/ml (robiłam badanie podczas suplementacji D3)
        Badanie ogólne moczu:
        Kolor: żółty
        Przejrzystość: lekko mętny
        Ciężar właściwy: 1,009 kg/l (1,015-1,030)
        pH: 5,5 (5,0-7,5)
        Glukoza: nieob
        ketony: nieob
        Urobilinogen: w normie
        Bilirubina: nieob
        Białko: nieob
        Azotyny: nieob
        Erytrocyty: nie wykryto
        Leukocyty: nie wykryto
        Posiew moczu: Escherichia coli
        TSH 3: 1,72 mIU/I (Euthyrox 75 mg)
        Pomóż mi proszę Pepsi dobrać suplementację, 3 tyg temu odstawiłam sporo suplementów, nie mam już sił i nie chcę też stosować tego tyle co wcześniej. Całuję :*
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 2
        • drefet  
          peps prosze o nakierowanie, o czym moga swiadczyc bardzo czerwone blony sluzowe, jezyk zwlaszcza po bokach jakby zakrwawiony, ale nie jest , wargi...owszem ladnie to wyglada , ale niepokoi sa krwistoczerwone, nie byly takie dotad, kazda ranka saczy sie , nie jakos bardzo dlugo, nie ze krwotok ale jest taka prawie przezroczysta bardzo bardzo jasna czerwien i sporo jakby wody, odziela sie o takie osocze? zadrapanie czy nawet slad po pensecie(wyrwaniu) wloska jest czerwony placek i jakby pod spodem zbierala sie krew (siniak), nie mam krwotokow , nie leci mi krew z nosa, nawet ostatnio niewiele z dziasla gdzie wczesniej leciala czesto, nos nieczerwienieje, naczynka na udzie i wokol nosa mialam zawsze powiekszone lekko , nie zmienilo sie to , ala zaniepokoil mnie kolor jezyka , dziasla nie widze jakiejs roznicy , po bokach jest zywo czerwony jak rana no i wargi, przylmowalam grensa i odzielnie a plus e d i k , ostatnio supelmentow nie biore zbyt duzo , nawet na jakis czas 4 szklaniki odstawilam tzn kurkume pieprz itp , ale to z krwia sie nie mzienilo, jakie ewentualnie badania, podpowiedz
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1

          Czytaj także