Miesiączka jest super! Niezawodne środki na PMS
  • Emanuela UrticaAutor:Emanuela Urtica

Miesiączka jest super! Niezawodne środki na PMS

Dodano: 20
Bolesny okres i comiesięczny PMS nie należą do przyjemnych, ale może warto je odczarować? Powiedz mi, jak często skupiasz się na swojej kobiecości? Jak często ją dostrzegasz? Czy jest to ten jeden raz w miesiącu kiedy czujesz się niekomfortowo, kiedy jesteś obolała, spuchnięta i osłabiona? Czy celebrujesz kobiecość nie tylko od zewnątrz, dbając o swój wygląd, ale także od wewnątrz? Obserwujesz swój cykl? Dostrzegasz jak wpływają na Ciebie napięcia i niepokoje i jak kumulują się w Twoim ciele i w Twoim łonie? Ile poświęcasz im uwagi? Robisz dla siebie coś miłego w trakcie miesiączki?

Miesiączka i PMS: o zdrowiu i kobiecości

Nie jesteś sama w nieprzyjemnościach związanych z cyklem miesięcznym. Pobocznych objawów doświadcza 75% kobiet, a u co najmniej 20% są one tak silne, że wymagają stosowania leków. Z jednej strony symptomy te leżą w nierównowadze hormonalnej, zmianach w wydzielaniu neuroprzekaźników i spadku poziomu serotoniny, w diecie oraz trybie życia. Z drugiej strony są wynikiem zgromadzonych napięć, przemilczanej intymności, braku połączenia ze sobą i niskiej świadomości ciała. Wiele kobiet nie zna anatomii swoich narządów płciowych, nie jest w stanie przeanalizować i określić fazy cyklu, nie zna źródeł przyjemności ani napięć. Wiele z nas uwagę tym rejonom poświęca tylko w trakcie zabiegów higienicznych i, niekoniecznie kojarząc to pozytywnie, w trakcie miesiączki. A przecież to miejsce, umownie powiedzmy, że czakra sakralna, ale możemy nazywać je jak chcesz: joni, łonem czy cipką, odpowiada za przyjemność, bycie tu i teraz, świadomość, połączenie z ciałem, zaufanie sobie, siły twórcze, emocje a nawet pieniądze. Silna i zdrowa czakra sakralna jest też niezbędna do rozwoju czakry gardła, która odpowiada za rozwój zdolności umysłowych.

Miesiączka jest super, PMS jest po coś

Tabu miesiączkowania wyrosło na micie nieczystości, który tak dawno temu powinien być zapomniany w „cywilizowanym” świecie! To element naszej fizjologii. Czerwona krew, nie niebieski płyn. Komitet Położników i Ginekologów w USA wydał raport mówiący, że miesiączka jest „piątym znakiem witalności”, czyli wyznacznikiem zdrowia takim jak ciśnienie krwi czy tętno! Obserwując swój cykl miesięczny i sam okres możesz powiedzieć bardzo dużo o własnym zdrowiu. To nie tylko znak, że nie jesteś w ciąży. Cykl miesięczny to świetny sposób na eksplorację siebie, na obserwacje, na dostrzeżenie, że podlegasz tym samym regułom cykliczności co cała planeta, masz swój wewnętrzny algorytm. To moment oczyszczenia się. Fizycznie z niezapłodnionej komórki jajowej i złuszczonej śluzówki macicy, a na poziomie emocjonalnym z tego co zbędne. Nie tylko ciało wykorzystuje ten czas i oczyszcza się. Uboczne produkty metabolizmu zostają wydalone każdego miesiąca i nie akumulują się w organizmie. Jeśli dobrze to ugryziesz, możesz zapobiec akumulacji ubocznych produktów emocjonalnych minionego miesiąca i wykorzystać ten czas także na psychiczną regenerację. Czy wiesz wszystko o swoim okresie? Kiedy powinnaś się niepokoić?

PMS: zarządzanie objawami

Jak w ogóle zacząć mieć symptomy PMS pod kontrolą? Co zrobić żeby się ich pozbyć? Po pierwsze obserwować swoje ciało! Załóż sobie swój miesiączkowy zeszyt albo zainstaluj w telefonie aplikację do śledzenia cyklu, która wymaga codziennego wprowadzania parametrów takich jak popęd seksualny, nastrój, objawy, wydzieliny z pochwy i inne. Po paru cyklach będziesz znała źródło swoich napięć i potrafiła je znaleźć. Poświęcaj też czas swojej kobiecości. Ćwicz mięśnie dna miednicy i skupiaj na nich uwagę: to mięśnie głębokie i na początku trudno będzie Ci je poczuć, ale zaczniesz tworzyć przestrzeń dla połączenia się ze sobą. Możesz w tym celu wykorzystać jajeczka yoni albo popularne ćwiczenia mięśni kegla. Miej też swoje przyjemne rytuały zarezerwowane na czas okresu. To może być ceremonia kakao, medytacja, spacer, długa kąpiel, czytanie książki albo jakikolwiek inny sposób na zagospodarowanie czasu tylko dla siebie i przez siebie.

Najlepszy, naturalny sposób na PMS

Moim ulubionym sposobem na pozbycie się PMS i zbliżenie do siebie są adaptogeny! Wiele objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takich jak tkliwość piersi, bóle brzucha i silne spadki nastroju, zniknie samoczynnie po wprowadzeniu ich do diety. Cięższe objawy ostatecznie odejdą w niepamięć w połączeniu z uważnością i innymi praktykami oraz zmianami w trybie życia. Jak działają adaptogeny? Tworzą przestrzeń dla równowagi. Uodparniają na stresory i traumy i pomagają uregulować pracę organizmu. Normują poziom kortyzolu i balansują inne hormony jednocześnie pozwalając ciału na lepsze zarządzanie stresem. Przy okazji zmniejszają stany zapalne, wspomagają nadnercza, wzmacniają odporność i poprawiają psychiczną i fizyczną wytrzymałość.

Najlepsze adaptogeny na PMS

Maca

Spadek poziomu estrogenu może prowadzić przed miesiączką do uderzeń gorąca i nadmiernej potliwości, spadku libido i obniżenia ogólnej energii życiowej. Na to wszystko pomaga korzeń maca, który, chociaż sam nie zawiera hormonów, pomaga je regulować. Działa pobudzająco i energetyzuje, poprawia sprawność fizyczną i psychiczną oraz podnosi libido. Może pomóc nie tylko załagodzić symptomy PMS, ale także złagodzić problemy hormonalne, wzmocnić odporność, wspomóc zdrowie tarczycy, poprawić płodność i wiele, wiele więcej.

Żeń-szeń syberyjski

Wiele osób w trakcie PMS-u ma problem ze skupieniem się i ogólną produktywnością. Żeń-szeń syberyjski zwiększa poziom energii, wytrzymałość i koncentrację, pomaga wyeliminować zmęczenie i bezsenność. To ostatnie jest szczególnie przydatne, ponieważ w fazie lutealnej cyklu, w której występuje PMS, często cierpi się na bezsenność. Unikaj tej rośliny jeśli masz wysokie ciśnienie krwi. Dla dobrego snu upewnij się żeby spożyć ją tego samego dnia przed południem.

Ashwagandha

Jeśli przed okresem cierpisz na bezsenność, zwiększone poczucie niepokoju i spadek nastroju, Ashwagandha powinna na stałe znaleźć miejsce na Twojej półce. Działa ona wyciszająco, koi, wspomaga zdrowy sen i pomaga się rozluźnić. Do tego zmniejsza stany zapalne, redukuje stres oksydacyjny i wspomaga pamięć. A jakby tego było mało, zmniejsza ciężkie krwawienia w trakcie miesiączki!

Grzyby Reishi

W drugiej połowie cyklu może wystąpić poczucie osłabienia i zmniejszenie odporności. Na tę okazję idealne są grzyby reishi, które budują siłę nadnerczy, zwiększają odporność na stres i pomagają utrzymywać przeziębienie na dystans wzmacniając układ odpornościowy.

Jak szybko adaptogeny zaczną działać?

Świetnie działają solo, ale razem mają doskonale synergiczny efekt wow. Nie zmienia to faktu, że na efekt trzeba poczekać i będzie on zależny od stanu waszego organizmu. Niektórzy piszą, że zmiany zobaczyli już po tygodniu, inni, że czekali 2 miesiące, ale było warto. Zdarza się, szczególnie w przypadku korzenia maca, który działa pobudzająco i stymulująco, że już pierwsze użycie daje pożądanego kopa i poprawia samopoczucie.

Jak podnieść ich efektywność?

Jeśli chcemy zniwelować PMS od strony ciała, należy pamiętać o przeciwzapalnej diecie, nawadnianiu się i wysypianiu, a także o codziennym oczyszczaniu, na przykład z  terapią 4 szklanek. Poznaj też swój cykl i dowiedz się co jeść w jego poszczególnych fazach.

uściski:)

Źródła: mindbodygreen.com/articles/doctor-approved-adaptogens-for-less-pms-and-better-periods
 20
  • Hanna91  
    Pepsi suplementuje się od kilku miesięcy Twoimi suplementami ( maca, G&G, kurkuma, jagody acai i ocet jabłkowy), wprowadziłam metodę 4 szklanek i czuję się lepiej. Poprawiły się wyniki tarczycy bo miałam wyniki pod nadczynność z TSH 0,19. Dziś piszę w sprawie porady czy aktualne wyniki są ok i czy mogę coś jeszcze poprawić.
    TSH 2,7
    FT4 0,97 ( norma 0,61-1,12)
    FT3 3,06 ( norma 2,50-3,9)
    Anty TG 65,6 ( norma poniżej 100 ujemny)
    Anty TPO - 32,8 ( norma poniżej 75)
    Ferrytyna 30,8 ( norma 4,60 - 204)
    ALAT 10,9 ( norma poniżej 32)
    ASPAT 14,9 ( norma poniżej 31)
    Cholesterol 163,5 ( norma 115-190)
    CRP 1,1 ( norma 0-6)
    Glukoza na czczo 91,7 ( norma 70-99)
    HDL 53,9 ( norma powyżej 40)
    Kreatynina 0,96 ( norma 0,40-1,40)
    eGFR 80,9 ( norma powyżej 60)
    LDL 91 ( norma <115)
    pH moczu 5 ( norma 4,5 -8 )
    ciężar własciwy 1,030 ( norma 1,002-1,035)
    białko, bilirubina, cukier, ketony, krew, azotyny, esteraza leukocytowa - nieobecne
    urobilinogen w normie
    leukocyty w polu widzenia 1-3 ( norma 0-8)
    nabłonki - płaskie, liczne
    bakterie i pasma śluzu - liczne
    morfologia w normie prócz baso 0,02 ( norma 0,05-1,95)
    OB 2 ( poniżej 15)
    Potas 3,8 ( norma 3,7 -5,3)
    Sód 139,1 ( norma 135-147)
    Trójglicerydy 58,2 ( norma poniżej 150)
    Kwas foliowy w krwinkach 449 ( norma powyżej 366)
    Witamina B12 200 ( norma 200-835)
    Witamina D3 55,61
    Prolaktyna 19,57 ( norma 3,34-26,72)
    TIBC 241 ( norma 200-400)
    WST 57,5 (norma 15-45)
    UIBC 102,8 ( norma 150-334)
    Żelazo 138,7 ( norma 50-150)
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Asiab   IP
      Droga Pepsi dziękuję za zainteresowanie trudno mi powiedzieć czy po odstawieniu
      macy było lepiej bo przed tego nie było a zaczęłam brać od listopada po tym jak wyjęłam wkładkę bo  z nią nie mogłam brać a po wyjęciu z macą super krótkie mało obfite i bezbolesne okresy tylko te piersi teraz ale zbadam prolaktynę tylko nie wiem jakie jeszcze przeciwtarczycowe zrobić bo znam tylko to antytpo usg też zrobię jeżeli
      chodzi pozostałe badania to robiłam jakiś roku temu i były ok a wit.b12 lekko ponad normę 777pg/ml norma do771przy czym Neutrofile były jeszcze niższe to teraz wzrosły i pozostałe odchylenia w morfologi też taka morfologia to u mnie jest od jakiś 8lat nawet byłam u 
      Hematologa pani doktor robiła mi wszystkie możliwe badania oprócz badania szpiku
      Bo się nie zgodziłam i stwierdziła że taka moja uroda bo wszystko było w normie i wyczerpała swoje pomysły
      Nie wiem czy mam powtarzać je  jeszcze raz no może homocysteina robiona dwa lata
      temu wynosiła 7,02 tylko nie wiem czy była poprawnie zrobiona bo nie widziałam żeby
      Wkładała do specjalnego mieszalnika mieszkam w małym mieście więc nie mam dużego wyboru
      Trochę się rozpisałam ale robię to tak rzadko bo nie lubię pisać
      Pozdrawiam i dziękuję
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • iwonak   IP
        Hej, mam mięśniaka pod obserwacją, czy maca będzie ok?
        Serdeczności:)
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • Asiab   IP
          Pepsi a czy macę można przedawkować w sensie przestymulować organizm od połowy lipca mam nabrzmiałe bolesne piersi(Jak po operacji plastycznej)myślałam że to zejdzie po miesączce ale zaraz druga i nic się nie zmienia biorę macę po jednej
          łyżeczce teraz zaczęłam o drugi dzień robiłam przerwę 10-cio dniową koniec czerwca
          tak jak radzisz Czy całkiem przerwać?
          Czy mogłabyś zerknąć przy okazjina moje wyniki tarczycy
          TSH 0,697 (0,270-4,200)
          FT3 2,62pg/ml.(2,00-4,40)
          Ft4 1,20ng/dł.(0,90-1,80
          AntyTPO 10,25IU/ml. (0-34)
          W morfologi zaniżone mam zawsze leukocyty 3,60tys./ul.(3,98-10-04)
          Eozynofile0,04tys./ul.(0,10-050)
          Neutrofile1,94tys/ul.(2,50-7,00)
          Sód140(135-145)
          Potas4,58(3,50-5,10)
          Wapń całk.9,68mg/dł.(8.40-10.20)
          Glukoza 91,40mg/dl.(70-99)
          Insulina 3.4uIU/ml.(2.0-25.0)
          CRP w normie mocz też poza tym że ph.7 górna granica
          Kwas moczowy i keratynina w normie
          Ogólnie jest ok poza nadmierną potliwością wrażliwością na zimno ,niską temperaturą ciała i drażliwością z rana piję 4szkl.do czwartej dodatkowo kelp i hemp protein no i 
          Maca i z rana zamiast kawy guarana staram się jeść w godz od 11 do18-19
          Nie biorę żadnych tabletek na tarczycę ale to TSH to tak skacze raz w normie a raz poniżej wit.D badałam w grudniu to było 64
          Biorę cynk i selen z wit.C popołudniu jak zalecasz co drugi dzień z Green fruit i omega 3 tip codziennie nadwagi nie mam ale ostatnio 2 kilo przybyło
          Proszę Cię o zerknięcie czy coś jeszcze powinnam zrobić z badań i jak tarczyca ?
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Makana   IP
            Pepsi a co myślisz o ozonoterapi, wlewach dozylnych Wit. C z glutationem, innych wlewach witaminowych.?
            Dostalam rozpiskę na 5-10 takich kroplowek. Tanie to nie jest ale ma wspomóc osłabiony organizm po ciążach, karmieniu i niewyspaniu.
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także