Żelaza tym razem za dużo, witamina C podkręca wchłanianie, a MSM uczula?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Żelaza tym razem za dużo, witamina C podkręca wchłanianie, a MSM uczula?

Dodano: 56

Ufasz swojemu sercu? Czy raczej masz zaufanie zdecydowanie bardziej do umysłu?

Gdy Twoje problemy odpoczywają w głębi serca, nagle czujesz się w harmonii ze światem, z tym co akurat jest teraz i generalnie z samą sobą. Gdy Twoje troski są w głowie, yyy ... sama wiesz jak wtedy jest. Prawidłowe połączenie z sercem wymaga inteligencji emocjonalnej i zdrowej trafności osądu. Inaczej mówiąc, miłość należy zrównoważyć mądrością. Zobaczysz wtedy tę grę z perspektywy własnej świadomości, czyli z boskiej perspektywy. Jest czas, gdy posuwasz się do przodu, wspinasz się po stopniach, które podkłada Ci życie, czy Ty sama pod giczały, jednak są sytuacje, gdy lepiej dla Ciebie będzie, gdy na chwilę przystopujesz, a nawet zejdziesz ze dwa stopnie w dół, uznając, że może Wszechświat trzyma dla Ciebie coś lepszego w zanadrzu. Najważniejsze, że już jesteś w drodze. Nie popadaj w rozpacz, nie popadaj w euforię, po prostu smakuj i dawaj.

Ciało wymaga od Ciebie pewnej wiedzy, i po to jest ten krótki FAQ:

Dlaczego witamina C i siarka idą razem w parze? Nadmiar żelaza, czy masz unikać witaminy C? Nadmiar, lub górna półka żelaza, a jednak niska ferrytyna? and Dlaczego pomimo tego, że składasz się w dużym procencie z siarki, bywasz na nią uczulona, a dokładnie na MSM?
Głównym dystrybutorem tlenu jest zawarta w czerwonych krwinkach hemoglobina. Jednak tlen jest uwalniany do komórek tylko wtedy, gdy w ramach oddychania tlenowego został wygenerowany przez mięśnie lub mózg, dwutlenek węgla. Pod wpływem komórek nowotworowych, drożdżaków Candida i innych mikomikrobów w wielu tkankach zachodzi oddychanie beztlenowe. Komórki beztlenowe nie produkują dwutlenku węgla i dlatego nie dostają wystarczającej ilości tlenu z normalnego obiegu krwi. W przypadku niskiego poziomu energii potrzebują więc jego dodatkowej porcji. Skutecznym remedium będzie witamina C.

1. Dlaczego Witamina C z siarką (MSM) są w parze skuteczniejsi przy zakażeniach bakteryjnych?

Od dawna wiadomo że witamina C jest dobrym środkiem przeciw infekcjom wirusowym, jednak ostatnie badania wykazały, że w rzeczywistości to DHA (czyli kwas dehydroaskorbinowy, jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Dlatego witaminę C najlepiej zażywać w połączeniu z MSM, ponieważ razem tworzą parę redoks.

I nie ma sensu przytaczać  teraz trochę skomplikowanej definicji działania par redoks. Ale najważniejszy jest morał, że Witamina C nie może wniknąć do komórek bezpośrednio a jedynie jako DHA. Ale, gdy już się w nich znajdzie, zostaje zredukowana i uwalnia tlen. Ów tlen jest bardzo reaktywny i zabija (wewnątrz komórek) mikroorganizmy blokujące oddychanie tlenowe, które dzięki temu zostaje ponownie uruchomione.

2. Nadmiar żelaza i witamina C

Ludzie starsi i osoby z nadmiarem żelaza, najczęściej chorzy na hemochromatozę obawiają się przyjmowania witaminy C ze względu na przestrogi dochtore, czytaj  lekarzy medycyny konwencjonalnej, że może ona (witamina C) zwiększyć wchłanianie żelaza. W rzeczywistości dotyczy to tylko niskich dawek witaminy C. Bowiem nadmiar żelaza w utlenionej postaci jest wynikiem problemów z równowagą potencjału redoks, co można łatwo skorygować zażywając 10 g askorbinianu sodu dziennie w równych ostępach czasu.

3. Nadmiar, lub górna półka żelaza, a jednak niska ferrytyna

Obniżony poziom ferrytyny jest typowy dla anemii z niedoboru żelaza lub niedokrwistości chorób przewlekłych. Sytuacja, gdy poziom ferrytyny jest obniżony, przy prawidłowym poziomie żelaza może świadczyć o utajonym niedoborze żelaza, co znaczy, że jego poziom jest prawidłowy, dlatego, gdyż uruchamiane są rezerwy z ciała. W takim przypadku zazwyczaj nie ma wskazań jeszcze do suplementacji, ale do modyfikacji diety. Kuracja 4 szklanek z bardzo bogatą w zielonki i algi 4 szklanką ma tutaj bardzo dobre zastosowanie. W przebiegu niedoczynności tarczycy często stwierdzana jest anemia różnego pochodzenia, jak przez upośledzoną syntezę hemoglobiny, niedobór żelaza (słabe wchłanianie, obfite krwawienia), niedobór kwasu foliowego lub niedokrwistości złośliwej, czyli wynikającej z niedoboru witaminy B12. Dlatego tak ważne obok badania zarówno B12, kwasu foliowego, żelaza i ferrytyny, jest zbadanie również, a może przede wszystkim poziomu homocysteiny, potężnego markera zapalnego.

4. siarka, a jednak kłopoty

Wiele osób ma problemy ze spożywaniem siarki zarówno w pokarmach jak i w MSM. Dlatego nie mogą korzystać z dobrodziejstw mieszanki kwasu askorbinowego z MSM. Okazuje się, że suplementacja Molibdenu (w dawce około 500 mcg dziennie) może być bardzo pomocna. Aktywuje bowiem enzym utleniający związki siarki do siarczanów. Źródła: Walter Last "Proste metody przywracania zdrowia", Gabrielle Orr "Kroniki Akaszy"

owocek

 56
  • lucka.w   IP
    Pepsi, proszę o interpretację
    czy z tym żelazem jest bardzo coś nie tak ?
    Żelazo 46,30 umol/l (5,83-34,50)
    Ferrytyna 22,90 ug/l (15,00-150,00)
    B12 512,60 pg/ml (191,00-663,00)
    D3 57,54 ng/ml (30-80)
    Mam też inne wyniki gdyby były potrzebne do interpretacji
    Gorąco pozdrawiam buziaki :*
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Meryenn   IP
      Noi znów, mam problem, papsi odpowiada...
      Zazylam po posiłku tabletkę msm i po pół godziny tak mi się niedobrze zrobiło, że ledwo doszłam do domu, zlaly mnie zimne poty, gazy okropne... Przypomniałam sobie ze jak wcześniej brałam to msm to też mi było często niedobrze, ale nie aż tak. Po przeczytaniu tego postu przypomniałem sobie że po gotowane kapuscoe też mi się odbija. Po kiszonej nie. Czy to może być uczulenie na siare?
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • nepsa   IP
        Robiłam, odzew był, reakcja prawidłowa. ;) Cały czas też biorę witaminę C.
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • nepsa   IP
          Dziękuję za odpowiedź. Test na kwasowość robiłam kilka razy, na pewno mam niedokwasotę (nie wdając się w szczegóły). Od tego zaczęłam przygodę z Twoim blogiem i książką. :) Zamówiłam badanie D3, ale miałam nie 25(OH)D, jeszcze wtedy nie wiedziałam, że tak to ma wyglądać, tylko VITDT mam 35,85 ng/ml [30,00-80,00] Zrobię zatem to co sugerujesz. Mam całe nogi w popękanych naczynkach, bardzo szybko ich przybywa. Czasami po nocy wstaję i mam kilkanaście małych siniaczków.
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • nepsa   IP
            Pepsi, mam prośbę o interpretację tych wyników badań:

            FE 22,7 umol/l [8,8-27,0]
            TIBC 46 L umol/l [50-89]
            WYTR (wysycenie transferyny) 49,2 H % [15-45]
            WITAMINA B12 769,1 pg/ml [191-663]

            Mam mastocytozę skórną.
            Lekarze twierdzą, że jest ok.Moja dentystka uważa, że mam żelazo w normie, ale organizm go nie wykorzystuje. Nie jem prawie w ogóle mięsa, nie suplementowałam witaminy B. nie rozumiem tych wyników. Czuję się bardzo źle, jestem cały czas zmęczona, ale wszyscy zrzucają to na karb mastocytozy. Powinnam brać leki antyhistaminowe i IPP. Ale te pierwsze biorę sporadycznie, drugich nie, bo wiem, że mam niedokwasotę, ale lekarze twierdzą, że refluks (miałam gastroskopię) to nadkwasota i nie pomaga logiczne tłumaczenie.
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także