logo2
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
83 008 676
186 online
31 253 VIPy
Reklama

KRÓLOWA HERBAT
MATCHA This is BIO®

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum
  • Kobieto, Twój mózg starzeje się wolniej! Jak o niego zadbać?

    Kto rządzi światem? Dziewczyny!

    Ostatnie badanie wykazało, że mózgi kobiet starzeją się znacznie wolniej niż te należące do mężczyzn. Z rezultatów wynika, że różnica wynosi około 3.8 roku.

    Ponad 200 mężczyzn i kobiet przeszło badania PET, czyli pozytonową tomografię emisyjną, której wyniki zostały zinterpretowane przez specjalnie zaprogramowany algorytm, który miał określić wiek badanych. Wyniki wykazały, że mimo tego samego wieku kobiet i mężczyzn, ich mózgi dzieli ponad trzyletnia różnica na korzyść pań.

    Badanie skupiło się na metabolizmie mózgu, czyli zdolności tego organu do wykorzystania glukozy aby poprawnie funkcjonować. Oznacza to, że mając młodsze mózgi, kobiety mogą wykorzystywać glukozę w bardziej wydajny sposób.

    To szczególnie ciekawe w kontekście faktu, że choroby neurodegeneracyjne związane ze starzeniem się mózgu, jak na przykład choroba Alzheimera, częściej dotykają kobiet. Zdaniem lekarzy wynika to jednak z tego, że kobiety żyją dłużej.

    Jak zadbać o swój mózg?

    Zielenina

    Jednym z udowodnionych sposobów zachowania zdrowia mózgu jest codzienne spożywanie dużej ilości zieleniny!

    Dokument opublikowany w roku 2005, w którym śledzono dietę kobiet od 1976 do 2001 roku, dowodzi, że „chociaż owoce nie są bezpośrednio powiązane z poznaniem i problemami poznawczymi, zielone warzywa rzeczywiście mają wpływ na zmniejszenie efektów starzenia się mózgu.”

    Zupełnie tak samo dowodzi dokument opublikowany w piśmie Neurology w 2016 roku, w którym badano niemal 4000 osób w wieku 65-lat przez okres 6 lat. Jak piszą naukowcy „wysokie spożycie warzyw może być bezpośrednio powiązane ze spowolnieniem starzenia się mózgu”.

    W obu wspomnianych badaniach pokarmem najmocniej powiązanym z ochroną funkcji poznawczych były zielone liściaste warzywa. Te z kolei przy okazji bogate są w chlorofil i mają moc oczyszczania organizmu.

    Reklama

    Tu znajdziesz 100% organiczny jarmuż This is BIO®, idealny dodatek do 4 SZKLANKI oczyszczającego wątrobę i resztę MISZCZA


    Ruch to zdrowie

    Ćwiczenia doskonale oddziałują na układ nerwowy. Pobudzają one wytwarzanie serotoniny oraz dopaminy, dzięki czemu nastrój ćwiczących znacząco się podnosi. Przy okazji ćwiczenia pomagają się dotlenić oraz działają oczyszczająco. Rusz się więc.

    Codzienne nawadnianie

    Nie zapomnij o regularnym nawadnianiu! Niech będzie ono nie tylko elementem nawadniania, ale także kuracją, czyli elementem terapii 4 szklanek, która jest formą codziennego nawodnienia, odżywia i ma silne właściwości przeciwzapalne i detoksyfikujące. Zastosuj ją, zrób dla siebie coś dobrego z samego rana, a przy okazji na maksa się dotleń i uzupełnij płyny.

    Jedz tak jak (być może?) ćwiczysz: interwałami

    Tak zwany post przerywany to doskonały sposób aby podkręcić pracę organizmu. W jaki sposób? W ramach postu przerywanego, czyli systemu, w którym jesz maksymalnie 8 godzin dziennie i pościsz 16, organizm ma czas na odpoczynek od swoich „obowiązków” takich jak intensywne trawienie niedawno zjedzonego posiłku. Czas ów może on spożytkować na zwalczanie stanów zapalnych, detoksykację organizmu i regenerację, dzięki czemu całe Twoje ciało poczuje się lepiej.

    Żyj bliżej natury

    Stosuj możliwie najbardziej naturalne kosmetyki i środki chemiczne oraz jedz organiczną żywność. W dni smogowe noś maskę przeciwsmogową. Oczyszczaj się algami i dobrą dietą. Oczyszczaj też umysł dobrymi myślami i energią.

    Pakuj w siebie zdrowie

    Jak mózg, to wiadomo, że omega-3. Do tego jak bonie dydy witaminy z grupy B, kurkuma, magnez, selen, l-teanina z zielonej herbaty, cynk i glutation koniecznie. A jak chcemy żeby się to wszystko przez układ pokarmowy dobrze wchłaniało, to jeszcze l-glutamina.

    Witaminy z grupy B

    Brak niezbędnych witamin takich jak tiamina (B1), niacyna (B3), witamina B6 i kwas foliowy mogą prowadzić do problemów z pamięcią i uczeniem się oraz do obniżenia nastroju.

    Postaw na chill

    Wysypiaj się co najmniej 7 godzin. Medytuj, ćwicz oddech i spędzaj czas na łonie natury. Okaż sobie wyrozumiałość.

    uściski:)

    Źródła: pnas.org/content/early/2019/01/29/1815917116

    (Visited 2 930 times, 1 visits today)
    Emanuela Urtica kreatorka, oldschoolowy hodowca roślin, podróżniczka, żyjąca w zgodzie z naturą, roślinożerna. Z misją dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami.
    Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
    Może rzuć też gałką na to:

    Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
    Disclaimer:
    Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

    Powiązane artykuły

    Komentarze

    1. Hanna91 15 marca 2019 o 19:51

      Pepsi pisałam kilka miesięcy temu, że mam problemy z tarczycą. Wyszedł mi wynik tarczycy: TSH 0,019, FT3 6,65 ( norma 2,5-3,90), FT4 2,27 ( norma 0,61-1,12). Nie poszłam do endokrynologa tylko postawiłam na suplementacje macą, witamina D+K oraz tabletkami greens fruits. Ostatnio zrobiłam wyniki tarczycy i wyszły mi tak TSH 1,9 ( norma 0,35-4,94), FT3 2,55 ( norma 1,88 – 3,18), FT4 0,84 (0,7-1,48) po raz pierwszy opłaciłam sobie również anty TPO 1,01 ( norma 0-5,61), anty TG 26,54 ( norma 0-4,11). Pani z laboratorium powiedziała ze nie ma się co przejmować bo większość zdrowych ludzi ma podwyższone przeciwciała, czy to prawda? Jeśli wcześniej miałam wyniki wskazujące na nadczynnosc czy mozliwe ze po suplementacji i smarowaniu jodem moglo mi sie polepszyc, czy jestem zdrowa? Zmienilam troche diete i pije 4 szklanki ale nadal jem slodycze…no i czasem zlom. Inne wyniki Ferrytyna 50,5 ( norma 11-306) witamina D 68,06. Mocz pH 6, ciężar 1006, glukoza 70 ( norma 70-99), Kreatynina 0,80 (0,4-1,4), Cholesterol 170 ( norma poniżej 190) trójglicerydy 81,1 ( norma poniżej 150), morfologia w normie. Proszę napisz czy to są wyniki ok i co mogę jeszcze suplementować. Będę również wdzieczna za porade jak zaczac odpoczywac, to dziwnie brzmi ale nie umiem..pracuje 24 h na dobe i praca jest wszystkim czym sie zajmuje, nie mam innej pasji. Pracuje dla kogos ale traktuje firme jak swoja ..ciagle sie lapie na tym jak wciaz mysle o pracy i wykonuje telefony. Rodzina mowi ze sie wykoncze bo przejmuje sie doslownie wszystkim …Czytam Twojego bloga ale nie potrafie rus ruszyć ze skrzyżowania. Suplementacja jedno ale odpoczynek tez mysle wplynal pozytytywnie na moje zdrowie. Jak zaczac?? Jak znalezc inna pasje, skoro moja pasja stala sie praca.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *