A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę?

Dodano: 45
A więc badanie TSH?

Ogólnie:

Rolą hormonu TSH (tyreotropiny wydzielanej przez przysadkę mózgową i wpływającą na pracę gruczołu tarczowego) jest stymulacja tarczycy do wydzielania jej własnych hormonów, czyli trójjodotyroniny (w skrócie T3) oraz tyroksyny (T4). Jeżeli masz objawy niedoczynności lub nadczynności tarczycy, powinnaś oczywiście zbadać te hormony. I jeszcze na wszelki wypadek przeciwciała tarczycowe i zrobić USG tarczycy. Oczywiście zaburzenia w produkcji TSH mogą świadczyć o chorobie tarczycy i to są raczej fakty.  W przypadku jego niedoboru przyczyną bywa choroba Gravesa – Basedowa, w sytuacji nadprodukcji – zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto, nie są to natomiast jedyne możliwości. Przy czym o wiele częstszym niedomaganiem jest niedoczynność tarczycy niż nadczynność.

Ogólnie przyjęta norma TSH

TSH: 0,23–4,0 µU/ml

I tu zaczynają się schody, gdyż naturopaci zajmujący się tymi sprawami twierdzą, że już przekroczenie poziomu 2 (niektórzy bardziej liberalni dopuszczają 2,2) to z pewnością niedoczynność.

Ogólnie przyjęte normy FT3 i FT4

FT3: 4,0–7,8 pmol/l (stężenie całkowite T3: 1,3–3,1 nmol/l) FT4: 11,8–24,6 pmol/l (stężenie całkowite 58–154 nmol/l)

I tu też zaczynają się schody, gdyż naturopaci zajmujący się tymi sprawami twierdzą, że FT3 i FT4 powinno siedzieć w 1/3 od górnego poziomu normy.

Co oznacza zbyt wysokie lub zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy?

FT3 i FT4 poniżej normy to wynik związany z niedoczynnością tarczycy, które z dużym prawdopodobieństwem oznacza zapalenie typu Hashimoto. Niedoczynność tarczycy daje różne objawy. Spowolniony metabolizm sprzyja zaparciom i robieniu masy tłuszczowej. Ponadto, powoduje szybkie męczenie się, osłabienie, senność, marznięcie, zaburzenia cyklu miesiączkowego ... Jeśli stężenie FT3 i FT4 jest powyżej normy, to stan związany będzie z nadczynnością gruczołu tarczowego. Przyczyną może okazać się choroba Gravesa – Basedowa lub np. obecność toksycznego wola guzkowego. Objawy nadczynności tarczycy są odwrotne do tych, które występują przy jej niedoczynności. Metabolizm działa na przyspieszonych obrotach, apetyt rośnie, ale waga spada, może pojawić się częstsze oddawanie stolca. Ponadto, serce bije szybciej, pojawia się pobudzenie, niepokój, bezsenność, nadmierna potliwość. Cykl miesiączkowy w tym przypadku także bywa rozregulowany.
Oczywiście w żadnym razie nie należy bagatelizować problemu! Ale i tutaj mamy potężną kontrowersję, nie tylko w stosunku do opinii dochtore, ale też znachore:

A co do TSH to mam się nie przejmować jego wahaniami w górę? 

Według doktora D. Brownsteina podwyższone stężenie TSH (5-30mU/l) powraca do normalnego poziomu po zaledwie 6 miesiącach terapii jodem.

Hormon TSG reguluje pracę symportera sodowo-jodowego, który pośredniczy w wychwycie jodu przez gruczoł tarczycowy. U niektórych osób z niedoborem jodu stężenie TSH zwiększa się właśnie po to, by pobudzić aktywność wspomnianego symportera. Jest sporo w  tym temacie, ale czytaj całość wraz z komentarzami. Dlaczego ludziom tak nagminnie brakuje jodu? Ponieważ normy spożycia jodu są około 30 krotnie zaniżone. Przypominam Jedna kropla jodyny bądź płynu Lugola zawiera około 0,4 mg jodu. Osoby u których podejrzewa się chorobę Hashimoto muszą delikatnie obchodzić się z jodem, bowiem ryzykują przyspieszenie choroby, chociaż i tak powinni rozważyć, czy zyski nie przekroczą strat. Płyn Lugola przez skórę może być bardzo dobrym rozwiązaniem i bezpiecznym! Plama na nadgarstku 3 cm i ponawianie suplementacji, gdy poprzednia plama znika. Powinno się zacząć od bardzo małych dawek, aby uniknąć silnej reakcji alergicznej w przypadku osób uczulonych na jod. Niestety wiele osób (mniej więcej 1 na 10) źle zareaguje na jod przyjęty doustnie, dlatego suplementacja  przezskórna jest świetnym rozwiązaniem. Świetną opcją jest dodanie kelpu do 4 szklanki, codziennej nawadniającej, oczyszczającej, dotleniającej komórki i odżywczej kuracji 4 szklanek. Tym bardziej, że jodu nie mamy najwięcej ani w tarczycy, ani w piersiach, tylko w yyy ... żołądku.

I dzisiejszy filmik dla Ciebie, niezbyt w temacie, ale o przyciąganiu, więc luzik

owocek

-
 45

Czytaj także