logo
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
75 553 010
159 online
30 299 VIPy
Reklama

KELP This is BIO
sproszkowany 
100 ORGANICZNY

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum
  • Naturalne sposoby leczenia wirusowego zapalenia wątroby (WZW) typu B

    Według oficjalnych statystyk ponad 300 milionów ludzi żyje z zapaleniem wątroby typu B. Tylko w 2015 roku przyczyniło się to do 887 000 śmierci na całym świecie.

    Chociaż wiele osób z zapaleniem wątroby nie doświadcza żadnych niepokojących symptomów, jest to chroniczna przypadłość, która może prowadzić do nowotworów i marskości wątroby

    Przerażająca część? Wirusowe zapalenie wątroby typu B jest do 50-100 razy bardziej zaraźliwe niż wirus HIV. Wirus może żyć poza ciałem przez wiele dni i zakazić Cię niezauważenie. Z tego powodu osoby szczególnie narażone na to schorzenie powinny monitorować swój stan zdrowia i odpowiednio szybko móc zablokować chorobę.

    Wirusowe zapalenie wątroby typu B nie jest nieuleczalne. Istnieją naturalne sposoby aby wesprzeć układ odpornościowy i zapobiec groźnej dla zdrowia chronicznej infekcji. Istnieją także sposoby pozwalające ulżyć przy ostrym zapaleniu typu B, które u niektórych może trwać miesiące.

    Symptomy wirusowego zapalenia wątroby typu B

    Większość – bo około 2/3 – ludzi z zapaleniem wątroby typu B nie doświadcza szczególnych symptomów. Niektórzy jednak, szczególnie dzieci po 5 roku życia, ale także dorośli, mogą odczuwać trwające kilka tygodni objawy. Pojawiają się one zazwyczaj dwa do pięciu miesięcy po pojawieniu się wirusa.

    Najpopularniejsze objawy to:

    – gorączka

    – mdłości

    – wymioty

    – ekstremalne zmęczenie

    – ból brzucha

    – utrata apetytu

    – bóle stawów

    – ból i zmęczenie mięśni

    – ciemny mocz

    – jasny kolor stolca

    – zażółknięta skóra i oczy

    Takie objawy z reguły trwają kilka tygodni, jednak mogą ciągnąć się nawet przez pół roku.

    Przy zachowaniu odpowiednich wytycznych istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że symptomy już się nie pojawią, a organizm oczyści się z wirusa. Podstawą leczenia jest dieta niskotłuszczowa.

    To, czy infekcja stanie się chroniczną zależy w głównej mierze od tego, w jakim wieku osoba została zarażona. W dużej grupie ryzyka są dzieci zakażone przed 5 rokiem życia.

    Spośród tych, którzy mają chroniczne zapalenie wątroby, 15-30% cierpi na poważne schorzenia – nowotwór wątroby i marskość wątroby.

    Główną przyczyną jest infekcja wirusowa. Wirus, jak wspomniałam, może utrzymać się w ciele ponad 7 dni. W tym czasie może zarazić człowieka o ile będzie mieć styczność z jego ciałem.

    Może przenosić się na kilka sposobów:

    Przy porodzie: jednym z najczęstszych sposobów rozprzestrzeniania się choroby jest przenoszenie wirusa od matki do dziecka podczas narodzin.

    Przez kontakt z zakażoną krwią: zdarza się szczególnie często u dzieci, kiedy zakażone dziecko przekazuje wirus niezakażonemu poprzez używanie tych samych sztućców, szczoteczek do zębów, etc. Jeśli wirus znajdzie otwartą ranę bądź obtarcie, może dojść do infekcji.

    Poprzez stosunek płciowy: zdarza się, kiedy płyny ustrojowe zakażonej osoby dostaną się do ciała zdrowej. Mówi się, że w ten sposób zaraża się ponad połowa chorych. Szczególnie narażone są osoby posiadające wielu partnerów seksualnych.

    Dzielenie igły: Ponowne użycie wenflonu lub strzykawki może przenieść wirus. Może zdarzyć się to w przypadku opieki zdrowotnej, a także u osób przyjmujących narkotyki. Może się to zdarzyć także w przypadku wykonywania tatuażu w miejscu, które nie przestrzega prawidłowo medycznych procedur.

    Ponieważ symptomy wirusowego zapalenia wątroby typu B przypominają objawy innych infekcji wirusowych, należy wykonać specjalne badania krwi pod tym kątem, które wykrywa antygen HbsAg zapalenia wątroby typu B.

    wirusowe zapalenie wątroby typu B

    6 naturalnych sposobów leczenia objawów zapalenia wątroby typu B

    1. Dieta

    Nie jest tajemnicą, że odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowszego, dłuższego życia. Dzieje się tak także w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu B. Istotne jest spożywanie antyzapalnych produktów i żywności bogatej w chlorofil, który redukuje stres oksydacyjny i uszkodzenia wątroby. Do tego istotne jest zminimalizowanie ilości cukru w diecie i spożywanie nieprzetworzonych, surowych pokarmów roślinnych.

    Jednymi z najbardziej oczyszczających wątrobę produktów są:

    – zielone liście: szpinak, jarmuż, sałata rzymska, kapusta pastewna, rukola

    – rośliny krzyżowe: brokuł, cukinia, kalafior i brukselki

    – warzywa korzeniowe: marchewki, bataty, buraki

    – świeże owoce: jagody, truskawki, jagody goji, cytrusy

    – świeże zioła: bazylia, pietruszka, oregano i imbir

    – orzechy i pestki (aby mieć pewność, że nie mają pleśni oprósz je kwasem l-askorbinowym): orzechy włoskie, siemię lniane, chia

    nierafinowany olej kokosowy extra virgin

    Reklama

    TU ZNAJDZIESZ IDEALNE BROKUŁY, 100% organiczne i sproszkowane This is BIO, idealne do 4 szklanki w KURACJI 4 SZKLANEK


    Możesz jeść od czasu do czasu/opcjonalnie:

    – organiczny nabiał bogaty w probiotyki: kefir, jogurt

    organiczne mięso ( w tym ryby)

    Jednymi z objawów ostrego wirusowego zapalenia wątroby są wymioty i mdłości. Pomóc może post przerywany z bardziej treściwym śniadaniem i lżejszymi kolejnymi dwoma posiłkami.

    Pij dużo płynów – poza wodą postaw na owocowe i warzywne świeże soki. W żadnym wypadku nie jedz ciężkich i tłustych potraw obciążających wątrobę.

    2. Unikaj prozapalnych pokarmów i napoi

    Aby zapobiec rozprzestrzenieniu zapalenia wątroby i złagodzić objawy infekcji, zrezygnuj z napoi i pokarmów, które mogą wzmagać stany zapalne. Wywal do śmieci cukier, przetworzoną żywność, rafinowane oleje i węglowodany, a także marketowe mięso i nabiał.

    Jedz rzeczy zawierające jak najmniejszą ilość dodatków i przetworzone w możliwie najmniejszym stopniu.

    Ważne także aby absolutnie nie pić alkoholu i zrezygnować z leków bez recepty, przede wszystkim tych, które zawierają paracetamol, który może znacznie pogorszyć stan organu.

    3. Nawadniaj się

    Wymioty, jeden z symptomów zapalenia wirusowego wątroby, może doprowadzić do odwodnienia.

    Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną i upewnij się, że masz wodę zawsze przy sobie.

    Pij wspomniane wcześniej warzywne i owocowe soki.

    Nie sięgaj po napoje izotoniczne, pełne cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego włącz do swojej diety wodę kokosową, która pomoże uniknąć zachwiania równowagi elektrolitowej w Twoim ciele.

    4. Nie stresuj się

    Unikaj stresu. Nie angażuj się w stresogenne aktywności. Zamiast tego idź na spacer, poćwicz jogę, weź długą kąpiel.

    Możesz skropić swoje rzeczy odrobiną olejku z lawendy, który działa wyciszająco na umysł i ciało.

    5. Spróbuj ostropestu plamistego

    Ostropest znany jest ze zbawiennego wpływu na wątrobę. To silny detoksyfikator. Pomaga odbudować komórki wątroby i usuwa toksyny. Zawarta w ostropeście silymaryna działa jak antyoksydant, dzięki czemu redukuje produkcję wolnych rodników i stres oksydacyjny.

    Badania na ostropeście pokazały, że można wykorzystać go jako suplement przy leczeniu wirusów i innych schorzeń wątroby.

    Uwaga

    Jeśli cierpisz na przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B, albo jakiekolwiek przewlekłe schorzenie wątroby, nie przyjmuj dużych ilości ziołowych substancji bez konsultacji z naturopatą.

    Zioła to także lekarstwa, często takie o bardzo silnym działaniu – użyte w nieodpowiedni sposób może przynieść więcej strat niż zysków.

    6. Podnieś poziom glutationu

    Badania pokazują, że istnieje bezpośrednie połączenie pomiędzy poziomem glutationu i aktywnością wirusa w przypadku zapalenia wątroby typu B i C.

    Glutation jest peptydem składającym się z trzech aminokwasów l-cysteiny, kwasu l-glutaminowego i glicyny. Jest znany jako „matka antyoksydantów”, ponieważ wspiera witalne funkcje ciała, włączając detoksyfikację wątroby.

    Jeśli cierpisz na chroniczne zapalenie wątroby dłużej niż 90 dni, zbadaj poziom glutationu. Jeśli jest niski, możesz przyjmować glutation, l-cysteinę, kwas alfa-liponowy i l-glutaminę by bezpiecznie odbudować jego poziom.

    7. Wprowadź terapię 4 szklanek

    Terapia 4 szklanek” oczyszcza wątrobę, usuwa pasożyty, odtruwa inne organy jak nerki, przy okazji dotleniając ciało. Ciało, które jest dotlenione już ma przewagę nad innymi ciałami, którym nagminnie brakuje tlenu.

    „Terapia 4 szklanek” obok oczyszczania ciała jednocześnie jest formą codziennego nawodnienia, odżywia i ma silne właściwości przeciwzapalne. Zaczynaj od niej każdy dzień. Każdy może też w razie indywidualnych preferencji pominąć którąś ze szklanek danego dnia zastępując ją po prostu szklanką wody z cytryną.

    Reklama

    TU KUPISZ 100% ORGANICZNY MIKS ALG I MŁODYCH TRAW 4 GREENS This is BIO

    1 szklanka

    Proszek z organicznej kurkumy This is BIO (1/2 łyżeczki) zmieszaj ze szklanką czystej wody i sokiem z połowy cytryny, oraz szczyptą czarnego pieprzu BIO i pij codziennie

    2 szklanka

    Do dobrej wody dodaj płaską łyżeczkę chlorku magnezu TiB (jeśli masz skłonności do rozwolnień, niech będzie płaska łyżeczka 3,5 grama jabłczanu magnezu TiB i sok z 1/2 cytryny.

    Odważni mogą dorzucić szczyptę grubej soli morskiej, lub himalajskiej

    3 szklanka

    Do czystej i dobrej wody dodaj szczyptę kwasu askorbinowego TiB lub askorbinianu sodu TiB (wówczas możesz nie dodawać już soli do szklanki 2, abyś nie dostarczyła za dużo sodu) i łyżkę stołową octu jabłkowego BIO. Najlepiej niepasteryzowanego i z matką, jakbyś miała.

    4 szklanka

    Do czystej i dobrej wody dodajesz sporą garść zielonych liści jarmużu, szpinaku, czy łodyg selera naciowego, fenkuła, czy brokuła, oraz 1 łyżeczkę lekko wypukłą 4 Greens This is BIO i dokładnie miksujesz.

    Pepsi radzi dodać jeszcze kopiatą 1 łyżkę stołową ulubionego superfood, na przykład Hemp Protein This is BIO. Mocno miksuj i wypij (nie jest to pyszny napój, ale rozwala system).


    Po więcej naturalnych sposobów na oczyszczenie wątroby sięgnij do świetnego wpisu Pepsi Eliot!

    Źródło: www.draxe.com/hepatitis-b 

    uściski:)

    (Visited 2 343 times, 1 visits today)
    Emanuela Urtica pisarka, oldschoolowy hodowca roślin, podróżniczka, żyjąca w zgodzie z naturą, roślinożerna. Z misją dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami.
    Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
    Może rzuć też gałką na to:

    Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
    Disclaimer:
    Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

    Powiązane artykuły

    1. Olivka 19 sierpnia 2018 o 16:33

      Emanuelo czy Ty biegasz?

    2. Krysia 20 sierpnia 2018 o 08:30

      Od kilku lat mam kilka torbieli na wątrobie. Czy jest możliwość całkowite pozbycia się ich?
      Co robić żeby ich nie przybywało?Mam 62 lata, z używek tylko kawy nie mogę sobie odmówić,alkohol piję sporadycznie.
      Proszę o radę i z góry dziękuję.

      1. Pepsi Eliot 20 sierpnia 2018 o 12:19

        Dieta, dieta dieta, plus codzienna kuracja 4 szklanek, oraz po śniadaniu D3+ K2 TiB w ilości w zależności od wyniku 25(OH)D

      2. grzegorzadam 25 sierpnia 2018 o 01:31

        zdiagnozuj się biorezonansem najpierw.

    3. Krysia 20 sierpnia 2018 o 14:30

      Dziękuję za odpowiedź. Dieta , ale jaka? Czego się wystrzegać , co wykluczyć. Moje 25 (OH)D wynosi 37,4, B12 -227, homocysteina-8,89 .Pozdrawiam cieplutko

      1. Pepsi Eliot 20 sierpnia 2018 o 17:50

        niskie i D i B12, homocysteina trochę za wysoka, tzrymaj się 6-8, zrobiłabym kurację Greens & Fruits TiB, co drugi dzień kwas foliowy i B6 oba G&G, oczywiście magnez TiB i D3+K2 TiB 2 tabletkki do ssania po śniadaniu, plus 1 tabletka D3 tiB, bierzesz Omega 3?

    4. Krysia 20 sierpnia 2018 o 20:54

      Nie biorę Omega 3.

    5. Karo 25 września 2018 o 02:38

      Witam,
      Chcialabym sie Was poradzic w sprawie robienia zębów i szczepienia na HBV. Mam zamiar w listopadzie wyrywać 4 ósemki, 2 martwe zęby zastapić implantami i wsadzic aparat wiec roboty troche jest. Z tego co sie orientowalam to u dentysty istnieje duze ryzyko zakazenia HBV, bo nie siedzi ten wirus na wiertlach itp tylko glownie na lampach. Ogólnie ryzyko jest spore.

      Dzwonilam tez po salonach pytac jak to wyglada i nigdzie nie gwarantuja dostatecznej sterylizacji (niby sterylizuja i maja jednorazowki, ale bez gwarancji) i wszedzie wymagaja podpisania oswiadczenia, ze jestem swiadoma zagrozenia itp.

      Co na ten temat sadzicie? Czy zaszczepic sie i miec spokoj czy moze zaryzykowac? Dodam, ze szczepiona nie bylam i nie jestem odporna.

      1. Pepsi Eliot 25 września 2018 o 11:09

        to nie jest decyzja, którą ktoś może podjąć za Ciebie.Jesteśmy manipulowani za pomocą strachu.

    6. Karo 25 września 2018 o 20:40

      Dziekuje za odpowiedz Pepsi. Nie chodzilo mi o podjecie za mnie dycyzji, bardziej o informacje, Moze ktos cos wie czy ryzyko faktycznie jest takie duze? Mowisze, ze jestesmy manipulowani za pomoca strachu, racja, ale wolalabym sie z tym nie meczyc do konca zycia potem 🙂

    7. Alinka 24 października 2018 o 13:17

      Cześć kochani 🙂

      Chciałabym prosić Was o pomoc, wskazówki co moglibyśmy jeszcze dołączyć do codziennego harmonogramu, aby zmniejszyć ALAT i ASPAT oraz zwiększyć Limfocyty?
      A także o wskazówki jeśli robimy coś źle.

      A więc dwa lata temu u mojego narzeczonego wykryto wirusa typu B i od dwóch lat jego wyniki są złe.
      Obecnie sytuacja wygląda w ten sposób, że w sierpniu były robione badania krwi po czym zaczeliśmy stosować się do Waszych zaleceń już od ponad miesiąca i teraz znowu powtorzyliśmy badania:
      Z morfologii krwi cały czas wychodzą za niskie limfocyty, natomiast jeśli chodzi o próby wątrobowe to ALAT jest przerażająco wysoki. Jest nawet wyższy po miesiącu brania wszystkich suplementów i produktów niż przed .

      Wyniki z sierpnia:

      LIMFOCYTY 1.45 ↓ G/l 1.5-4.5

      ALAT 79 ↑ U/l <41
      ASPAT 55 ↑ U/l <40
      GGTP 3333 U/l <71

      FT3 6.18 6.18 pmol/l 3.13-6.76
      FT4 15.56 15.56 pmol/l 12.0-22.
      TSH 1.71 1.71 mIU/l 0.27-4.20

      Wyniki po ponad miesięcznej kuracji wszystkimi preparatami:

      LIMFOCYTY 1.37 ↓ G/l 1.5-4.5

      ALAT 103 ↑ U/l <41
      ASPAT 57 ↑ U/l < 40
      FOSFATAZA ALKALICZNA 73 U/l 40-130

      Od ponad miesiąca stosujemy się do Waszych zaleceń. Nasz dzień zaczynamy od płukania jamy ustnej olejem kokosowym i kuracji 4 szklanek, do 3 szklanki dodajemy dodatkowo Kolagen, a do 4 szklanki oprócz Green Fruits dodajemy również: Brokuły, Kelp, Hemp Protein, Acai Berry i Buraka, wszystko ca zalecasz z This is Bio 🙂
      Do śniadania łykamy Green Fruits i Wapno z Magnezem, po śniadaniu Omega3 i D3 z K2. Herbata z Macą

      Przed południem 1 chlorella, do lunchu Beta-karoten, biotyna, Koenzym Q10 i Saw Palmetto Complex.

      Po południu-po pracy: Selen, Complex witamin z grupy B, herbata z Ashwaganda , probiotyk.

      W ciągu dnia herbata z ostropestu z czystka oraz herbata na pasożyty lecząca 60 chorób.

      Na noc: Cynk.

      Wszystko w dawkch po jednej tabletce i wszystkie produkty i suplementy z Twojego sklepu.

      Już od dawna dbamy o dietę- zdrowo się odżywiamy i jesteśmy aktywni. Dużo wody, zero jakichkolwiek używek. Antybiotyków i aptecznych tebletek nie zażywamy od daaawna.

      Dodatkowo chciałabym jeszcze od Was zamówić Glutation, Resveratrol, witaminę E, L-argininę, L-carnitine. Tylko kiedy i jak je stosowac z całą resztą preparatów ????

      PODSUMOWUJĄC:

      Czy robimy coś źle , że wyniki się pogorszyły ? Jaka może być przyczyna rosnącego ASPATU I ALATU? Czego możemy jeszcze spróbować,co radzicie ? I jak zwiększyć poziom limfocytów?

      Z góry wielkie dzięki z odpowiedź 😉

      P.S Jesteście niesamowici! 😀
      Super, że jesteście!!! 🙂

      1. Pepsi Eliot 24 października 2018 o 13:33

        B complex, albo Greens & Fruits TiB, co drugi dzień albo 1 tabletka G&F, albo 1 kapsułka B complex. Na razie niech wstrzyma się od pierwszej szklanki z kurkumą i pieprzem, niech pije po prostu wodę z cytryną. Woda ma mieć temperaturę pokojową.

        Chciałabym znać poziom: 25(OH)D, kwasu foliowego, B12 i homocysteiny. Jaki jest kolor moczu? pH moczu? jak wypada test sody na zakwaszenie żołądka?

        https://www.pepsieliot.com/8-naturalnych-sposobow-zwiekszenie-ilosci-leukocytow/

    8. Alinka 31 października 2018 o 20:22

      Droga Pepsi, po tygodniu powtorzyliśmy badania i poziom ALATU, ASPATU przez ten tydzień znowu wzrósł:(
      Narzeczony odstawił kurkumę tak jak radziłaś, ostatni tydzień dużo owocowych soczków ze szpinakiem i jarmużem, na czczo cytryna z wodą , 4 szklanki bez kurkumy , do śniadania 1 tabletka Greens & Friuts, po śniadaniu Omega 3 ( D3+K2 odstawił na te kilka dni żeby zbadać poziom 25(OH)D). Dodatkowo dziennie 1 miarka SUB-LINGUAL VITAMIN B-COMPLEX. Żołądek zakwaszamy, w ciągu dnia przed posiłkami wodą z octem. Dodatkowo herbata na pasożyty, leczącą 60 chorób, herbata z ostropestu, olej z ostropestu i od kilku dni zakwas z buraka.
      Ph jakiś czas temu było 6, teraz czekam na paski ph do pomiaru moczu, więc jak przyjdą to będę mogła napisać jakie ph jest na daną chwilę.

      Proszę o poradę jak go poprowadzić, czego się trzymać, co wyelminować ?????Co robimy źle, że wyniki są coraz gorsze? Czy coś odstawić czy dostawić ?

      Poniżej podaje wyniki badań o których pisałaś
      HOMOCYSTEINA 9.06 9.06 umol/l <12
      IMMUNOGLOBULINA G IgG 12.49 12.49 dorośli 7.00-16.00
      ALAT 106 ↑ U/l <41
      ASPAT 59 ↑ U/l <40
      WITAMINA D3 (25 OH) 45.7 ng/ml zakres wartości ref.: 30 – 100
      WITAMINA B 12 444.7 pg/ml 191-663 pg/ml
      KWAS FOLIOWY 5.28 ng/ml 3.9 – 26.8 ng/ml

      Z góry dzięki wielkie za odpowiedź !

      1. Pepsi Eliot 31 października 2018 o 22:12

        Trzeba wykluczyć przewlekłe zapalenie wątroby typu C, ale takie próby wątrobowe mogą też świadczyć o uszkodzeniach mięśni.

    Dodaj komentarz