Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
203 503 350
43 online
30 273 VIPy

Naturalne sposoby wspomagające leczenie nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy jest powszechną dolegliwością dotykającą wielu osób. Jest jednak znacznie rzadszą chorobą niż niedoczynność.

Jedno jest pewne, z nadczynności trzeba jak najszybciej wyjść.

Istnieje sporo naturalnych remediów, które można stosować  jako wsparcie, a nawet niekiedy alternatywę dla konwencjonalnych metod. Można tym bardziej, że odżywcza, naturalna dieta może być skuteczna w zwalczaniu niektórych symptomów nadczynności tarczycy.

I chociaż może się wydawać irytujące, że dieta to o wiele za mało, zgoła nic, bo problemy związane z tą chorobą są POWAŻNE, że masz już dość mówienia o brokułach i jarmużu.

Ale tak właśnie jest, że poważna nadczynność nadeszła z powodu przeciekających jelit, złego trawienia, nietolerancji glutenu, słabego zakwaszenia żołądka. Takie przyczyny, jak każdej innej choroby autoimmunologicznej, i pewne korelacje środowiskowe, jak Czernobyl w dzieciństwie.

Dlatego ten wpis nie rozwiąże wszystkich problemów, potraktuj go jako zaczyn do zdrowienia 

Objawy nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy, znana też jako hipertyreoza, jest wynikiem nadmiernej produkcji hormonów tarczycy przez gruczoł tarczowy, który wpływa na metabolizm ciała.1

  • Nadczynność może być objawem choroby autoimmunologicznej, jak choroba Gravesa-Basedova
  • Nadczynność może być fazą zapalenia tarczycy Hashimoto, pomimo tego, że ta choroba autoimmunologiczna często wiąże się z niedoczynnością tarczycy

Objawy choroby różnią się w zależności od chorego, występują jednak czynniki wspólne.

Oznaką nadczynności może być

  • przyspieszony metabolizm,
  • nieregularne i szybkie bicie serca,
  • zaczerwienienie oczu i problemy z oczami (światłowstręt, utrata ostrości, wytrzeszcz, to przy Bazedowie),
  • utrata masy ciała,
  • problemy ze snem,
  • osłabienie lub zmęczenie mięśni,
  • nietolerancja ciepła,
  • drżenie rąk,
  • wahania nastroju, biegunka lub częste wypróżnienia.2,3

Naturalne sposoby na nadczynność tarczycy

Owoce jagodowe

Wszelkie owoce jagodowe są naładowane przeciwutleniaczami, antocyjanami i innymi przeciwzapalnymi związkami, które są na wagę złota.4,5 Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, pozwalając uniknąć ich negatywnego wpływu na ciało.6 To o tyle ważne, że wolne rodniki są zdolne do uczestniczenia w reakcjach chemicznych odgrywających znaczącą rolę w metabolizmie i starzeniu się organizmów żywych. Czyli na przykład ludzkich.

Oznacza to, że mogą osłabiać ściany komórkowe, zakłócać DNA i upośledzać mitochondria, czyli centra energetyczne komórek ciała. Uszkodzenie to, nazywane stresem oksydacyjnym, prowadzi do zmian takich jak powstawanie zmarszczek, spadek zdolności poznawczych i przewlekłe choroby. Niestety wolne rodniki są generowane przez wszystko, od zanieczyszczeń powietrza do promieni słonecznych. Nawet oddychanie przyczynia się do ich powstania i nie da się ich uniknąć. Szczęśliwie są przeciwutleniacze, które pozwalają zachować równowagę i uniknąć skutków ubocznych stresu oksydacyjnego.

Dla najlepszych efektów spożywaj porcję owoców jagodowych dziennie.

Rośliny krzyżowe

Jarmuż, rzodkiewka, brukselki, kapusta, kalafior i brokuł to tylko niektóre z roślin krzyżowych, które są wskazane przy nadczynności tarczycy.

Zawierają one goitrogeny zmniejszające produkcję hormonów tarczycy, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.7Należy jednak uważać na rośliny krzyżowe w dużym nadmiarze w przypadku zwiększonego ryzyka nowotworu tego organu8,9

Zielona herbata

Katechiny to flawonoidy zawarte w zielonej herbacie mogą zmniejszać aktywność tarczycy.10

Wykazano, że zielona herbata może redukować poziom hormonów T3 i T4 i podnieść poziom TSH u osób cierpiących na nadczynność tarczycy. Co więcej, polifenole zawarte w zielonej herbacie pomagają zapobiec niektórym typom nowotworów, w tym nowotworowi tarczycy.

Pij kilka filiżanek tego napoju dziennie.

Dobre kwasy tłuszczowe

Niedobór kwasów tłuszczowych może powodować stany zapalne, które wpływają na układ odpornościowy powodując uwalnianie przeciwciał przeciwko tarczycy.13

Kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 są niezbędne w walce z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy po ciąży.14

Stwierdzono również, że kwasy tłuszczowe omega-6 mają znaczący wpływ na nadczynność tarczycy.15

O ile kwasów tłuszczowych omega-6 mamy zazwyczaj w diecie wystarczająco, a ich nadmiar może przyczyniać się do stanów zapalnych o tyle warto zwrócić uwagę na spożycie Omegi-3. Ta znajduje się między innymi w białku konopnym i rybim tłuszczu.

Białko

Dieta z odpowiednią podażą białka jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib–5905344040048.html

Nadmierna ilość hormonów tarczycy prowadzi do degradacji białek, głównie mięśniowych, a także sprzyja ujemnemu bilansowi azotowemu i wzrostowi poziomu kreatyniny w moczu. Może w następstwie skutkować również spadkiem siły mięśniowej i osłabieniem termoregulacji, które objawia się uczuciem gorąca i osłabieniem tolerancji na wyższe temperatury i wysiłek fizyczny.16,17

Jedz białka, przede wszystkim te ze źródeł roślinnych, a jeśli zwierzęce, to w postaci dobrego izolatu serwatki lub ekologicznych jaj.

Uwaga:

Soja jest bogata w białko, ale osoby z nadczynnością powinny unikać jej spożywania w dużych ilościach, ponieważ białko sojowe negatywnie wpływa na wchłanianie hormonu tarczycy.18

Witamina D3

Niedobór witaminy D może być jednym z powodów nadczynności tarczycy.19 Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, proapoptotycznym i antyproliferacyjnym witamina D odgrywa istotną rolę w łagodzeniu chorób tarczycy.20,21

Zbadaj poziom 25(OH)D i dostosuj odpowiednią suplementację, koniecznie w protokole z niezbędną witaminą K2.

Żywność bogata w wapń

Nadczynność tarczycy powoduje osłabienie proksymalnych części mięśni. Hormony tarczycy powodują utratę wapnia przez nerki i zwiększają resorpcję mineralną kości.22

Nadczynność tarczycy zwiększa także możliwości złamań kości i osteoporozy.23 Dieta bogata w wapń może pomóc pozbyć się ryzyka związanego z nadczynnością tarczycy.

Jedz brokuły i jarmuż bogate w wapń.

Zioła przy nadczynności tarczycy

Uwaga 

Zanim zaczniesz stosować zioła, zwróć uwagę na fakt, że mogą one wchodzić w interakcję z lekarstwami, suplementami i innymi ziołami, co może wywołać skutki uboczne. Z tego powodu warto przyjmować je dopiero po konsultacji i sprawdzeniu ewentualnych interakcji.

Dąbrówka

Dąbrówka może być wykorzystywana we wsparciu terapii łagodnej nadczynności.24 Zawarte w niej organiczne kwasy podnoszą poziom hormonu tyroksyny. Dąbrówka zapobiega również wiązaniu przeciwciał powodujących nadczynność tarczycy z tarczycą.25

Spożywaj 1-2 gramy dąbrówki dziennie lub 1-2 ml nalewki 3 razy dziennie. Dla lepszych efektów możesz łączyć ją z innymi ziołami, jak melisa.

Melisa

Melisa ma właściwości przeciwutleniające, antywirusowe, przeciwhistaminowe, przeciwskurczowe i podnoszące nastrój. Zioło to jest jednym z najlepszych naturalnych leków wspierających zdrowie przy nadczynność tarczycy.26,27 Zmniejsza produkcję hormonu tarczycy, a tym samym leczy objawy nadczynności tarczycy.

Melisa jest dostępna w wielu formach, takich jak suszone liście, nalewka, olej, ekstrakty, kapsułki i herbata.28Uwaga 

Kobiety karmiące piersią i kobiety w ciąży powinny unikać tego zioła.

Olejek z drzewa sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego redukuje stres29 wywołany przez nadczynność tarczycy.

Używaj go z pomocą dyfuzora, kominka do aromaterapii lub skraplając nim ubrania albo skórę.

Żywność pomocna przy nadczynności tarczycy

  • jarmuż, brokuły, kapusta i inne warzywa krzyżowe
  • pokarmy bogate w wapń, takie jak świeża rzepa, natka pietruszki, migdały itp.
  • kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak białko konopne (hemp protein)
  • produkty bogate w białko, takie jak białko ryżu i grochu czy izolat serwatki CMF
  • produkty bogate w żelazo i witaminy z grupy B
  • żywność bogata w przeciwutleniacze, na przykład owoce jagodowe
  • do gotowania używaj oleju kokosowego

Żywność, której należy unikać przy nadczynności tarczycy

  • alkohol i tytoń
  • napoje zawierające kofeinę
  • przetworzona żywność
  • produkty zawierające uwodorniony olej roślinny lub kwasy tłuszczowe trans
  • czerwone i przetworzone mięso
  • produkty rafinowane, takie jak cukier, makaron i biały chleb
  • GLUTEN, mleko, produkty sojowe i inne alergeny pokarmowe
  • nadmiar żywności zawierającej jod

owocek

Źródła:

  1. niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hyperthyroidism
  2. medlineplus.gov/hyperthyroidism.html
  3. canr.msu.edu/news/graves_disease_and_nutrition_recommendations
  4. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5890122/
  5. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632771/
  6. berryhealth.fst.oregonstate.edu/health_healing/fact_sheets/
  7. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740614/
  8. lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/cruciferous-vegetables
  9. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3496161/
  10. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3496161/
  11. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20561943
  12. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740614/
  13. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613105/
  14. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3733864/
  15. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3231988/
  16. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7738467
  17. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6231411
  18. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793233/
  19. health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-for-a-healty-thyroid
  20. esim.eg.net/article.asp?issn=1110-7782;year=2017;volume=29;issue=2;spage=64;epage=70;aulast=Sheriba;type=0
  21. ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  22. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169869/
  23. btf-thyroid.org/information/leaflets/30-thyroid-disorders-and-osteoporosis-guide
  24. uofmhealth.org/health-library/hn-2055003
  25. uofmhealth.org/health-library/hn-2055003#hn-2055003-how-it-works
  26. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/
  27. sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/melissa-officinalis
  28. pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000261
  29. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241490/

(Visited 13 732 times, 1 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. Gosia K 2 marca 2020 o 23:59

    Pepsi kochana moglabys prosze popelnic wpis o nalogowym objadaniu sie? Tu nawet nie chodzi o jedzenie syfu, bo jem wegansko i w wiekszosci surowo, jednak po mniej wiecej super (zdrowotnie i wagowo) roku, okolo jesieni dopadlo mnie to straszne binge eating? Mysle 'fuck it’ i jem az do mdlosci przez caly dzien – pewnie bym byla bulimiczka gdybym umiala sie zmusic do wymiotow po kazdym takim wyskoku 🙁

    1. Jarmush 3 marca 2020 o 12:09

      wpisz w szukałkę, bulimia, kompulsywne jedzenie, etc było trochę wpisów
      Ratunkiem jest codzienny post przerywany

      1. Karolina Kozina 11 marca 2021 o 13:53

        Witam, chciałabym prosić o radę…mam TSH 0.41 , ph moczu rano 8.00, ogólnie jestem zmęczona… Stosuje wiele supli z twojego sklepu a jednak chyba robię coś źle…

  2. AsiaB 4 marca 2020 o 12:08

    Pepsi proszę czy możesz spojrzeć na moje wyniki. Zrobiłam na dniach po tym jak dopadło mnie duże zmęczenie rano ledwo wstaję i muszę wziąć guaranę bo inaczej nie funkcjonuję (czy ta kofeina też szkodliwa bo skoro zielona dozwolona )
    TSH zawsze miałam w dolnej granicy ale pozostałe trochę wyżej ale teraz to masakra nie wiem czy to już nadczynność
    TSH 0,866 (0,270-4,200)
    FT4 0,98(0,90-1,80)
    FT3 2,05 (2,00-4,40)
    Anty-ty TG 1,54 (0,00-4,11)
    Anty TPO 7,94 (0,00-34,00)
    Kwas foliowy 15,,0 (3,10-20,5)
    Żelazo 85,3 (37,0- 145)
    Ferytyna 34,74 (4,63-204,0)
    Witamina B12 600 (189-883,0)
    Glukoza 94,10 (70-99)
    Insulina 4,9 (2,0-25,0)
    Sód 138 (135-145)
    Potas 4,60(3,50-5,10)
    AST 30,0(0,0-32,0)
    ALT 24,9(0,0-33,0)
    Amylaza 72,0(28,0-100,0)
    Keratynina 0,85 (0,50-0,90) eGFR 》60
    Ob 7 (2-15)
    CRP 《1,00 (0,0-5,0)
    Poza tym w morfologi poniżej normy
    Leukocyty 3,29 (3,98-10,4)
    Neutrofile1 1,96 (2,50-7,00)
    Limfocyty 0,90 (1,00- 3,50)
    Eozynofile0 0,05 (0,10- 0,50)
    Ale te to stale poniżej normy reszta ok poza tym 4 szkl. cały czas do ostatnie Kale białko konopne i tu pytanie dodaję do 4 szkl.Kelp pół łyżeczki czy zrezygnować i czy suplementacja Tak jak przy niedoczynnośći bo biorę cynk b-complex omegę TIB popołudniu selen
    Wit.Ai E plus resveratrol i wit.C rano jeszcze kolagen i dziką różę this is bio
    Waga raczej w normie mam 45 lat ostatnio jakieś chwilami mocniejsze bicie serca raczej na zimno jestem wrażliwa
    Czekam jeszcze na wynik Wit.D ale ostatnie badanie rok temu to było 60
    Napisz proszę jak z tą guaraną czy mogę pozdrawiam Cię serdecznie

    1. Jarmush 4 marca 2020 o 12:42

      zrób badanie hormonów rozrodczych, wszystkie hormony tarczycowe niskie, ale typowe objawy nadczynności są inne, pobudzenie, jedynie przyspieszone bicie serca, ale to może być reakcja nerwicowa, podwyższony byłby też cholesterol
      Spadek odporności
      zmęczone nadnercza.
      Jakie masz ciśnienie krwi?
      Wybrałabym się do lekarza w kwestii tarczycy, chociaż po diagnozę.

      1. AsiaB 4 marca 2020 o 18:52

        Badanie hormonów robiłam we wrześniu i byłam u ginek i było ok. choć ostatnio okres był tylko sybolicznie parę kropel może to menopauza się zaczyna Wogóle się nie przeziębiam
        Ciśnienie raczej niskie może nadnercza tak jak piszesz
        Czyli rozumiem że reszta badań jest w porządku
        Chciałabym się Ciebie jeszcze zapytać czy 15-nastolatek może brać całą tabletkę Green Fruitsa czy połowę i czy dorosłą omegę czy np. 3 dziecięce

        1. Jarmush 4 marca 2020 o 21:50

          Jak waży tyle, co kobieta, to całą tabletkę G&F i 1 Omega 3 TiB dla dorosłych

    2. Grazyna W 12 stycznia 2021 o 13:20

      Ja mam stwierdzoną nadczynność (31.12 wylądowałam na sorze z migotaniem przedsionków i tak to się zaczeło, tsh 0,022 mikroU/ml, ft4 56 pmol/l, ft 26,13 pmol/l). stosuje 4 szklanki i do czwartej dodaję białko konopne, kolagen, kale , dodawałam też kelp i guaranę. Nie pijam kawy. dzisiaj nie chciałam brać guarany to myślałam ze zasnę po śniadaniu. Staram się odżywiać dość zdrowo, chociaż jednak nie idealnie. Zastanawiam się czy dalej mogę stosować kelp i guaranę czy raczej je wyrzucić?

      1. Pepsi Eliot 12 stycznia 2021 o 16:54

        jadasz sushi?

        1. Grazyna W 14 stycznia 2021 o 07:57

          nie, nie jadam sushi. Mam Twój sproszkowany jarmuż, brokuły, ile powinnam łyżek sypać do 4 szklanki?

  3. SuperKrak 13 maja 2020 o 20:09

    Chlorella i spirulina są dozwolone przy nadczynności? Można zakupić u Ciebie teraz za pobraniem? Na jak długo starcza jedno opakowanie?

    1. Jarmush 14 maja 2020 o 05:55

      są różne opakowania, te algi są słodkowodne, jednak jak wiele pokarmów/warzyw zawierają jod. Nie wiem jaki są zalecenia w Twoim przypadku. Masz autoimmunologiczną nadczynność?

      1. SuperKrak 15 maja 2020 o 10:56

        Nie mam autoimmuno nadczynnosc. Mnie sie hormony rozregulowaly (w lutym tego roku bylo: tsh 0,16; ft3 5,56; ft4 18,5; ferrytyna 21). Teraz (wczoraj zrobilam badanie) mam tak: tsh – 1,16 (0,27-4,2), ft3 4,24 (3,10 – 6,80), ft4 16,26 (12-22), ferrytyna 14 (13-150). I wlasnie dlatego chce zakupic u Ciebie te algi, bo nie umiem utrzymac zelaza i potasu w normie. Chodzi tez o oczyszczenie watroby… Mam inne choroby wspolistniejace (rumien guzowaty, niedomykalnosc zastawki, dysbakterioza, hyperfosfaturia, reflux, zapalenie zoladka i jelit, zespol chronicznego zmeczenia, zaburzenie motoryki drog zolciowych). Chcialabym sobie pomoc.

        1. Jarmush 15 maja 2020 o 12:51

          Jak wypada domowy test na zakwaszenie żołądka? Jaki masz poziom 25(OH)D, B12, kwas foliowy, homocysteina, pH moczu

  4. Gruby Hubson 21 lipca 2020 o 08:45

    Jak sie dowiedziec czy ma sie autoimmunologiczna nadczynnosc czy poprostu nadczynnosc spowodowana hormonami tarczycy?

    1. Jarmush 21 lipca 2020 o 09:23

      są też inne objawy, przede wszystkim rosną przeciwciała tarczycowe, czy nie pojawia się wytrzeszcz,

  5. Olaka 11 marca 2021 o 15:31

    Pepsi czy to mozliwe zeby tsh 3,35 po trzech miesiacach spadlo na 1,96 norma (0,27-4,2) w tym samym laboratorium!! Tf4 mam 13,3 norma 10-19.Biore lugola przez skore …

    1. Pepsi Eliot 11 marca 2021 o 17:35

      oczywiście że tak, możliwe

  6. Olaka 11 marca 2021 o 17:47

    Czyli to nie niedoczynnosc??

  7. margarita 17 września 2021 o 13:11

    TIROTROPINA (TSH)
    1,51 mU/L – norma 0,35 – 4,94
    ANTICUERPOS ANTITIROIDEOS
    (C.M.I .A.) ANTI-TIROGLOBULINA (TG): 4,76 U/mL – norma < 4,11 U/mL ANTI-MICROSOMALES (TPO) : 0,3 U/mL - norma < 5,61 U/mLCzesc jestem tu nowa. Zrobilam niedawno badanie tarczycy poniewaz cos dziwnego sie dzieje z moim cialem i lekarz po wywiadzie ze mna stwierdzil, ze to moze byc hashimoto, oprocz typowych(wg leakrza) objawow moja szyja jest lekko opuchnieta z jednej strony. Wyniki wskazuja ze tg jest ponad norme co widac powyzej ale lekarz twierdzi ze wszytko jest ok. Do typowych objawow doszlo dretwienie konczyn. Cukier w normie. Bradzo prosze o jakas rade.

    1. Pepsi Eliot 17 września 2021 o 19:20

      Mówisz też o badaniu USG?

  8. Joanna 14 grudnia 2021 o 09:34

    Pepsi, czy po wycięciu tarczycy można brać jakieś suplementy, aby nie musieć brać sztucznych hormonów?

    1. Pepsi Eliot 14 grudnia 2021 o 19:25

      Nie można

  9. Thicki 17 stycznia 2022 o 15:12

    Czy takie wyniki tarczycy są dobre? TSH 2,032 μlU/mL zakres 0,350 — 4,940, FT4 0,96 ng/dL zakres 0,70 — 1,48, FT3 2,57 pg/mL zakres 1,58 — 3,91

    1. Pepsi Eliot 18 stycznia 2022 o 14:56

      Nie powalają, ale mogą być, w jaki sposób dostarczasz sobie jod? Jaki masz poziom selenu?

      1. Thicki 18 stycznia 2022 o 15:04

        Jod przez skórę, a selen jako suplement (100 ug dziennie). Z tego co jeszcze zauważyłem, niskie ciśnienie, szczególnie skurczowe, skłonność do zaparć i przewlekłe zmęczenie

        1. Pepsi Eliot 18 stycznia 2022 o 17:28

          czyli mała różnica pomiędzy skurczowym, a rozkurczowym/ Nie 40?

          1. Thicki 18 stycznia 2022 o 17:45

            Dokładnie tak, najczęściej ta różnica wynosi 20-kilka, rzadko kiedy powyżej 30

          2. Pepsi Eliot 18 stycznia 2022 o 18:55

            I to jest niedobre, ci lekarz na to?

        2. Przemko :-) 18 stycznia 2022 o 21:20

          Z selenem można niestety przedobrzyć. Warto znać jego poziom przed podjęciem decyzji o suplementacji. Gdy zauważysz, że nadmiernie tracisz włosy, to już jest sygnał. Sygnał, że już przedawkowałeś. Osobom o dłuższych włosach używających grzebieni itp. jest to dużo łatwiej zauważyć.

          1. Pepsi Eliot 19 stycznia 2022 o 05:13

            Dzięki Przemko

          2. Pepsi Eliot 19 stycznia 2022 o 05:13

            Dzięki Przemko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się
Reklama

Polecam NAJWYŻSZEJ jakości Witaminę D3+K2 TiB zamkniętą w szklanym słoiczku:)

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum