logo2
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
93 010 442
392 online
32 324 VIPy
Reklama

GREENS&FRUITS TiB®
ZDROWIE Z NATURY

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum

Stany zapalne i wielkie nieporozumienie. Co musisz wiedzieć?

Czasem zbyt prostolinijnie traktujemy wszelakie koncepty dotyczące zdrowia i odżywiania. Na przykład hormony takie jak kortyzol, insulina czy testosteron klasyfikujemy jako dobre lub złe, podczas gdy mają one swoją określoną, znacznie bardziej złożoną, funkcję w ciele. Tak samo ma się sprawa jeśli chodzi o stany zapalne. Mogą one nawet ocalić Twoje życie, po to w końcu są!

Mówiąc prosto, jeśli zatniesz się kartką papieru w pracy, komórki odpornościowe Twojego organizmu wkraczają aby chronić Cię przed patogenami i leczyć rany. To nazywamy ostrym stanem zapalnym. Tak to już jest, białe krwinki zajmują się swoją robotą w uszkodzonym miejscu, a później odchodzą. Takie stany zapalne są w porządku i nie są groźne dla Twojego organizmu. O ile przebiegają prawidłowo, nie ma potrzeby ich demonizowania, bo nie są one same z siebie szkodliwe ani niebezpieczne dla organizmu.

Chroniczne stany zapalne

To one są tym gościem, którego po imprezie nie da się wyprosić z domu i to te stany zapalne nie są mile widziane.

Chroniczne stany zapalne czasem rozwijają się przez lata zanim dostrzeżesz ich pierwsze sygnały. Prawdą jednak jest, że nie biorą się one znikąd: prozapalna dieta, stres oksydacyjny, niedotleniony, zakwaszony organizm, szczególnie w komplecie z innymi chorobami, to zapalenie instant.

Dochodzą do tego leki na receptę (i nie tylko), chroniczny stres, antybiotyki, w tym te w żywności i brak snu.

Nie sposób nie zwrócić uwagi także na połączenie stanów zapalnych organizmu i zdrowia jelit. Chroniczne stany zapalne to prosta droga do dysbiozy, przerostu bakterji jelita cienkiego i nieszczelnych jelit.

stany zapalne, pepsi eliot, this is bio

To co wpływa na Twoje jelita wpływa także na Twój mózg

Zwróć uwagę na fakt, że to jelita wytwarzają 90-95% Twojego neuroprzekaźnika dobrego samopoczucia, czyli serotoniny. To może wytłumaczyć dlaczego stany zapalne często prowadzą do zaburzeń nastroju. Z tego artykułu dowiesz się Czy Twój ciągły gorszy nastrój i chroniczny niepokój są spowodowane tym co jesz, czyli o co chodzi z połączeniem depresji i jelit.

Chroniczne stany zapalne czasem nazywa się najcichszym zabójcą. Nie zabijają one same przez siebie, jednak są wstępem do niemal każdej choroby. Problem może tu stanowić przede wszystkim fakt, że stan zapalny może trwać latami zanim symptomy staną się widoczne. I właśnie dlatego należy zapobiegać, a nie leczyć.

Jak zmierzyć stan zapalny?

Prawdopodobnie większość ludzi ma większy lub mniejszy stan zapalny. Czasem jego objawy będą oczywiste (ciągłe zmęczenie), czasem niekoniecznie.

Najczęściej występują one u osób:

– z wysokim ciśnieniem krwi,

– z zespołem metabolicznym,

– otyłych,

– z podkrążonumi oczami,

– z problemami skórnymi (egzema, łuszczyca, pokrzywka, suche plamy),

– doświadczających bolesności mięśni i stawów.

Ukryty stan zapalny mogą zdradzić także badania, w szczególności badania krwi.

Markery stanów zapalnych takie jak badanie CRP, czyli badanie poziomu stężenia białka C-reaktywnego, są w stanie przewidzieć problemy zdrowotne, włączając w to problemy zdrowia serca.

Białko C-reaktywne (CRP) to białko wytwarzane przez wątrobę. Podwyższone poziomy wskazują, że Twoje ciało ma gdzieś zapalenie. Jeśli jego poziom jest wyższy niż 3.0mg/L oznacza to zwiększone ryzyko zachorowania.

Inne miarodajne markery stanów zapalnych to:

– fosfolipaza A2 związana z lipoproteinami, która wskazuje na stan zapalny w naczyniach krwionośnych (Lp-PLA2)

– Ferrytyna

– morfologia CBC

– Hemoglobina glikowana (HGBa1c, idealnie < 5.7)

– cukier we krwi na czczo (idealnie <90)

Zwalcz stany zapalne widelcem

Chroniczne stany zapalne mają wiele przyczyn, ale najważniejszą jest Twoja dieta. Jest to wiadomość słodko-gorzka, bo z jednej strony owszem, możesz zwalczyć stan zapalny dietą, z drugiej jego występowanie może świadczyć o złych nawykach żywieniowych, kiepskim łączeniu produktów i niewiedzy żywieniowej. Nie zawsze prozapalne pokarmy są oczywiste. Czasem mogą one wydawać się wręcz zdrowe.

stany zapalne, pepsi eliot, this is bio

Zwróć szczególną uwagę na:

– oleje roślinne (stosunek prozapalnej omegi-6 do omegi-3),

– mięso, w tym ryby (szczególnie hodowlane),

– nabiał,

– gluten,

– słodycze,

– niefermentowane przetwory sojowe,

– przetwory kukurydziane, szczególnie te nieorganiczne i pozbawione błonnika

– „zdrowe” śmieciowe jedzenie: zbożowe ciastka, wegańskie gotowe zamienniki mięs, etc.

– kukurydziane produkty bezglutenowe.

Reklama

Tu znajdziesz super antyoksydant jagoda acai 100% Organic ACAI BERRY This is BIO dodatek do zielonych szejków, ORAC 102 700 (sic!), też dobry dodatek do 4 szklanki


Jak zwalczać stany zapalne?

1. Wyeliminuj z diety prozapalną żywność

2. Zadbaj o wysoki poziom przeciwutleniaczy

Włącz do diety antyoksydanty, które zwalczają sprzyjający powstawaniu zapaleń stres oksydacyjny, dodają ciału energii i odmładzają. Zaopatrz się w jagody acaifioletową kukurydzę lub matchę genialną na stany zapalne kurkuminę, czy choćby kurkumę po prostu. Nie zapomnij też o resweratrolu.

3. Witaminy, witaminki

Zadbaj o odpowiedni poziom witamin A, E i C w diecie (witamina C 1000+ TiB przy okazji bogata jest w przeciwzapalne bioflawanoidy i kartenoidy).

Koniecznie zbadaj poziom 25(OH)D i zadbaj o odpowiednią suplementację witaminy D, przeciwdepresyjnej i przeciwzapalnej (udowodniono związek niedoborów witaminy D z chorobami zapalnymi, w tym chorobami serca, stwardnieniem rozsianym i reumatoidalnym zapaleniem stawów).  Witaminę D3 zażywaj oczywiście w protokole z witaminą K2.

4. Magnez

National Health and Nutrition Examination Survey na podstawie krajowych badań 1999-2000, stwierdził, że gdy dorosły człowiek spożywa mniej niż około 320 mg ( czyli poniżej ustalonej niezbędnej dziennej dawki) magnezu dziennie, to od półtora raza do prawie dwóch razy jest większe prawdopodobieństwo, że jego CRP będzie podwyższone.

5. Zioła i przyprawy

Włącz do swojej diety zioła takie jak: bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, liście laurowe, mięta, oregano, pokrzywa, pieprz cayenne, rozmaryn i tymianek.

Dowiedz się też Jak pozbyć się przewlekłych stanów zapalnych z artykułu Pepsi Eliot.

Reklama

stany zapalne

Tu znajdziesz podstawowy PAKIET idealny do oczyszczającej KURACJI 4 SZKLANEK z chlorkiem magnezu, kwasem l-askorbinowym, kurkumą i 4 Greens, czyli mieszanką spiruliny, chlorelli, trawy pszenicznej i młodego jęczmienia


6. Terapia 4 szklanek

Przeciwzapalny mistrz. Nie tylko dotlenia cały organizm, ale także zwalcza stany zapalne oraz oczyszcza z toksyn, i to kompleksowo! Jak to działa? Codziennie rano, wraz z nawodnieniem, dostarczasz swojemu ciału naturalnych, aktywnie działających substancji, które pracują na Twoje zdrowie! To naprawdę proste i super skuteczne.

Wszystko na ten temat w tekście Prosta „terapia 4 szklanek”, czyli codzienny rytuał oczyszczania ciała.

uściski:)

Źródła: mindbodygreen.com/articles/what-does-having-inflammation-mean

(Visited 3 020 times, 4 visits today)
Emanuela-Urtica Emanuela Urtica kreatorka, oldschoolowy hodowca roślin, podróżniczka, żyjąca w zgodzie z naturą, roślinożerna. Z misją dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami.
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Powiązane artykuły

Komentarze

  1. drefet 28 sierpnia 2019 o 20:44

    przy awarii oczysczalni jak sie wspomoc?
    nie uzywac wody nawet do mycia ale to co juz sie ewentualnie umylo/wypilo…chocny przy myciu zebow jak sie zabezpieczyc?

  2. Orpa 30 sierpnia 2019 o 07:33

    Podobno choroby tarczycy mają źródło w chronicznych stanach zapalnych, tak? No ok. Ale czy NAPRAWDĘ spotkaliście kogoś, kto za pomocą surowej żywności wyszedł z choroby tarczycy, bez żadnego wspomagania euthyroxem? Ale tak serio serio?

    1. Pepsi Eliot 30 sierpnia 2019 o 10:39

      Oczywiście, że tak, przy zwykłej niedoczynności często, a nawet moja koleżanka z Hashimoto, miała mi napisać nawet historię swojego przypadku, ale teraz ma malutkie dziecko i brak czasu, bywało też tak, że ludzie zmniejszali dawkowanie i powolutku wychodzili. Sporo zalezy od tego jak długo brano hormony, i jaki jest faktycznie stan tarczycy

  3. Eve 30 sierpnia 2019 o 17:07

    Nigdy nie miałam zgagi. Od miesiąca cos sie dzieje i nie wiem czy to to. Zaczęło się od mocnego pieczenia w okolicy mostka pewnego dnia (strasznie palilo). Teraz jakby przeniosło się w okolice gardła i przełyku. W zasadzie codziennie czuje, że coś tam jest nie tak. Chcąc wyeliminować zgage od tygodnia jest terapia 4 szklanek, zero cukru (tylko ten z owocow), odstawilam kawe i nie jem juz od 18ej. Pieczenie w zasadzie nie ustępuje…co to może być??

  4. kathi_m 3 września 2019 o 12:42

    Proszę o zinterpretowanie wyników syna l.15. Nie chciałabym czegoś przegapić. Czy czymś suplementowac?

    Leukocyty 7,74 tys/µl
    Erytrocyty 5,4 mln/µl
    Hemoglobina 15,8 g/dl H
    Hematokryt 45 %
    MCV 83 fl
    MCH 29 pg
    MCHC 35,1 g/dl 3
    Płytki krwi 259 tys/µl
    RDW-CV 13,1 %
    PDW 11,8 fl
    MPV 10,0 fl
    P-LCR 25,4%
    Neutrofile 3,88tys/µl
    Limfocyty 3,0tys/µl
    Monocyty 0,59tys/µl
    Eozynofile 0,22tys/µl
    Bazofile 0,03tys/µl
    Neutrofile 50,2%
    Limfocyty 39,0 %
    Monocyty 7,6 %
    Eozynofile 2,8 %
    Bazofile 0,4 %
    Rozmaz
    Gran. Kwasochłonne 2%
    Gran. Segmentowane 52%
    Gran. Zasadochłonne 1%
    Limfocyty 38%
    Monocyty 6%
    Limfocyty atypowe 1%
    Elektrolity (Na, K) Sód 142 mmol/l
    Potas 4,78 mmol/l
    Wapń całkowity 2,44 mmol/l
    Fosfor nieorganiczny 1,55 mmol/l
    Magnez 0,80mmol/l
    Witamina B12 322,00pg/ml
    Żelazo 75,0 µg/dl
    Kreatynina 0,97 mg/dl
    eGFR >60 ml/min/1,73m2
    Glukoza 91,30 mg/dl
    Cholesterol całkowity 111,00 mg/dl L
    Cholesterol HDL 47,40 mg/dl
    Cholesterol nie-HDL 63,60 mg/dl
    Cholesterol LDL 47,60 mg/dl
    Trójglicerydy 80,00 mg/dl
    RF <10 IU/ml
    TSH 4,530 µIU/ml H
    FT3 4,74 pg/ml
    FT4 1,46 ng/dl
    Testosteron 437,00ng/dl
    25(OH) 28,40 ng/ml
    Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgG < 5,0 AU/ml
    Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgM 4,0 AU/ml

    1. Pepsi Eliot 3 września 2019 o 12:51

      dopisz z boku zakresy labu albo tylko tam, gdzie nie jest zgodne z widełkami, nie wszystkie dane pamiętam

  5. kathi_m 3 września 2019 o 13:12

    Leukocyty 7,74 tys/µl (4,5 – 13,0) N
    Erytrocyty 5,4 mln/µl (4,20- 5,60) N
    Hemoglobina 15,8 g/dl (12,0- 15,5) H Podwyższona
    Hematokryt 45% (40-51) N
    MCV 83fl (77-92) N
    MCH 29pg (27-33) N
    MCHC 35,1g/dl (32,3-36,5) N
    Płytki krwi 259 tys/µl (180-430) N
    RDW-CV 13,1 % (11,6-14,4) N
    PDW 11,8 fl (9,8-16,1) N
    MPV 10,0 fl (9,4-12,6) N
    P-LCR 25,4% (19,2-47,0) N
    Neutrofile 3,88tys/µl (1,50-6,00) N
    Limfocyty 3,0tys/µl (1,50-4,00) N
    Monocyty 0,59tys/µl (0,20-1,30) N
    Eozynofile 0,22tys/µl (0,10-0,80) N
    Bazofile 0,03tys/µl (0,0-0,2) N
    Neutrofile 50,2% (15,0-60,0) N
    Limfocyty 39,0 % (15,0-45,0) N
    Monocyty 7,6 % (2,0-10,0) N
    Eozynofile 2,8 % (1,0-5,0) N
    Bazofile 0,4 % (0,0-2,0) N
    Gran. Kwasochłonne 2% (1,0-5,0) N
    Gran. Segmentowane 52% (40,0-60,0) N
    Gran. Zasadochłonne 1% (0,0-1,0) N
    Limfocyty 38% (15,0-45,0) N
    Monocyty 6% (3,0-8,0) N
    Limfocyty atypowe 1%
    Sód 142mmol/l (136-145) N
    Potas 4,78mmol/l (3,50-5,10) N
    Wapń całkowity 2,44 mmol/l (2,10-2,55) N
    Fosfor nieorganiczny 1,55mmol/l (0,95-1,65) N
    Magnez 0,80mmol/l (0,70-0,91) N
    Witamina B12 322,00pg/ml (197,00-771,00) N
    Żelazo 75,0 µg/dl (33,0-193,0) N
    Kreatynina 0,97 mg/dl (0,70-1,20) N
    eGFR >60 ml/min/1,73m2
    Glukoza 91,30mg/dl (70,00-99,00) N
    Cholesterol całkowity 111,00mg/dl (115,00-190,00) L Niski
    Cholesterol HDL 47,40mg/dl
    Cholesterol nie-HDL 63,60mg/dl
    Cholesterol LDL 47,60mg/dl
    Trójglicerydy 80,00mg/dl 150,00 N
    RF <10 IU/ml (0,00-14,00)
    TSH 4,530µIU/ml (0,510-4,300) H Podwyższony
    FT3 4,74pg/ml (2,53-5,01) N
    FT4 1,46ng/dl (0,98-1,63) N
    Testosteron 437,00ng/dl (28,00-1 110,00) N
    Witamina D metabolit 25(OH) 28,40 ng/ml
    Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgG < 5,0 AU/ml
    Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgM 4,0 AU/ml

    1. Pepsi Eliot 3 września 2019 o 13:30

      Za niski metabolit witaminy D, B12 też niskie. Lekarz stwierdził niedoczynność tarczycy?
      Testosteron jak u 40 latka, nie wiem, czy to dlatego, że jest jeszcze dzieckiem? Nie mam wiedzy akurat w tym temacie, może to standard, że dopiero wzrośnie jak będzie miał 18 lat

      Trzeba by zbadać dodatkowo przeciwciała tarczycowe, kwas foliowy, homocysteinę i ferrytynę. Jego waga, wzrost? Ma nadwagę?

  6. kathi_m 3 września 2019 o 13:48

    Jest wysportowany, pływa i trenuje sztuki walki. wzrost 176, waga 63. Nie choruje. Zleciłam mu sama te badania tak profilaktycznie, bo ostatnio u wielu znajomych dzieci źle się dzieje ze zdrowiem. Odkąd 2 lata temu przestał „zawodowo” pływać w klubie pływackim to nie robiłam mu żadnych badań.

    1. Pepsi Eliot 3 września 2019 o 14:02

      tak naprawdę to TSH jest dość wysokie, chociaż wolne F3 i F4 w normie

  7. kathi_m 3 września 2019 o 14:14

    już sprawdziłam u lekarza testosteron, ze jest OK. Zrobię mu te przeciwciała tarczycowe i pozostałe co napisałaś. A jak mam suplementować D3+K2 i B12? czy coś mu jeszcze teraz zacząć podawać od jesieni?

    1. Pepsi Eliot 3 września 2019 o 19:26

      D3 z K2, zawsze magnez łącznie z robieniem z chlorku magnezu oliwy magnezowej i smarowania kostek, łydek, nadgarstków, troszkę soli epsom do wieczornej kąpieli, czy tylko do moczenia stóp, możesz mu podawać co drugi dzień do śniadania 1 Greens & Fruits TiB, oraz 1 Omega 3 TiB po sniadaniu, przyt D3 z K2.

  8. kathi_m 3 września 2019 o 21:44

    Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *