logo2
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
82 956 741
185 online
31 248 VIPy
Reklama

shape-shake-420g-tib-

SHAPE SHAKE TiB

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum
  • Podstawowa suplementacja przy Hashimoto i taka trochę większa, cz III

    4955329_hashimoto-contemporarys-summer-group-show_t198a722d

    Podstawowa suplementacja przy Hashimoto i taka trochę większa, cz III

    PODSTAWOWA suplementacja przy Hashimoto obejmuje 6 najważniejszych suplementów związanych z zapobieganiem przewlekłym stanom zapalnym.

    Witamina D3

    Badanie 25(OH)D obowiązkowe i suplementacja (zwykle niezbędna, należy utrzymywać poziom około 60 – 70, czyli zawsze w drugiej połowie normy, a przy raku nawet w granicach 90). D3 przyjmujemy w protokole z K2.

    Aby uzyskać dostęp do pozostałej części tekstu zaloguj się!

    Jeśli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się i ciesz się nieograniczonym dostępem do wszystkich postów.

    Wszystkie problemy z rejestracją oraz logowaniem prosimy kierować na informatyk@pepsieliot.com


    Powiązane artykuły

    Komentarze

    1. artgips7 30 października 2017 o 18:34

      Sól?

    2. overthemoon 31 października 2017 o 15:00

      Pepsi, mam ze sklepu TIB różne suplementy, chcę Cię prosić o radę w prywatnej wiadomości. Czy e-mail podany na końcu tego artykułu jest aktualny, czy muszę pisać jednak przez formularz z zakładki – kontakt?

      1. Pepsi Eliot 31 października 2017 o 17:55

        to nie ma znaczenia i tak wszystko dojdzie do mnie, http://www.pepsieliot31@gmail.com

        1. overthemoon 31 października 2017 o 18:02

          ok, dziękuję, napiszę e-maila.

    3. artgips7 31 października 2017 o 17:26

      Czy mogę liczyć na odpowiedź?

    4. artgips7 2 listopada 2017 o 21:55

      A co jak Hashimoto zostało wywołane boreliozą ?

      1. Pepsi Eliot 2 listopada 2017 o 22:03
      2. grzegorzadam 2 listopada 2017 o 22:56

        Masz pewność?
        Sól jest jednym z elementów.

    5. artgips7 2 listopada 2017 o 22:30

      Dziękuję

    6. artgips7 2 listopada 2017 o 23:35

      Biorę od ponad tygodnia 3x dziennie po 5g soli i zaczyna ruszać żołądek bowiem zaczyna się odbijać oraz zaczyna palić zgaga – wspomnę ze nie mam wogóle kwasu solnego

      1. grzegorzadam 3 listopada 2017 o 08:51

        Dobry pomysł.
        Jak to nie masz kwasu?! IPP ?

    7. artgips7 3 listopada 2017 o 13:00

      Tak IPP brałem ponadto podczas 3-dniowego testu z sodą nie odbiło się wogóle

      1. grzegorzadam 3 listopada 2017 o 14:14

        Chyba dziwne nie jest.
        Jak ma wyjść test z kwasem, jak likwidujesz go IPP ?
        Odstaw to na kilka dni chociaż i wtedy test.
        Inaczej to nie ma sensu.

    8. artgips7 3 listopada 2017 o 17:23

      IPP brałem półtorej roku temu – teraz jestem po 4 postach w tym 1 bezwodnym 11 dniowym

      1. grzegorzadam 3 listopada 2017 o 19:08

        IPP brałem półtorej roku temu”

        Co napisałeś wyżej?

    9. artgips7 3 listopada 2017 o 19:11

      To znaczy że nie mam już nic wspólnego z medycyną akademicką od półtorej roku

    10. grzegorzadam 3 listopada 2017 o 22:28

      Tak IPP brałem ponadto podczas 3-dniowego testu z sodą nie odbiło się wogóle”

      kIEDY TO BYŁO?
      bo nie mogę zrozumieć.

    11. artgips7 4 listopada 2017 o 10:09

      Padło pytanie powyżej czy brałem IPP – tak brałem przez lata. Przez ostatnie półtorej roku nie biorę. Natomiast podczas testu 3 dniowego z sodą wykonanego 3 miesiące temu – nie odbiło się wogóle

      1. grzegorzadam 4 listopada 2017 o 11:15

        Natomiast podczas testu 3 dniowego z sodą wykonanego 3 miesiące temu – nie odbiło się wogóle”

        Teraz o tym piszesz, nie można tego zgadnąć.

        ”Przez ostatnie półtorej roku nie biorę. ”
        ”Tak IPP brałem ponadto podczas 3-dniowego testu z sodą nie odbiło się wogóle”

        To nie bierzesz od 3 miesięcy, a nie 1.5 roku.
        Tym bardziej w trakcie testu.

    12. em. 5 lutego 2018 o 20:00

      Pepsi, znasz może temat zanikowej niedoczynności tarczycy? znane jako d’ort thyroid? w polsce nikt z lekarzy o tym nie mówi. parę dni temu miałam pierwszą wizyte u endoktrynologa i nic mi właściwie nie powiedziała oprócz tego, że z tarczycą będzie się coś dziać, ale mam przyjść za 3mce i jak będzie gorzej to wtedy przepisze mi leki. dopiero jak wyszłam z gabinetu zobaczyłam, że na usg jest informacja, że objętość mojej tarczycy wynosi niecałe 8 ml, a z tego co mówi mi google to jest za mało. myślisz, że jakimiś suplami da się ją wspomóc?

    13. overthemoon 30 lipca 2018 o 07:49

      Hej Pepsi, biorę spiruline TiB 5 tabletek i chlorelle TiB (dawkuję stopniowo, teraz jestem na 3 tabl. dziennie) i B12 TiB 1 tabl. D3 TiB tez biore. Czy przed badaniem B12, żelaza, kw. foliowego i ferrytyny powinnam odstawić na kilka dni algi i B12? W kwietniu poziom ferrytyny miałam 21,9 ng/ml normy 10 – 291. Teraz chce zbadać ponownie. Dziękuję 🙂

      1. Pepsi Eliot 30 lipca 2018 o 08:17

        odstaw na wszelki wypadek, tam (w algach) są wprawdzie analogi B12 nieprzydatne dla człowieka, ale może to jakoś przekłamać wynik

        1. overthemoon 11 sierpnia 2018 o 21:10

          Hej Pepsi, dziękuję za poprzednią odpowiedz. Poproszę Cię jeszcze o radę:
          Mam wynik żelaza: 103 μg/dl norma: 37 — 145.
          Witamina B12 385 pg/ml norma: 211 — 911. Już widzę, że za mało.
          Ferrytyna 14,9 ng/ml norma: 10 — 291. A w kwietniu ferrytynę miałam 21,9 ng/ml – to samo laboratorium. Dlaczego spadła, zamiast rosnąć? Chyba trochę za wysoko żelazo, okresy mam 5-6 dni – mocne. Czy wynik ferrytyny wskazuje jednak, że z żelazem u mnie słabo?
          biorę spiruline TiB 5 tabletek i chlorelle TiB (dawkuję stopniowo, teraz jestem na 3 tabl. dziennie) i B12 TiB 1 tabl. D3 TiB tez biore. Piję Ashwagandhe TiB. Nie jem mięsa żadnego od kilkunastu lat, jajek od 1,5 roku też nie. Czy brać B12 więcej? Wrócić do jaj? Dziękuję!

          1. Pepsi Eliot 12 sierpnia 2018 o 00:08

            przy niskiej ferrytynie, poziom żelaza nie ma znaczenia. Tak żelazo spadło, ale co miesiąc masz coś na kształt krwotoku. B12 podnieś, zbadaj jeszcze kwas foliowy i homocysteinę. A jaki masz poziom 25(OH)D?

            1. overthemoon 12 sierpnia 2018 o 17:12

              Hej Pepsi, dziękuję, jednym zdaniem wyjaśniłaś mi wszystko 🙂
              25(OH)D w listopadzie 2017 miałam 34,70ng/ml. Wiem, że jeszcze za mało. Niedługo znów zbadam, jak skonczę zapasy D3 TiB. Kwas foliowy i homocysteinę też zbadam. Szkoda, że już w sklepie nie ma B12 TiB w tabletkach 🙁 niedługo skończę opakowanie.
              Będę ratować się algami i kupię jarmuż TiB.
              Dziękuję, że piszesz, ten blog to skarbnica wiedzy, a ja bardzo lubię tu zaglądać 🙂

            2. Pepsi Eliot 12 sierpnia 2018 o 21:08

              Zmiana przepisów, teraz takich dawek nie można nazwać suplementem, tylko lekiem, ale będziemy mieli nowe, mniejsze dawki w 1 tabletce, czy kapsułce.

            3. overthemoon 13 sierpnia 2018 o 07:24

              ok, rozumiem. To bardzo dobra wiadomość, że będą nowe B12 w Twoim sklepie 🙂

            4. Pepsi Eliot 13 sierpnia 2018 o 08:24

              tak, dostosowane do obecnych norm

            5. overthemoon 24 sierpnia 2018 o 20:25

              Hej Pepsi,
              pisałam wcześniej i za Twoją radą zrobiłam badanie kwasu foliowego: 17,28ng/ml. Normy: 4,60-18.70.
              Homocysteina: 6,60 μmol / l. Lab podaje normy < 12 z suplementacją folianami i < 15 bez suplementacji. Biorę Spirulinę 5 tabl. i chlorellę 2-3 tabl. i B12 teraz 2 tabl. i Ashwagandhe TiB. Kończę też opakowanie D3 TiB.
              Mam niską ferrytynę: 14,9 ng/ml norma: 10 — 291.
              Wynik żelaza: 103 μg/dl norma: 37 — 145.
              Witamina B12 385 pg/ml norma: 211 — 911.
              25(OH)D w listopadzie 2017 miałam 34,70ng/ml.
              Nie jem ryb i mięsa. Nie chcę rezygnować z alg. Chcę wzmocnić włosy, bo mimo dobrych genów, osłabiły się w ostatnich miesiącach, dlatego zaczęłam szukanie przyczyny od ferrytyny. Ale czy kwas foliowy nie jest już zbyt wysoko?

            6. Pepsi Eliot 24 sierpnia 2018 o 23:59

              jest w normie, ale już nie ma po co brać, tym bardziej że homocysteina jest ok.

    14. overthemoon 25 sierpnia 2018 o 20:51

      Dziękuję 🙂 dobrze rozumiem, że alg mam nie brać? a jeśli zmniejszę dawkę spiruliny i chlorelli TiB? Nie chcę z nich rezygnować, chlorella TiB jest pyszna 🙂 mogłabym jeść jak cukierki, ale się powstrzymuję. A tak już poważnie, to chcę brać dalej algi dla zdrowia.

      1. Pepsi Eliot 25 sierpnia 2018 o 22:29

        jeśli masz na nie alergie, wtedy masz nie brać

    15. Kaa 16 września 2018 o 07:35

      Hej Pepsi❤wiem,ze temat sie przewijał miliony razy ale zdania widze podzielone…czy do kuracji 4 szklanek moge dołączyc kuracje WU?odpuscilam narazie 4 szklanki na rzecz WU ale ponieważ jem w okienku tylko dwa posiłki więc WU tez przyjmuje tylko dwa razy dziennie ale biegam po niej jak szalona więc zależałoby mi,zeby to połączyc bo czuje taka potrzebe?

      1. Pepsi Eliot 16 września 2018 o 07:45

        można łączyć kuracje, wu to kuracja, a tak naprawdę 4 szklanki to model życia <3

    16. floralola 15 grudnia 2018 o 10:12

      Hej Pepsi,
      na wstępie dziękuję, że prowadzisz tego bloga, dzielisz się swoją wiedzą i pomagasz odmienić życie.

      Mam 28 lat a od paru lat jestem diagnozowana na różne sposoby (m.in. tachykardia, psychika, problemy z jelitami), ilość badań niezliczona. Swoją drogą to zabawne, że w 99% lekarze przez swoje specjalizacje nie patrzą na człowieka jak na jeden organizm i łatwiej im idzie przepisanie recepty niż szukanie przyczyny (to po to są studia medyczne?).

      Po odbytej terapii uznałam, że psychicznie jest ze mną dobrze i zaczęłam uprawiać sport – tętno zmalało, a dzięki ashwagandzie, witaminie D (miałam niedobór), melisie i olejku z lawendy zaczęłam spać jak dziecko. Ale coś cały czas było nie tak i po lekturze Twoich artykułów wykonałam badania na tarczyce z myślą, że to może ona robi mi kuku. Parametry wyszły bardzo dobrze, jednak USG pokazało guzki. Natrafiłam na fajnego lekarza, chce dociekać dalej (sprawdzić insulinoodporność, gluten, inne hormony).

      …i teraz przejdę do meritum mojego komentarza… dostałam przepisany jodid 100 (jodek potasu) do brania 3x w tygodniu. Przyczyną takich zmian guzkowych wg Pani doktor może być właśnie niedobór jodu. Próbowałam zrozumieć, czym się to różni w praktyce od płynu lugola (poza sposobem podawania), podpytywałam nawet panią w aptece ale nadal nie rozumiem. To ten szkodliwy jod, co niszczy tarczyce?

      Od paru lat mam też stale podwyższoną temperaturę (37-37,5) przy zmęczeniu nawet wyższą, jak rozumiem to też może być związane z tarczycą i powinnam skupić się na diecie i suplementacji? (w badaniach krwi OB i CRP cały czas są nieco ponad górną granicę).

      Pozdrawiam, Ola

      1. Pepsi Eliot 15 grudnia 2018 o 13:46

        to nie jod, który niszczy tarczycę. weź mój darmowy e-book o jodzie i hormonach , ale musisz się zapisać do strefy VIP
        inne porady:

        Zrób te badania https://www.pepsieliot.com/lista-podstawowych-badan-ktore-pomoga-ci-ruszyc-ze-skrzyzowania/

        Zalecania suplementacja
        Przed śniadaniem:
        Zaczynasz dzień od oczyszczająco/odżywiającej kuracji 4 szklanek 
        https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/

        Do śniadania:
        1 cynk do śniadania https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2184-zinc-22mg-120kaps-gg–5060040827116.html?search_query=cynk&results=31  wraz z 1 tabletką Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html
        cynk jest antagonistą miedzi, możesz nosić bransoletkę i/albo jeść suszone owoce, daktyle, rodzynki

        Po śniadaniu:
        Bierz 3 tabletki D3 TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/57-vitamin-d3-1500iu-100tabl-tib–5905344040130.html?search_query=D3&results=7 i 1 K2 G&G, https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/3674-high-strength-vitamin-k2-30kaps-gg–5060040820261.html?search_query=K2&results=6
        i 1 Omega 3 TiB (czekamy na dostawę)  https://thisisbio.pl/zdrowe-tluszcze/16-omega-3-60kaps-tib-5905344040048.html , ale zamiast tego możesz do 4 szklanki (tych sprzed śniadania) z kuracji 4 szklanek dodać jeszcze kopiatą łyżkę Hemp Protein This is BIO https://thisisbio.pl/konopie-hemp/138-hemp-protein-100-organic-210g-this-is-bio-5905344040215.html

        Badanie 25(OH)D za 2 miesiące, na 5 dni przed badaniem odstaw suplementy z D3, oraz Greens& Fruits TiB i wtedy dobiorę Ci precyzyjniej D3.

        Popołudniu:

        Bierz 100 mcg selenu dziennie, 
        czyli 1/2 kapsułki  https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2176-selenium-200mcg-120kaps-gg-5060040820971.html?search_query=selen&results=20
        Selen (nie łącz wyizolowanego selenu z cynkiem, bo też są antagonistami, co jest dziwne, bo w naturze występują często razem w pokarmach, ale natura rządzi się innymi prawami), ale bierz go z 1 naturalną witaminą E G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2530-vitamin-e-400iu-natural-bursztynian-120kaps-gg–5060040826713.htmljest jeszcze druga tej firmy, też naturalna
        i 1 C 1000+ TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/58-vitamin-c-1000-50tabl-tib-254475917206.html, np. około godziny 17.

        KALIBRACJA (wykonujesz ją w razie nasilenia stanów zapalnych nie częściej niż 1 raz w miesiącu)
        kalibracja kwasem askorbinowym https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/1685-witamina-c-kwas-l-askorbinowy-170g-tib-254475917398.html, na podstawie protokołu witaminowego dr. Cathcarta:
        Idziesz do sklepu o nazwie Hipermarket i kupujesz dużo (4 kg, lub więcej) pomarańczy. W Lidlu są bio. Następnie wyciskasz (może być ręczna wyciskarka) z nich sok. Na każde pół szklanki dodajesz łyżeczkę kwasu askorbinowego. Podajesz ten specyfik osobie co pół godziny aż do wystąpienia biegunki. To jest właśnie ten próg jelitowy. Cała sztuka polega na systematycznym dozowaniu witaminy C z sokiem co 20-30 minut, ponieważ jest to okres pół-rozpadu.
        Następnie należy przyjmować codziennie ok. 2 gramy kwasu askorbinowego TiB, lub 1 Witamina C 1000 + TiB

        Jod
        Przy selenie konieczne jest branie jodu pierwiastkowego.
        Należy dla bezpieczeństwa podawać płyn Lugola ( w aptece) przez skórę robiąc plamę o średnicy około 3 cm z 2-3 kropel płynu Lugola i ponowić po całkowitym wchłonięciu (czyli gdy zniknie brązowa plama)
        albo bierz Kelp BIO G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2177-organic-kelp-120kaps-gg-5060040821770.html?search_query=kelp&results=5
        dodajesz pół łyżeczki do 4 szklanki w kuracji 4 szklanek 

        Bierz probiotyki
        https://thisisbio.pl/trawienie/3522-probio-forte-60kaps-amix–8594060004983.html?search_query=probiotyki&results=2
        Jeśli nie decydujesz się na kurację 4 szklanek, która zawiera w sobie szklankę z magnezem i tak powinnaś brać magnez.

        Magnez
        MAGNEZ jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania jodu
        np. chlorek magnezu TiB https://thisisbio.pl/cialo-twarz/2165-chlorek-magnezu-900g-tib–254475917428.html łyżeczka do szklanki wody z cytryną w godzinach rannych. Gdyby okazało się , że Cię rozwalnia bierz łyżeczkę jabłczanu magnezu TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2494-jablczan-magnezu-90g-tib-254475917442.html

        Bierz chlorellę, albo stosuj właśnie terapię 4 szklanek, tam w 4 są algi
        Terapia oczyszczająca i odżywiająca 4 szklanek. https://www.pepsieliot.com/prosta-terapia-4-szklanek-czyli-codzienny-rytual-oczyszczania-ciala/ Jeśli nie brałaś nigdy alg, do 4 szklanki zacznij 4 greens This is BIO brać od 1/4łyżeczki i sukcesywnie zwiększaj o 1/4 łyżeczki. Jeśli nie masz  bio zielonych liści, do 4 szklanki dodawaj Kale(jarmuż ) This is BIO, lub szpinak This is BIO. 

        Nie denerwuj się byle czym, rozważ jakieś suplementy na nadnercza, dlatego na już zalecam kurację do śniadania 1 Greens & Fruits TiB https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/10-greens-fruits-90tabl-tib-5905344040000.html zawierający bardzo dużo minerałów i witamin, w tym z grupy B., co już zaleciłam na początku.

        Usprawnij pracę jelit, zero wzdęć (pozbądź się dysbiozy – ssij olej kokosowy i przeciekania jelit) – zakwaś żołądek, poniżej prosty test na ilość kwasu w żołądku

        WYPIJASZ 3/4 szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej
        Czasy „odbicia”:
        Jeśli odbije Ci się jeszcze podczas picia mikstury, to nadkwasota. Małe prawdopodobieństwo, ale oczywiście istnieje.
        Jeśli do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
        Jeśli zmieścisz się w czasie 40 – 90 sek, oznacza to dobre zakwaszenie żołądka
        Jeśli od 90 do 3 minut, to słabe (im bliżej 3 minut, tym gorzej)
        Jeśli nie bekniesz powyżej 180 sek lub wcale, co się też zdarza, yyy … nie jest dobrze.
        Co robić więc?
        PICIE rozwodnionego soku z cytryny lub octu jabłkowego, lub wprowadzenie tak zwanego „gorzkiego trawienia” zwykle dobrze sprawdza się w łagodnych przypadkach niedokwasoty.
        Słabo zakwaszony żołądek plus nietolerancja glutenu zwykle jest przyczyną przeciekania jelit. Nie dopuść do tego, bo skutkiem tego mogą być choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *