logo2
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
91 582 527
273 online
32 004 VIPy
Reklama

MACA 100% ORGANIC This is BIO
TWOJA
ENERGIA I RÓWNOWAGA
HORMONALNA

girl/ pepsieliot.com

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum

Powód toksyczności witaminy B6, gdy nawet nie zbliżyłaś się do suplementu

banan/ pepsieliot.com

Czyli o zadziwiającym efekcie braków niektórych witamin.

Toksyczność witaminy B6, czyli pirydoksyny, jest zjawiskiem, które może wystąpić nie tylko u osób, które przyjęły za duże dawki B6, ale także u osób, które yyy … wcale jej nie suplementowały.

Rozwiązanie w przypadku osób, które przyjęły zbyt dużą dawkę tej witaminy jest proste: wystarczy przerwać jej stosowanie. Kiedy jednak nadmierne stężenie witaminy nie wynika bezpośrednio z jej suplementacji, odpowiedź może nie być równie oczywista.

B6 nie jest typową witaminą rozpuszczalną w wodzie.

Owszem, jest jedną z witamin z grupy B, jednak w przeciwieństwie do większości rozpuszczalnych w wodzie witamin, których nadmiar ciało po prostu wydala z moczem, niekoniecznie dotyczy to witaminy B6. Jej nadmiar z kolei prowadzi do bolesnych symptomów takich jak neuropatia obwodowa.

Witamina B6 oczywiście jest witaminą bardzo istotną, gdyż jest niezbędna dla wielu funkcji w ciele. Relacja witaminy B6 ze stanami zapalnymi, a także jej kluczowa rola w pobieraniu magnezu, to tylko dwa powody, dla których ważne jest, aby dbać o jej odpowiedni poziom. Wiadomo też, że jej braki są ściśle powiązane z wysokością prolaktyny.

Niektóre pokarmy wydają się szczególnie korzystne przy podwyższonym poziomie prolaktyny i rzeczywiście zawierają więcej witaminy B6, takie jak ziemniaki, banany, dziki łosoś, kurczak zagrodowy i szpinak.

Jak dużo B6 to w takim razie za dużo?

Tu pojawia się zagwozdka, bo zależy to w całości od potrzeb Twojego ciała. Niektórzy ludzie mają tak duże zapotrzebowanie na B6, że nawet dawki w górnej granicy zapotrzebowania nie są dla nich wystarczające. Inni z kolei odnotowują wysoki poziom zaledwie przyjmując B6 z diety albo najzwyklejszej multiwitaminy.

Bywa, że właśnie te osoby doznają skutków ubocznych czegoś wręcz przeciwnego, a nie jak sądzą faktycznej toksyczności pirodyksyny!

Badania krwi?

Są badania krwi, znane po prostu jako test witaminy B6 i niewymagające specjalnego przygotowania, ale zalecane do zrobienia na czczo. Niestety, właśnie te badania krwi mogą być niezrozumiałe i mylące.

Niski poziom B6 rzeczywiście oznacza dokładnie to, co powinien, czyli nie przyjmujesz wystarczająco dużo B6 i możesz potrzebować przyjmować jej więcej z diety i suplementów. Normalny poziom jest zazwyczaj po prostu w porządku i nie trzeba podejmować dodatkowych działań.

Natomiast.

Wysoki poziom B6, pod warunkiem, że nie przyjmujesz wysokich dawek B6, oznacza właściwie, że masz yyy … niedobór tej witaminy

Za dużo B6, a jej toksyczne właściwości

Jednym z powodów wysokiego poziomu witaminy B6 jest przyjmowanie nadmiernej dawki tej witaminy. Praktycznie wszystkie multiwitaminy i kompleksy witamin z grupy B zawierają B6. Najczęściej jednak zawarte w nich dawki są za niskie aby powodować toksyczny efekt, chyba że pojawiają się inne problemy.

Przyjmuje się, że bezpiecznie jest 200-500 mg (optymalnie 300 mg) dziennie w dawkach podzielonych (badanie), ale toksyczność może pojawić się najczęściej przy poziomach w okolicy 1000 mg.

Jeśli przyjmujesz B6 w postaci suplementów i masz jej wysoki poziom, najbezpieczniej będzie czasowo przestać przyjmować suplement witaminy B6.

A wysoki poziom B6, gdy nie przyjmujesz wysokich dawek B6?

Jeśli masz wysoki poziom B6 i nie przyjmujesz suplementów, problemem może być gen MTHFR.

Gen MTHFR może czynić ludzi szczególnie podatnymi na niedobór witamin B12, kwasu foliowego i witaminy B6. Jak na ironię, w tym przypadku poziomy tych witamin z grupy B będą wysokie mimo ich właściwego deficytu. Dzieje się tak dlatego, że witaminy gromadzą się w krwiobiegu, gdzie są mierzone w trakcie badania. Nie mogą one jednak dostać się do komórek, czyli tam, gdzie są potrzebne.

Z tego powodu rozwiązaniem dla osób, które przyjmują niewiele lub nie przyjmują witaminy B6, a mają jej wysoki poziom, jest zbadanie genu MTHFR. Jeśli wynik jest pozytywny, niezbędna jest suplementacja tych witamin w odpowiedniej postaci, która może być przetworzona przez organizm.

W przypadku doświadczania toksyczności witaminy B6, aktywną formą odpowiednią dla osób z mutacją genu MTHFR, będzie P5P, czyli 5′-fosforan pirydoksalu. Z kolei aktywną formą B12 jest metylokobalamina. Formy te mogą być przetwarzane przez organizm w taki sposób, że dostają się do komórek. Tam można je wykorzystać w niezbędnych procesach zachodzących w ciele.

Co to jest 5′-fosforan pirydoksalu?

Aktywna forma witaminy B6 to 5′-fosforan pirydoksalu lub P5P

W żywności lub większości suplementów witamina B6 znajduje się w jednej z trzech postaci: chlorowodorku pirydoksyny, pirydoksalu lub pirydoksaminy. Wewnątrz ciała te formy B6 muszą być przetworzone przez wątrobę na aktywną formę P5P. Niskie wskaźniki konwersji z nieaktywnych na aktywną formę witaminy B są stwierdzane szczególnie u osób z zaburzoną czynnością wątroby, mutacją genu MTHFR, celiakią, osobami starszymi i dziećmi z autyzmem. Przez spożywanie witaminy B6 w aktywnej formie P5P konwersja nie jest już konieczna, a pełne korzyści są dostępne natychmiast po wchłonięciu.

Reklama

Tu znajdziesz doskonałą Witaminę B6 G&G w aktywnej formie 5′-fosforan pirydoksalu w kompleksie z Witaminami B1, B2, magnezem i cynkiem w wegańskiej kapsułce.


Wysoki poziom B6 zmniejszy się do normalnego kiedy odpowiednia dawka P5P będzie przyjmowana przez jakiś czas.

Rozwiązaniem problemu z toksycznością witaminy B6, jeśli masz mutację genu MTHFR, jest zaprzestanie przyjmowania niemetylowanych form witamin z grupy B i uzyskanie prawidłowych form aktywnych wymaganych przez Twój organizm, takich jak obecne w suplemencie P5P, metylokobalamina B12 i bezpieczny dla osób z mutacją MTHFR metylowany kwas foliowy.

Reklama

Tu znajdziesz wyjątkowo dobre BROKUŁY, 100% organiczne i sproszkowane This is BIO, idealne do 4 SZKLANKI


Ale pamiętaj, że suplementacja kwasem foliowym  jest tylko dodatkowym zabezpieczeniem i nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety, która zawiera sałatę, szpinak, kapustę, brokuły, chlorellę, spirulinę, jarmuż i wiele wiele innych, a zasada jest taka, że gdy coś jest owocem, warzywem, czy algą i jest zielone, to zawiera kwas foliowy. A gdy jesz wszystko, to także znajdziesz go w wątróbce, jajach, ziarnach zbóż.

owocek

Źródło: https://www.easy-immune-health.com/vitamin-b6-toxicity.html

(Visited 4 828 times, 1 visits today)
Pepsi-Eliot Pepsi Eliot
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Powiązane artykuły

Komentarze

  1. ka 5 marca 2019 o 13:01

    Peps, mam pytanie odnośnie terapii 4 szklanek. Uwielbiam ją stosować, czuję się po tym idealnie, ale jest mi bardzo ciężko zdążyć z tym wszystkim rano na czas. Będę do tego dążyć, ale czy mogę stosować 4 szklanki w odstępach w ciągu dnia? Pewnie efekt nie będzie taki, jak na czczo i w ogóle, ale może taki mały kroczek mi pomoże.. 🙁

    1. Pepsi Eliot 5 marca 2019 o 17:20

      lepiej niż nic, ale po odwodnieniu nocnym, jak nie wierzysz zważ się wieczorem i rano, zobaczysz ile wody straciłaś przez noc, a więc po takim odwodnieniu i po głodzie nocnym ta kuracja to życie. Możesz przygotowywać się rano i cały czas mieć przy sobie kolejną szklankę. Przynajmniej 3 wypij rano.

  2. Lils 5 marca 2019 o 18:23

    Nie zjem już dziś nic do jutra do 11. 3 2 1 start.

    1. Pepsi Eliot 5 marca 2019 o 18:30

      trzymam kciuczki

  3. Maja 5 marca 2019 o 18:37

    Czesc Pepsi, bardzo lubie czytac Twojego bloga, codziennie dowiaduje sie czegos ciekawego, robisz super robote:) nie na temat, ale mam pytanie odnoscnie pp, moje okno zywieniowe trwa od 15 do 18, co drugi dzien trening (zwykle silowy) po treningu juz nic bo ciagle czuje lekko wypelniony zoladek po ‚sniadanioobiadokolacji’, czasem klade sie spac z tym uczuciem (zoladek nie jest full pelny tylko wlasnie taki lekko wypelniony), moje posilki obfituja w owoce, kasze, warzywa (kiszona kapusta, mniam), orzechy, rybki, wiem ze nalezy uwazac na orzechy, ryby, ale czuje ze taka dieta mi sluzy i tak wlasnie sobie jem, unikam glutenu i nabialu i przetworzonych. Pije odzywke bialkowa, suplementyje wit c, magnez, jod, wit d.
    Ale do pytania: czy powinnam rozwazyc przesuniecie mojego ‚okna’? Klade sie spac kolo 21-22 i wiem ze nie strawilam jeszcze wszystkiego, czy to w porzadku? Mam czasem takie mysli ze trawie zbyt wolno? Pozdrawiam:)

    1. Pepsi Eliot 5 marca 2019 o 20:18

      nie strawiłaś może wszystkiego, ale długo będziesz pościć. Białko siedzi w trzewiach długo. Gdy dobrze się czujesz, ładnie się odtłuszczasz, to sobie chodź spać z lekko naładowanym brzuchem, głód niekiedy nie pozwala zasnąć

      1. Maja 6 marca 2019 o 16:06

        Dzoeki!

  4. Anna 6 marca 2019 o 10:07

    Stosujemy z mężem post przerywany 2tygodnie i nie tracimy nic na wadze.Ale czuję źe ubrania są luźniejsze .Czy towłasciwe?

    1. Pepsi Eliot 6 marca 2019 o 10:31

      jak wygląda post, i co jecie w oknie jedzeniowym, ile macie lat i ile ważycie, czy jesteście zdrowi, jaki poziom 25(OH)D?

  5. Anna 6 marca 2019 o 19:33

    Jemy dużo surowych warzyw, kasze jaglana ,bulgur, ja staram się nie jeść chleba i mięsa ,jemy trochę owoców ,jabłka grejpfruty i zielone koktajle i suplementujemy się Witaminami .Mój poziom 25(OH)D – 43 mąż 38 .Mamy 59 i 62 lata

    1. Pepsi Eliot 6 marca 2019 o 20:52

      jak długie są okna i w jakich godzinach

  6. Annna 7 marca 2019 o 07:48

    6 godz od 13-19

  7. Anna 7 marca 2019 o 11:30

    Oczywiście żywieniowe pozostałe to post

  8. Pepsi Eliot 7 marca 2019 o 11:52

    Zacznijcie o 10 i skończcie o 16, a jeszcze lepiej idzie chudnięcie 9-15

  9. Kasia B. 8 marca 2019 o 21:10

    Czy osoby, które nie sprawdziły mutacji genu mogą brać zmetylowane formy tak na wszelki wypadek?

    1. Pepsi Eliot 8 marca 2019 o 22:44

      kwas foliowy akurat tak, ale już B12, tutaj zdania są podzielone, ja biorę cyjanokobalaminę i niech awatar sobie metyluje. Ale palacze raczej niech biorą metylokobalaminę, nawet bez mutacji genu.

  10. Ija 14 maja 2019 o 19:45

    Mam 62 lata. Jestem typem mięsnym. Stwierdzone polipy w żołądku. Jestem po Vega teście – wrzesień 2017 i po pół rocznym biorezonansie; zakwaszam żołądek ; test sody – obicie po 2 – 2,5 minutach ,; rano 3 szklanki; co jakiś jakiś czas aplikuję s.o. Rano pH moczu – 6,0 , 7,0 , gorzej w południe ale zdarza się 8,0; od zawsze mam niską ciepłotę ciała – aplikuję pL przeskórnie;na początku brania Niacyny był duuży flasch , teraz troszkę;
    mam problemy z ciągłością snu i zasypianiem.;
    Badanie gen MTHFR: 04. 2019 „ Diagnostyka wariantów genu MTHFR związanych z łagodną hiperhomcysteinemią ; C: 665>t/ P.aLA222Val(C667T) oraz c. 1286A>C/p.Glu429Ala (A 1298C).
    Mutacja c677T : Wykryto. Heterozygota.
    Mutacja A1298C: Nie wykryto.
    Komentarz: Wykryto wariant c. 677C>T (p.Ala222Val) w jednym allelu genu MTHFR. Nie wykryto wariantu c.1298A>C/p.Glu429Ala) genu MTHFR.”
    To suplementuję
    Super Balanced B Complex 50 MG With Nacin
    vitamin B3 Nicotinamide 500 MGW / zamiennie
    vitamin B3 Niacin 100 MG/ zamiennie
    sublingaul vitamin B complex 50 g – niedawno otwarte
    vitamin B6 100 MG
    Zinc ( swanson) 30 mg
    chromium Picolinate (swanson) 200 mg
    OMEGA 3 Tib – 2 tab
    CoQ10 100 mg
    vitamin E 400IU Natural
    Jabłczan magnezu, chlorek magnezu, msm, kurkuma , witamin C, hemp protein (doraźnie ), boraks

    Greens & Frutis, 50 greens – mam jeszcze pół opakowania
    vitamin D3+ K2 ; vitamin D3 – 4 tab, / na receptę : Devikap – 2 opak. po 10 kropelek
    high Strength vitamin K2 – 1 tab.

    brałam : B- complex + vitamin C &E, chromium 200 uG, GlucoHelp 1,33 mg – b. doraźnie,
    coenzyme Q10 60mg, vitamin B-12 500 mcg Puritans Pride’, vitamnin C , chlorellę w proszku ( mam TiB w tabletkach )
    Methylocobalomina vitamin B12 – zostało 25 tab. (swonson ultra), Bitter melon TiB
    na receptę: od lipca 2018 r. witamina B12 WZF m/ml w zastrzykach .

    Chyba ruszyłam ze skrzyżowania ale potrzebuję wsparcia:
    Najpierw wyniki D3 z historią (może komuś to pomoże).
    1. 8 grudzień 2015 r. 25 (OH)D3 – test immunodiagnostyczny in vitro – poziom 7,93 ng/ml (zakres referencyjny: b. poważny niedobór wit.D3 < 5 ng/ml, poważny niedobór wit. D3 5-10 ng/ml, niedobór wit. D – 10 -20 ng/ml, suboptymalny poziom wit. D – 20 -30 ; właściwy poziom wit.D 30-50 ng/ml itd.) .Test zrobiłam po podpowiedzi lekarza poradni chorób metabolicznych.
    2. 12 styczeń 2016 r. po suplementacji (niestety nie pamiętam ile ) wit. D3 metabolit 1,25 (OH) 2 (ICD-9:O87) badanie wykonane metodą CLIA na aparacie LIAISON 45,40 pg/ml zakres referencyjny 25,00 – 86,50) .
    Te dwa badania były zrobione w jednym laboratorium . Pozostałe , do dziś, w innym. Zalecono suplementację i to robiłam ale nie zapisywałam 🙁 .
    3. 25.11.2016 r. (25-OH) -D3 : 37, 6 ng/ml zakres referencyjny: deficyt 150.
    4. 3.03.2017 r. (25-OH) -D3 :37,6 ng/ml, zakres wyżej
    5. 7.04.2018 r. : 38,3 ng/ml
    6. 25.06.2018: 55,1 ng/ml
    7. 29.08.18r. : 50,9 ng/ml
    8. 4.02.19 r. : 43,1 ng/ml
    9. 24.4.19 r. 59,4 ng/ml.
    Historia B12 , kwasu foliowego , homocysteiny;
    1. 17.8.2016 r. 150,0pg/ml zakres referencyjny 187,0 – 883 ,0
    2. 2.11.2016 r : 300,8 pg/ml
    3. 12.05.2017 r.: 300,2 pg/ml
    4. 21.2.2018 r. 203,1 pg/ml ; kwas foliowy: 14,79 ng/ml zakres ref: 3,1 -17,5
    5. 25.6.2018 r. 448,8 pg/ml ; kwas foliowy: 28 ng/ml
    6. 29.08.2018 r. 496,3 pg/ml
    7. 4.02.2019 r. 456,5 pg/ml
    8. 24.04.2019 r. 378,4 pg/ml

    homocysteina
    23.09.2016 r. 8,30 umol/l : zakres referencyjny: 4,44 – 13,56
    8.03.2018 r. 8,5 umol/l zakres referencyjny: 5,0 – 12,0
    26.06.2018 r. 8,2 umol/l jw.
    19.11.2018 r. 8,0 umol/l jw
    4.02.2018 r. 8,4 umol/l jw

    Inne badania zalecone przez gastrologa:
    6.03.23018 r.
    *krzywa cukrowa po obciążeniu 75 g glukozy:
    na czczo 5,1 mml/l zakres ref.: 3,9 – 6,4
    *glukoza po 1h 6,9 mmol/l, po 2 h 6,4
    *Insulina :
    9,81 uU/ml, insulina po 60 min. – 137uU/ml, po 120 min. 43,13 uU/ml

    * P- ciała p/komórkom okładzinowym żołądka APCA ujemny wart. Ref. miano <1:10
    (N71) p-ciała p/czynnikowi wewnętrznemu ujemny , wart. Ref miano <1:10 wskazana obserwacja kliniczna i kontrola.

    *FT3 3,18 pg/ml zakres 2.02 – 4.43
    FT4 1,26 ng/dl zakres 0,93 – 1,70
    TSH 2,13 ulU/ml zakres 0,27-4,20
    P-ciała p/peryksydazie tarczycowej 9,3 IU/ml poza ciążą <34
    P-ciała p/tyreoglobulinie < 10IU/ml poza ciążą < 115
    zalecenie : wit. D 3 4000 j – brałam od PEPESI po 6 000 z K2

    badania ogólne z 21.21.2018
    ALAT 17 U/l Zakres: 5-41 zakres ref 0,00-5.00
    glukoza 4,9 mmol/l zakres: 3.9 – 6.4
    Jony (Na,K): sód 144,0 mmol/l zakres: 136,0 – 145,0 ; potas 4,4 mmmol/l zakres: 3,5 -5.1
    ph MOCZU 6.00
    CRP 2,34 MG/L
    Lipidogram
    cholesterol 6,5 mmol/l zakres 3,2-5,2
    cholesterol HDL1,5 mmol/l zakres od 1,7
    cholesterol LDL 4,0 mmol/l zakres 0,0- 3,5
    trójglicerydy 2,3 mmol/l zakres 0,4 – 1,5

    Morfologia :
    WBC 6,85 10*3/ul zakres 4.00 – 10,00
    RBC 5,08 10* 6/uL „ „ 3,90- 5,20
    HGB 15,40 g/dl ' ' 11,20 – 15,70
    HCT 45,50 % ''' 34,10 – 44,90
    MCV 89,60 fl ''' 79,40 – 94,80
    MCH 30,30 pg ''' 25,60 – 32,20
    MCHC 33,80 g/dl '''' 32,00 – 36,00
    PLT 399,00 10*3/uL '''' 130,00 – 369,00
    RDW – SD 45,30 fL
    RDW-CV 14.20 %
    PDW 11,60 fL
    MPV 10.00 fL
    P-LCR 25.60 %
    PCT 0,40 %

    TSH 2,23 ulU/ml zakres ref. 0.27 -4.20

    OB 04.2018 ; 10 mm po 1 h zakres : 0,00 -20

    Pepsi i Grzegorzuadamie nie wiem czy , któreś z suplementów powinnam odstawić a które zamówić, i co dalej powinnam robić. Radziliście mi uzbroić się w cierpliwość. Czytam , czytam , ale teraz stoję znów na skrzyżowaniu i liczę na Waszą pomoc i podpowiedź. Pozdrawiam. Ija

  11. Viola 23 czerwca 2019 o 02:43

    Pepsi mam pytanie. Czy można przedawkowac witaminy. Wzięłam wczoraj wit b firmy formeds, gdzie sa dość duze dawki i potem green&fruits, mniszek lekarski w tab i omega3, magnez oraz candida stop na bazie grejfruta i czosnku. Czy coś się mogło skumulowac na dużo, bo po jakimś czasie zaczęłam odczuwać szumy w glowie, takie jakieś dziwne uczucie. Czy witaminy można przedawkowac?

    1. Pepsi Eliot 23 czerwca 2019 o 10:28

      wszystko można przedawkować, ale nie łącz G&F z innym komplexem B , jak już masz tamten, to bierz co drugi dzień nasz, co drugi tamten. Myślę, że przy niski m ciśnieniu jeszcze Ci spadło od czosnku , czosnek nie jest dobry dla niskociśnieniowców i stąd te szumy

  12. Viola 23 czerwca 2019 o 06:49

    Dodam, że moje ciśnienie po wzięciu tych witamin 90/70 a tętno 53. Czy witaminy obniżają tętno bo ciśnienie raczej takie mam często i czy witaminy mogą w ogóle wpływać na jakieś zmiany ciśnienia wewnatrzczaszkowego bo całą noc czułam dziwny niepokój i rozpieranie w głowie szczególnie tak pomiędzy uszami.

    1. Pepsi Eliot 23 czerwca 2019 o 10:26

      Nie znam takich przypadków, idź pobiegaj, bo masz tętno wymarzone dla biegacza. Jeśli chodzi o takie uczucie w głowie, w dużej ilości przypadków jest związane z kręgosłupem szyjnym. Zapewne wkradła też się nerwica lękowa, bo boisz się witamin. Ale nie mówię tego na 100%, nie wiem, nie jestem lekarzem, nie znam Twoich badań.

  13. Viola 23 czerwca 2019 o 20:25

    Dziękuję bardzo, z tym czosnkiem nie wiedziałam, dziękuję po stokroć 🍓🍍

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *