Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
216 368 911
106 online
42 279 VIPy

Test temperatury bazowej. Prosty domowy sposób na test pracy Twojej tarczycy

Dlaczego dzisiaj nie można polegać na badaniach laboratoryjnych tarczycy?

Dlaczego w ogóle badać hormony tarczycy?

To bardzo dobre pytanie. 

No i dlaczego badanie krwi pod kątem tarczycy jest niekompletne? 

Też słuszna uwaga.

Badanie TSH i hormonów tarczycy NIE JEST WYSTARCZAJĄCE. 

TSH jest najbardziej powszechnym badaniem.

To tak naprawdę jedyne badanie, które na bank zleci Ci lekarz żeby sprawdzić czy masz niedoczynność, czy nadczynność tarczycy.

TSH to Thyroid Stimulating Hormone produkowany przez przysadkę mózgową, który sygnalizuje tarczycy produkcję hormonów. 

Powszechne twierdzenie jest takie, że jeśli TSH wzrasta, to znaczy, że Twój organizm potrzebuje więcej hormonów tarczycy i tarczyca nie nadąża z produkcją hormonów tarczycy. 

Polecam Ci wysokiej jakości suplement w ciemnym szkle  Selen TiB
W najbardziej naturalnej dla Twojej tarczycy formie, czyli selen plus aminokwas, selenometionina!


Test temperatury bazowej

TSH nie zależy tylko od funkcjonowania tarczycy, bo są też inne zmienne, które mają wpływ na TSH

Co ma ogromny wpływ na TSH?

Żadne zdziwko, że to wiek i stres.

I nawet w ciągu jednej nocy TSH może znacznie się zmienić!

Ważne!

STRES PRZEWLEKŁY WPŁYWA NA OGRANICZENIE! TSH, infekcje, poziom cukru we krwi, zwiększony poziom FT4.

Poziomy referencyjne są niedokładne, czytaj nieodpowiednie. 

W 2003 w Stanach było od 0,5 do 5. 

Teraz w Stanach jest od 0,3 – 3. 

Dzisiaj w Polsce zakres normy TSH wynosi od 0,32 do 5,0 mU/l dla osoby dorosłej.

Ten stary model amerykański został dopasowany do tego że około 5% miało niedoczynność. 

W nowszym modelu około 20% społeczeństwa ma niedoczynność, a tak naprawdę aż 50% społeczeństwa ma niedoczynność, bo PRAWIDŁOWY POZIOM TSH POWINIEN BYĆ OKOŁO 1 LUB PONIŻEJ. 

Jest dużo badań to potwierdzających, że większość ludzi nie czuje się lepiej do momentu kiedy TSH nie ustabilizuje się na poziomie około 1 

Dr Broda Otto Barnes udowodnił, że niedoczynność tarczycy jest przyczyną chorób serca. 

Badania pokazują, że TSH powyżej 1,5 (bez leków) zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, a co za tym idzie, ryzyko odłożenia widelca z tego powodu.

Czyli TSH poniżej 1,5 jest niezbędne do ochrony przed chorobą wieńcową. 

Jeżeli TSH jest powyżej 1,5 – 2  już jest znakiem, że Twoja tarczyca nie funkcjonuje optymalnie i jest to znak że masz niedoczynność i zwiększa się ryzyko różnych chorób z tych najmniej fajnych.

A jeśli masz poziom TSH poniżej 1,5-2, to wcale nie wyklucza niedoczynności, może świadczyć o większym stresie, i trzeba to dalej badać. 

Niektórzy lekarze zażądają pełnego panelu tarczycowego, aby lepiej ocenić działanie tarczycy. 

Ale nawet to powoduje yyy … problemy. 

Mierzenie dodatkowo T3, T4, rT3 i przeciwciał …

Owszem, daje lepszy obraz, ale to tylko obraz na dany moment.

Bo te hormony tarczycy fluktuują nawet w ciągu dnia.

Szczególnie jeśli narażasz się na stres, zdarza się nawet, że TSH skacze yyy … powyżej 100! 

A na już zdradzam, że naturalna witamina E, przede wszystkim ona, oraz niezbędna witamina A czynią cuda!

Kapitalny, przebogaty suplement, idealnie wzajemnie skomponowany,
minerały, witaminy (W TYM NATURALNA E!, oczywiście A, w tym też jako Betakaroten), wyciągi z ponad 50 owoców, warzyw  i ziół

1 opakowanie wystarcza na 3 miesięczną suplementację!

Polecam wypasionego Greens & Fruits TiB


Taki panel badania nie odpowiada na podstawowe i najważniejsze pytanie:

Jak dużo hormonu tarczycy trafia do Twoich komórek i jak dużo Twoje komórki faktycznie go wykorzystują?

Nie możesz więc bazować jedynie na panelu tarczycowym aby poznać działanie hormonów  tarczycy

Lecz możesz go wykorzystać aby mieć szerszy obraz i zobaczyć gdzie faktycznie może przyczajać się problem. 

Przykładowo:

Normalne/wysokie T4 i niskie T3

Oznacza, że hormon tarczycy nie jest prawidłowo przekształcany w wątrobie, czyli że jest problem ze ścieżką przekształcania hormonu tarczycy a nie samą tarczycą i że TRZEBA SIĘ SKUPIĆ NA WĄTROBIE. 

Niskie T4 i wysokie/normalne TSH

Oznacza, że tarczyca jest blokowana i nie może wydzielać hormonów np. w związku z dominacją estrogenową lub wysokim poziomem PUFA lub glukozy we krwi. 

Mega częste przypadki, raczej ignorowane przez przeciętnie zaangażowanego w nowe myślenie, lekarza.

Podsumowując problem z panelem tarczycowym:

Poziomy referencyjne NIE SĄ WYSTARCZAJĄCE by dokładnie określić o co chodzi 

Akceptowalne poziomy powinny wyglądać tak:

T4 – ok. 1,3 

T3 – ok. 3,8

Ale na to też trzeba patrzeć subiektywnie, ponieważ możesz mieć taki normalny panel tarczycowy, a i tak mieć niedoczynność. 

Możesz brać hormon T3 i mieć go wysoko w panelu tarczycowym, a ponieważ Twoje komórki nie otrzymywały, lub nie potrafiły wykorzystać tego poziomu i tak jesteś w niedoczynności.

To też jest częsta sytuacja u osób z niedoczynnością.

Z jakichś powodów ścieżka przekształcania T3 do T4 jest zablokowana  

  • Zablokowane jest białko transportujące hormony tarczycy w krwioobiegu 
  • Obniżona jest ilość receptorów hormonów tarczycy w komórkach
  • Zablokowane są receptory hormonów tarczycy w komórkach
  • Może jeszcze występować dysfunkcja metaboliczna, czyli zaburzenie działania mitochondriów, które utrudniają metabolizm hormonów tarczycy

Dlatego właściwe badanie tarczycy jest tak ważne

Potrzebujesz bardziej kompletnej informacji. 

Test temperatury bazowej

Badania laboratoryjne nie mogą dostarczyć Ci najważniejszego markera funkcji tarczycy, czyli:

Czy hormon tarczycy trafia do Twoich komórek, i czy one potrafią z niego korzystać?  

Najważniejsze to: 

Jeśli nie możesz dostarczyć hormonu tarczycy do Twoich komórek TO MASZ NIEDOCZYNNOŚĆ bez względu na to ile hormonu tarczycy dostarczasz/suplementujesz. 

Jakie jest rozwiązanie?

Monitorując temperaturę i puls możesz określić czy Twoje komórki właściwie metabolizują hormon tarczycy. 

W latach 1930-1940 Dr Broda Otto Barnes rozwinął TEST TEMPERATURY BAZOWEJ

W 1942 roku opublikował badania w którym przedstawił efektywność testu bazowej temperatury w określaniu niedoczynności tarczycy, aby ograniczać błędną diagnozę.

A szczególnie braku określenia niedoczynności u wielu osób, które faktycznie mają z nią problem. 

Niech ilość Twoich CZYSTYCH poranków
Pomnaża codzienny rytuał 4 Szklanków !:)


Bazowa temperatura po przebudzeniu poniżej 36,5 stopnia świadczy o niedoczynności

Ale były pewne niedociągnięcia w tym teście.  

Jeśli masz niedoczynność, Twój organizm KOMPENSUJE ją zwiększoną ilością hormonów stresu.

A więc wysoki poziom hormonów stresu rano MOŻE ZAWYŻAĆ bazową temperaturę dając błędnie negatywny wynik (brak niedoczynności) SPRAWIAJĄC WRAŻENIE, ŻE TARCZYCA PRACUJE LEPIEJ NIŻ RZECZYWIŚCIE. 

Chodzi przecież o to, aby to Twoja tarczyca pracowała prawidłowo aby poziom temperatury był prawidłowy.

Przykładowo w ciepłym klimacie/otoczeniu temperatura ciała i tak nie spadnie nawet mimo kiepskiego funkcjonowania tarczycy. 

Uważka! Nowy filmik na moim kanale:)

Test temperatury bazowej

Jakie jest więc rozwiązanie?

Dr Raymond Peat przedstawił bardziej akuratny test na badanie temperatury w odniesieniu do pracy tarczycy.

Zjedzenie śniadania spowoduje zwiększenie poziomu cukru we krwi i tym samym zmniejszy wydzielanie hormonów stresu  

Trzeba zbadać temperaturę przed śniadaniem i po śniadaniu, aby wyeliminować efekt porannego stresu  

Dodatkowo mierzysz puls aby zbadać działanie tarczycy przy normalnej temperaturze ciała. 

Trzeba też obserwować temperaturę ciała w określonych porach. 

O tym jak interpretować te domowy pomiary dowiesz się z następnego wpisu w temacie!

Dlatego zachęcam, zapisz się do strefy VIP i praktycznie codziennie (zawsze wraz z nowym wpisem) dostaniesz tak zwany PAKIET WIEDZY (zero materiałów reklamowych) od Pepsi Eliot.

Otrzymasz w nim powiadomienie o kolejnym artykule!

TWOJA STREFA VIP, czekam na CIEBIE! 👩‍❤️‍💋‍👩

Na zawsze Twoja

(Visited 5 408 times, 2 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. avatar aka 8 czerwca 2024 o 10:11

    <3
    wreszcie rozumiem co jest nie tak. Okazuje się, że problem pojawi się kiedy tylko postawię nogę na amerykańskim kontynencie. 🙂 Bardziej kawę na ławę się nie dało, nawet do mnie dotarło to co napisałaś. Ileż to kasy każdy z nas utopił w badaniach, które za chwilę były inne. A nie wierzyłam kiedy koleżanka zrobiła dwa panele tarczycowe w tym samym dniu w odstępie 20 minut i wyszło co innego. U mnie kontakt z igłą to stres więc… prawie wszystko jasne.
    Pytanko o „zaburzenie działania mitochondriów”. To temat dla mnie na razie niezgłębiony. Jakieś badania? Koenzym Q10?
    <3

    1. avatar Pepsi Eliot 8 czerwca 2024 o 13:42
      1. avatar aka 8 czerwca 2024 o 13:57

        Stokrotne dzięki. Takze za link do badań naukowych, A pytałam nieprecyzyjnie, jak widać, o to czy mogę sobie zrobić jakieś badania, by dowiedzieć się o stan mitochondriów. W moim miasteczku nawet niektóre badania z krwi niedostępne zbytnio.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się
Reklama
 Kolagen

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum