Możliwość samoistnej regeneracji tarczycy i cofnięcie Hashimoto jest pomijane
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Możliwość samoistnej regeneracji tarczycy i cofnięcie Hashimoto jest pomijane

Dodano: 93
woman
woman / Źródło: Pixabay
Na Hashimoto zazwyczaj chorują kobiety, które zbyt wysoko stawiają poprzeczkę samym sobie. Dążą do perfekcjonizmu, gdyż całe tysiąclecia role kobiet były umniejszane.

Nie takie.

Jeśli endokrynologe mówio Ci, że niedoczynność tarczycy Hashimoto jest nieuleczalne, niekoniecznie musisz mu wierzyć. Bywa, że sie mylo. To nieprawda, że ta niedoczynność tarczycy jest zawsze nieodwracalna i kończy się całkowitym uszkodzeniem jej komórek.
Okazuje się, że 20% pacjentów z Hashimoto samoistnie wróciło do zdrowia. Samoistnie.

Nawet w przypadkach, gdzie tarczyca nie produkuje hormonów wcale. Jak to możliwe?

Badania pokazują, że tarczyca ma zdolność samoregeneracji. System immunologiczny sam może ją naprawić, a robi to wtedy, gdy uzdrowione zostaną jelita, a co za tym idzie, cały system trawienny. Nie dziw się, jeśli USG tarczycy wykaże, że tkanka wróciła do normy, a test aTPO wyjdzie negatywnie. To znaczy, że prawdopodobnie jesteś zdrowa. Możliwość regeneracji tarczycy jest często pomijana, ponieważ uznaje się, że jej niedoczynność jest na całe życie.

Bardzo często USG nie jest już ponawiane od czasu diagnozy, dlatego rzadko stwierdza się wyleczenie

Przyczyną większości przypadków niedoczynności tarczycy w Europie, USA i Australii jest autoimmunologiczne Hashimoto, jednak bardzo dużo osób nie ma pojęcia, że choruje.

Poza USG i przeciwciałami aTPO, można wykonać badanie z TRH (hormon peptydowy pobudzający przysadkę mózgową do wydzielania TSH). Z pomocą TRH można ustalić, czy natychmiastowa rezygnacja z leków będzie dla Ciebie bezpieczna.

Mimo, że powszechności tej informacji w literaturze naukowej, rzadko kiedy zleca się to badanie.

Tymczasem może być dla Ciebie bardzo ważne.

Wynik badania TRH, czyli testu tyreoliberynowego:

  • wartość powyżej normy TRH może oznaczać niedoczynność tarczycy
  • wartość poniżej normy TRH oznacza nadczynność tarczycy

Chorym na Hashimoto zazwyczaj mówi się, że nic więcej nie da się zrobić poza dożywotnim braniem leków. Często w coraz większych dawkach. Mimo licznych badań potwierdzających znaczenie zmian stylu życia, medycyna konwencjonalna wciąż je bagatelizuje. Tymczasem zdrowe nawyki mogą spowolnić lub nawet zatrzymać chorobę.

Oraz aspekt psyche. Dotyczy Ciebie?

Na Hashimoto zazwyczaj chorują kobiety, które zbyt wysoko stawiają poprzeczkę samym sobie.

Dążą do perfekcjonizmu, gdyż nieświadome śpią podobnie jak mężczyźni, a całe tysiąclecia role kobiet były umniejszane. Nasze zbuntowane ego, bolesne poczucie niesprawiedliwości, obecne skłonności i chęć siadania na barykadzie i odbicia sobie lat milczenia, lub spalania na stosie jest naprawdę spore.

To szczególne niezrozumienie działania wahadeł destrukcji sprawia, że karmią je nieświadomie, oddając energię buntu i braku akceptacji. Pozornie właściwe staje się przyczyną zaburzeń hormonalnych.

Lęk, walka, niezgoda, smutek, ekscytacja, nierównowaga hormonalna jako odpowiedź ciała, a tak naprawdę chodzi o niezrozumienie na czym polega ta gra.

I tworzy się problem z przeciekającymi jelitami, po czym (najczęściej) niedoczynność Hashimoto. Który ginie, gdy podasz sobie na talerzu dobre trawienie, akceptację, spokój, zadowolenie, oraz władzę nad własnym ego. Twój wewnętrzny krytyk niech się w końcu od Ciebie odkrochmali.

owocek

Źródło między innymi:

thyroidpharmacist.com/articles/is-it-possible-to-recover-thyroid-function-in-hashimotos/

 93
  • Paulina Sakowska  
    anty tg 45, 3 IU/ml. Co jeszcze mogę zrobić aby sobie pomóc? Ciążę temu (okolo 5 lat temu) brałam Eutyrox, fatalnie się czułam. chciałabym bez leków to uregulować. myślisz że to możliwe?
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 1
    • Paulina Sakowska  
      dziękuję i pozdrawiam❤❤❤ Green Love
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0
      • Paulina Sakowska  
        hej stosuje post przerywany 8/14, unikam glutenu, nabiału, pije 4 szklanki, od około 3 tyg biorę selen, cynk, jem dużo zielonego, dużo ruchu + joga, ciągle Cię czytam, próbuje walczyć o siebie. Moje wyniki Tsh 3,74 mu/l ( 0,27-4,200) ft3 4,07 pmol/l (3,1-6,8) ft4 12,8 ( 12-22) anty tpo 9 IU/ml (
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 1
        • Ewa Galoch  
          Witam, mam pytanie... usunięto mi tarczyce ( hascimoto) ponieważ stwierdzono ze jest guz na prawym płacie. Po operacji i zbadaniu guza okazało się ze nie był złośliwy. Dostałam Eutirox 100 mg dziennie ... czy to jest możliwe żeby naturalnie zastąpić ten lek? Sama myśl ze przez resztę życia jestem uzależniona od tych hormonów wpędza mnie w dół. Dziękuje i pozdrawiam
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Deborah  
            Hej Peps, TSH 2,472 antyTPO 0,4 FSH 6,67 LH 4,07 estriadol
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także