Jak za pomocą termometru możesz zbadać stan swojej tarczycy i braki jodu?
  • Pepsi EliotAutor:Pepsi Eliot

Jak za pomocą termometru możesz zbadać stan swojej tarczycy i braki jodu?

Dodano: 62
winter
winter / Źródło: Pixabay
„Dajcie mi gorączkę a wyleczę każdego”, powiedział Hipokrates 2500 lat temu. Podniesienie temperatury ciała to zwiększona reakcja immunologiczna.

Wpis jakże kontrowersyjny na blogu witarianki:)

Profesor Abo z Japonii potwierdził 40% poprawę funkcji układu odpornościowego poprzez zwiększenie temperatury ciała o zaledwie 1,8 ° Fahrenheita. Ponieważ zmiana temperatury o jeden stopień Fahrenheita odpowiada zmianie o 5/9 stopnia Celsjusza, oznacza to, że profesorowi Abo wystarczy 1 stopień Celsjusza w górę, aby o blisko połowę podnieść odporność.

Kto więc skorzysta na stosowaniu suplementacji jodu? Ci o niskiej temperaturze ciała?

W rzeczywistości tak naprawdę każdy. Statystycznie ponad 30% ludzi ma w pewnym momencie życia problemy z tarczycą, co prawdopodobnie jest bardzo niedoszacowane, biorąc pod uwagę, jak duży deficyt jodu występuje obecnie na całym świecie.

Chroniczne zmęczenie, niska temperatura ciała, tycie, sucha skóra i włosy, zaparcia, ciężkie miesiączki, cienkie lub pozbawione włosów brwi, depresja, a nawet choroba dwubiegunowa (2/3 wszystkich pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową staje się „normalna" przy korekcie do prawidłowej czynności tarczycy) wszystko to są przejawy niskiej aktywności tarczycy.

Najlepszą metodą zdiagnozowania stanu tarczycy niekoniecznie jest badanie krwi, szczególnie w covidiańskiej sytuacji, ale domowe mierzenie temperatury. Po prostu zmierz temperaturę kilka razy dziennie. Jeśli temperatura nie oscyluje w granicach 36,6-37 stopni, a zamiast tego jest niższa, według najnowszych badań Twoja tarczyca spowolniła i wymaga pomocy. Niestety większość lekarzy bagatelizuje niską temperaturę ciała jako poważny objaw chorobowy.

Jod jest środkiem, który podsyca i rozgrzewa płomień życia. Z pomocą tarczycy może albo przygasić ten płomień, albo wzniecić go z ekspresją pełnego żaru.

Jest podstawowym składnikiem leczenia chorób tarczycy, ale roznieca ogień, nie tylko w samej tarczycy, także przez działanie hormonów tarczycy, rozpalających każdą komórkę w ciele.

Niska temperatura ciała zwykle wynika z niskiego poziomu energii metabolicznej.

Kiedy ciało nie ma wystarczającej ilości energii, aby prawidłowo funkcjonować, wiele rzeczy zaczyna szwankować. Na przykład, jeśli mózg ma zbyt mało energii, procesy myślowe, takie jak pamięć i skupienie, stają się upośledzone. Ciało potrzebuje energii, aby utrzymać swoją temperaturę. Z tego powodu niska temperatura ciała zwykle wynika z niskiego poziomu energii metabolicznej.

Główne objawy niedoczynności tarczycy to zimne dłonie i stopy (niska temperatura ciała), zmęczenie, niedowaga lub nadwaga, zaparcia, brak koncentracji, sucha skóra, niskie ciśnienie krwi, zatrzymanie płynów, depresja i spowolnione reakcje.

uwaga

Stosując suplementację jodem w dużych dawkach należy uważać na objawy nadmiernej aktywności tarczycy. Należą do nich lęk, bezsenność, szybkie chudnięcie, biegunka, wysokie tętno, wysokie ciśnienie krwi, wzrost poziomu cholesterolu, nadwrażliwość wzroku, lub zaburzenia widzenia.

Temperatura jest wskaźnikiem ciepła zawartego w całym układzie i rozwinięciem podstawowego metabolizmu ciała. Ciepło jest formą energii i każdy proces w ciele zachodzi przy określonym poziomie energii lub temperatury, podążając w ślad za napięciem w komórkach oraz pH i poziomami tlenu.

Temperatura ludzkiego ciała jest ważnym czynnikiem, dlatego zawsze należy ją brać pod uwagę podczas oceny stanu zdrowia.

Normalna temperatura ciała odpowiada tej samej temperaturze, w której wszystkie funkcje ludzkiego organizmu mogą działać z optymalną wydajnością. To samo dotyczy pH, ponieważ wszystkie procesy fizjologiczne są wrażliwe na pH. Odnosi się to także do poziomów tlenu, a co za tym idzie do jakości naszego oddychania, czegoś, co robimy prawidłowo lub nie, 24h na dobę.

Zwyczajowo temperaturę w odbycie lub temperaturę pochwy uważa się za temperaturę wewnętrzną ciała. Za idealną temperaturę ciała uważa się około 37° Celsjusza.

Jednak jest to tak naprawdę średnia temperatura ciała, ponieważ ogólna normalna temperatura waha się od minimum 36,5 ° Celsjusza do maksimum prawie 37,5 ° Celsjusza. Każda temperatura powyżej lub poniżej tego zakresu jest odstępstwem od normy. Właściwie najlepszym momentem i metodą na ustalenie średniej temperatury ciała jest wykonanie pomiaru rano, zanim wstaniesz z łóżka.

Zdaniem Dr David'a Jernigan'a:

W medycynie konwencjonalnej duży nacisk jest położony na stany gorączkowe. Jednak niska temperatura ciała może być znacznie bardziej groźnym stanem.

Jeśli gorączkę można postrzegać jako aktywny proces korygujący i naprawczy zdrowego organizmu, niskiej temperatury ciała nigdy nie można postrzegać jako normalnego lub zdrowego stanu. Im zimniejsze staje się ciało, tym gęstsze, bardziej lepkie lub syropowate stają się płyny ustrojowe.

Płyny limfatyczne, które normalnie mają obmywać zewnętrzna otoczkę wszystkich komórek, stają się bardziej stagnacyjne i zbyt gęste, aby efektywnie się przemieszczać.

Im niższą mamy temperaturę tym szczęśliwsze stają się wszelkie wirusy, bakterie i grzyby. Rak uwielbia chłodne warunki a umiera, gdy robi się zbyt gorąco.

Problem z eliminowaniem komórek rakowych, które zawsze pojawiają się gdzieś w ciele, polega na tym, że nie ma skutecznej odpowiedzi immunologicznej, gdy organizm jest zbyt zimny. W sytuacji niedoboru jodu i osłabionej tarczycy, trudno jest organizmowi wzbudzić gorączkę, co skutkuje tym, że przewlekłe infekcje pozostają niewykryte, a rak posuwa się do przodu, dopóki nie znajdziemy się w rozpaczliwym położeniu.

Ekstremalne wychłodzenie jest niebezpieczne i może powodować ciężkie stany zdrowotne u podatnych osób.

Zimno jest źródłem chorób i śmierci. Medycyna chińska przez tysiące lat uznawała zimno za główną przyczynę choroby. Wychłodzenie może być stanem wewnętrznym spowodowanym niedoboru jodu i dysfunkcją tarczycy lub może być rezultatem zewnętrznego wyeksponowania organizmu na zimno. Ważne jest zrozumienie i zapobieganie tym niekorzystnym dla ciała warunkom.

w didaskaliach

Witarianizm na początku wychładza ciało, z powodu silnej reakcji termo-genezy proposiłkowej, jednak po pewnymi czasie stajesz się odporna na zimno. No i mamy zuchwałość Vima Hofa, holenderskiego śmiałka, zwanego człowiekiem lodu. Kolejny raz okazuje się, że ekstrema działają, a kto siedzi w środku, powinien się jakoś polaryzować. Albo cieplutko jak z TCM, albo zdecydowanie zimniej.

Podobno łatwym, bezpiecznym i skutecznym sposobem leczenia większości chorób, w tym raka, jest podniesienie temperatury ciała za pomocą terapii w podczerwieni (infraterapia) i suplementacja dużą ilością jodu. Niestety ludzie są bardzo często poważnie uczuleni na płyn Lugola, dlatego dostarczanie go przez skórę jest bardziej bezpieczne. Na codzień sprawdzi się raczej pokarm w postaci wodorostów kelp, które zawierają bardzo dużo jodu.

Obie metody (podczerwień i jod) stanowią podstawę leczenia osób cierpiących z powodu problemów tarczycy, pacjentów z problemami nadnerczowymi, a nawet zespołu niespokojnych nóg.

Jednak należy mieć na uwadze, że są zasłużeni naturopaci, jak dr Rath (kiedyś przyjaciel prof. Paulinga, noblisty zajmującego się później leczeniem dużymi dawkami witaminy C, za co przestano mu się kłaniać na ulicy), a więc dr. Rath zupełnie nie podziela tego zdania na temat terapii antyrakowych w saunach na podczerwień, twierdzi wręcz, że powodują raka (11 alternatywnych terapii leczenia raka, których należy UNIKAĆ, czyli opinie dr. Ratha). Jednak dr Rath niekoniecznie jest nieomylny, ma też mało alternatywny stosunek do pH.

Podobno lekarze tracą mnóstwo czasu i pieniędzy pacjentów korzystając z innych metod leczenia, które nie zadziałają tak długo, dopóki temperatura ciała nie zostanie podniesiona.

37° to idealna temperatura ciała dla optymalnego zdrowia. Jest gwarantem prawidłowego krążenia krwi i stanowi podstawę dla witalności i mocnego układu odpornościowego. Niskie temperatury są częste u większości pacjentów z chorobami przewlekłymi. Nie jest trudno wydedukować, że zimna osoba, to chora osoba.

Guzy nowotworowe rozwijają się szybciej, gdy temperatura ciała jest niska

W książce niemieckiego bestsellerowego autora Uwe Karstädta, która oferuje bogactwo wiedzy i przekrojową metodę utrzymania zdrowia lub powrotu do niego, gdy ulegamy niskiej temperaturze ciała i chronicznej chorobie, czytamy:

37 ° C to idealna temperatura ciała jako sekret optymalnego zdrowia.

Według autora niska temperatura ciała jest plagą XXI wieku!

Chłód w ciele jest czymś więcej niż uciążliwym objawem. Chłód sprawia, że jesteśmy chorzy. Ten chłód, który powoduje tak ogromny dyskomfort u większości moich pacjentów, nie jest kwestią trywialną. Odpowiednia temperatura ciała jest czymś więcej niż przyjemnym uczuciem. Właściwe ciepło wewnętrzne jest jednym z podstawowych filarów dobrego zdrowia. Ciepło wewnątrz ciała jest jak słońce dla naszego życia tutaj na ziemi.

37 ° jest oznaką zdrowia, siły i witalności. Jesteśmy "ciepli", pełni wzrastającej miłości, kiedy się rozmnażamy. Żniwiarz śmierci odbiera nam życie dotknięciem lodowatej dłoni. Lato życia jest ciepłe i tętniące energią, podczas gdy zima życia grzebie je pod warstwą śniegu i lodu.

Biorąc pod uwagę fakt, że niższa temperatura ciała zmniejsza aktywność enzymów, możemy docenić, jak ważnym z medycznego punku widzenia jest utrzymanie optymalnego ciepła ciała.

Dlatego na wszelki wypadek nie wychładzaj ciała zimnymi 4 szklankami. Woda ZAWSZE powinna mieć przyjemną temperaturę, a w okresie zimnych poranków podgrzej ją bardziej, ale nie przekraczaj temperatury 41 stopni z haczykiem. Bowiem wówczas następuje denaturyzacja białek, a enzymy to białka. Miej więc na uwadze, że ścięta jajecznica już się "nie odetnie", to przemiana nieodwracalna.

owocek

Źródło:

/drsircus.com/iodine/iodine-thyroid-low-body-temperature/

 62
  • Małgorzata  
    Cześć Pepsi, cieszę się, że wróciliście bezpiecznie do domu, nie ma to jak pobiegać po śniegu:)
    Bardzo proszę Cię o pomoc, w imieniu mojej przyjaciółki, szukałam trochę na blogu, ale większość wpisów jest o niedoczynności, a ona ma ogromną nadczynność. Temat świeży, badania sprzed tygodnia, dziewczyna ma 44 lata, półroczne dziecko, karmi i to dla niej priorytet, lekarz zaleca leczenie i odstawienie dziecka od piersi, ale szukamy sposobu, żeby jakoś inaczej z tego wyszła. Zgodziła się podać swoje wyniki:
    TSH poniżej 0,005 (0,27-4,2)
    FT3 12,9 (2-4,4)
    FT4 4,97 (0,92-1,7)
    CRP 1,32 (0-1)
    Jeszce sód i potas powyżej normy. Zaniepokoiła się, bo nagle schudła, inne objawy to nagłe gorąco, walenie serca, ale tak podobno zdarza się po ciąży.
    Napisz proszę przede wszystkim, czy da się to uregulować naturalnie, tak aby nie przerywać karmienia, bo to dla niej najważniejsze i czy coś można zrobić na już, żeby poprawić wyniki i trochę ja uspokoić.
    Bedę wdzięczna za odpowiedź. Uściski:)
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 3
    • Tubrzoza   IP
      Jestem pielęgniarką. Jak pierwszy raz 30 lat temu na pierwszych praktykach szkolnych mierzyłam pacjentom temperaturę, a był to czas termometrów ( a fuj) rtęciowych, to każdy pacjent miał inną temperaturę i w większości były to temperatury powyżej 36,6. Teraz mierzę codziennie temperaturę od kilkunastu do kilkudziesięciu osobom, oczywiście termometrem elektronicznym i mam ten sam miły wyraz twarzy, za każdym razem zapisując nieco poniżej 36,6. I muszę popracować nad budową zdań wielokrotnie złożonych. Pozdrawiam.
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 1
      • Klaudia   IP
        No to ja już jestem skonfudowana🙈 bo co z morsowaniem, zimnymi prysznicami i wszelakim wystawianiem się na zimno polecanym właśnie przez W. Hofa? On mówi, że podobno nie jest wyjątkowy, że każdy takie ma zdolności 🤔
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 2
        • Agnieszka   IP
          Pepsi. TSH mam 3.5, Ft3 4.91 (2,44 - 6.03), Ft4 11.68 (9-19), ATPO
          Dodaj odpowiedź 0 0
            Odpowiedzi: 1
          • Agnieszka   IP
            Wyszło mi TSH 3.5 mimo niby norma ale wiem że powinno być niższe. Dziś czekam na wynik ft3 Ft4 i anty tpo. Ale internet oczywiście podaje że zdrowa osoba w ogóle nie powinna mieć przeciwciał. Inna strona pokazuje że niskie poniżej 10 może oznaczać raka tarczycy. Jeszcze inna że dwucyfrowy wynik przy dobrym TSH jest ok. Jaka prawda???
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także