Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
0
65 online
30 215 VIPy

Top 6 pokarmów wskazanych przy autoimmunizacji tarczycy Hashimoto

Moc diety antyautoimmunologicznej

Najlepszą dietą dla Hashimoto jest dieta, którą stosuje się przy zapaleniu tarczycy, zawierająca żywność wzmacniającą prawidłowe funkcje tarczycy. 

1. Grzyby Shiitake

Działają z  korzyścią dla zwalczania autoimmunologicznych stanów zapalnych, oraz zapalenia błony śluzowej żołądka.

Grzyby Shiitake są niezbędną żywnością w łagodzeniu objawów zapalenia tarczycy. Dodatkowo, shiitake promują zdrowie układu immunologicznego.

Przy Hashimoto zmniejszają poziom przewlekłych zakażeń, czyli stanów zapalnych i poprawiają równowagę współczynników Th1 i Th2, która to nierównowaga stanowi podstawową nieprawidłowość w autoimmunizacji.

Grzyby Shiitake najlepiej jest kupować w formie suszonej, dzięki długiej ich trwałości i dobrej wydajności. 

Zalecana dawka wynosi 14 gramów (około 2,5 łyżeczek od herbaty) 2 do 3 razy w tygodniu, o ile LEKARZ nie będzie miał nic przeciwko temu!

Możesz dodawać organiczne sproszkowane Shiitake do 4 szklanki.


2. Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie stanowią optymalne żródło selenu. 

Tarczyca jest organem, który ma najwyższą zawartość selenu w ciele, ale wielu nam współczesnym brakuje selenu.

Jedzenie zaledwie 1 do 2 orzechów brazylijskich dziennie może dostarczyć organizmowi tyle selenu ile potrzebuje.

Jednak jak selen, to także jod.

W przypadku Hashimoto dla bezpieczeństwa należy dostarczać sobie jodu przez skórę, robiąc plamę na nadgarstku, czy brzuchu płynem Lugola z apteki i ponawiając suplementację, gdy poprzednia plama zniknie.

w didaskaliach

Chociaż znam wiele Hashimotek, które bardzo dobrze tolerują wodorosty Kelp. Z drugiej strony znam takie, które nie mogą nawet przebywać nad morzem. 

3. Ostrygi

Cynk jest jednym z kluczowych składników odżywczych, bez którego twoja tarczyca nie będzie funkcjonować prawidłowo.

Braki cynku, to nie tylko problem z tarczycą, ale także wypadanie włosów, problemy z cerą, paznokciami. 

Ostrygi są szpanerskim pokarmem, muszą być świeże, podane na lodzie, skropione z cytryną i wessane do otworu gębowego z błogą miną człowieka znad Morza Śródziemnego, albo na Mokotowskiej w ęą knajpie, gdzie z łatwością spotkasz Kuśnierewicza na biznesowej kolacji, a mocno wytatuowany, lecz profi kelner wyszuka dla ciebie homara wśród żyjących jeszcze biedaków w akwarium. Snobizm? Peut-être, ale za to są idealnym źródłem cynku.

Wysysasz i czujesz, jak włosy zaczynają odrastać. Porcja ostryg zawiera aż 50 mg, a biodostępność tego pierwiastka, akurat z ostryg jest wysoka. 

Gdy nie gustujesz w owocach morza, są jeszcze:

  • arbuzy,
  • kabaczki,
  • dynie
  • i ich pesteczki

Szczególnie suplementując cynk nie zapominaj dla jego przeciwwagi, dostarczać sobie miedzi w postaci:

  • suszonych fig,
  • daktyli,
  • albo rodzynek,
  • czy też pić wodę gotowaną w miedzianym garnku, przynajmniej kilka razy w tygodniu
  • albo nosić bransoletkę miedzianą

uważka!

Natomiast braki cynku w diecie mogą prowadzić do zatrucia miedzią, co jest groźne i bardzo nieprzyjemne. 

Daję więc cynk, że to dobry cynk!

4. Buraki

Betaina, ten ważny składnik  odżywczy, aminokwas zawarty w burakach zapewnia wiele korzyści, takie jak pomoc w zwalczaniu chorób serca i promowanie optymalnej syntezy białek w organizmie.

Dodatkową zaletą jedzenia buraków jest to, że wspierają metylację, jak wiesz krytycznego cyklu dla całego organizmu, ponieważ reguluje hormony i oczyszcza ciało.

Zaburzenia genu MTHFR są powszechne u prawie 100% pacjentów z chorobą autoimmunologiczną tarczycy.

Odpowiednia dawka buraków to 1/2 filiżanki gotowanych lub w formie surowego soku 2 do 3 razy w tygodniu. (5)

Możesz też dodawać kopiatą łyżeczkę sproszkowanych organicznych Buraków do 4 szklanki


5. Soczewica

O właśnie, ktoś mnie pytał ostatnio, jak pozbyć się arsenu, który występuje w niektórych produktach spożywczych, jak ryż. Generalnie arsen siedzi w glebie i skażonej wodzie.

Dodatkowo, możesz być narażona na arsen tylko przez powietrze, które wdychasz.

Ilość arsenu, który każdego dnia dostaje się do organizmu, to około 50 mikrogramów. Ponieważ arsen jest toksyczny, nadmierne spożycie, właściwie każde, ale pozostańmy przy nadmiernym, może siać spustoszenie w  twojej tarczycy.

Dobrą wiadomością jest fakt, że soczewica działa, jako środek detoksykacji właśnie dla arsenu.

Sugerowane dawkowanie tego fajnego pokarmu jest 1/2 szklanki soczewicy 2 do 3 razy w tygodniu.

I fajny wpis o soczewicy, która może zastąpić mięso, jako źródło białka, i żeby nie grubnąć.


6. Koper włoski, czyli fenkuły

Koper włoski jest skutecznym źródłem witaminy C, potasu i błonnika.

Owszem praktycznie mało kto lubi fenkuły ze względu na kontrowersyjny smak anyżku. Jednak, gdy masz to gdzieś, albo wręcz lubisz koper włoski, podobnie, jak seler naciowy, to  w przypadku kopru masz kilka opcji. 

Możesz go zjadać, jak

  • korzeń kopru,
  • nasiona kopru włoskiego,
  • i zaparzać jako herbatę 

Badania mówią, że koper włoski może poprawiać poziomy T3 i T4.

Sugerowane dawkowanie kopru do osiągnięcia tych korzyści to jedzenie/picie go 3 do 4 razy w tygodniu.

Wprawdzie prawo zakazuje używania słowa dawka w kontekście pokarmów, bo może to sugerować, że mamy do czynienia z lekiem, nikt nie będzie przecież dawkował hamburgera, ale mniej więcej kumasz, że jesteśmy tym co jemy, więc jest jak jest.

Na koniec 

Nie zdziwi cię też, że niektóre pokarmy MOGĄ (NIE MUSZĄ) działać, jako negatywne wyzwalacze Hashimoto

Dr Alan Glen Christianson, znany jako Dr C, naturopata i endokrynolog, podaje 6 takich pokarmów, na które możesz być uczulona, czy nadwrażliwa:
  1. Pokarmy bogate w jod (pomimo tego, że możesz potrzebować jodu)
  2. Pokarmy bogate w fluorki
  3. Gluten (generalnie ziarna i pokarmy zawierające białka gluten-podobne, jak kukurydza)
  4. Soja w tym fermentowana soja
  5. Nabiał (kazeina, laktoza)
  6. Jaja

owocek

Referencje/badania:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25614676
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013
  • thyroidpharmacist.com/articles/hashimotos-and-tpo-antibodies/
  • naturalendocrinesolutions.com/articles/methylation-mthfr-thyroid-health/
  • draxe.com/what-is-betaine/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746228/
  • endocrineweb.com/conditions/hashimotos-thyroiditis/hashimotos-thyroiditis-overview

(Visited 7 374 times, 2 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. Kózka 22 listopada 2019 o 10:34

    Hej 🙂 niemal 2letni synek mojej siostry ma ostatnio spore kłopoty ze snem. Budzi się w środku nocy, nie pozwoli się dotknąć, kimie na siedząco, coś sobie pokwikuje, ale z kategorii „niefajnie”. Czasami jak sika to łapie się za siusiaka z grymasem, w nocy czasami też łapie się za rzeczonego. W dodatku wielokrotnie miał zapalenie ucha, doszło aż do założenia drenów. Siostra myślała, że to od tych uszu są problemy w nocy, ale jednak nie. Niestety maluch wybrał już trochę antybiotyków. W dzień jest bardzo radosnym dzieckiem, dużo się śmieje, ale też dużo szaleje. Nadpobudliwy.
    Podkreślę że są oni na Islandii. A maluch jest niejadkiem w dodatku.
    Co jej poradzić? ?

    1. Jarmush 22 listopada 2019 o 13:10

      D3+K2 TiB, i to co robi ta dwulatka https://www.instagram.com/tv/ByBd4noonza/?utm_source=ig_web_copy_link , dwulatek może już być oczyszczony z pasożytów pestkami z dyni

  2. Joanna 28 grudnia 2019 o 10:22

    Pepsi, kupiłam TIB shiitake i chciałabym jeść zgodnie z tym co napisałas, czyli 14 g 3 razy w tyg. Powiedz mi proszę jak długo mogę jeść shiitake w ten sposób, czy trzeba robić jakieś przerwy? Na opakowaniu jest zalecana dawka 3 g. Zgłupiałam ?

    1. Jarmush 28 grudnia 2019 o 12:11

      Na opakowaniu musi być napisane zgodnie z normą, czyli płaska łyżeczka od herbaty, a w artykule podaję za wskazówkami naturopatów, ale to jest tak naprawdę pokarm. Jednak grzyby w większych ilościach skutkują niestrawnością i wszystkim jest to wiadome.Po prostu zjedz to opakowanie i zobacz jak się będziesz czuła, Nie jestem lekarzem. <3

      1. Joanna 28 grudnia 2019 o 12:30

        Tak zrobię ? dziękuję Ci bardzo. Dobrze, że jesteś <3

  3. Joanna 9 stycznia 2020 o 12:37

    Pepsi, czy shiitake może spożywać osoba, u ktorej wykryto nowotwór tarczycy?

    1. Jarmush 9 stycznia 2020 o 14:52

      A dlaczego nie? To jest grzyb jadalny.

  4. agnesmagnes 28 marca 2022 o 07:41

    Droga Pepsi,
    Od około miesiąca włosy lecą jak szalone. W badaniach TSH i FT3 i FT4 wyszło ok, natomiast anty TPO wyszło 80 (norma 0-34) a anty TG 298 (norma 0-115). Endo zdiagnozował autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Pozostałe wyniki badań są dobre. Suplementuję się, dieta jest ok w 70% (dążę do poprawy), jest ruch. No ale jest niestety stres i nas tym pracuję najmocniej. Na pewno wprowadzę Shitake do diety (reszta pokarmów oprócz ostryg towarzyszy mi w życiu), ale czy to wystarczy? Przez głowę przemyka mi myśl o leku, bo pragnę zastopować wypadanie włosów – jest kiepsko. Co mogę zrobić żeby sobie pomoc? Czy Twój detoks hormonalny w tym przypadku będzie ok?

    1. Pepsi Eliot 28 marca 2022 o 10:39

      Już wkrótce będzie nasz Cynk TiB, bo w ostrygach chodzi przede wszystkim o cynk. Nie, jeszcze nie ten detoks. Zaraz Ci podpowiem, ale wcześniej kilka pytań. Jakie żelazo, ferrytyna, B12, kwas foliowy, homocysteina, 25(OH)D i testosteron jaki?

      1. agnesmagnes 29 marca 2022 o 08:30

        Droga Pepsi, dziękuję za info. Oto wyniki:
        żelazo: 86 (33 – 193)
        ferrytyna: 18 (13 – 150)
        kwas foliowy: 13,8 (4,6 – 18,7)
        B12: 823 (197 – 771)
        testosteron: 0,25 (0,08 – 0,48) – badany w 4 dniu cyklu

        25(OH)D i homocysteina do zrobienia. Rok temu homocysteina była ok, D3 na poziomie 33.

        Dodam, że od 7 lat nie jem mięsa, a od około pół roku podjadam ryby.

        Dziś pod prysznicem znowu wypadło mi tyle włosów, że załamka. Nie chcę tego potęgować ani skupiać się na tym, ale ciężko się nie stresować. Zresztą ja czuję w sobie, że coś się dzieje. Moje ciało jest w napięciu, coś się w środku rozgrywa, czuję to. Myślałam, że wyjdzie mi wysoki kortyzol, ale wyszedł dość nisko (8,6). Moim problemem jest to, że od ponad dwóch lat mam okresowe, intensywne wysypy na twarzy w okolicy i trakcie owulacji (owulacja ma kluczowe znaczenie). Im bliżej miesiączki, tym bardziej cera się wygładza i wycisza. A potem, bliżej 12-13 dnia cyklu zaczyna się jazda. Wtedy też ogólnie czuję się beznadziejnie. Nie wiem co jest grane. 🙁 A do tego teraz te włosy… Wiem, że jestem szajbuską i pracuję nad tym, jestem w terapii, chodzę na akupunkturę, ćwiczę jogę, ale w głowie ciągle jeszcze ego mieli różne scenariusze i zmaga się z doświadczeniami z dzieciństwa. Ale często też mam odczucie, że ten napięciowy stan we mnie działa niezależnie od głowy…

        1. Pepsi Eliot 29 marca 2022 o 10:41

          Nie napisałaś jakie TSH?

          1. agnesmagnes 29 marca 2022 o 11:08

            TSH 1,240 (0,270 – 4,200)
            FT3 2,89 (2,00 – 4,40)
            FT4 1,03 (0,93 – 1,70)

          2. Pepsi Eliot 29 marca 2022 o 18:12

            TSH dobre

          3. agnesmagnes 30 marca 2022 o 08:48

            Tak, THS dobre, więc to tym bardziej dla mnie zagadka. Coś się dzieje, ale nie wiem co. Czuję brak mocy, lecą włosy, a z cerą różnica w trakcie owulacji jest diametralna. I nie jest to mój wymysł, widać kolosalną różnicę. Znajoma ginekolog twierdzi, że jestem zaprzeczeniem wszystkiego, czego się uczyła o cyklu kobiecym w trakcie studiów. Czy możliwe, że podwyższone anty TPO i TG tutaj mieszają?
            Jutro robię homocysteinę i D3. Co jeszcze mogę zbadać i zrobić dla siebie?

          4. Pepsi Eliot 30 marca 2022 o 17:13

            Oczywiście, że możliwe, to może być zapalenie tarczycy bez niedoczynności.Tym bardziej, że pozostałe hormony tarczycy są niskie.

          5. agnesmagnes 31 marca 2022 o 18:32

            Hej Pepsi, mam wyniki D3 i homocysteiny:

            D3 na poziomie 42,40
            Homocysteina: 6,90

            Czy te wyniki są ok?

          6. Pepsi Eliot 31 marca 2022 o 22:07

            metabolit D mógłby być trochę wyższy , homocysteina ok

    2. Jacek 29 marca 2022 o 12:48

      może sprawdź czy nie masz boreliozy tudzież grzybicy.. ?!

      1. agnesmagnes 30 marca 2022 o 08:49

        jak? 😉
        myślisz, że badanie mikrobiomu jelit będzie tutaj pomocne?

        1. Jacek 31 marca 2022 o 08:01

          na borelioze nie… myśle o badaniach westernblot na IgG i IgM. do tego badanie dobrym biorezonansem dla weryfikacji. sam to mam tj. BB, badania z tarczycy w normie.. ale antyTPO wysokie. jeden z podobnych objawów.. to utrata owłosienia, tyle że u mnie na nogach. jak to nie BB to ewentualnie inny patogen z tzw koinfekcji. jak w ciągu życia brałaś często antybiotyki to i grzybica może być tak przy okazji. rzadko bywa że ma się tylko 1 patogen. one lubią ze sobą współpracować 😉 trop z jelitami o tyle dobry że warto je doprowadzić do porządku, to zawsze pomaga.

          1. agnesmagnes 31 marca 2022 o 18:30

            Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się
Reklama

Obok 4 szklanek, polecam Ci dodatkową ODPORNOŚĆ, czyli WYSOKIEJ jakości Witaminę D3+K2 TiB zamkniętą w szklanym słoiczku:)

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum