Pepsieliot
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
206 168 277
112 online
32 274 VIPy

Ważne! Wszystko o Twojej tarczycy, a nawet jeszcze więcej

Wyciągnij grabkę przed siebie i znów ją zobaczysz. Dotknij szyi, a sprawisz, że zniknie ponownie. To musiało być miejsce-zagadka dla ludzi, którzy żyli bez luster.

W tym miejscu, gdzie nie sięga wzrok, znajduje się tarczyca, jeden z największych gruczołów układu dokrewnego. To ten organ dyktuje ciału temperaturę, wagę, poziom energii i wzrost. Bez tarczycy nie może przebiec także proces oddychania komórkowego.

Tarczyca to pierwszy gruczoł kształtujący się w trakcie rozwoju płodu. Zaczyna rosnąć z tyłu obszaru ust i opada w dół dopóki nie znajdzie się na froncie szyi, powyżej klatki piersiowej. Jej dwa płaty leżą po obu stronach tchawicy jak muszka i są połączone ze sobą małą, przecinającą je „opaską” zaraz przed tchawicą.

Tarczyca jest koloru brązowawo-czerwonego, a jeśli zajrzałoby się do środka, zobaczysz wiele małych, grubiutkich i krągłych mieszków włosowych, z których z każdego wystaje mały, w zasadzie mikroskopijny, „groszek”. Ich rozmiar to ok. 0,0254 cm.

Ten organ jest oczywiście nadzwyczajny, podobnie jak Ty.

Wychwytuje skarby takie jak jod i wapń z pięciu litrów krwi, które przepływają przez nią każdej godziny. Tworzy mieszankę hormonów, które są 25% bardziej skoncentrowane niż we krwi, tworząc ich studniową podaż.

Mały rozmiar organu i ilość tego, co przechowuje świadczy o nikłym rozmiarze tych chemicznych „pakunków”. Różnica pomiędzy wystarczająca i niewystarczającą dawką może wynosić tak niewiele jak 0.000007, więc nie ma w tej operacji wiele miejsca na pomyłki. To właśnie te małe ilości przyczyniają się do ogromnych różnic w tym jak czujesz się na co dzień i jak funkcjonujesz.

Trzy związki produkowane w tej mikro fabryce to tyroksyna, trijodotyronina i kalcytonina

  1. Tyroksyna dominuje 80% wysiłku, a w ciele zachowuje się jak biegacz długodystansowiec. Może to zająć dzień albo dwa zanim jej działanie będzie odczuwalne, ale utrzyma się przez kolejne dwa-trzy dni.
  2. Trijodotyronina pełni podobną funkcję, ale jest sprinterem: może wytworzyć odpowiedź hormonalną już w 6 godzin, ale po tym czasie natychmiast potrzebuje zastępstwa. Te dwa hormony asystują komórkom w utylizowaniu tlenu i utrzymują aktywny metabolizm.
  3. Kalcytonina z kolei, wytwarzana w zdrowej tarczycy, reguluje poziom wapnia we krwi, podczas gdy jej partnerzy, przytarczyce, regulują poziom wapnia w innych częściach ciała. Przytarczyce wyglądają jak cztery kamienie szlachetne osadzone na zewnętrznych krawędziach tarczycy.

Łańcuch dowodzenia dla tarczycy obejmuje przysadkę mózgową i podwzgórze

  1. Przysadka to mały organ u podstawy mózgu, który nazywany jest „gruczołem nadrzędnym”. Kiedy zapasy zgromadzone w tarczycy zmniejszają się, cząsteczka przekaźnikowa z przysadki unosi się do krwiobiegu, aby stymulować uwalnianie większej ilości dóbr z tarczycy.
  2. Podwzgórze znajduje się nad przysadką w środkowej części mózgu i ma kształt ziarnka grochu. Jego funkcją jest między innymi wysyłanie do przysadki chemicznych komunikatów dotyczących poziomu hormonów tarczycy. Podwzgórze to podwójny agent. Jest gruczołem dokrewnym pracującym dla układu nerwowego i z układem nerwowym.

Między tymi dwoma systemami istnieje bezpośrednia i pośrednia interakcja. Silne emocje wyzwalają związki służące do aktywacji mechanizmu „uciekaj albo walcz” co prowadzi do fizjologicznych zmian w odpowiedzi na nasze myśli i emocje.

Są różne sposoby na ocenę pracy tarczycy

  • Wiele osób uważa, że niedomagającą tarczycę można poznać po zesmuceniu, zmarźnięciu, letargu, senności, przyroście wagi i wyższym poziomie potasu w badaniu krwi. Historycznie w jej leczeniu dominowały płyn Lugola i toniki na bazie kelpu.
  • Nadczynną tarczycę z kolei cechuje ciepło, nerwowość, przyspieszony metabolizm, często podwyższony cholesterol w badaniu krwi.

Eliminacja toksyn jest jednym z najlepszych sposobów wsparcia osobistej tarczycy.

Sugestie, o których czytałam:

  • Pij dużo wody, tak aby wysikiwać co najmniej 2 litry płynów dziennie oraz pij zioła wspierające oczyszczanie nerek.

Prosta herbatka na oczyszczanie nerek, od czego należałoby zacząć detoks

  • Zredukowanie ilości pasożytów może pomóc w oczyszczaniu

Niektórzy sugerują zwiększenie codziennej higieny, picie ziołowych toników, większe dotlenienie, używanie niskonapięciowych zabiegów prądem oraz specjalne diety wykluczające pokarmy karmiące darmozjadów.

  • Pomóc może także oczyszczanie woreczka żółciowego

Zielarze podają następujący przepis:

  • Najpierw rezygnujesz na jeden dzień z wszelakiego tłuszczu i olei w diecie i nie jesz już nic po 14.
  • Następnie pijesz tonik z solą Epsom aby rozluźnić drogi żółciowe.
  • Prowadzi to do odpowiednich warunków do wypłukiwania zalegających złogów, co dzieje się po tym jak przed snem wypijasz mieszankę świeżego soku grejpfrutowego i oliwy z oliwek.
  • Oczyszczanie można powtarzać co dwa tygodnie.
  • Przed każdym tego typu oczyszczaniem należy najpierw pozbyć się pasożytów i przejść na dietę wspierającą nerki.

Karm białe krwinki witaminą C i selenem

Pamiętaj, że w tym przypadku liczy się także forma witaminy C. Jej świetnym źródłem są na przykład dzika róża i porzeczki. Selen z kolei znajdziesz w orzechach brazylijskich, ale uwaga, bo bywają często spleśniałe.

Wesprzeć układ odpornościowy może także zwiększenie poziomu jodu

W tym celu dodaj do diety warzywa morskie, na przykład kelp, albo stosuj płyn Lugola. Jego możesz pić, o ile nie masz alergii (częste przypadki), a także dobrze reagujesz na jod, co np przy Hashimoto jest problematyczne, 6 kropli dziennie rozpuszczonych w połowie szklanki wody. Albo łyżeczki organicznego kelpu do 4 szklanki. Dzięki temu zmniejszą się też potencjalne kolonie salmonelli w Twoim żołądku.

Unikaj też chloru, fluoru i bromu, które mają wpływ na przyswajanie jodu, bo udając jod zapychają receptory.

Podczas produkcji hormonów, tarczyca wykorzystuje jodek w wolnej postaci. Problem z tymi związkami (rodzeństwem jodu) polega na tym, że są dość reaktywne, a kiedy są obecne, zachowują się jak głodni bracia dzielący razem mały talerz jedzenia.

W związku z tym niektórzy zalecają filtrowanie wody węglem drzewnym w celu usunięcia chloru, unikanie produktów fluoryzowanych oraz pieczenie domowego chleba z mąką bez bromu. Inni są bardziej ortodoksyjni: tylko czysta woda, NIGDY Z KRANU, zero pasty do zębów i fluoryzowanych nici, czy szczoteczek, oraz wynocha mi tu z glutenem!

Higiena jamy ustnej a układ dokrewny

Chociaż to teorie nieudowodnione i jakby kontrowersyjne, niektórzy uważają, że zła higiena jamy ustnej (ciekawe czy przerost Candida i obłożony jęzor), może zaszkodzić tarczycy. Bowiem tarczyca jest bezpośrednią odbiorczynią toksyn spływających z jamy ustnej.

Czy unikanie floryzyny ma wpływ na układ dokrewny?

Kolejny nowy, niesprawdzony i spekulatywny pomysł porusza temat fenoli spożywczych wyszedł od doktora Roberta Gardnera.

Dr Robert Gardner był wysoce alergiczną osobą szukającą ulgi. Stworzył wykresy związków w żywności, które wywołują alergie, gdy są jedzone w nadmiarze. Floryzyna jest jednym z tych alergenów i może gromadzić się w przysadce i trzustce. W badaniach na królikach wykazano, że może prowadzić do cukrzycy.

Żywność zawierająca floryzynę to na przykład jabłka, banany, wieprzowina i produkty sojowe. Gotowanie neutralizuje tę substancję chemiczną.

Za nic w świecie nie odbierać mi bananów, oraz jabłek! Nienawidzę Roberta Gardnera, niech odpluwa! Dżołk.

Czy pomaga unikanie żywności z kwasem chlorogenowym?

Dr biologii, naturopatka Hulda R. Clark uznała kwas chlorogenowy za nemezis podwzgórza. Według niej spożywając w nadmiarze kawę, herbatę, mleko, paprykę, ziemniaki i arbuza, zwiększasz swoje szanse na zaburzenia endokrynologiczne. Proces wrzenia neutralizuje kwas chlorogenowy, więc warto te produkty zagotować.

Gotowany arbuz, pyszności:)

W uniwersum ludzkiego ciała działają wojownicy, którzy walczą o naszą równowagę i dobre samopoczucie. Tarczyca jest taką wojowniczką, a zarazem przyjaciółką. Niewidzialna ręka, dzień i noc troszczy się o Twoją równowagę. Gdy przestaje prawidłowo gospodarować zasobami, wszystko się wali.

A przecież jej praca jest niezbędna, nie ma wakacji ani urlopu chorobowego. To lojalna towarzyszka życia. Niech żyje 140 lat w zdrowiu!

owocek

(Visited 388 times, 1 visits today)
-
Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
Może rzuć też gałką na to:

Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
Disclaimer:
Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

Komentarze

  1. Gosik 17 grudnia 2020 o 03:38

    Czesc Pepsi, czy mozesz poradzic co robic jesli sie ma za malo mocznika we krwi ale wszystko inne jest ok? Dzieki

    1. Pepsi Eliot 17 grudnia 2020 o 07:10

      tym się akurat nie przejmuj, a jaki masz kwas moczowy?

      1. Gosik 18 grudnia 2020 o 07:57

        w normie, 162, mam tez za malo bialych krwinek 4.01

        1. Pepsi Eliot 18 grudnia 2020 o 08:07

          W jakich to jednostkach masz kwas moczowy 162?
          Zaś niedobór leukocytów, białych krwinek, które odpowiadają za walkę z infekcjami, najczęściej bywa niegroźnym zjawiskiem, efektem przebytej infekcji.
          Ale stan ten może być jednak powodowany poważną chorobą, niedożywieniem, zatruciem czy przewlekłym stosowaniem niektórych leków.

          1. Gosik 18 grudnia 2020 o 08:28

            kwas moczowy 162 (147-400 umol/L

          2. Pepsi Eliot 18 grudnia 2020 o 13:44

            ok

          3. Kasia 30 stycznia 2021 o 10:44

            Pepsi Kochana, a xo z tymi wynikami, dodam ze po okresie mam goraca w twarz non stop, poliki, jakby butterfly jak w lupus, usta przesuszone i goraco, a rece zimne. Najlepiej mi na zimnym z twarza, ale w xieplym tragedia. Mecze sie po skonczeniu okrsu ktoey bym 4dni temu. Wyniki swieze. Dosam, ze mam 42lata,malo aktywna, bo sie mecze
            Glukoza-95
            Insulina-8,5
            Cholesterol calkowity-284
            Hdl-97
            Nie hdl-187
            Ldl-176,5
            Trojglicerydy-57
            Hemoglobina glikowana-5,2
            Homocysteina-7,9
            Tsh-3,050
            FT3-2,98
            FT4-0,95
            Anty-tpo – 260
            Jak dodalam goraco w „gebe” non stop, czy pije czy jem goraco keszcze wieksze. Nie mam rozwolniem, bo sama nie wiem czy wchpdze w nadczynność przy takim tsh? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Pepsi za koments. Wiecej wynikow nie mam

          4. Pepsi Eliot 30 stycznia 2021 o 12:26

            Zrób USG tarczycy, bo masz niedoczynność Hashimoto moim zdaniem, chociaż nie podałaś jednostek dla przeciwciał tarczycowych. To się też wiąże ze zmęczonymi nadnerczami, a to ze spadkiem progesteronu, a to z zaburzeniami hormonalnymi. Bierzesz jakieś suplementy? Zdiagnozowano Hashi?

  2. Katarzyna 17 grudnia 2020 o 07:10

    Hej, Pepsi, zapisałam się na promocję dot. Omega 3 i kilka innych, dostałam maila, że już jest i nie wiem, co dalej. Rabat w koszyku nie nalicza się. Trzeba coś wpisać??

    1. Pepsi Eliot 17 grudnia 2020 o 12:44

      Dzwoń dom sklepu Kochana, ja nie mam pojęcia 509 656 635 <3

  3. Klaudia 18 grudnia 2020 o 12:39

    Hej Pepsi! Jak najlepiej sobie pomóc, jeśli:
    -FT3 jest u mnie na poziomie 4.11 (2.15-4.12)
    -FT4 1.33 (0.7-1.70)
    -TSH 6.10 (0.30-4.00)
    USG tarczycy mówi, że wygląda dobrze..

    Buźka!

    1. Pepsi Eliot 18 grudnia 2020 o 13:34

      Niedoczynność tarczycy, bierzesz jakieś leki, suplementy? Jakie jest rozpoznanie lekarskie?

      1. Klaudia 21 grudnia 2020 o 08:14

        Lekarz powiedział, że na razie leki nie są konieczne, więc chcę zaradzić temu inaczej. Stąd prośba do Ciebie

  4. Aneczka 18 grudnia 2020 o 22:59

    Witam,
    A u mnie wyniki takie:
    TSH: 1,13 ( 0,38-5,33)
    FT3 3,46 (2,5-4,3)
    FT4: 0,93 (0,65-1,48)
    Autoprzeciwciala tarczycowe : 0,8 ( 0 – 9:00)

    Ostatnio podskoczył mi cholesterol (jem bardzo mało mięsa).
    Mogę prosić o interpretacje wyników, będę bardzo wdzięczna.

    1. Pepsi Eliot 19 grudnia 2020 o 06:43

      jakie cholesterol, jakie trójglicerydy, cukier i insulina na czczo, oraz główny marker zapalny (znacznie bardziej niż cholesterol) homocystaina jaka, oraz kwas foliowy i B12. Tarczyca wg mnie ok

      1. Aneczka 19 grudnia 2020 o 22:58

        Kolejne wyniki to:
        Cholesterol: 356, trojglicerydy 72 (Norma

        1. Pepsi Eliot 20 grudnia 2020 o 10:00

          Trójglicerydy dobre, a ile masz „dobrego” cholesterolu?

          1. Aneczka 20 grudnia 2020 o 12:40

            HDL: 99
            LDL: 242
            B12: 452 ( norma 180-914)
            Kwas foliowy: 21 ( norma 4-24)
            Homocysteina 12

            Insuliny i cukru nie badałam.
            Mam 34 lata.

          2. Pepsi Eliot 20 grudnia 2020 o 12:57

            wysoka homocysteina i wysoki cholesterol, a jak się czujesz? Napędzona, jest Ci gorąco? Miewasz biegunki?

          3. Aneczka 20 grudnia 2020 o 13:33

            Nie miewam raczej biegunek, czy napędzona- nie do końca. Nie jest mi gorąco, raczej zimno.

          4. Pepsi Eliot 20 grudnia 2020 o 17:18

            To dobrze, tylko chciałam się upewnić, czy nie idzie w nadczynność.

          5. Aneczka 20 grudnia 2020 o 13:35

            Co z tym robić jak zbić homocysteinę i cholesterol?

          6. Pepsi Eliot 20 grudnia 2020 o 17:17

            Czy przyjmujesz kwas foliowy, oczywiście mam na myśli foliany, bo masz wysoki poziom. Na jakiej jesteś diecie? Weź Greens & Fruits TiB po 1 tabletce do śniadania przez zimę. 1 opakowanie wystarczy na 3 miesiące.

  5. MisiAcha 4 stycznia 2021 o 15:45

    Cześć, Pepsi, poradziłabyś w sprawie suplementacji? 11 lat temu przechorowałam nadczynność tarczycy (Graves-Basedow), endo wyprowadził mnie z niefajnego już stanu Metizolem, tak, że na ładnych parę lat udało mi się zapomnieć o lekach. Ostatnio jednak poczułam się gorzej więc zrobiłam badania:
    FT4 12,23 pmol/l
    FT3 4,91pmol/l
    TSH 5,02 µlU/ml
    przy okazji wit D 63,5 ng/ml
    glukoza 94mg/dl (norma 70-99)
    homocysteina 11,6µmol/l (5-12)
    wit B12 531 pg/ml (193-982)
    i morfologia:
    HGB 9,8 (11,2-15,7)
    HCT 31,8 (34,1-44,9)
    MCV 77,0 (79,4-94,8)
    MCH 23,7 (25,6-32,2)
    MCHC 30,8 (32,2-35,5)
    RDW-CV 15,2 (11,6-14,4)
    no i lekarz zaordynował Letrox (narazie pół dziennie, po miesiącu 1 tabletka).Przejrzałam wyniki z poprzednich lat, TSH oscylowało u mnie w granicach 3-4, ale i 5 się raz zdarzyło, ale leki dostałm dopiero teraz i tak stoję z receptą w ręce i myślę: wykupić nie wykupić oto jest pytanie 🙂 Przyjaciółko poradź 🙂

    1. Pepsi Eliot 4 stycznia 2021 o 18:57

      wklej mi to na mesendżera na FB, <3

  6. anna k. 9 stycznia 2021 o 12:24

    Droga Papsi, bardzo proszę o interpretację wyników badań. Szukam przyczyny worów pod oczami – od 2 m-cy (dodatkowo , lekko przesuszona skóra łokci, do niedawna piękna i gładka). Czy to niedoczynność tarczycy?

    TSH 2,14 (0,27 – 4,20)
    FT4 1,12 (0,93 – 1,70)
    FT3 3,12 (2,00 – 4,40)
    anty – TPO 15,10 (0,00 – 34,0)
    anty TG 16,23 (0,00 – 115,0)

    WBC 6,7 (4,00 – 10,0)
    RBC 4,31 (3,90 – 5,20)
    HGB 12,1 (11,2 – 15,7)
    HCT 37,5 (34,0 – 45,0)
    MCV 87,0 (79,0-94,0)
    MCH 28,1 (27,0 – 34,0)
    MCHC 32,3 (32,0-36,0)
    PLT 371 (130 – 440)
    LYMPH% 36,4 (19,0 – 53,0)
    MXD % 11,9
    NEUT % 51,7 (34,0 – 71,0)
    LYMPH 2,4
    MXD 0,8
    NEUT 3,5
    RDW-CV 13,8 (11,6 -14,4)
    PDW 11,5 (9,8 – 16,2)
    MPV 9,0 (9,4 -12,6)
    P-LCR 18,5 (19,1 – 47,0)

    AlAt 13 (0 – 32)
    AspAt 17 (0 – 33)
    Bilirubina cał. 0,5 (0,2- 1,2)
    Kreatynina 0,55 (0,60 – 1,20)
    GFR 128 ( >= 60)
    Kwas mocz. 2,9 (2,4 – 5,7)
    Mocznik 22,4 ( 19,0 – 47,0)
    Sód 138,1 (135,0 – 145,0)
    Potas 4,3 (3,5 – 5,0)
    Wit. D(25-OH) 95,9 (norma > 30)
    Kwas foliowy 15,76 (4,60-18,70)

    Byłam u laryngologa i okulisty, niczego niepokojącego nie zdiagnozowali. Jem owoce i surowe warzywa (na drugi posiłek warzywa zblanszowane , jaja, ciecierzyca, soczewica, amarantus, kasza gryczana niepalona, chia, orzechy, owoce suszone). Raz w tygodniu ryba lub kurczak ( kurczak eko).
    Piję 4 szklanki (4-a szklanka zawiera spirulinę, chlorelle i kelp) kelp ( 325 ug), maca (1 łyżka), selen, cynk, wit. A, E, D+K, B compex, ashwagandha, shitake. Proszę o radę odnośnie tych worków ( nie wygląda to dobrze). Mam małe mięśniaki (1,50 cm i 2,0 cm) od 4 lat nie powiększają się. Wiek 49 lat, budowa szczupła, ćwiczę codziennie.

    1. Pepsi Eliot 9 stycznia 2021 o 15:50

      Oczywiście minimalnie mogłoby być niższe TSH i troszkę wyższe FT3 i FT4, ale jeśli chodzi o wyniki masz według mnie ok. Jednak jeśli to nie jest prawo ciążenia, czy też zmiana pozycji i czytania leżąc na brzuchu można przyjąć, że bardzo delikatnie tarczyca spowalnia. Ale równie dobrze, może to być wynikiem, suchości pomieszczenia, czy gorszego snu. A może jesteś dla siebie zbyt wymagająca? <3

  7. Magnes 24 lipca 2022 o 00:41

    Droga Pepsi, co poradzisz na podwyższone (2-3x ponad normy) Anty-TPO i Anty-TG? TSH, FT3, FT4 w normie.

    1. Pepsi Eliot 24 lipca 2022 o 11:03

      USG tarczycy dużo powie, czy jest jednorodna, czy nie jest przekrwiona. A jakie jest TSH? podaj pomimo, że w normie

  8. Joan 16 września 2022 o 12:32

    Ostatnio wpadłam w nadczynność 53 l.
    Typowe objawy Klima=burza w organizmie.
    Nie biorę żadnych leków oprócz suplementów -kurkuma, łopian, omega-na zapalenie w organizmie, mam hashimoto.
    Od dłuższego czasu stosuje 4 szklanki.
    Tak wogoóle to czuje się dobrze…. Ale Lekarz zalecił mi metizol…
    Nie wiem co robić.
    Mam książkę-pepsi dot. tarczycy, praktykuje sporty…

    1. Pepsi Eliot 16 września 2022 o 14:42

      napisz na mesendżera Pepsi Eliot na FB, nie możesz teraz brać jodu/kelpu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep
Dołącz do Strefy VIP
i bądź na bieżąco!

Zarejestruj sięZaloguj się

TOP

Dzień | Tydzień | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum