Żelaza tym razem za dużo, witamina C podkręca wchłanianie, a MSM uczula? - Pepsi Eliot
logo
Możesz się śmiać, ale i tak za kilka godzin
zmienisz swoje życie...
70 630 834
278 online
29 484 VIPy
Reklama

 

MACA 100% ORGANIC This is BIO
POMOŻE ZLIKWIDOWAĆ 
RÓWNIEŻ TĘ SYTUACJĘ

TWOJA
ENERGIA I RÓWNOWAGA
HORMONALNA

 

 

 

TOP

Dzień | Tydzien | Miesiąc | Ever
Kategorie

Archiwum
  • Żelaza tym razem za dużo, witamina C podkręca wchłanianie, a MSM uczula?

    Ufasz swojemu sercu? Czy raczej masz zaufanie zdecydowanie bardziej do umysłu?

    Gdy Twoje problemy odpoczywają w głębi serca, nagle czujesz się w harmonii ze światem, z tym co akurat jest teraz i generalnie z samą sobą. Gdy Twoje troski są w głowie, yyy … sama wiesz jak wtedy jest. Prawidłowe połączenie z sercem wymaga inteligencji emocjonalnej i zdrowej trafności osądu. Inaczej mówiąc, miłość należy zrównoważyć mądrością. Zobaczysz wtedy tę grę z perspektywy własnej świadomości, czyli z boskiej perspektywy.

    Jest czas, gdy posuwasz się do przodu, wspinasz się po stopniach, które podkłada Ci życie, czy Ty sama pod giczały, jednak są sytuacje, gdy lepiej dla Ciebie będzie, gdy na chwilę przystopujesz, a nawet zejdziesz ze dwa stopnie w dół, uznając, że może Wszechświat trzyma dla Ciebie coś lepszego w zanadrzu. Najważniejsze, że już jesteś w drodze. Nie popadaj w rozpacz, nie popadaj w euforię, po prostu smakuj i dawaj.

    Ciało wymaga od Ciebie pewnej wiedzy, i po to jest ten krótki FAQ:

    Dlaczego witamina C i siarka idą razem w parze?

    Nadmiar żelaza, czy masz unikać witaminy C?

    Nadmiar, lub górna półka żelaza, a jednak niska ferrytyna?

    and

    Dlaczego pomimo tego, że składasz się w dużym procencie z siarki, bywasz na nią uczulona, a dokładnie na MSM?

    Reklama

    TU ZNAJDZIESZ ORGANICZNE SPROSZKOWANE OWOCE BAOBABU This is BIO źródło wapnia, dużej ilości potasu, tiaminy, kwasu nikotynowego, oraz WITAMINY C W BARDZO WYSOKIM STĘŻENIU!


    Głównym dystrybutorem tlenu jest zawarta w czerwonych krwinkach hemoglobina. Jednak tlen jest uwalniany do komórek tylko wtedy, gdy w ramach oddychania tlenowego został wygenerowany przez mięśnie lub mózg, dwutlenek węgla.

    Pod wpływem komórek nowotworowych, drożdżaków Candida i innych mikomikrobów w wielu tkankach zachodzi oddychanie beztlenowe. Komórki beztlenowe nie produkują dwutlenku węgla i dlatego nie dostają wystarczającej ilości tlenu z normalnego obiegu krwi. W przypadku niskiego poziomu energii potrzebują więc jego dodatkowej porcji. Skutecznym remedium będzie witamina C.

    1. Dlaczego Witamina C z siarką (MSM) są w parze skuteczniejsi przy zakażeniach bakteryjnych?

    Od dawna wiadomo że witamina C jest dobrym środkiem przeciw infekcjom wirusowym, jednak ostatnie badania wykazały, że w rzeczywistości to DHA (czyli kwas dehydroaskorbinowy, jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Dlatego witaminę C najlepiej zażywać w połączeniu z MSM, ponieważ razem tworzą parę redoks.

    I nie ma sensu przytaczać  teraz trochę skomplikowanej definicji działania par redoks. Ale najważniejszy jest morał, że Witamina C nie może wniknąć do komórek bezpośrednio a jedynie jako DHA. Ale, gdy już się w nich znajdzie, zostaje zredukowana i uwalnia tlen. Ów tlen jest bardzo reaktywny i zabija (wewnątrz komórek) mikroorganizmy blokujące oddychanie tlenowe, które dzięki temu zostaje ponownie uruchomione.

    2. Nadmiar żelaza i witamina C

    Ludzie starsi i osoby z nadmiarem żelaza, najczęściej chorzy na hemochromatozę obawiają się przyjmowania witaminy C ze względu na przestrogi dochtore, czytaj  lekarzy medycyny konwencjonalnej, że może ona (witamina C) zwiększyć wchłanianie żelaza.

    W rzeczywistości dotyczy to tylko niskich dawek witaminy C. Bowiem nadmiar żelaza w utlenionej postaci jest wynikiem problemów z równowagą potencjału redoks, co można łatwo skorygować zażywając 10 g askorbinianu sodu dziennie w równych ostępach czasu.

    Reklama

    TU ZNAJDZIESZ 100% ORGANICZNEGO GORZKIEGO MELONA BITTER MELON This is BIO zwiększa wychwyt komórkowy glukozy, poprawia tolerancję glukozy i stymuluje wydzielanie insuliny, działa antynowotworowo


    3. Nadmiar, lub górna półka żelaza, a jednak niska ferrytyna

    Obniżony poziom ferrytyny jest typowy dla anemii z niedoboru żelaza lub niedokrwistości chorób przewlekłych. Sytuacja, gdy poziom ferrytyny jest obniżony, przy prawidłowym poziomie żelaza może świadczyć o utajonym niedoborze żelaza, co znaczy, że jego poziom jest prawidłowy, dlatego, gdyż uruchamiane są rezerwy z ciała.

    W takim przypadku zazwyczaj nie ma wskazań jeszcze do suplementacji, ale do modyfikacji diety. Kuracja 4 szklanek z bardzo bogatą w zielonki i algi 4 szklanką ma tutaj bardzo dobre zastosowanie.

    W przebiegu niedoczynności tarczycy często stwierdzana jest anemia różnego pochodzenia, jak przez upośledzoną syntezę hemoglobiny, niedobór żelaza (słabe wchłanianie, obfite krwawienia), niedobór kwasu foliowego lub niedokrwistości złośliwej, czyli wynikającej z niedoboru witaminy B12. Dlatego tak ważne obok badania zarówno B12, kwasu foliowego, żelaza i ferrytyny, jest zbadanie również, a może przede wszystkim poziomu homocysteiny, potężnego markera zapalnego.

    4. siarka, a jednak kłopoty

    Wiele osób ma problemy ze spożywaniem siarki zarówno w pokarmach jak i w MSM. Dlatego nie mogą korzystać z dobrodziejstw mieszanki kwasu askorbinowego z MSM. Okazuje się, że suplementacja Molibdenu (w dawce około 500 mcg dziennie) może być bardzo pomocna. Aktywuje bowiem enzym utleniający związki siarki do siarczanów.

    Źródła: Walter Last „Proste metody przywracania zdrowia”, Gabrielle Orr „Kroniki Akaszy”

    owocek

     

     

    (Visited 5 406 times, 6 visits today)
    Pepsi Eliot
    Blog pepsieliot.com nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.
    Może rzuć też gałką na to:

    Dobre suplementy znajdziesz w Wellness Sklep
    Disclaimer:
    Info tu wrzucane służy wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami tylko poglądowych, dlatego nigdy nie może zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Takie jest prawo i sie tego trzymajmy.

    Powiązane artykuły

    1. Patryka 14 lipca 2018 o 17:16

      Dzień dobry, ja z tego miejsca mam pytanie do GrzegorzaAdama, naszego tutejszego specjalisty od pasożytów 🙂

      Jakie działania polecałbyś na przywry? Chodzi o przywrę kocią, zdiagnozowana biorezonansem. Chcę jeszcze zrobić przeciwciała dla upewnienia wyniku (aczkolwiek byłam w gabinecie prowadzonym przez panią z wieloletnim doświadczeniem, poleconą). Z objawów mam lekko nabrzmiały brzuch przy pępku, wiercenie się przed zaśnięciem, wybudzanie w nocy.
      Pewien dyplomowany zielarz sugeruje, że żadne zioła (herbatka czy mielone) nie są w stanie rozprawić się z przywrą, tylko chemia, niedostępna w PL. Ja jednak w oczekiwaniu na pełnię chciałabym zaopatrzyć się w naturalne metody i narzędzia. Obejrzałam już filmy zielarza – Lubickiego i wybieram się w łąkę 🙂 Niestety zalecenia są ogólne, a ponoć przywra to ciężki pasożyt. Może nalewka z orzecha włoskiego?

      Pomożesz?

      Druga sprawa – i tu może Pepsi podpowie – czego objawem może być przewlekłe uczucie pragnienia i umiarkowanej suchości w ustach? Piję dużo w ciągu dnia, woda z cytryną / solą. Wynik D3 50; homocysteina 12; glukoza w porządku, hormony tarczycy w normie. Od ok. 2 lat codzienne rano piję wodę z łyżeczką wit. C i MSM (za co zganiła mnie terapeutka z biorezonansu, że msm tylko tymczasowo, na zapalenia…).

      ps. Podziękowania dla Pepsi za prowadzenie tego bloga – to wspaniałe forum wymiany „alternatywnych” poglądów i ciekawe wpisy.

      1. Pepsi Eliot 14 lipca 2018 o 19:01

        moim zdaniem powinnaś obniżyć homocysteinę, B6 G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2525-vitamin-b6-100mg-120kaps-gg-5060040820230.html?search_query=B6&results=41
        B12 G&G https://thisisbio.pl/witaminy-i-mineraly/2498-sublingual-vitamin-b12-50g-gg–5060040820117.html?search_query=B12&results=20, oraz kwas foliowy G&G https://thisisbio.pl/suplementy-diety/2505-folic-acid-5-mth-400mcg-90kaps-gg–5060040826195.html

        Uczucie pragnienia i suchość w ustach z powodu kwasu askorbinowego na czczo i siarki dzień w dzień w takich ilościach. Przecież to kwas, przepala Cię w takich ilościach.

        1. Aneta D Falkiewicz 14 lipca 2018 o 22:06

          no patrz, to samo mam, ale bez uczucia suchości, mimo, że dużo piję wody z kwasem l-a i msm, ale tez z chlorkiem magnezu. i tez mam za duzo homocysteiny, td.tezszukam info jak ukatrupić przywrę, ktora siedzi mi na wątrobie. jak sie obnizy homocysteine i wyrowna poziom grupy B to przywra sama kaput?

          1. Pepsi Eliot 15 lipca 2018 o 00:40

            a robiłaś kurację goldenseal? nie więcej niż 300 mg 3 razy dziennie – zawsze z jedzeniem! I tylko przez 3 tygodnie, nie dłużej.

            Nie należy brać goldenseal, gdy masz niski poziom cukru we krwi, bo gorzknik kanadyjski jeszcze bardziej go obniży.

            1. Aneta D Falkiewicz 15 lipca 2018 o 18:34

              Czemu w internetach z tym gorzknikiem nie ma powiązania z przywrą? czym się różni od piołunu, który w „gorzkich ziołach” raz na kilka miesięcy stosuję? czy za dużo pytań 😀 no i dowaliłam jeszcze masło z pestek dyni, codziennie łyżeczka, bo tańsze w uk niż same pestki (organiczne się wie). kupię ten gorzknik i zobaczę za miesiąc i za dwa miesiące te próby watrobowe <3

            2. Pepsi Eliot 15 lipca 2018 o 21:09

              pytaj się Internetów, a nie mnie

            3. Aneta D Falkiewicz 6 sierpnia 2018 o 10:46

              Dobra, zaczynam dzis goldenseal, ze Swansona wykopałam, każda tabletka ma 125mg, to jak mam to brać? te 300mg to cały dzień, 300mg dziennie?

            4. Pepsi Eliot 6 sierpnia 2018 o 15:49

              tak było napisane

            5. Aneta D Falkiewicz 6 sierpnia 2018 o 17:39

              Dobra, to przez pierwszy tydzien jem 250mg a potem sprobuje dorzucać „okazjonalnie” trzecią tabletkę… i nie przekroczę 3 tygodni. I zobaczę na biorezonansie za ponad miesiąc.

            6. Pepsi Eliot 6 sierpnia 2018 o 19:09

              sprawdzisz metodę i napisz

        2. Aneta D Falkiewicz 14 lipca 2018 o 22:10

          ile dziennie przyjmować tej B12 i B6 w razie niedoborow? 100mg B6 i 50g B12 jak tam pisze?

          1. Pepsi Eliot 15 lipca 2018 o 00:29

            to duże dawki, bierz tyle. Jakby było upośledzone wchłanianie B12 to trzeba brać zastrzyki lub liposomal B12.

            1. Aneta D Falkiewicz 15 lipca 2018 o 09:23

              Dobra, czas start dwa miesiące do nast biorezonansu jak B12 się nie ruszy choć minimalnie to biorę się za liposomal. Nie znam goldenseal, pierwsze słyszę. Kupię i spróbuję i zobaczę jak ciało będzie reagować. Naprawdę naprawdę teraz mając takie konkrety można w końcu porządnie się wziąć za siebie a nie błądzić po omacku… A tu wszystko rozjaśnione – homocysteina, niskie poziomy z B i potencjalna przywra, jakie to fascynujące <3 Dziękuję Pepsi 🙂

              A. Zdarzyło mi się dwa razy wziąć wieczorem tabletki B1, B6 i B12. I potem nie mogłam zasnąć … One jakoś pobudzają czy generalnie tabletki należy przyjmować za dnia z posiłkiem?

            2. Pepsi Eliot 15 lipca 2018 o 11:17

              B najlepiej ze śniadaniem,

        3. Patryka 15 lipca 2018 o 10:02

          Oo, to mi zabiłaś ćwieka Pepsi. A jak w takim razie suplementować Wit. C i msm, jeśli nie rano na czczo? Z szejkiem? Przed obiadem? Jakie dawki być polecała?
          I druga sprawa – czy c i msm można przewlekle? Może Last coś pisze na ten temat?

          Myślałam, że kwas askorb. to mimo wszystko nie aż tak mocny kwas i dla mojego żołądka będzie to pikuś 😉 Ale chyba masz rację!

          Z góry dzięki za szybką odpowiedź, jesteś niezastąpiona!

          1. Pepsi Eliot 15 lipca 2018 o 11:15

            wystarczy 1 gram C wraz z 1-2 gramami MSM dołożyć do porannego soku ze świeżych pomarańczy. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę kolagenu peptan F TiB, gdy masz jakieś problemy ze stawami.

        4. malgosza 16 lipca 2018 o 16:44

          na przywry skutecznie brałam zaleceony przez naturopatę Prazikwantel – Biltricide. Z tego co wiem teraz można go dostać na receptę w Niemczech lub na Ukrainie.

      2. Kacha 15 lipca 2018 o 08:34

        Patryka, a gdzie Twoja przywra się ulokowała? Bo ja oprócz wątrobowej mam zdiagnozowaną kocią ale biorezonans nie wykazał gdzie bytuje. U mnie po zalecaniach po badaniu i licznych radach z tego bloga bardzo poprawił się stan organizmu ale przywry ja siedziały tak siedzą:-(((
        Pepsi, a jak może objawić się uczulenie na MSM? Ostatnio mam problem z dziwnym uczuleniem ma powiekach i po oczami – czerwone, swędzące plamy na powiekach i pod oczami. Chwilę wcześniej włączyłam vit.c+msm(nie pierwszy raz). Czy może mieć to wpływ? NIe wiesz czasem czy nerki mogą dawać takie objawy? Usg nie wykazało piasku ani kamieni.
        Uściski

        1. Pepsi Eliot 15 lipca 2018 o 11:20

          najlepszą metodą jest odstawienie tylko jednego składnika i wtedy wszystko jasne. Odstaw MSM, ale zostaw C i zobacz. Może zmieniłaś płyn do prania, albo coś w tym stylu?

          1. Kacha 15 lipca 2018 o 19:00

            No właśnie nic nowego nie stosuję. Kosmetyki tylko ekologiczne. Witamina C cały czas.Jeszcze podejrzewam mojego kotka albo układ moczowy właśnie. Kiedyś czytałam – być może właśnie na Twoim blogu, o facecie który dużymi dawkami siarki wyleczył astmę. Szkoda by było mieć na nią uczulenie. 🙁
            Uściski

        2. Patryka 15 lipca 2018 o 22:55

          Kacha
          Biorezonans wykazał, że pod wątrobą i chyba dwunastnicą. Miałam badany prawie każdy narząd.

          Mam zamiar pojutrze zrobić przeciwciała + badanie z kału w poleconym labie parazytologicznym.
          Moja bioterapeutka na przywrę poleciła mi nalewkę z czarnego orzecha (można u Pepsi kupić?), zacząć od pełni.


          Na zapalenie spojówek – zioło prunelka + olej z czarnuszki. I kalibracja Wit C bym zrobiła.

          Ps. Teraz kwitnie wrotycz!! Warto zbierać, szczególnie do kuracji przeciwpasożytniczej. Używać ostrożnie (poczytać przed)

          Ale jestem ciekawa, co na przywry poleci Grzegorz Adam, gdy tu zajrzy

      3. Luxtc 25 lipca 2018 o 23:19

        Przywrę wyleczyłem u mnie i mojej partnerki tabletkami Opistop. Ale w naszym przypadku były to przywry rybie, złapaliśmy w podróży po Afryce. Nie zawadzi Wam przetestować. Podobno coraz więcej jest zakażeń od ryb dlatego nie jedzcie sushi.

        1. Pepsi Eliot 26 lipca 2018 o 07:55

          oczywiście, że jedzcie sushi, tylko wegańskie !!!

    2. ela 14 lipca 2018 o 19:23

      Hej, doszły mnie słuchy, że dużo śmiechu i zwykłego przytulania minimum 12 razy na dzień ma pozytywny wpływ na zdrowie 😘

      1. Pepsi Eliot 14 lipca 2018 o 19:25

        sie rozumie sie

    3. Kasia K. 16 lipca 2018 o 09:33

      Hejka, a ja w ubiegłym tyg zrobiłam badania mojej mamie – hemoglobina 14,1, żelazo w normie, a ferrytyna powyżej normy i nie wiem co robić? Powtórzymy badania ale jeśli znowu tak wyjdzie co robić? Mama jest na protokole jodowym i bierze wit C.

      1. Pepsi Eliot 16 lipca 2018 o 09:39

        Żelazo to też jednoicześnie silny marker prozapalny, co oznacza, że trzeba bardzo uważać na to co się je, odstawić żelazo hemowe, czyli mięso/podroby. W niektórych przypadkach nawet trzeba stosować upuszczanie krwi, pijawki

    4. Sylwia 16 lipca 2018 o 12:00

      Pepsi mam pytanie. Od dwóch tygodni pobolewa mnie prawa dłoń od końców palców do łokcia. Kłopot sprawia mi pisanie długopisem i używanie myszki. Ostatnio trochę przeforsowałam rekę dźwigając zgrzewkę wody i grając w tenisa. Codziennie suplementuję chlorellę, omega 3, Greens&friuts, d3+k2 + 4 szklanki. Ćwiczę regularnie. Czy wystarczy jak włączę msm do diety? Czym ewentualnie smarować rękę, żeby mniej bolała?

      1. Pepsi Eliot 16 lipca 2018 o 14:37

        MSM i kolagen TiB, to może też być początek cieśni nadgarstka, zbadaj też przy okazji TSH i pozostałe hormony tarczycy

    5. Dziu 16 lipca 2018 o 17:02

      Hej Pepsi czy mogłabyś luknąć na moją morfologię? Nie za bardzo wiem, co mam zrobić przy wysokim poziomie żelaza, gdyż zawsze miałam problemy z niskim, mam też niedoczynność tarczycy i przyjmuję euthyrox 25.Czy kuracja 4 szklanek mogłaby pomóc obniżyć żelazo?

      Morfologia CBC Leukocyty 5,1 tys/µl
      Erytrocyty 4,23 mln/µl
      Hemoglobina 12,8 g/dl
      Hematokryt 38,0 %
      MCV 89,8 fl
      MCH 30,3 pg
      MCHC 33,7 g/dl
      Płytki krwi 201,0 tys/µl
      RDW-CV 13,6 %
      RDW-SD 44,1 fl
      PDW 11,5 fl
      MPV 10,0 fl
      P-LCR 25,2 %
      PCT 0,20 %
      OB OB 3 mm/h
      Cholesterol całkowity 184 mg/dl
      Potas Potas 4,30 mmol/l
      Żelazo Żelazo 228,0 µg/dl
      Glukoza Glukoza 90,80 mg/dl
      TSH 2,290 µIU/ml

      1. Pepsi Eliot 16 lipca 2018 o 20:11

        nie, kuracja 4 szklanek dostarcza żelazo. Koniecznie zrób badanie ferrytyny!

    6. Tabaza 6 sierpnia 2018 o 09:13

      Hey Pepsi z racji tego że każdej nocy się kila razy budzę ale tylko na kilka chwil to zawsze napiję się trochę wody w tych przerwach którą doprawiam kilkoma gramami witaminy C i kilkoma gramami MSM na 1,5 litra wody czy takie działanie jest ok na dłuższą metę uprzejmie proszę o komentarz w perspektywie tego co mówi na ten temat Walter Last i ww. komentarzy

      1. Pepsi Eliot 6 sierpnia 2018 o 10:13

        nigdy bym tego nie robiła będąc zdrową, czysta dobra woda tak.

    7. nepsa 6 sierpnia 2018 o 12:37

      Pepsi, mam prośbę o interpretację tych wyników badań:

      FE 22,7 umol/l [8,8-27,0]
      TIBC 46 L umol/l [50-89]
      WYTR (wysycenie transferyny) 49,2 H % [15-45]
      WITAMINA B12 769,1 pg/ml [191-663]

      Mam mastocytozę skórną.
      Lekarze twierdzą, że jest ok.Moja dentystka uważa, że mam żelazo w normie, ale organizm go nie wykorzystuje. Nie jem prawie w ogóle mięsa, nie suplementowałam witaminy B. nie rozumiem tych wyników. Czuję się bardzo źle, jestem cały czas zmęczona, ale wszyscy zrzucają to na karb mastocytozy. Powinnam brać leki antyhistaminowe i IPP. Ale te pierwsze biorę sporadycznie, drugich nie, bo wiem, że mam niedokwasotę, ale lekarze twierdzą, że refluks (miałam gastroskopię) to nadkwasota i nie pomaga logiczne tłumaczenie.

      1. Pepsi Eliot 6 sierpnia 2018 o 15:44

        żeby wiedzieć więcej o żelazie zrób badanie ferrytyna, oraz bardzo ważne kwas foliowy, homocysteina i 25(OH)D i koniecznie test prosty domowy na kwasowość żołądka https://www.pepsieliot.com/prosty-test-nadkwasote-raczej-niedokwasote/

    8. nepsa 6 sierpnia 2018 o 15:53

      Dziękuję za odpowiedź. Test na kwasowość robiłam kilka razy, na pewno mam niedokwasotę (nie wdając się w szczegóły). Od tego zaczęłam przygodę z Twoim blogiem i książką. 🙂 Zamówiłam badanie D3, ale miałam nie 25(OH)D, jeszcze wtedy nie wiedziałam, że tak to ma wyglądać, tylko VITDT mam 35,85 ng/ml [30,00-80,00] Zrobię zatem to co sugerujesz. Mam całe nogi w popękanych naczynkach, bardzo szybko ich przybywa. Czasami po nocy wstaję i mam kilkanaście małych siniaczków.

      1. Pepsi Eliot 6 sierpnia 2018 o 16:19

        ale to też może sugerować braki witaminy C, robiłaś kalibrację?

    9. nepsa 10 sierpnia 2018 o 15:08

      Robiłam, odzew był, reakcja prawidłowa. 😉 Cały czas też biorę witaminę C.

    Dodaj komentarz